واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: آتش پاتيل هاي پخت سمنو روشن شد
اصفهان - شور و شوق پخت سمنوي سنتي همزمان با فصل سرما در شهرضا رنگ تازه اي به خود گرفته است و اين روزها در جاي جاي اين شهرستان شاهد اجراي اين رسم كهن هستيم.
به گزارش روز سه شنبه ايرنا،پخت سمنوي سنتي در شهرضا،شهر آداب و رسوم كهن ايران نسل به نسل منتقل شده، رسمي كه بهانه اي براي جمع شدن خانواده ها به دور هم است.
پخت سمنوي سنتي در اين شهرستان با قدمت بيش از 500 سال همراه و همدل با مردم شده و با همان آداب و رسوم گذشتگان در پاتيل مسي و با چوب و هيزم و فقط به نيت نذر پنج تن آل عبا و حضرت فاطمه زهرا (س) انجام مي شود.
براي پخت سمنو از مراحل آغازين آن تا زماني كه پخته شود مي توان عشق و علاقه به خاندان اهل بيت(ع) و حضرت فاطمه(س) را مشاهده كرد چرا كه اين نذري است براي رفع گرفتاري، برآورده شدن حاجات و غذايي است كه در ميان خانواده هاي اين ديار كهن داراي جايگاه و تقدس خاصي است.
اين غذاي مقوي، تنها غذايي است كه از آب و آرد تهيه مي شود و درآن هيچ ماده افزودني ديگر مانند نمك و شكر اضافه نمي شود.
شيريني و حلاوت اين غذاي سنتي به خاطر دانه هاي طلايي گندم است كه جوانه زده،آرد مي شود و به "آرد سوهان" معروف است.
سبوس موجود در گندم، مقوي بودن اين غذا را اثبات و سرخ كردن آرد آن ، رنگ قهوه اي را به سمنو مي دهد و زيبائي اش را دوچندان مي كند.
يكي از طباخان سمنو در باره اين آيين در شهرضا گفت:از زماني كه تصميم به پخت سمنو مي گيري و آيات قرآن و ادعيه مفاتيح الجنان را قرائت مي كني، مي داني كه به آنچه مي خواهي دست مي يابي.
"رحمت الله حسيني" افزود:دانه هاي گندم كه به دست مردمان اين ديار در آب خيس مي شود شروعي دوباره براي تلاش نو و جوانه زدن است.
به گفته طباخان سمنو ، استفاده از گندم با كيفيت، تاثير زيادي در طعم و مزه سمنو دارد.
در مراسم سمنوپزان شهرضا، ابتدا پاتيل مسي در كوره كاهگلي قرار مي گيرد و استاد سمنوپز با توجه به تجربه خود مقدار مشخصي آرد و آب را در پاتيل مي ريزد و كار پخت را آغاز مي كند.
سمنوپز با صبر و حوصله دركنار پاتيل مي ماند و شروع به هم زدن سمنو مي كند تا تمام آب داخل پاتيل بخار شود و محلولي خميرگونه در پاتيل بماند كه اين عمل را "سرخ كردن" مي گويند.
در اثر سرخ كردن، رنگ آرد و آب قهوه اي شده و داراي عطر خاصي مي شود.
پس از آن،به سمنو شربت مي دهند يعني مقدار مشخصي آب به آن اضافه مي كنند تا رقيق شود و سمنو دوباره به جوش آيد، اين عمل را در طول پخت چند با تكرار مي كنند.
پس از گذشت حدود 18 ساعت، سمنو را دم انداخته يعني پارچه اي سفيد بر روي پاتيل قرار مي دهند.
اين پارچه سفيد به روي دو وسيله هم زدن سمنو(حصوم) انداخته شده و سيني قديمي مسي كه در آن قرآن، آينه، شمع، شانه، شكلات و يك ظرف آب است، قرار مي گيرد.
سپس بايد آتش را از زير پاتيل خارج كرد تا سمنو دم بكشد و عمل پخت كامل شود كه اين كار حدود هفت ساعت يعني تا طلوع سپيده صبح روز بعد ادامه دارد.
پخت سمنوي سنتي در شهرضا حدود 24 ساعت به طول مي كشد و جنبه نذري دارد.
اين شيوه پخت سمنو در كشور بي نظير است.
مردم شهرضا همزمان با سرد شدن تدريجي هوا تا نيمه اول فروردين سال بعد سمنو مي پزند.
هرسال حدود 500 پاتيل مسي سمنو با ظرفيت متفاوت در ايام و مناسبتهاي خاص بخصوص اعياد مذهبي، وفات ائمه و پنجشنبه شبها در شهرضا طبخ مي شود.
اين رسم زيبا در سه سال گذشته،زمينه ساز برگزاري جشنواره سمنوي سنتي شهرضا شده و امسال نيز قرار است به همت هيات"حضرت رسول(ص)"شهرضا،اين رسم كهن درقالب چهارمين جشنواره پخت سمنوي سنتي شهرضا همزمان با هفدهم ربيع الاول(21 بهمن) برگزار شود.
هرستان شهرضا با بيش از 140 هزار نفر جمعيت در80 كيلومتري جنوب اصفهان واقع است.
7144/7148/1011
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 30758803
سه|ا|شنبه|ا|20|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1996]