واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: مديرعامل شركت توزيع نيروي برق استان فارس: جلوتر از برنامههاي پيش بيني شده حركت ميكنيم
![](http://64.130.220.65/Thumbnails/pics/1385/3/Economy/wh120-192.jpg)
خبرگزاري دانشجويان ايران - شيراز
سرويس: شهرستانها
مديرعامل شركت توزيع برق استان فارس اظهار داشت: در بيشتر بخشها از وظايف محوله طي سال جاري جلوتر از برنامههاي پيش بيني شده حركت ميكنيم.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقه فارس، مهندس اصغر حدادي با اعلام اين مطلب به خبرنگاران افزود: وظايف شركت توزيع نيروي برق در حوزهاي فروش انشعاب، فروش انرژي و تأمين برق مطمئن و پايدار تعريف شده كه منظور از تأمين برق مطمئن و پايدار، فراهم كردن زمينه پايداري برق در شبكه توزيع و با كيفيت مورد تأييد وزارت نيرو است.
وي اضافه كرد: در حوزه فروش انشعاب برق امسال برنامهريزي براي واگذاري بيست و پنج هزار انشعاب انجام شده بود كه خوشبختانه تا پايان ديماه بيست و پنج هزار انشعاب واگذار شده كه نشان دهنده 17 درصد افزايش نسبت به برنامه پيش بيني شده است.
مهندس حدادي خاطرنشان كرد: افزايش انشعابهاي فروخته شده با توجه به تأكيد وزارت نيرو درخصوص فروش انشعاب به تمامي متقاضيان و جمع آوري برقهاي غير مجاز ساماندهي و اجرا شده است و برق مورد نياز اين مشتركين نيز از محل كاهش تلفات برق كه به واسطه جمع آوري برقهاي غيرمجاز و مديريت مصرف حاصل خواهد شد، انجام ميشود.
وي با اشاره به اينكه در بودجه اصلاحي امسال پيش بيني افزايش براي واگذاري بيست و شش هزار انشعاب انجام شده و مورد تأييد و تصويب وزارت نيرو قرار گرفته است، خاطرنشان كرد: با توجه به تعهدات قبلي و تعهدات جديد ايجاد شده در بحث فروش انشعاب طي قراردادي تعداد 42 هزار دستگاه كنتور خريداري شد كه تاكنون 26 هزار دستگاه به شركت تحويل داده شده است.
وي ضمن ابراز اميدواري نسبت به تأمين نود درصد از كل كنتورهاي خريداري شده تا پايان امسال، اضافه كرد: فروش و برقراري انشعابهاي جديد نيازمند توسعه يا اصلاح شبكههاي توزيع برق است لذا با توجه به اينكه متعهد شدهايم تا پايان سال عقب ماندگيها را نيز در اين زمينه جبران و انشعابهاي فروخته شده را داير كنيم، بايد به ميزان مورد نياز اصلاح يا توسعه شبكه نيز در دستور كار قرار مي گرفت.
رئيس هيأت مديره شركت توزيع برق استان فارس با بيان اينكه بر اساس برنامه ايجاد و اصلاح سيصد و پنجاه كيلومتر شبكه توزيع برق در دستور كار امسال اين شركت قرار داشت، ادامه داد: با تلاشهاي انجام شده تاكنون بالغ بر چهارصد كيلومتر توسعه يا اصلاح شبكههاي توزيع در سطح استان انجام شده است.
وي ابراز اميدواري كرد كه تا پايان امسال بالغ بر صد و پنجاه تا دويست كيلومتر شبكه جديد در سطح استان فارس احداث شود، گفت: ايجاد اين ميزان شبكه موجب تأمين برق مورد نياز و مطلوب تمامي مشتركان جديد خواهد شد.
مهندس حدادي تصريح كرد: استفاده غيرمجاز و غيرقانوني از برق و عدم قرائت و احتساب برق عبور كرده از كنتور مشتركين دلايل عمده و معمول تلفات انرژي برق در شبكههاي توزيع است، بر اين اساس يكي از اقدامات انجام شده در كاهش تلفات بررسي، آزمايش و اصلاح كنتور مشتركين بود كه اجرايي شد.
