واضح آرشیو وب فارسی:ايران: 5 هزار و 28 رديف تعرفه كالايي مشمول استاندارد اجباري ميشود
مرجان اسلامي فر
كالاهاي چيني را در هر كجا ميتوان يافت. بيشتر اين كالاها كه كيفيت مناسبي ندارند در تمام بخشها رسوخ كردهاند؛ از خودرو و ماشينآلات صنعتي گرفته تا لوازم خانگي، نساجي و... اين كالاها با كيفيت پائين و البته قيمت ارزانتر مورد استقبال خيليها قرار گرفته است و چين توانسته يكي از شيرينترين بازارها را براي خود رقم بزند، اما اين دوران خوش، ماههاي پاياني خود را سپري ميكند؛ چرا كه كالاهاي باكيفيت كه گواهي استاندارد از چين را اخذ كردهاند در مسير ايران هستند و كم كم كالاهايي كه طي ماههاي قبل وارد كشور شدهاند حذف و جاي آن كالاهاي باكيفيت چين قرار ميگيرند. در اين ميان مرزهاي غيررسمي هم بايد كنترل شوند تا كالاهاي بيكيفيت چين اجازه ورود نداشته باشند. در اين راستا ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز وعده تشديد كنترلها را داده است تا امكان ورود كالاهاي بيكيفيت به حد چشمگيري كاهش يابد.
سازمان ملي استاندارد نيز به عنوان يكي از اهرمهاي نظارتي قصد دارد كنترلهاي خود را دوچندان كند تا جايي كه تاجران رغبتي براي خريد محصولات بيكيفيت چيني نداشته باشند.
نيره پيروزبخت مديركل بازررسي كالا و امور صادرات و واردات سازمان ملي استاندارد گفت: آذرماه سال گذشته تفاهمنامهاي با اداره بازرسي قرنطينه و استاندارد چين امضا شد كه طي آن بر صادرات كالا از چين به ايران از سوي اداره مذكور نظارتهاي لازم صورت گيرد اما تا زماني كه برنامه اجرايي اين مهم تدوين نشده بود، نميتوانستيم انتظار ساماندهي صادرات از مقصد چين را داشته باشيم.
وي ادامه داد: تيرماه سال جاري برنامههاي اجرايي براي كنترل كالاهاي توليد چين به مقصد ايران نهايي شد و اداره بازرسي قرنطينه و استاندارد چين زمان آغاز اين طرح را كه مدتهاست براي كشورهاي پيشرفته و صنعتي انجام ميشود 10 آذرماه اعلام كرد.پيروزبخت اذعان داشت: از زمان اعلام شده نظارت بر 2 هزار و 11 رديف تعرفهاي چين براي كالاهاي صنعتي اعمال شد. اين كالاها مشمول قوانين و مقررات چين كه درخصوص كشورهاي پيشرفته در حال انجام است، صورت ميگيرد.
وي با بيان اينكه نهاد بازرسي قرنطينه و استاندارد چين كالاهايي كه قرار است وارد ايران شود بررسي و در صورت تأييد گواهيهاي لازم را ميدهد، تصريح كرد: اثرات اين اتفاق زمانبر است و نميتوان گفت كالاهاي موجود در بازار از فيلتر بازرسان استاندارد چين عبور نكرده است.
وي با تكذيب خبرهايي مبني بر اينكه اداره بازرسي قرنطينه و استاندارد چين كالاهاي صنعتي به قصد ايران را كنترل نميكند و مجدداً سيل كالاهاي بيكيفيت به كشورمان سرازير شده است، افزود: اين صحبتها شايعه است و استاندارد چين بدون دريافت هزينهاي از تاجران چنين اقدامي انجام ميدهد. هر كالايي كه به اعتقاد آنها فاكتورهاي استاندارد را نداشته باشد گواهي نميگيرد و لذا تاجران امكان ترخيص و ورود به ايران را نخواهند داشت.
وي تأكيد كرد: گواهي كه CIQ به كالاهاي توليدي چين ميدهد، طبق استانداردهاي ملي و بينالمللي است. از اين رو از تاجران ايراني هم ميخواهيم در خريد كالا دقت نظر داشته باشند تا مبادا كيفيت را فداي قيمت آن كنند.
