واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: استاد برجسته ايراني: حل مسايل عراق و افغانستان بدون توجه به نقش تاثير گذارايران ممكن نيست
توكيو- اقتصاددان برجسته ايراني و استاد دانشگاه ميجي گاكوئين ژاپن، گفت: حل مسايل عراق و افغانستان بدون توجه به نقش موثر و تاثيرگذار جمهوري اسلامي ايران ، امكان پذيرنيست.
"محمد نقي زاده" روز سه شنبه در جريان سخنراني با عنوان مسايل "افغانستان و راهكارهاي عملي براي ژاپن" در جمع نمايندگان حزب حاكم ليبرال دمكراتيك و حزب كومينوين در كميسيون همكاريهاي بين المللي پارلمان ژاپن، افزود: با اشاره به مسايل فني از جمله نقش توسعه كشاورزي در توسعه اجتماعي و اقتصادي و امنيت اجتماعي و توليد فرصتهاي اشتغال در افغانستان ، چگونگي همكاريهاي ژاپن در اين زمينه را تشريح كرد.
نقي زاده در اين نشست كه همزمان با بيستمين سال خروج نيروهاي اتحاد جماهير شوروي سابق از افغانستان با 15 هزار كشته روسي و يك ميليون افغان برگزار شد، افزود: ژاپن ضمن آن كه مي تواند از روابط بين دو كشور پاكستان و افغانستان براي ارايه كمكها به اين منطقه استفاده كند ولي در منطقه غرب آسيا بخصوص در مسايل عراق و افغانستان نمي تواند بدون توجه به نقش موثر ايران در منطقه انتظارات فراواني از كمكهاي خود داشته باشد.
وي خاطرنشان كرد: ژاپن بايد توجه داشته باشد كه جدايي مسايل عراق و يا افغانستان از جمهوري اسلامي ايران موضوعي غيرواقعي و غير عملي است و ژاپن بايد داراي يك طرح كلي براي منطقه غرب آسيا داشته باشد.
وي يادآور شد: مشكل افغانستان اگرچه ظاهرا طالبان افغانستان است ولي در عمل آنچه كه باعث ناامني و رشد و توسعه و نفوذ بيش از پيش طالبان در اين كشور شده ، نقش پاكستان است.
يكي از كارشناسان ايراني شوراي بازسازي افغانستان در دولت ژاپن با بيان اين كه پاكستان ، آمريكا و عربستان سعودي ، ياعث ايجاد طالبان در افغانستان شده اند ، گفت: تا روزي كه جنگ سرد وجود داشت كشورهاي غربي و در راس آنها آمريكا به همراه پاكستان و عربستان سعودي از طالبان حمايت مي كردند اما پس از فروپاشي شوروي سابق و پايان جنگ سرد توجه آمريكا از افغانستان برداشته و تمام مسايل اين كشور به پاكستان واگذار گرديد كه در نتيجه اين مساله نيز خود منجر به نفوذ بيش از پيش طالبان در اين كشور شد.
پروفسور نقي زاده ، افزود: تا اواسط دهه 90 ميلادي آمريكا اميدوار بود كه با كمك طالبان ، پاكستان و عربستان سعودي امنيت را در افغانستان برقرار كند و از اين منطقه براي كشيدن خط لوله هاي نفت و گاز و انتقال منابع انرژي از آسياي مركزي به اقيانوس هند استفاده كند.
وي افزود: اين مساله به خاطر درگيريها و مناقشاتي بود كه بين ايران و آمريكا وجود داشت و آمريكاييها به همين علت تمايلي نداشتند كه اين خط لوله از ايران بگذرد و توجه به اين منطقه نيز به همين دليل بود.
وي با بيان اين كه در دهه 90 روابط طالبان با آمريكا دچار از هم گسيختكي شد و دوباره مسايل افغانستان به پاكستان واگذار گرديد، گفت: با رويداد 11 سپتامبر 2001 ميلادي مجددا نظر آمريكا به افغانستان جلب شد و به اين كشور حمله كرد.
اين اقتصاددان برجسته ايراني در ادامه سخنراني خود در جمع نمايندگان احزاب ائتلافي حاكم در كميسيون همكاريهاي بين المللي ژاپن، افزود: مقامات ژاپني بايد توجه داشته باشند كه كمكهاي بي دريغ اين كشور به پاكستان كه داراي نيروي اتمي است به عنوان پاداش به يك كشور داراي بمب اتم تلقي خواهد شد و ژاپن كه خود را قرباني بمب اتم مي داند بايد در مورد چنين همكاريهايي با عمق بيشتري توجه كند.
پروفسور نقي زاده با بيان اين كه مساله ديگر منابع مالي طالبان است ، گفت: اگر در دوران جنگ سرد ، آمريكا ، پاكستان و عربستان سعودي از طالبان حمايت مالي مي كردند اما اكنون اين كشت خشخاش و قاچاق مواد مخدر است كه بخش اعظم و بيش از 90 درصدي منابع مالي مورد نياز طالبان را تامين مي كند.
وي خاطرنشان كرد: جمهوري اسلامي ايران به خاطر مشكلاتي كه در مرزهاي شرقي خود براي مبارزه با قاچاق مواد مخدر تاكنون قربانيان بسياري داده است كه اين مساله بايد به دقت مورد توجه نمايندگان مجلس ژاپن قرار گيرد.
