واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: واكنش هاي متفاوت به انحلال خانه سينما
در پي تصميم انحلال خانه سينما كه چندي پيش از سوي وزارت ارشاد و شوراي فرهنگ عمومي اتخاذ شد، سينماگران، كارگردانان و منتقدان واكنش هاي متفاوتي نسبت به اين موضوع داشتند. كارگرداناني چون داريوش مهرجويي، احمدرضا درويش، رضا ميركريمي، عليرضا داوودنژاد، عليرضا خمسه، يدا... صمدي و... در اين خصوص نيز برخي مسئولان و مديران سينمايي كشور ازجمله «شمقدري» به بيان دلايل تصميم به انحلال خانه سينما پرداخت. اين در حالي است كه عسگرپور مديرعامل خانه سينما طي اظهارنظراتي در برنامه تلويزيوني «هفت» اظهار داشت: تا زمان برگزاري دادگاه خانه سينما (۲۱ دي ماه) فعاليت هاي اين تشكل سينمايي هم چنان ادامه دارد. موضوع انحلال خانه سينما بازتاب بسياري در خبرگزاري هاي داخلي، نشريات و سايت هاي سينمايي و غيرسينمايي داشته است. اين در حالي است كه اين واكنش هاي مثبت و منفي از سوي سينماگران نسبت به موضوع انحلال خانه سينما هم چنان ادامه دارد.
بيانيه 9سينماگر برجسته درباره انحلال خانه سينما
جمعي از سينماگران سينماي ايران با انتشار بيانيهاي نسبت به اتفاقات اخير در حوزه سينما به ويژه انحلال خانه سينما واكنش نشان دادند. در اين بيانيه كه امضاي مجيد مجيدي. منوچهر محمدي. كمال تبريزي. محمدرضا هنرمند. ابراهيم حاتميكيا. مجتبي راعي. حسن برزيده. سيدرضا ميركريمي و احمد رضا درويش را دارد آمده است:عقل و عقلاء كه حيران اند.قانون و قانوندانان هم كه تاييد نميكنند.مصلحت اين ايام سخت هم كه اقتضا نميكند.با شان و فرهنگ هم كه تناسبي ندارد.پس چرا اين فرمان چند خطي "انحلال"، چنين آشوبي بپا كردهاست؟
عزيزان؛ ما يقين كرديم كه اين ميل مرموز، قصدي جز بالا بردن هزينه براي نظام اسلامي ندارد.اين آب گل آلود شده، حاصل طراحي مهندساني است كه با وعده ريلگذاري سينماي آرماني، ريل قطار شتابان سينما را بيهراس از واژگوني برميچينند.آيا سه سال سكانداري سينما نتيجهاش چنين افتخاري است كه مقام محترم وزارت فرهنگ در مقابل ديدگان مردم، با لحني امنيتي خبر از كشف و ضبط و توقيف خانهاي را بدهد كه دو دهه مامن اهالي سينما بوده است؟آيا در اين مدت بقيه اركان نظام خواب بودهاند؟آقاي وزير اشتباه نشستهايد. اينجا عرصه فرهنگ است و اين خانه چند روزي ميزبان شماست. براستي اين ادب مهماني را از كجا آوردهايد؟سخن ما نه خانه سينماست و نه عملكرد آن، كه هر چه هست از همه ماست؛ ولي اگر ذرهاي انصاف و معرفت باشد، ميداند كه غالب اين سينماي نجيب، مولود فرزندان نهضتي است كه در پاسداري آن جان و مال و آبرو گذاشتهاند و حاضر نيستند تن به اراده ناميمون و فراقانوني بدهند كه هدفش سركوب استقلال و حريت كساني است كه خود را ملتزم به ارزشهاي آرماني نظام و قانون اساسي ميدانند.باشد كه بزرگان و دلسوزان كشور بشنوند و چارهاي بينديشند.
كمال تبريزي:وزير محترم، جدا به شما مباهات مي كنيم... !
