واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بيماريهاي دوران پيري و روشهاي درمان
در بخش گذشته ضمن برشمردن و شرح برخي از بيماريهاي رواني به مبحث عوارضي چون «آشفتگي» و «گيجي» رسيديم كه مشخص شده است در عارضهي «آشفتگي»، اين بيماران تمايل و حوصلهاي براي پاسخ گفتن ندارند و معمولاً به سئوالات پزشك هم گوش نميدهند و در ارتباط با «گيجي»، اينكه: گيجي ممكن است در اثر اضطراب و از خود جداشدن باشد و يا در يك محيط نامأنوس و ناآشنا مثل بيمارستان، بيمار ممكن است گيج شود كه احتمال دارد اين عارضه با «ديوانگي» اشتباه گرفته شود.
امّا همين كه به خانه برگردد، اين حالت از بين ميرود يا همين بيمار چنانچه حسّ شنوايي خود را از دست بدهد، از دستدادن اين حسّ نه تنها موجب منزويشدن و جداشدن فرد از اجتماع ميشود، بلكه باعث جوابهاي نامربوط به سئوالاتي كه درست نشنيدهاند، ميشود. در اينگونه موارد، رفتاري كه از شخص ناشنوا بروز ميكند، ممكن است با ديوانگي اشتباه شود.براساس تحقيقات و بررسيهاي لازم، به هم ريختن متابوليسم بدن و كمي سديم خون بالاترين علّت گيجي گزارش شده است.
كمي حجم خون، تزريق مرفين و پايين رفتن سديم خون در سالمندان زياد ديده ميشود و همچنين سل، سرطان ريه، سرطان پروستات، ضربات مغزي، نارسايي كبدي و... با «گيجي» ديده ميشوند.
با اين توضيحات، به طور كلّي علل شاخص «گيجي» عبارتند از:
ـ كاهش سديم خون
ـ مسموميت با مرفين
ـ كمي حجم خون
ـ ضربههاي مغزي
ـ سرطان ريه
ـ نارساييهاي كبدي
ـ اختلالات استخواني با كلسيم بالا (بيماري پاژه)
ـ كمكاري يا پركاري «تيروئيد»
ـ تومورهاي مغزي
ـ سكته قلبي حاد
ـ عفونتها (عفونتهاي كليوي) عفونتهاي استخواني
ـ عوارض مغزي (سكتهها)
توصيه و درمان
اين گونه بيماران با گرفتاريهاي متعدد روحي و جسمي نياز شديد به درمانهاي اختصاصي دارند و بايد در بخش مراقبتهاي ويژه ICU بستري شوند، اكثراً مشكلات و عوارض زير در اين بيماران بروز ميكند.
ـ آرتروزهاي فراوان
* در صورت مبتلاشدن به عارضة «آرتروز» كه پرداختن به حركات فعال مقدور نيست، بستريشدن در زمان طولاني، باعث زخم بستر، لاغري عضلات، ايجاد سنگهاي كليوي و يبوست شديد ميشود.
ـ ايجاد ترومبوز و لخته در اندام تحتاني به خصوص ساق پا و لگن و آمبولي ريه به دنبال آن ميتواند ايجاد شود.
ـ فشار خون
ـ بيماري ديابت
ـ عفونتهاي ادراري در اثر سوند دائمي
ـ افسرگي شديد
ـ كاهش اشتها
ـ خونريزيهاي گوارشي:
*چه از قسمت فوقاني دستگاه هاضمه و چه از دومين قسمت دوازدهم به پايين مطرح است كه سالمندان با مصرف آسپيرين، ضد لختههاي قوي مثل «هپارين» يا «وافارين» مطرح است (بهخصوص در بيماراني كه دريچة مصنوعي قلب دارند) افتادگيهاي ركتوم، پرولاپس ركتوم شقاق، فيستول مقعد، هموروئيد، تماماً ميتوانند باعث خونريزيهاي مخفي شوند و كمخوني با كجخلقي، رفتار خشن، خستگي زودرس، كمحوصلهگي و كلاً رفتار منفي همراه است و بايد به آن توجه داشت.
ـ يبوستهاي سخت و تمام: به دليل كمتحركي و يا بيتحركي كاملاً مطرح است و در بسياري اوقات به قدري بغرنج ميشود كه راه خروجي باد را ميبندد كه بايد نسبت به باز كردن آن اقدام كرد.
ـ مسموميتهاي دارويي: به دليل اين كه سالمندان گرفتاري «مولتي سيستم» دارند معمولاً چندين نوع دارو مصرف ميكنند. گاهي بيماراني را ميبينيم كه بيش از 20 نوع دارو مصرف ميكنند آنها براي كوچكترين ناراحتي رو به دارو ميروند و به شدت به دارو و تزريقات علاقه دارند غافل از اين كه مسموميتهاي دارويي در انتظارشان است.
نقش ويتامينها و مكملها
بعضي از داروها نقش مكمل را ايفا ميكنند. ويتامينها نيز همين وظيفه را برعهده دارند. برخي از ويتامينها مانند ويتامينهاي گروه B، كلسيم و بهخصوص آهن خوراكي همراه با الكتروليتهايي كه حاوي سديم و پتاسيم هستند، نقش مؤثري دارند و در پايان اشاره به اين نكته ضروري است كه مشاوره روانپزشكي براي سالمندان در صورت لزوم بسيار حائز اهميت است و اين مهم همواره بايد مدنظر خويشان و اطرافيان آنان باشد.
دوشنبه|ا|19|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 131]