واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: انتشار ويژهنامه «وقف» در سايت مركز تعليمات اسلامي واشنگتن
گروه فضاي مجازي: پايگاه فرهنگي و اطلاعرساني مركز تعليمات اسلامي واشنگتن به مناسبت هفته وقف ويژهنامه «وقف» را ارائه كرده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، روز وقف، تعاريف وقف(لغت نامه)، موقوفات پيامبر اسلام و اهل بيت(ع)، نمونه وقفنامه علي(ع)، وقف در قرآن، حقيقت وقف و وقف از ديدگاه تاريخي و فقهي از بخشهاي اصلي اين ويژهنامه را تشكيل ميدهند.
همچنين نقش وقف در توسعه فرهنگ و تمدن اسلامي، نقش فرهنگ «وقف» در شكوفايي علم و دانش در تمدن اسلامي، وقف نماد رشد انساني در جامعه ديني، وقف نامهاي از آيتالله جوادي آملي، وقف در متون ادب فارسي و سعدي و دزديدن مال وقف از ديگر بخشهاي موجود در اين ويژهنامه است.
در بخش «روز وقف» اين ويژهنامه ميخوانيم: «وقف از مختصات نظام حقوقي و اقتصادي اسلام است و در اسلام داراي ويژگيهايي است. وقف عملي است صالح و باقي، و مصداق روشني است از تعاون و تعاضد، و انفاقي است عاري از منت، و احساني است خالي از اذيت و بدور از تحقير شخصيت ديگران، و تصدقي است دايمي و مستمر و بدون ريا، و وامي است بدون اضطراب و تكاثر(سوره تكاثر، آيات 1 و2) و با بروز اختلافات فاحش طبقاتي به صورتي معقول مبارزه ميشود، و برگ سبزي است كه براي انسان ذخيره ميشود (سوره مباركه مزمل، آيه 20) و سرانجام عاملي است كه نام واقف را نيز جاودان ميكند و وي را به نوعي خلود و بقا ميرساند.»
«وقف عبارت است از حبس كردن مال، تصرف نكردن در آن و بخشيدن منفعتهاي حق استفاده از آن در راه خير. به عبارتي وقف به معني نگاهداشتن دايمي اصل مال و بهرهبرداري از منافع آن براي خيرات است و نقش وقف در فعاليتهاي نيك و خير و ارائه خدمات به اشخاص و مؤسسهها، سرپرستي ايتام، ضعفا، فقرا و مراقبت و توجه بر اوضاع و احوال آنان انكارناپذير است.»
همچنين بخش ديگري از اين ويژهنامه با عنوان «نقش فرهنگ «وقف» در شكوفايي علم و دانش در تمدن اسلامي» به بحث درباره وقف پرداخته كه از جمله موضوعاتي است كه به رغم ظرفيت وسيع آن در شمول مباحث كاربردي اقتصادي، علمي، پژوهشي و اجتماعي، كمتر مورد تحقيق پژوهشگران قرار گرفته است.
در اين بخش آمده است: «شكوفايي تمدن عظيم اسلامي در گذشته موهون تلاشهايي بوده است كه وقوع دوباره آن امري ممكن است. آنچه تمدن اسلامي را از تمدنهاي ديگر تاريخ ممتاز ميسازد، تحول و توسعهاي همه جانبه در اركان اجتماعات بشري است بي آنكه دين و دينداري به عنوان مقولهاي در تزاحم با آن باشد. نه تنها دين در تمدن اسلامي هيچ تزاحمي با توسعه و تعالي دانش و هنر و تفكر نداشته است بلكه ميناي تمامي حركتهاي فكري و علمي و توسعه عدالت و رفاه، بوده است.»
«ما در مقطعي از تاريخ خود به سر ميبريم كه بازنگري و بازآموزي از ميراث گذشته خود را بيش از هر زمان ديگر لازم داريم. موضوع توسعه در جوامع اسلامي اگر بر اساس الگوهايي باشد كه صرفاً بر اساس تقليد و نمونه برداري از جوامع غير اسلامي اتخاذ شده است، هرگز به سرانجامي خوش نائل نميشود.»
ويژهنامه «وقف» در سايت مركز تعليمات اسلامي واشنگتن را اينجا كليك كنيد!
شنبه|ا|3|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 194]