واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: انتخابات تايوان و خط قرمز سياست "چين واحد"
پكن - مردم تايوان روز شنبه آينده (14 ژانويه) درحالي به پاي صندوق هاي راي مي روند كه آمريكا براساس راهبرد نظامي جديد تحركات ضد چين را افزايش داده است.
به گزارش ايرنا، انتخابات رياست جمهوري سال 2012 تايوان با توجه به تلاش سال هاي اخير چين براي پيوند قوي تر با دولت "ما اينگ جيو" رييس فعلي حكومت اين جزيره بيش از هر زماني براي پكن اهميت پيدا كرده هرچند اين مهم براي واشنگتن كه در شرايط بغرنج داخلي و بين المللي بسر مي برد ؛ مضاعف است.
"ما اينگ جيو" رييس فعلي حكومت تايوان و يكي از نامزدان پست رياست جمهوري اگرچه گفته است اين جزيره با چين متحد نخواهد شد، اما سياست هايش در عرصه اقتصادي به پكن نزديك شده است.
مقام هاي دولت وي در سال هاي اخير به چين سفر كرده اند و او از كساني است كه مناسبات خوبي با مقام هاي ارشد چين دارد.
در دوره رياست وي در سال 2010 ميلادي دو سوي تنگه تايوان يك پيمان مهم تجاري امضا كردند.
براساس اين پيمان، تعرفه هاي تجاري بر روي محصولات وارداتي از تايوان به چين كاهش يافته است.
اين پيمان براي ماهيگيران، كشاورزان و روستاييان تايوان بخصوص در بخش هاي ساحلي كه به جنوب چين نزديك هستند اهميت زيادي دارد.
افزون بر اين، ده ها هزار بازرگان تايواني در چين بيش از 150 ميليارد دلار سرمايه گذاري كرده اند و چين قول مساعد داده است تا آنان را در مسير توسعه بازرگاني و تجارت حمايت كند.
اجازه دادن به چيني ها براي سفر به تايوان و امضا پيمان امنيت هسته اي از ديگر اقداماتي است كه در چهار سال گذشته پس از روي كارآمدن "ما " بين پكن و تايپه انجام گرفته است.
ناظران مي گويند، در چنين شرايطي به طور طبيعي چين از نامزدي "ما اينگ جيو" براي رسيدن مجدد به پست رياست جمهوري بيش از ديگران حمايت مي كند هرچند كه سخنگوي دستگاه ديپلماسي چين گفته است كه پكن تمايلي به دخالت در امور تايوان ندارد.
در همين حال خانم "تساي اينگ ون" نامزد حزب مخالف دمكراتيك ترقي خواه از ديدگاه چين يك استقلال طلب است كه سياست هايش "تهديدي براي صلح و ثبات" تنگه تايوان به شمار مي رود.
اين حزب روابط نزديكي با آمريكا دارد و روي كارآمدن اين نامزد مي تواند دستاوردهاي چين در چهار سال گذشته را به چالش بكشاند. چين شرايط فعلي براي دو سوي تنگه تايوان را "مطلوب" ارزيابي كرده و معتقد است فرصت به وجود آمده در سايه روابط تجاري مي تواند مسايل ديگر را نيز حل كند.
در واقع پكن با ارايه و عرضه امتيازات تجاري و اقتصادي به تايواني ها تلاش كرده است تا افكارعمومي در اين جزيره را با خود همراه كرده و با نفوذ سياسي و نظامي آمريكا مقابله كند.
برخي كارشناسان مي گويند، به نظر مي رسد چين در اين زمينه چندان هم ناموفق نبوده است زيرا در سال هاي اخير هيچ اقدامي عليه چين در تايوان صورت نگرفته است.
با اين وصف در دولت تايوان هنوز كساني هستند كه تحت فشار آمريكا به دنبال بستن قراردادهاي بزرگ نظامي با واشنگتن هستند تا توازن امنيتي را در منطقه برهم زده و به سوي تنش سوق دهند.
از ديدگاه چين همين گروه و معاملات تسليحاتي آمريكا با تايوان بزرگترين مانع براي وحدت دو سوي تنگه تايوان است.
آمريكا از سال 1978 به اين طرف بزرگترين فروشنده تسليحات به تايوان بوده است.
در چهار سال گذشته واشنگتن با دخالت در دستگاه حاكمه تايوان و با تهديدخواندن قدرت نظامي چين، براي اين جزيره نسخه دو قرارداد پنج ميليارد دلاري تسليحات را پيچيده است.
