واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: نگراني پادشاه اردن از ورود امواج انقلابهاي عربي به امان
همزمان با تشديد تظاهرات مردم سرخورده اردن از نظام سياسي و اقتصادي كشورشان، مقامات دولت امان گرماي آتش انقلابهاي كشورهاي عربي دامنگير حكومتهاي ديكتاتوري عربي شده است را حس ميكنند.
هموطن آنلاين -در شرايطي كه طي هفتههاي گذشته تظاهرات مردم اردن به دليل بي توجهي دولت اين كشور به اعمال اصلاحات سياسي و اقتصادي و بهبود وضعيت مديريتي كشور تشديد يافته است، روزنامه "هاآرتص" در گزارشي به تشريح ترس پادشاه اردن از سرايت امواج انقلابهاي عربي كه اين روزنامه آن را بهار عربي خوانده ، پرداخته كه خلاصه اين گزارش به شرح زير است:
در شرايطي كه يكي از عجيب ترين گفتهها و شعارها در واكنش به بهار عربي شعار "زين العابدين بن علي" رئيس جمهور معزول تونس بود كه اعلام كرد "من شما را درك مي كنم" و در نهايت نيز نياز به اعمال اصلاحات در كشورش را پذيرفت، به نظر مي رسد "ملك عبدالله دوم" پادشاه اردن نيز به نوعي اعلام كرده است كه سرخوردگي مردم كشورش را درك مي كند اما
" چند روز گذشته يك گروه ناشناس اردني با صدور بيانيه اي خواستار توقف حمايت هاي دولت اردن از شبكه هاي فساد شده و از عبدالله دوم خواستند بين گروههاي فاسد و اردن يكي را انتخاب كند... "
وقتي بحث اعمال اصلاحات و تغيير رژيم به ميان مي آيد، ملك عبدالله حوزه اختيارات فكري و عملي خود را محدود مي بيند.
در حال حاضر شعار بن علي با عنوان "من شما را درك مي كنم" عنوان يك نمايش طنز درباره انقلاب هاي اردن است؛ نمايشنامه اي كه تا كنون دو ماه از اولين اجراي آن در سالن هاي تئاتر امان پايتخت اردن مي گذرد؛ اين نمايش داستان خانوادهاي اردني را به تصوير مي كشد كه در آن پدر خانواده با پنجه آهنين خانواده اش را اداره مي كند و در عين حال وزرا و سياستمداران فاسدي كه كشور را مديريت مي كنند را مسخره مي كند.
آنچه تعجب برانگيز است حضور ملك عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه همسرش و ساير اعضاي خانواده سلطنتي در جمه مخاطبان اين نمايش در ماه نوامبر سال گذشته ميلادي است؛ بر اساس گزارش مطبوعات اردني، ملك عبدالله دوم در تمام مدت اجراي اين نمايش لبخند به لب داشت و بعد از اتمام نمايش روي صحنه آمد و به بازيگران و نمايشنامه نويس تبريك گفت و نمايشنامه نويس نيز از پادشاه اردن به دليل آزادي بيان و كمك هاي مالي پادشاهي به بخش هنري كشور تقدير كرد.
بااين وجود فراي اين تعارفات و ژست هاي سلطنتي پادشاه اردن، او متوجه شده بود كه اين نمايش منعكس كننده خشم و سرخوردگي بسياري از مردم اردن از وضعيت كشور و به خصوص فساد عميقي است كه رسانه هاي اين كشور منعكس مي كنند.
رسوايي هاي فسادي مقامات اردن دليل صدور دستورات ملك عبدالله دوم براي جلوگيري از بيان ديدگاه و نظرات اعضاي خانواده او درباره موضوعات سياسي و ديپلماتيك، اداره شركت هاي خصوصي و مشاركت هاي تجاري است؛ مگر اينكه براي اين سرمايه گذاري پول پرداخت كنند و براي مردم با شفافيت بيان كنند كه روش مديريت سرمايه گذاري آنها چگونه است.
اين در حاليست كه چند روز گذشته يك گروه ناشناس
" ناصر جوده" وزير امور خارجه اردن به طور واضح با اشاره به اينكه بازگشايي دفاتر حماس در پايتخت اردن گزينه مطرحي نيست اعلام كرده است كه در حال حاضر شكوفايي محض رهبري حماس است كه روابط ما با آنها هرگز قطع نشده است... "
اردني با صدور بيانيه اي خواستار توقف حمايت هاي دولت اردن از شبكه هاي فساد شده و از عبدالله دوم خواستند بين گروههاي فاسد و اردن يكي را انتخاب كند.
اين گروه با انتقاد از عدم تسلط دولت بر امور داخلي كشور و شعبه هاي فساد و همچنين حمايت هاي دولتي از مفسدان، بي اهميتي دولت اين كشور به مطالبات مردمي در ارائه مفسدان به دادگاه را محكوم نمود.
