واضح آرشیو وب فارسی:جمهوري اسلامي: افزايش نرخ سود سپردههاي بانكي الزام، نه اختيار
بسمالله الرحمن الرحيم
تصميم اخير شوراي پول و اعتبار براي صدور مجوز آزاد شدن نرخ سود سپردههاي بانكي اگرچه بسيار ديرهنگام و پس از تحميل هزينههاي بسيار زياد به اقتصاد كشور اتخاذ شده اما به اعتبار نافع بودن بستن راه ضرر و زيان از هر زمان، تصميمي بسيار درست و منطقي است.
آنگونه كه از مختصر اطلاعات ارائه شده در مورد مصوبه شوراي پول و اعتبار بر ميآيد، بنابر اين مصوبه 18 بندي قرار است بانكها در تعيين مقدار سود پرداختي به سپرده آزاد باشند تا به اين ترتيب با ايجاد رقابت ميان بانكها، حداكثر جذابيت و مطلوبيت براي صاحبان نقدينگي فراهم شود تا به جاي وارد كردن پولهاي خود به بازارهايي مانند سكه، طلا و ارز با سپردهگذاري در بانكها علاوه بر دريافت سودي كه قدرت خريد آنان را در برابر تورم حفظ ميكند به صورت غيرمستقيم در رونق اقتصادي كشور هم سهيم شوند. اين اتفاق از آن رو مغتنم است كه متأسفانه طي حدود يك سال گذشته با وجود پيش بينيها و هشدارهاي مكرر كارشناسان نسبت به پيامدهاي ناگوار كاهش دستوري نرخ سود سپردهها و تسهيلات بانكي، نمايندگان دولت در شوراي پول و اعتبار كه اكثريت را نيز در اختيار دارند، در راستاي وعده چند سال قبل رئيسجمهور عمل كرده و با تصويب كاهش دستوري نرخ سود سپردههاي بانكي، حداقل جذابيتهاي لازم را براي سپردهگذاري در بانكها را نيز از بين بردند.
محصول اين تصميم نادرست، خيلي سريع و وسيع خود را نشان داد به گونهاي كه بنابر آمارهاي رسمي بانك مركزي، نرخ سپردهگذاري در بانكها طي 4 ماهه نخست سال جاري در مقايسه با مدت مشابه سال قبل از آن با افتي حدود 50 درصدي از 9 درصد به 5 درصد كاهش يافته است.
اين كاهش نرخ سپردهگذاري درحالي اتفاق ميافتد كه با پرداخت يارانه نقدي به خانوارهاي ايراني، هر ماهه ميلياردها تومان نقدينگي به جامعه تزريق ميشود ولي كاهش نرخ سپردهگذاري در اين شرايط معنايي جز اين ندارد كه اين نقدينگي در كنار سپردههايي كه از بانكها خارج شده اند، راهي ساير بازارها شدهاند.
رديابي اين نقدينگي سرگردان كه حكم غول از چراغ جادو بيرون آمده را دارد، چندان دشوار نيست، كافي است نگاهي به نوسانات چند ماهه اخير در بازار سكه و ارز و... بيندازيم تا تصويري از پيامدهاي جولان نقدينگي سرگردان در ذهنمان شكل بگيرد. در اين واقعيت ترديدي نيست كه اتفاقات ماههاي اخير در حوزه سياسي و بينالمللي و برخي آثار رواني تحريمها در كشورمان، به صورت بالقوه اين آمادگي را در بازارهاي مختلف ايجاد كرده كه عدهاي سودجو با موج سواري بتوانند كاسبي كنند اما واقعيت اين است كه اثرگذاري عوامل رواني و فعليت يافتن رفتارهاي دلال گونه زماني ممكن ميشود كه مركب راهواري براي تاختن در بازار وجود داشته باشد. نقدينگي سرگردان همان مركب است كه وجود حدود 330 هزار ميليارد تومان از آن در بازار، امكان جولان سودجويان يا تكاپوي صاحبان نقدينگي براي حفظ ارزش پول و قدرت خريد را فراهم آورده است. به اين ترتيب گرچه نقش عوامل رواني و... در نوسانات اخير بازارهاي سكه و ارز غيرقابل انكار است اما نقش اول را بيترديد بايد از آن نقدينگي سرگردان دانست.
با در نظر گرفتن اين شرايط بايد تصميم اخير شوراي پول و اعتبار را كه به جمع آوري بخشي از اين نقدينگي سرگردان كمك شاياني خواهد كرد، به فال نيك گرفت، از آن حمايت كرد و براي اجرايي شدن آن تلاش نمود.
واقعيت اين است كه با اينكه اين مصوبه هنوز به تصويب رئيسجمهور نرسيده است، آثار و پيامدهاي مثبت آن به روشني در بازارهاي مختلف قابل ملاحظه است. رشد حدود 300 واحدي شاخص بورس تنها در نخستين روز كاري هفته جاري با افزايش خريداران سهام بانكهاي خصوصي، ثبات نسبي قيمت ارز خصوصاً دلار طي روزهاي هفته گذشته و اقبال سهامداران به سهام بانكها در فرابورس، تنها گوشهاي از پيامدهاي مثبت اين مصوبه است كه هنوز به تصويب رئيسجمهور هم نرسيده است.
درصورت موافقت رئيسجمهور با مصوبه شوراي پول و اعتبار ضمن اينكه جلوي ادامه روند نادرست سالهاي اخير گرفته ميشود، در ميان مدت شاهد افزايش پرداخت تسهيلات از سوي بانكها به توليد كنندگان، كاهش معنادار اجارهبهاي مسكن به نفع وديعه ثابت، كاهش مطالبات معوق بانكها و افزايش توليدخواهيم بود. از اين رو اميد است مسئولان با درك شرايط حساس كشور، با پذيرفتن نظرات كارشناسي، با تأييد مصوبه شوراي پول و اعتبار، تصميم درستي اتخاذ كنند و در اين مرحله به مشكلات موجود خاتمه دهند و از اين پس نيز با اعتماد به نظرهاي كارشناسي شده، راه را براي باز شدن ساير گرههاي كور اقتصادي هموار نمايند.
يکشنبه|ا|25|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جمهوري اسلامي]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 278]