واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: تبهكاران در لباس خواستگار
حميده گودرزي
فريب دختران و زنان سادهلوح از سوي خواستگاران به ظاهر تحصيلكرده و پولدار، يكي از عمده جرايم رو به افزايش است كه از گذشته نه چندان دور تاكنون بخشي از پروندههاي قضايي و پليسي را به خود اختصاص داده است.
از منظر كارشناسان اجتماعي، علت اصلي شكلگيري و رواج اين پديده، كمبود اعتماد به نفس در برخي دختران و زنان، شرايط نامناسب اقتصادي و اجتماعي برخي خانوادهها، احساس ناامني، تنهايي، دسترسي نداشتن به منافع درست و منطقي آشنايي و دستيابي و انتخاب همسر، برخي محدوديتهاي خانوادگي و موارد مشابه ميباشد. از اينرو دختران و زنان سادهلوح با ابراز كوچكترين محبت و صميميت از سوي برخي مردان شياد و تبهكار، منطق و عقل خود را بهراحتي فداي احساسات لحظهاي و تند كرده و بي آنكه درباره وضعيت زندگي اين افراد و درستي ادعاهايشان تحقيق كنند، فريب خورده و تسليم خواستههاي شوم و شيطاني آنها ميشوند.
مدتي بعد نيز به محض اينكه خواستگار قلابي و شياد به خواستهاش رسيد و بهطور ناگهاني ناپديد شد، طعمه تازه متوجه عمق فاجعه ميشود كه بهطور قطع پشيماني سودي ندارد.
اين در حالي است كه برخي دختران و زنان فريبخورده به دليل ترس از آبروريزي مايل به شكايت نيستند كه همين مسئله موجب ميشود افراد شياد بارها و بارها و به راحتي دام شيطاني خود را براي زنان و دختران سادهلوح پهن كنند.
انگيزههاي اصلي خواستگاران قلابي
دكتر رضا سوري بازپرس شعبه پنجم دادسراي شهرستان ري ميگويد: بهطور عموم خواستگاران قلابي با انگيزههاي مالي و يا با هدف رسيدن به نقشههاي شيطاني خود به شكار دختراني ميروند كه فريب عشقهاي خيالي يا خياباني را خوردهاند. اين تبهكاران پس از رسيدن به اهداف شومشان به طور ناگهاني ناپديد ميشوند كه قانونگذار نيز مجازاتهاي سنگيني براي چنين افرادي تعيين كرده است.
طبق ماده 647 فصل 19 قانون مجازات اسلامي، چنانچه يكي از زوجين طرف خود را به امور واهي، تمكن مالي، شغل، سمت يا تجرد فريب دهد و سپس عقدي واقع شود، براي مجرم 6 ماه تا 2 سال زندان درنظر گرفته شده است.
از سوي ديگر چنانچه فرد متقلب با نشان دادن مدارك تحصيلي جعلي، خود را تحصيلكرده يا صاحب مقام و منصب معرفي كرده و فردي را فريب داده باشد كه به دنبال آن وصلتي صورت گيرد، علاوه بر اينكه مجرم مشمول ماده 647 قانون مجازات اسلامي ميشود، طبق ماده يك قانون تشديد مجازات مرتكبين، ارتشاء و كلاهبرداري، جرمش كلاهبرداري نيز محسوب ميشود. طبق اين قانون براي متهم از يك تا 7 سال زندان در نظر گرفته ميشود.
در برخي پروندهها نيز ديده شده فرد متقلب با وعده ازدواج، از دختر يا زني سوءاستفاده مالي ميكند كه وي علاوه بر مجازاتهاي اعلام شده به بازگرداندن مال و پرداخت دو برابر كلاهبرداري شده - در حق صندوق دولت - محكوم ميشود.
نكته قابل توجه اينكه برخي خواستگاران قلابي با هدف سوءاستفاده، دختران جوان و سادهلوح را فريب ميدهند و پس از آنكه به مقاصد شيطانيشان رسيدند، آنها را رها كرده يا بلافاصله ناپديد ميشوند. در چنين شرايطي، چنانچه فرد متقلب، دختر را به عقد موقت درآورده باشد و پس از رسيدن به مقاصد شيطانياش وي را رها كرده باشد، طبق قانون براي دختر مهرالمثل تعيين و فرد مجرم محكوم به پرداخت آن خواهد شد. اما اگر بين آنها عقدي جاري نشده باشد، طبق ماده 3 قانون تشكيل دادگاهها و دادسراهاي عمومي و انقلاب اسلامي هر دو مجرم شناخته شده و به جرم آنها در دادگاههاي انقلاب رسيدگي ميشود. اما برخي اوقات ديده شده كه دختري با ادعاي اينكه خواستگارش به عنف به وي تجاوز كرده است، در صورت اثبات ادعايش، رسيدگي به اين پرونده در صلاحيت دادگاههاي كيفري استان خواهد بود.