پروفسور نقي زاده به دلايلي كه باعث افزايش كشت خشخاش در افغانستان مي شود،اشاره كرد و افزود: علاوه بر كمكهاي مادي طالبان ، تفاوت قيمت بين توليد گندم و خشخاش در افغانستان از جمله دلايل بيشمار افزايش كشت خشخاش در اين كشور است.
وي توضيح داد: در حالي كه از كشت گندم در يك هكتار زمين زراعي در افغانستان فقط 222 دلار درآمد براي كشاورزان حاصل مي شود ، از همين ميزان زمين كشاورزي ، كشاورزان افغان مي توانند 12 هزار دلار با توليد خشخاش به دست آورند و لذا تا روزي كه منابع مالي و مقابله با توليد خشخاش به شدت انجام نگيرد اين بدان معنا است كه طالبان از منابع مالي هنگفتي براي تجهيز نيروهاي خود برخوردار است.
پروفسور نقي زاده با بيان اين كه با واردات گندم ارزان تر از آمريكا ، توليد گندم در افغانستان نيز از نظر قيمت غير قابل رقابت شده و اين مساله يكي از دلايل افزايش كشت خشخاش در اين كشور شده است ، گفت: اين سياست آمريكا همان سياستي است كه اين كشور بعد از جنگ دوم جهاني در مورد ژاپن نيز بكار گرفت.
وي ، افزود: در حال حاضر نه طالبان افغانستان بلكه مهمترين مساله طالبان موجود در پاكستان است و تا روزي كه اين كشور قادر به مقابله جدي با طالبان نشود ، مساله طالبان افغانستان نيز حل نخواهد شد.
اين كارشناس ايراني شوراي بازسازي افغانستان در دولت ژاپن، اضافه كرد: از سوي ديگر افزايش نيروهاي نظامي و انتقال بخشي از نظاميان آمريكايي از عراق به افغانستان به قول روزنامه گاردين انگليس كه روز 14 فوريه منتشر شد ، " دام خودساخته اي است كه منتظر سربازان آمريكايي در افغانستان است".
پروفسور نقي زاده با اشاره به كمكهاي دولتهاي پيشين ژاپن به رژيم بعث عراق در جريان حمله اين رژيم به ايران ، گفت:
امروز شاهد آن هستيم كه كمكهاي بي دريغ و بي برنامه ژاپن به رژيم سرنگون شده صدام در طي سالهاي 1980 تا 1988 ميلادي به چه نتايجي منجر شده است و بر اين اساس از نمايندگان مجلس ژاپن درخواست مي شود طرحي براي كمكهاي مجدد كه به افغانستان و پاكستان ارايه كنند، بخصوص آن كه دولت اين كشور در نظر دارد چندين ميليارد دلار براي كمك به پاكستان به عنوان خط مقدم جبهه مبارزه با تروريسم، اختصاص دهد.
وي ، گفت: بر اين اساس دولت ژاپن و نمايندگان مجلس اين كشور بايد به دقت توزيع منابع مالي را در مورد ثبات و امنيت و توسعه منطقه غرب آسيا به طور كلي مورد نظر قرار دهند و از تصميم گيريهايي كه منجر به نتايجي شبيه به كمكهاي دولت ژاپن به صدام مي گردد، پرهيز كنند.
وي تنها راه مقابله با تروريسم در افغانستان و يا پاكستان را جلب حمايت و پشتيباني عمومي دانست و افزود: تا روزي كه قدرتهاي حاكم بر اين دو كشور قادر به جلب حمايتهاي مردمي خود نباشند از دخالتهاي نظامي نيروهاي خارجي كاري بر نخواهد آمد، ضمن اين كه بمبارانهاي متعدد باعث ايجاد خشم مردم پاكستان و افغانستان عليه نيروهاي اشغالگر شده است.
استاد برحسته و اقتصاددان ايراني در ادامه افزود: امروز هر كاري كه در افغانستان به نارضايتي عمومي منجر شود از جمله حملات نظامي و يا كمكهاي مادي كه به اختلاف طبقاتي در اين كشور منجر شود، مي تواند از يكسو فساد در بخش دولتي را افزايش دهد و از سوي ديگر مردم مسلمان افغانستان كه به شدت به مساوات اعتقاد دارند را به سوي ملحق شدن به گروههاي طالبان هدايت كند.
پروفسور نقي زاده با اشاره به حضور خانم هيلاري كلينتون وزير امور خارجه آمريكا در ژاپن ، گفت: آمريكا مسلما انتظار دارد كه ژاپن كمكهاي بسيار فراواني را براي مقابله با تروريسم به پاكستان و افغانستان ارايه كند اما اين كمكها ضمن اين كه بايد مبتني بر تصميم گيري مستقل دولت ژاپن و در جهت كاهش نارضايتي عمومي در اين كشور باشد،بايد به بخش كشاورزي ، ايجاد اشتغال و درآمد مردم افغان كمك كند و ضمن اين كه در چارچوب همكاري با ايران انجام شود.
آساق**280**1459
سه|ا|شنبه|ا|29|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 116]