آزمايش مكرر ناو هواپيمابر چين در ماه هاي اخير و به آب انداختن آن در شرايطي كه آمريكا قصد ورود به مسايل تايوان و درياي جنوبي چين را دارد، حاكي از نگراني هاي جدي پكن از دخالت هاي آمريكاست.
مقام هاي چين ضمن مخالفت با فروش هاي تسليحاتي آمريكا ، چندين بار از سفر وزير دفاع آمريكا به پكن جلوگيري كرده و بسياري از مراودات و نشست هاي مقرر نظامي با واشنگتن را لغو كردند.
محوري ترين اختلاف ميان چين و آمريكا به اذعان مقام هاي پكن مساله "حساس تايوان" است.
با نزديك شدن به زمان برگزاري انتخابات رياست جمهوري تايوان ، رسانه هاي غرب تبليغات خود را درباره اين رويداد و نامزدهاي آن آغاز كرده اند.
شايد بهترين گزينه براي آمريكايي ها نامزدهاي حزب مخالف دولت تايوان باشند اما براي چين به طور طبيعي "ما" مي تواند بهترين گزينه باشد.
او به چين ثابت كرده است كه در مسير استقلال حركت نمي كند. تندرو نيست. به دنبال پيشبرد روابط صلح آميز است و حتي امضاي پيمان صلح با چين در يك دهه آينده را منتفي ندانسته است.
امضاي چنين پيماني در دوره رياست جمهوري وي بر تايوان مي تواند نويد بخش وحدت سريعتر اين جزيره با چين باشد.
چيني ها چند سال پيش اعلام كردند كه به اين جزيره تا سال 2050 فرصت اتحاد مي دهند و بعد از آن براي وحدت دو سوي تنگه تايوان اقدام خواهند كرد.
با اين حساب تا زماني كه دولتي در تايوان اعلام استقلال نكند از فشار نظامي، سياسي و اقتصادي چين براي وحدت مصون خواهند بود.
با اين وصف نبايد فراموش كرد كه چين جزيره تايوان را بخش لاينفك خود دانسته و مي داند و گفته است كه تايوان روزي بايد به وحدت با چين در آيد ولو اينكه پكن براي اين كار مجبور به استفاده از زور شود.
تازه ترين نظرسنجي ها نشان مي دهد كه "ما اينگ جيو" از حمايت بيشتري در ميان 23 ميليون جمعيت تايوان برخوردار است و اين براي چين خبري بسيار مسرت بخش به حساب مي آيد كه دوران پرتنش 2004 تا 2008 را كه "چن شويي بيان " از حزب دمكراتيك ترقيخواه روي كار بود هنوز به فراموشي نسپرده است.
ناظران سياسي مي گويند نگراني هاي پكن از دخالت هاي آمريكا اين روزها و پس از آنكه "اوباما" از راهبرد نظامي جديد اين كشور رونمايي كرد ؛ بيشتر شده است.
"يوان پونگ" كارشناس مسايل آمريكا از موسسه مطالعات بين المللي معاصر چين پيش بيني كرده روابط بين پكن و واشنگتن به سردي بگرايد.
درهمين حال دريادار "يانگ يي" از افسران ارشد نيروي دريايي چين در اين رابطه گفته است كه آمريكا با ارايه راهبرد نظامي جديد نشان داد كه همچنان مايل به "مشكل آفريني" در منطقه است.
تحليل گران مي گويند، پكن با استفاده از فرصت انتخابات تايوان بيش از هر زماني تلاش دارد "سياست چين واحد" را به عنوان خط قرمز سياست خارجي خود به جهان به خصوص دولت آمريكا منتقل كند.
اين درحاليست كه آمريكايي ها نيز در پس پرده انتخابات مي خواهند نشان دهند كه تايوان همچنان يك متحد اصلي براي واشنگتن است و موضوع آن نيز يك مساله بين المللي است.
تاكيد آمريكايي ها بر حمايت از تايوان بدان لحاظ است كه راهبردهاي سياست خارجي و نظامي اوباما نشان مي دهد چين در حال ظهور به عنوان يك قدرت جهاني مهم ترين تهديد بلندمدت عليه موقعيت هژمونيك ايالات متحده است، تهديدي كه بايد با توسل به ابزارهاي مختلف و يكي از مهم ترين آنها "تايوان" محدود و مديريت شود.
آساق ** 275 ** 2100**1392
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 30757811
سه|ا|شنبه|ا|20|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]