واضح آرشیو وب فارسی:فارس: رئيس شوراي ثبت آثار تاريخي و فرهنگي آذربايجان شرقي:
خبرگزاري فارس: رئيس شوراي ثبت آثار تاريخي و فرهنگي آذربايجان شرقي در فهرست آثار ملي از ثبت مراسم چوپاني در اولين روز پاييز در كوه سلطان سهند در فهرست ميراث ناملموس آثار ملي كشور خبر داد و گفت: اين مراسم نشانگر قدمت فرهنگ شكرگذاري در روستاهاي آذربايجان شرقي است.
به گزارش خبرگزاري فارس از تبريز به نقل از روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي، تراب محمدي اظهار كرد: مردم روستاي عنصرود در نخستين روز پاييز به زيارت قبر اسامه ابن فرقد كه مردم وي را اسامه سلطان ميخوانند در قله كوه سلطان رفته و نذر و نياز ميكنند.
وي يادآور شد: با توجه به عناصر دخيل در اين آيين به ويژه روايت دختر گبري و آمدن اسامه ابن فرقد براي تبليغ دين اسلام، اين آيين يكي از رسوم با سابقه آذربايجان شرقي در شكرگزاري به شمار ميرود.
محمدي با اشاره به قدمت اين آيين تصريح كرد: تقدس كوه از زمانهاي قديم در ايران و مناطق كوهستاني به ويژه آذربايجان شرقي وجود داشته و كوهها در فرهنگ مردم از جايگاه بالايي برخوردار بودهاند.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان افزود: بسياري از آيينهاي شكرگزاري و درخواستها در بالاي كوهها صورت ميگرفته است كه آيين شكرگزاري از كوهستان با دام و گله، قدمتي معادل با دورههاي آغازين دامداري دارد.
محمدي با اشاره به نحوه برگزاري اين مراسم گفت: مردم آبادي به خصوص دامداران از بعد از ظهر يك روز قبل آغاز پاييز، گروه گروه به سوي قله سلطان حركت كرده و هر كس كه بر ميعادگاه رسيد ابتدا ارادت قلبي خود را به زيارتگاه اعلام كرده و سپس براي اقامت شب جايي را مهيا ميكند.
وي تصريح كرد: پس از اسكان، همه اهالي به طواف سلطان ميپردازند به طوريكه نوحهخوان محلي نوحه خوانده و مردان تا فرا رسيدن صبح عزاداري ميكنند و پس از نماز صبح، مردم خود را آماده كرده و منتظر گلههاي گوسفندان ميشوند كه آنها هم شب را در نزديكيهاي زيارتگاه به سر بردهاند.
محمدي افزود: گلهها يكي يكي به نوبت از سمت غرب از ميان مردم كه در دو صف مقابل هم ايستاده و نظارهگر گلهاند عبور كرده، به سوي زيارتگاه ميروند و پس از طواف از سمت غرب خارج ميشوند.
رئيس شوراي ثبت آثار تاريخي و فرهنگي استان در فهرست آثار ملي اين آيين را منحصر به فرد و بدون نمونه عنوان كرد و گفت: در پايان اين مراسم، در حين عبور يكي از چوپانها در جلو گله حركت كرده و مردم با ديدن گله ماشاءالله گويان از چوپان قدرداني ميكنند.
محمدي با اشاره به ارزشهاي شاخص يا منحصر به فرد مراسم چوپاني تاكيد كرد: رسم سلطان داغي يكي از معدود آيينهاي كهن به يادگار مانده است كه امروزه با وجود اينكه بيشتر آيينهاي ايراني در طول زمان فراموش شدهاند، با قدرت به حيات خود در اين عصر ادامه ميدهد.
وي خاطرنشان كرد: از آنجايي كه اين آيين در بخشي از كوهستان سهند برگزار ميشود و اين كوهستان يكي از قطبهاي گردشگري منطقه به حساب ميآيد، اين رسم از ارزش منحصر به فردي در استان برخوردار است.
محمدي رسم سلطان داغي را يكي از جاذبههاي گردشگري روستاي عنصرود عنوان كرد و گفت: در راستاي حفظ اين آيين، همه ساله از سوي مردم روستا براي تعمير و مرمت سكونتگاههاي موقت و مقبره سلطان كه بر اثر برف و باران تخريب ميشود اقداماتي صورت ميگيرد.
وي با تاكيد بر اينكه لازم است اين رسوم با صرف توان مادي و غير مادي حفظ شوند، اظهار داشت: ثبت ملي اين اثر زمينهساز حمايت معنوي و مادي از برگزار كنندگان رسم با تشريح اهميت اين ميراث معنوي در تحكيم هويت آنان و كمك در دسترسي آسان شركتكنندگان در آيين با ايجاد راه مناسب جهت دسترسي خواهد بود.
انتهاي پيام/آ30
چهارشنبه|ا|21|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]