در شرايطي كه به دليل بي توجهي حكومت اردن به خواست شهروندان، فعاليتهاي اعتراضي مردم اردن عليه خانواده سلطنتي ملك عبدالله دوم طي هفته هاي گذشته به اوج خود رسيده است، اين تظاهرات آزادي عمل و تفكر پادشاه را گرفته است. در حاليكه قرار است پادشاه اردن در تاريخ 17 ژانويه سال جاري با "باراك اوباما" رئيس جمهوري آمريكا در واشنگتن ديدار داشته باشد، دشمنان او در حال سازمان دهي مجموعه اي تظاهرات در آمريكا هستند؛ تظاهراتي كه شركت كنندگان آن نه تنها خواستار اعمال اصلاحات در اردن خواهند شد بلكه تغيير رژيم اردن را نيز مطرح خواهند كرد.
خبر سازماندهي تظاهرات عليه ملك عبدالله دوم در واشنگتن در شرايطي گزارش مي شود كه منابع خبري اردن به گفتار ضعيف ملك عبدالله دوم در بحث درباره تظاهرات مردم مصر و تونس و اشتياق شتابزده وي در يك مصاحبه تلويزيوني در رابطه با اصلاح امور در سوريه پرداختند؛ ملك عبدالله در اين مصاحبه درباره اصلاح امور سوريه اعلام كرده است كه اگر من جاي رئيس جمهوري سوريه بودم دولت را ترك مي كردم.
علاوه بر اين زماني كه اتحاديه عرب تصميم گرفت تحريم هايي را عليه سوريه اعمال كند از آنجائيكه حدود 60 درصد واردات اردن از طريق اروپا از طريق زميني و به وسيله سوريه و يا بندرهاي آن صورت مي گيرد، پادشاه اردن به دليل روابط گسترده امان و دمشق، خواستار معافيت هاي ويژه اي براي اردن شد.
يكي ديگر از معضلات جديد امان اهداف حماس براي پيدا كردن يك مكان جديد براي خود در خارج از دمشق است. "ناصر جوده" وزير امور خارجه اردن به طور واضح با اشاره به اينكه
" مي توان اينطور فرض كرد كه ملك عبدالله با توجه به روابطه حسنه ادامه دار با حماس و سوريه به وضعيت كشورش اميدوار باشد و او قاطعانه به هيچ اعمال فشار جديدي در كشور و يا از خارج از كشورش نياز ندارد... "
بازگشايي دفاتر حماس در پايتخت اردن گزينه مطرحي نيست اعلام كرده است كه در حال حاضر شكوفايي محض رهبري حماس است كه روابط ما با آنها هرگز قطع نشده است.
با وجود اين وقتي ملك عبدالله دوم خودش به رام الله بيايد و نقش ميانجي را بين اسرائيل و فلسطين در نشست امان بازي كند او نمي تواند تغيير لحن حماس را ناديده بگيرد چه برسد به زمانيكه آشتي بين حماس و فتح به ايجاد يك دولت وحدت ملي مي انجامد؛ دولتي كه كه به شناسايي رسمي از سوي اعراب نياز دارد.
اردن در نفوذ خود به عنوان يك ميانجي واقعي مانند مصر در مذاكرات اسرائيل و فلسطين موفق نبوده است و قدرت اين را نيز ندارد كه در سياست اسرائيل نفوذ داشته باشد بنابراين روابط حسنه با حماس مي تواند به خوبي يك اعتبار ديپلماتيكي به اردن بدهد؛ اعتباري كه تا كنون نداشته است.
با اين حال اين احتمال وجود دارد كه تونس ملك عبدالله دوم را از اين گرفتاري نجات دهد. اواخر هفته گذشته گزارش هايي منتشر شد مبني بر اينكه نخست وزير تونس به "اسماعيل حنيه" رئيس حماس در غزه اطلاع داده است كه كشورش خوشحال خواهد شد كه ميزبان رهبري حماس باشد.
بعد از اختلاف بين "خالد مشعل" رئيس دفتر سياسي حماس و رئيس جمهوري سوريه، جاي ترديد دارد كه حماس به حفظ مقر خود در سوريه بيشتر از اين ادامه دهد و اين در حاليست كه حماس قاطعانه هر گونه تصميم براي رفتن از دمشق به تونس را رد كرده است.
هاآرتص در پايان نوشت: تنها مي توان اينطور فرض كرد كه ملك عبدالله با توجه به روابطه حسنه ادامه دار با حماس و سوريه به وضعيت كشورش اميدوار باشد و او قاطعانه به هيچ اعمال فشار جديدي در كشور و يا از خارج از كشورش نياز ندارد.
شهروندان اردني از ابتداي سال گذشته ميلادي به وضعيت مديريتي كشور اعتراض كرده اند و خواستار تحقق اصلاحات سياسي و اقتصادي در كشور شدهاند ولي به دليل بي توجهي حكومت اردن به خواست شهروندان، فعاليتهاي اعتراضي طي هفته هاي گذشته به اوج خود رسيده است.
پنجشنبه|ا|22|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 238]