اين مقام مسئول با يادآوري اينكه كاهش شش درصدي تلفات انرژي برق در شبكههاي توزيع استان فارس يكي ديگر از برنامهها و اولويتهاي اين شركت در طول سال جاري محسوب ميشد، ادامه داد: اجراي موفق برنامههاي كاهش تلفات در سطح شهرستانهاي استان اين اميدواري را ايجاد كرده است كه تا پايان امسال ميزان كاهش تلفات انرژي برق به بيش از شش درصد رسيده و به سطح ده درصدي مورد انتظار وزارت نيرو نزديك شود.
مهندس حدادي گفت: كاهش تلفات زمينه ساز محاسبه و پيش بيني ميزان واقعي انرژي برق مورد نياز مشتركين و فراهم شدن امكان برنامه ريزي دقيق براي تأمين اين ميزان و در نهايت ايجاد تعادل بين ميزان توليد و مصرف برق خواهد شد.
مديرعامل شركت توزيع برق استان فارس با تصريح اينكه هزينههاي كاهش تلفات انرژي از محل موافقت نامه هفتاد ميليارد ريالي مبادله شده با وزارت نيرو تأمين و پرداخت شده است، گفت: هزينه تعويض كنتورهاي معيوب در شهرستانهاي مختلف استان، خصوصاً در شهرستانهاي لامرد و مهر نيز از همين محل تأمين و پرداخت شده است.
وي با بيان اينكه بهاي برق در كنتورهاي جديد سه زمانه بر اساس سه بازه زماني محاسبه و منجر به صدور صورت حساب ميشود، گفت: سه بازه زماني شامل بازه معمولي كه از ساعت 7 صبح تا زمان غروب آفتاب، بازه پيك بار يا پرمصرف كه از غروب آفتاب تا ساعت 24 و بازه كم مصرف كه از ساعت 24 تا صبح روز بعد مي باشد در كنتورهاي جديد ملاك محاسبه قرار گرفته است.
مهندس حدادي با تأكيد بر اينكه استفاده از اين كنتورها منافع مشتركين و شركت توزيع را تأمين ميكند، گفت: استفاده از اين كنتورها به مشترك اين امكان را مي دهد كه بر اساس نياز، مصرف خود را برنامه ريزي كرده و از تخفيفهاي در نظر گرفته شده استفاده كند.
اين مقام مسئول ادامه داد: در اين شيوه مشتركين خانگي ساكن در مناطق گرمسيري كه بيشترين ميزان استفاده از برق را در بازه سوم يعني بازه كم مصرف دارند هزينه كمتري به تناسب تعرفه هاي رايج بابت برق مصرفي پرداخت خواهند كرد.
وي تصريح كرد: ديگر مشتركين نيز قادر خواهند بود با تنظيم ميزان مصرف انرژي برق در بازههاي زماني مختلف، مديريت كاملي بر ميزان مصرف و در نتيجه برق بهاي پرداختي اعمال كنند و شركت توزيع نيروي برق نيز در تأمين برق مطمئن و پايدار موفق تر عمل خواهد كرد.
مديرعامل شركت توزيع برق استان فارس در ادامه و در مورد تعهد ايجاد شده براي اين شركت در خصوص كاهش ميزان مصارف غيرضروري در بخشهاي مختلف، گفت: خوشبختانه با تبليغات مؤثري كه در بخشهاي تجاري و خانگي انجام شد و همراهي مناسب مشتركين در اين دو بخش شاهد توسعه استفاده از لامپ هاي كم مصرف بوديم و بررسيها نشان مي دهد كه اين روند همچنان تداوم دارد.
وي همچنين در بخش ديگري از اين نشست خبري يادآور شد: بر اساس برنامه پيش بيني شده قرار بود 800 هزار شعله لامپ كم مصرف بين مشتركين بخش خانگي در سطح شهرستانهاي استان فارس توزيع شود كه تاكنون كارخانه هاي سازنده اين نوع لامپ بالغ بر 25 درصد اين نياز را تأمين كرده و شركت نيز همين ميزان را به يك دوم قيمت واقعي و از طريق مختلف توزيع كرده است.
