واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: اما و اگرهاي بازيهاي رايانه اي
جام جم آنلاين: بازيهاي رايانهاي به همان ميزان كه محبوبترين بازي كودكان در اين دوره لقب گرفته، ميتواند به عنوان يك تهديدكننده جدي براي سلامت روح و روان و جسم آنان نيز به شمار رود.
روانشناسان همواره در بحث شكلگيري شخصيت رفتاري و گفتاري افراد به نقش ابزارهايي چون تلويزيون، كتاب و مطبوعات تاكيد ميكنند.
اكنون با شكلگيري دنياي پيچيده بازيهاي رايانهاي هشدارها درباره آسيبپذيري شخصيت بچهها و تاثيرگذاري آن بر جامعه شدت يافته است.
به عقيده روانشناسان، آن گونه كه نسبت به نقش اين بازيها در پرورش خلاقيت و شكوفايي ذهن و انديشه كودكان و نوجوانان تاكيد ميشود، بايد از عواقب ناشي از افراط در انجام بازيها و نامناسب بودن آنها با سن كودك نيز هشدار داد.
در واقع گروهي از روانپزشكان معتقدند بازيهاي رايانهاي و فكري به دليل داشتن تنوع زندگي براي كودكان مفيد است.اين بازيها بسرعت بر واكنش و گسترش فضاي ديداري كودكان اضافه ميكند.
آنها ميگويند: برخلاف نظر والدين، اين بازيها علاوه بر موارد گفته شده با آموزش اولويتهاي مكاني و زماني و رقابت سالم آنها را براي وورد به اجتماع آماده ميكند.
البته همين گروه از روانپزشكان نيز معتقدند در مواردي كه كودكان تا حدي درگير اين بازيها شوند كه از ساير فعاليتهاي خود باز بمانند يا در مواردي كه با استفاده از آموختههاي خود از اين بازي به بزرگترها يا همسالان خود آسيب بزنند، والدين بايد به طور موقت انجام اين بازي را ممنوع كنند.
كودكاني كه به طور مداوم با اين بازيها درگيرند درونگرا شده، در جامعه منزوي و در برقراري ارتباط اجتماعي با ديگران ناتوان ميشوند.
روحيه انزواطلبي باعث ميشود كه كودك از گروه همسالان خود جدا شود كه اين خود سرآغازي براي بروز ناهنجاريهاي ديگر است.
وقتگذاري و ارتباط درست ميان پدر و مادر و فرزندان هر اندازه بيشتر باشد، زمينه چنين بازيهايي كمتر فراهم ميشود.
آنچه در عمل ديده ميشود، اين است كه گاهي گريزي از انجام بازي رايانهاي توسط كودك نيست، در اين شرايط و اگر قرار باشد كودك از بازيهاي رايانهاي استفاده كند، بايد بازي مناسب با سن و شرايط او از سوي والدين انتخاب شود. بهتر است بازيهاي تصويري خلاق كه كودكان، به وسيله آنها، بايد معماهايي را حل كنند، توسط والدين انتخاب شود.
همچنين اگر كودكان دسته جمعي با اين ابزارها بازي كنند بسيار بهتر است. اين اسباببازيها، زماني مخرب خواهد بود كه كودك به تنهايي براي ساعات طولاني، غرق بازي شود.
بدترين بازيهاي رايانهاي، بازيهايي هستند كه تصاوير آنها به طور مكرر بر صفحه ظاهر ميشوند و كودك بايد به تمام تصاويري كه از برابر چشم وي ميگذرند، شليك كند، روانشناسان به علت آسيبهاي جسمي و رواني اين بازيها توصيه ميكنند از اين گونه بازيها كمتر در دسترس كودك قرار گيرد.
در مجموع بايد گفت اين بازيها همچون بسياري از مصاديق فناوري بايد در مسير صحيح و جايگاه واقعي خود قرار گيرند تا بتوانند سودمند واقع شوند، در غير اين صورت ميتوانند ضررهاي بسياري را درپي داشته باشند.
دوشنبه|ا|19|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 233]