خواستگاراني كه ناگهان ناپديد ميشوند
به اعتقاد دكتر مجيد ابهري - استاد دانشگاه و آسيبشناس اجتماعي - خواستگاران قلابي بهطور معمول تا مراحل نامزدي و عقد پيش ميروند و زماني كه به هدفشان رسيدند، ناگهان ناپديد شده و بعد از جستوجوي دختر يا خانوادهاش، آنها به اين نتيجه ميرسند كه به هيچ عنوان فردي با اين نام و مشخصات وجود خارجي نداشته يا فردي با اين نام در گورستان آرميده است.
شگردهاي خواستگاران قلابي
به گفته ابهري، نخستين شگرد خواستگاران قلابي معرفي خود با نام و مشخصات دروغين است. اين گونه افراد كلاهبرداران حرفهاي هستند كه با جعل شناسنامه و اسناد هويتي به شيادي ميپردازند. دومين شگرد آنها، معرفي خود با نام و مشخصات درست اما شغلهاي دروغين است. اين افراد داراي ظاهري معقول هستند كه بسيار هم حرفهاي عمل ميكنند. گروهي از خواستگاران قلابي نيز با نام و مشخصات و شغل قلابي وارد ماجرا ميشوند. اين گروه از اساس با دروغ وارد معركه ميشوند و هدفي به غير از كلاهبرداري ندارند. هدف هر سه گروه نيز شكار زنان يا دختراني است كه اوضاع مالي خوبي دارند. در هر حال سادهلوحي، زودباوري، اعتماد بيجاي دختران و خانوادههاي آنها موجب موفقيت كلاهبرداران در اجراي نقشههايشان ميگردد.
بنابراين پيشنهاد ميشود دختران و خانوادههايشان در نخستين گام به تحقيق دقيق و كامل درباره هويت، شغل و ساير مشخصات خواستگاران ناشناس بپردازند. چرا كه در بسياري موارد اين كلاهبرداران اجازه تحقيق به خانواده دختر را نميدهند و با حقه و شگردهاي خود، قهر و دلگير شدن ظاهري، تلاش ميكنند از تحقيقات جلوگيري كنند. براي ناكام ماندن اين گونه شيادان، تحقيق از افراد مورد اعتماد يا از محل كار آنها ميتواند از بروز ناكامي و شكستهاي بعدي دختران و زنان جلوگيري نمايد كه بسيار هم ضروري و پيشگيرانه است.
تبهكاران را چگونه بشناسيم
دكتر نجفي توانا، استاد دانشگاه و جرمشناس نيز معتقد است: با توجه به وضعيت تجرد در ميان جوانان و افزايش سن ازدواج از يك طرف، علاقه طبيعي، فطري و فرهنگي جوانان براي ازدواج از طرف ديگر، زمينههاي ارتكاب برخي تخلفات و جرايم در روابط دختران و پسران، مردان و زنان به وجود آمده است. اين امر بويژه شرايطي را فراهم كرده كه قرباني شدن زنان و دختران بيشتر از مردان اتفاق مي افتد. هر چند در شرايط كنوني يك روند رو به افزايشي در بزهديدگي مردان در ازدواجها مشاهده شده است. به طور معمول قربانيان فريب در ازدواج يا كلاهبرداريها افرادي هستند كه از نظر عاطفي به فرد مقابل گرايش پيدا ميكنند و با بروز اين حالات، طرف مقابل با سوءاستفاده و بازي با احساسات و جلب اعتماد قرباني يا خانواده وي، با قول ازدواج وارد عمل ميشود.
در نهايت نيز بعد از مدتي مشخص ميشود خواستگار يا داراي شرايط اعلام شده نبوده است يا قصد ازدواج نداشته و فقط به قصد فريب دختر يا پسر با وي رابطه عاطفي و ظاهري ايجاد كرده است. در مواردي خواستگار بعد از جلب اعتماد فرد مقابل بتدريج وارد مسائل مالي او و خانوادهاش شده و به عنوان امين، بخش قابل توجهي از پول و اموال او را در اختيار ميگيرد اما بعد از مدتي از بازگرداندن آن خودداري ميكند. در برخي موارد نيز فرد متقلب با فريب خانواده دختر يا زن، براي سرمايهگذاري در مسائل اقتصادي يا تجارت آنها را فريب داده و در نهايت مشخص ميشود اين ترفندها فقط براي فريب بوده است. در برخي موارد نيز تبهكاران شيطانصفت پس از فريب طعمه مورد نظر و برقراري رابطه جنسي و فيلمبرداري، به اخاذيهاي كلان و گوناگون دست ميزنند.
البته به تازگي شاهد بروز جرايمي از سوي خانمها هستيم كه آقايان مجرد يا متأهل را هدف قرار دادهاند. آنها به طور عمده با هدف رسيدن به مهريههاي سنگين، كلاهبرداري، خيانت در امانت و اخاذي ازدواج ميكنند. به همين خاطر براي پيشگيري و برخورد با اين جرايم، بايد يك كار بزرگ فرهنگي انجام داد. آموزش را نيز ميبايست از مدارس و دانشگاهها و از طريق رسانهها ارائه نمود. همچنين بايد معيارهاي معنوي گذشته را در ازدواج گسترش داد تا افراد به راحتي طعمه نقشههاي شوم تبهكاران و بلندپروازيهاي خود و خانوادهشان نشوند.
منبع: ايران
چهارشنبه|ا|21|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]