مهندس حدادي خاطرنشان كرد: رفع افت ولتاژ برق در مناطق مختلف نيز از ديگر تعهدات سال جاري اين شركت بود كه خوشبختانه در بخشهايي مانند شهرستانهاي مهر و لامرد با اجراي بيش از دويست پروژه، موفق به رفع اين مشكل و تأمين برق مطمئن و پايدار و جلب رضايت مردم و مسئولان شدهايم.
وي اضافه كرد: در مناطقي كه مشكل افت ولتاژ سطح وسيع تر و بعضاً كل شهرستان را در بر مي گرفت، از جمله شهرستان هاي فيروزآباد، علامرودشت، مشكان از توابع ني ريز، داراب و كازرون، با همكاري و سرمايه گذاري شركت برق منطقهاي فارس پستهاي فوق توزيع نصب و راه اندازي و اين مشكل مرتفع شده است.
مدير عامل شركت توزيع برق استان فارس در ادامه اظهار داشت: در حوزه مديريت منابع انساني نيز با اجراي پروژههاي اصلاح رفتار سازماني و بهبود وضعيت كاركنان، سيستم مديريت را به گونهاي بهبود بخشيده و اصلاح كرده ايم كه قابل كنترل و اندازه گيري باشد.
مهندس حدادي يكي از دغدغههاي مهم شركت توزيع برق استان فارس را ايجاد ارتباط مؤثر و مفيد با مشتركين خصوصاً در زمان بروز مشكل يا بحران اعلام و خاطرنشان كرد: در اين خصوص با طراحي و اجراي سيستمي تحت عنوان «مركز پاسخگويي به مراجعين در وضعيت اضطراري» به دنبال رفع دغدغههاي موجود هستيم.
اين مقام مسئول خاطرنشان كرد: اين سيستم در زمان بروز يك حادثه يا اعمال خاموشي در يك يا بخشي از يك شهرستان امكان برقراري تماس همزمان سي مشترك و دريافت يك فايل صوتي حاوي اصلاعاتي جامع و كامل در خصوص مشكل مورد نظر فراهم شده است.
وي توضيح داد: با استفاده از اين سيستم تماس گيرندگان پيام ضبط شده اي را درخصوص وضعيت موجود، اقدامات انجام شده و زمان رفع مشكل دريافت مي كنند و قادر خواهند بود بر اساس اين برنامه ريزي مناسب را انجام دهند.
مهندس حدادي با يادآوري اينكه امروزه بخش اعظمي از زندگي انسان در جوامع مختلف وابسته به انرژي برق است، تصريح كرد: سعي شركت توزيع برق استان فارس ايجاد زمينه مناسب براي ارائه خدمات با كيفيت به مشتركين بوده و هست و طراحي و اجراي اين سيستم نيز در همين راستا انجام شده است.
وي با بيان اينكه هم اينك هشتاد درصد اين پروژه عملياتي شده است ابراز اميدواري كرد كه تا پايان امسال سيستم مزبور به صورت كامل آماده بهره برداري شود و گفت: با راه اندازي اين سيستم شركت توزيع برق استان فارس اولين شركت در ميان شركتهاي همطراز در سطح كشور خواهد بود كه از اين امكان برخوردار خواهد بود.
وي همچنين قابليت كنترل بحران و مشكل از ستاد مركزي شركت را يكي از قابليتهاي اين سيستم دانست و اضافه كرد: با اين اقدام ديگر مردم با اطلاعات بهتر و بيشتري با ما هماهنگ شده و دچار وقفه اطلاعاتي و بحران تصميم گيري نمي شوند و از ديگر سو بزرگترين دغدغه ما نيز كه ارتباط مناسب با مشتركين در اين زمان ها بود مرتفع مي شود.
