واضح آرشیو وب فارسی:مهر: يك انيماتور در گفتگو با مهر:آرزوي ما راهاندازي شبكه پويانمايي است
آرزوي ما راهاندازي شبكه پويانمايي است
فرخ يكدانه با اشاره به تاسيس شبكه انيميشن گفت: اين رويكرد رسانه ملي شايد عامل تحقق يكي از بزرگترين آرزوهاي دستاندركاران توليد انيميشن در كنار كودكان و نوجوانان كشور يعني اصليترين مخاطبان اين شبكه باشد.
فرخ يكدانه، نويسنده و كارگردان انيميشن "دانشمندان بزرگ" از توليدات مركز صبا در پاسخ به اين سئوال كه چرا فيلمنامههاي انيميشنهاي ايراني قوام لازم را ندارند و كمتر ميتواند كودكان را جذب كند، به خبرنگار مهر گفت: در ابتدا بايد بگويم كه مخاطب عمده انيميشن كودكان هستند، بنابراين فيلمنامهنويس اين حوزه بايد با ذهنيت، زبان، باورها و علايق كودك به خوبي آشنا باشد.
وي در ادامه افزود: به عقيده من متن مناسب براي انيميشن بايد واجد بسياري از نكات مربوط به دكوپاژ نيز باشد و اين فيلمنامهنويس را ملزم مي كند تا در اين زمينه هم اطلاعات و تجربه كافي به دست آورد. نكته مهم ديگر توجه به شاخصههاي فرهنگي است. نويسنده انيميشن ايراني بايد مردم ايران را به خوبي بشناسد تا بتواند آنها را جذب كرده و بر آنها تاثير بگذارد.
اين نويسنده يادآور شد: از اين رو به نظر مشكل اصلي در كشور ما نبود وجود مراكز تدريس آكادميك در اين رشته و تربيت فيلمنامهنويس جامعالشرايط براي انيميشن است. ما در حوزه فيلم زنده فيلمنامهنويسهاي خوبي داريم كه متاسفانه انيميشن را به درستي نميشناسند و كودك و روحيات او را به خوبي درك نميكنند.همين طور نويسندگان به نامي كه براي كودك مينويسند، ولي با تصوير متحرك بيگانه هستند.
يكدانه كه با انيميشن "دانشمندان بزرگ" از توليدات مركز صبا جايزهاي از جشنواره جامجم را از آن خود كرد، توضيح داد: از اين رو در سير تحول و تكامل انيميشن در ايران عموماً اين خود انيماتورها يا كارگردانان بودند كه براي انيميشنهايشان فيلمنامه نوشتند و به مدد قريحه شخصي، مطالعه، مقايسه و در نهايت تجربيات مكرر كارهايشان به بار نشسته است. واضح است كه پرورش متخصص با چنين شيوه خودرويي، جوابگوي نياز روز افزون بازار توليد انيميشن در كشورمان نخواهد بود.
اين نويسنده و كارگردان درباره اينكه چقدر به جنبه و ظرفيت كارتون شدن متن فكر ميكنيد؟ گفت: فيلمنامهنويس انيميشن بايد فانتزي و امكانات تكنيكي و قابليتهاي اجرايي در اين زمينه را به خوبي بشناسد و با اين پيش زمينه ذهني به خلق متني متناسب با ظرفيتهاي انيميشن بپردازد.
وي در پاسخ به اين سئوال كه اكثر فيلمنامههاي انيميشن متاسفانه تاليفي نيستند و ما شاهد كارهاي سطحي بسياري نيز هستيم، در اين باره توضيح داد: بايد بگويم كه فيلمنامه اقتباسي دليل و عامل اصلي سطحي بودن برخي از آثار ما نيست، بر عكس به دليل حجم بالا و غناي آثار ادبي كشورمان هنوز بستر بكري براي نوشتن فيلمنامههاي اقتباسي و حتي به روز كردن موضوعها و داستانهاي آنها وجود دارد.
يكدانه توضيح داد: با گذشتن از شرح تاثيرعوامل بصري در تعيين سطح آثار انيميشن بايد بگويم كه آشنايي نويسندگان با اصول كلاسيك فيلمنامهنويسي همچون توجه به روابط علت و معلولي، ريتم، تعليق، شخصيتپردازي، ديالوگ نويسي... در درجه اول و به دنبال آن شناخت شاخصههاي فرهنگي بومي شامل ادبيات، تاريخ، سبك زندگي و سنت ها، آداب معاشرت، شيوه محاوره، خصوصيات خرده فرهنگ ها، سبك طنز رايج در جامعه و ... از موارد موثر در ارتقاء سطح دستمايههاي نوشتاري انيميشن است.
اين كارگردان و نويسنده درباره اينكه ظرفيت تبديل شدن ايران به قطب توليد انيميشنهاي مذهبي را چگونه ميبينيد؟ گفت: چنين ادعايي توقع بالايي را در حوزه هاي كمي و كيفي خصوصا در جهان اسلام به دنبال دارد كه به هيچ عنوان متناسب با سطح كيفي برخي آثار مناسبتي توليد شده در سال هاي گذشته نيست.
وي اشاره كرد: با اين وجود گمان ميكنم كه با تكيه بر تجربه توليد برخي كارهاي فاخر مذهبي، بهرهگيري از همكاري متخصصان باسابقه انيميشن و صرف زمان و سرمايهاي متناسب ميتوان به اين هدف جامه عمل پوشانيد و از توان بالقوه توليد آثار فرهنگي موفق در ايران، در اين زمينه نيز به خوبي بهره برد.
يكدانه درباره تاسيس شبكه انيميشن گفت: اين رويكرد رسانه ملي شايد عامل تحقق يكي از بزرگترين آرزوهاي دست اندركاران توليد انيميشن در كنار كودكان و نوجوانان كشور يعني اصليترين مخاطبان اين شبكه باشد. بديهي است كه افزايش حجم توليد انيميشنهاي داخلي به اين واسطه، علاوه بر كارآفريني به نشر و ارتقاء فرهنگ بومي نيز كمك خواهد كرد و بيشك اين ميسر نميشود مگر با تقويت و حمايت كانونهاي بزرگ توليد انيميشن كشور كه ضامن تامين حجم مناسبي از توليدات با كيفيتي در خور و شايسته يك شبكه تخصصي همچون شبكه انيميشن خواهند بود.
© 2003 Mehr News Agency .
دوشنبه|ا|19|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 162]