وي با بين اينكه هزينه بازرسي كالاها از طرف دولت چين تأمين شده است، تصريح كرد: در صورت تخلف، تاجران ميتوانند با سازمان ملي استاندارد تماس بگيرند.مديركل بازرسي كالا و امور صادرات و واردات سازمان ملي استاندارد گفت: از 10 آذر ماه تمام كالاهاي صنعتي كه به سمت ايران ترخيص شده گواهيهاي لازم را از استاندارد چين گرفتهاست. اما با تمام سيستمهاي نظارتي، سازمان ملي استاندارد مجدداً كيفيت كالاها را بررسي ميكند تا كالاي بيكيفيت وارد بازار مصرف نشود. البته 2 هزار و 11 رديف تعرفهاي چين، با رديف تعرفهاي ايران به صورت كامل همخواني ندارد، به همين دليل سازمان ملي استاندارد نظارتهاي خود را به صورت گسترده ادامه خواهد داد.وي تأكيد كرد: با توجه به قانون ارتقاي كيفي خودرو و ساير كالاهاي صنعتي بايد سازمان استاندارد وضعيت كيفي كالاها را بررسي كند و پايشهاي متناوب انجام شود.پيروزبخت يادآور شد: از اول تيرماه سال جاري هزار و 530 رديف تعرفهاي كالاهاي صنعتي مشمول استاندارد اجباري شد اما براي آنكه ميزان كيفيت كالاها در بازار افزايش پيدا كند از ابتداي اسفندماه سال جاري تعداد كالاهاي صنعتي به 5 هزار و 28 رديف تعرفهاي خواهد رسيد كه بايد استانداردهاي اجباري رعايت شود.
اما پيروزبخت خبر داد به غير از كالاهاي صنعتي، سازمان ملي استاندارد بهدنبال آن است كه ساير كالاهاي وارداتي از كشور چين را در زمره بازرسيها قرار دهد. در دومين مرحله ايمني مواد غذايي مدنظر است كه اميدواريم با سرعت اجرايي شود.با اين اتفاق به مرور تمام كالاهايي كه از سوي چين وارد كشورمان ميشود، تحت بازرسيهاي گسترده قرار ميگيرند و ديگر توليدكنندگان چيني و تاجران ايراني نميتوانند كالاهاي بيكيفيت را وارد كشور كنند.مسئله ديگري كه پيروزبخت به آن اشاره كرد، كاهش 50درصدي صادرات كالاهاي بيكيفيت ايراني به كشور عراق بود.
او گفت: با استانداردهاي سختگيرانه و پايش كالاهاي صادراتي، كشورهاي همسايه نسبت به كالاهاي ايراني خوشبين شدهاند و ميزان صادرات رو به افزايش است. از سويي قصد داريم تاجراني را كه به كشورهاي مختلف و بخصوص همسايه، كالاهاي بيكيفيت صادر ميكنند، در ليست سياه قرار دهيم.
در ادامه مديركل بازرسي كالا و امور صادرات و واردات سازمان ملي استاندارد ايران گفت: طرح شبنم مخفف «شبكه بازرسي و نظارت مردمي» است كه با فرايند اجرايي واردات كه براساس آئيننامه قانون ارتقاي كيفي خودرو و ساير توليدات صنعتي طراحي شده است، هماهنگ است.وي افزود: سامانه تعاملات واردات كالا كه به سيستم IMS معروف است، براي مديريت واردات طراحي شده و هدف آن كسب مجوز سازمان ملي استاندارد قبل از ثبت سفارش و نيز شناسنامهداركردن كالاست. پيروزبخت اذعان داشت: قرار شده كه پس از ورود كالا به كشور، طرح شبنم روي آن پياده شود به اين صورت كه كالاي وارده به گمرك، يك كد دوبعدي به صورت برچسب دريافت ميكند كه اين كد براي هر كالا واحد و مجزاست.
مدير كل صادرات و واردات كالا با اشاره به اينكه به مجرد خريد اين كالا توسط مصرفكننده، كدفعال و پس از آن اصطلاحاً ميسوزد، افزود: بنا به اين مشخصه ديگر امكان جعل در اين كد وجود ندارد.
نماينده سازمان ملي استاندارد ايران در ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز كشور اذعان داشت: اين طرح فعلاً در كميتهاي در وزارت صنعت، معدن و تجارت در حال بررسي است و مقدمات اجراي آن براي 5 گروه كالايي فراهم شده و تاكنون هم روي برخي از اقلام دارويي پياده شده است.
پنجشنبه|ا|22|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 246]