مهندس حدادي همچنين از ارتقا كيفي سطح خدمات و سيستم هاي مديريتي شركت توزيع برق استان فارس بر اساس استانداردهاي وزارت نيرو در سال جاري و تمديد گواهينامه ايزو 9001، نسخه 2000 خبر داد و گفت: پيش بيني بودجه اي و برنامه اي لازم براي سال آينده انجام شده و اگر مشتركين گرامي سال آينده نيز همراهي لازم را همانند امسال با شركت داشته باشند تابستان آينده را با كمترين مشكل پشت سر خواهيم گذاشت اگرچه ممكن است كه موضوع كمبود توليد انرژي برق به واسطه كمي بارش باران و نزولات آسماني تداوم داشته باشد.
وي با تصريح اينكه وزارت نيرو انتظار دارد سال آينده نيز در مقايسه با امسال به ميزان ده درصد كاهش مصرف محقق شود، گفت: اقدامات فرهنگي مناسبي را براي سال آينده همانند و حتي گسترده تر از امسال پيش بيني كرده ايم.
مهندس حدادي گفت: سال آينده نيز با استفاده از توان بالقوه و بالفعل موجود رسانهاي در استان اطلاع رساني و تبليغات لازم را انجام خواهيم داد و اميدوار هستيم كه با همراهي و همدلي عوامل و اصحاب رسانه در اين زمينه نيز موفق عمل كنيم.
اين مقام مسئول ارتقا فرهنگ مصرف را يكي از اهداف عالي سازمان متبوع خود دانست و خاطرنشان كرد: ايجاد و گسترش فرهنگ مناسب مصرف انرژي برق و تسري آن در سطوح مختلف جامعه با استفاده از شيوه هاي مختلف اطلاع رساني طي سال آينده همچنان در دستور و اولويت كار قرار خواهد داشت و اميدوار هستيم با همكاري مشتركين به اهداف مورد نظر دست پيدا كنيم.
رئيس هيأت مديره شركت توزيع برق استان فارس در خصوص فعاليت هاي فرهنگي ساماندهي شده نيز گفت: اين فعاليت ها كه با هدف كاهش پيك بار و مديريت مصرف برق برنامه ريزي و اجرا شده، شامل بخش ها و موضوعات متنوعي است.
وي اضافه كرد: انعقاد قرارداد با سيماي مركز استان فارس براي تهيه و پخش آگهي تبليغات تلويزيوني، توليد و پخش شعارهاي مديريت مصرف در قالب زيرنويس تلويزيوني، توليد و انتشار شعارهاي مديريت مصرف در جرايد محلي، طراحي و اجراي تبليغات خياباني، اجراي فعاليت هاي متنوع و متعدد انتشاراتي، برپايي و شركت در نمايشگاههاي مختلف، طراحي و برگزاري جشنواره سراسري كاريكاتور و اطلاع رساني گسترده از طريق رسانههاي مكتوب، تصويري، صوتي و الكترونيكي پخشي از فعاليتهاي گسترده انجام شده در اين زمينه بوده است.
مهندس حدادي با بيان اينكه برخي از اين فعاليت ها با توجه به ضرورت و نياز شركت و جامعه همچنان تداوم دارد، ارتباط رسانه اي شركت توزيع برق استان فارس را ارتباطي تعريف شده و مطلوب ارزيابي و خاطرنشان كرد: براي سال آينده نيز به تناسب برنامه هاي متعددي برنامه ريزي شده كه اجرا مي شود.
وي همچنين يادآور شد: استقرار شبكه اختصاصي VPN با هدف ارتباط داده اي و اجراي برنامه هاي رايانه اي به صورت online بين ستاد و مديريت هاي تابعه، تهيه برنامه استراتژيك شركت، استفاده از سيستم مكانيزه نوبت دهي به مراجعين به مديريت هاي برق شهرستان ها، پياده سازي سيستم مكانيزاسيون شبكه برق در قالب برنامه Arc GIS ، تهيه بانك اطلاعات مديران و استقرار نظام جانشين پروري، بهره برداري از سيستم آرشيو الكترونيك پرونده مشتركين و پياده سازي سيستم call center بخشي از اقدامات گسترده انجام شده در راستاي استقرار و بهبود سيستم هاي مكانيزاسيون اداري در طول سال جاري بوده است.
انتهاي پيام
دوشنبه|ا|28|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 293]