روز گذشته يادداشت ميركريمي در همين صفحه به چاپ رسيد، كمال تبريزي نيز در يادداشتي در اين باره اظهار نظر كرده است. وي در اين يادداشت كه در سايت الف آمده، نوشته است:اقدام بسيار، بسيار شجاعانه و اصرار و پايمردي مجدانه آن عالي جناب مبني بر بستن و انحلال خانه سينما، عملي ستودني و در خور تحسين است كه ما بدان افتخار و مباهات مي كنيم. اين عمل هوشمندانه در آستانه دهه فجر و بزرگترين رخداد فرهنگي و هنري كشور كه بناست نيرو و توان مضاعفي به اهالي نااهل سينما تزريق كند، حكايت از درايت ذاتي جناب عالي دارد. انجام اين عمل به غايت به هنگام نام جنابعالي را در تاريخ و هنر كشور ثبت خواهد كرد.در بخش ديگري از اين بيانيه آمده است:
۱- پس از انحلال خانه سينما، اهالي آنرا به سه دسته تقسيم كنيد پاره اي را نفي بلد و تبعيد، پاره اي را با قهوه قجري به ديار باقي و پاره ديگر را در جرايد و نشريات افشاء و رسوا كنيد. ناگفته نماند تني چند از اهالي منتسب به سينما كه اين روزها خالصانه و بي هيچ چشم داشتي سياست و برنامه هاي جناب عالي را محكم تر و قاطع تر از شما بيان مي كنند حساب شان را از اين جماعت جدا كنيد و ضمن استخدام رسمي آنان، مراتب فضل و كمال آنان را با اعطاي دكتراي افتخاري پاس بداريد(لطفا فدوي فراموش نشود)
۲- نظر به تعطيلي قريب الوقوع سالن هاي سينما، جناب عالي پيش قدم شويد و در اقدامي نمادين و با استعانت از اهرم شوراي فرهنگ عمومي، تعدادي از سالن هاي سينما را هرچه سريع تر تخريب و بجاي آن عماراتي نوساز جهت كمبود فضاي اداري وزارت ارشاد تأسيس كنيد.
۳- دستور تسريع در توقف فيلم هاي در حال توليد از ديگر اقدامات ضروري است، در دستور توقف اين فيلم ها لطفا آيه مباركه "استرجاع" فراموش نشود.
۴- تخريب و تغيير كاربري موزه سينما كه در اين ساليان مبادرت به جمع آوري و نگهداري آلات و ادوات اين سينماي فاسد كرده و آن ها را به نام جوايز و افتخارات به نمايش عموم گذاشته و مي گذارد، از ديگر اقدامات بايسته اي است كه عاجلا بايد در دستور كار قرار گيرد. ضمنا مكان اين موزه از هر حيث مناسب انتقال بخش بايگاني راكد آن وزارتخانه مي باشد.
۵- قطعه هنرمندان در بهشت زهرا از ديگر اماكني است كه ممكن است در آينده، توسط اهالي فاسد اين سينما مورد سوء استفاده قرار گيرد(مرده آنها از زنده شان خطرناك تر است)
لذا دستور تخريب و تسطيح مكان مزبور و محو سنگ مزار آنان از جمله اقدامات ضروري و تكميلي است.
بار ديگر فرصت را مغتنم شمرده، شم والاي دشمن شناسي آن عالي جناب را در آستانه شرايط حساس كنوني تبريك گفته، شب و روز از داشتن وزيري بدين مرتبت از غايت و هوش بر خود باليده و از درگاه خداوند شاكر سپاسگزاريم.
نگاه حقوقي رئيس مركز پژوهش هاي مجلس به انحلال خانه سينما
رئيس مركز پژوهش هاي مجلس با انتقاد از تصميم وزارت ارشاد مبني بر انحلال خانه سينما، معتقد است اقدام دولت درباره خانه سينما در آستانه انتخابات اهداف سياسي را دنبال مي كند.
احمد توكلي در گفت وگو با مهر، در انتقاد به انحلال خانه سينما توسط دولت گفت: خانه سينما يك جمعيت صنفي است كه با جامعه ارتباطي عاطفي و قوي دارد و كارگرداناني كه افتخار سينماي ديني و انقلابي ما هستند از جمله مجيد مجيدي، ابراهيم حاتمي كيا، رضا ميركريمي، احمدرضا درويش، مهدي عسگرپور و تهيه كنندگاني چون منوچهر محمدي و ساير دوستان جزو اين خانه هستند.نماينده تهران در مجلس تصريح كرد: اين كه وزارت ارشاد پس از سال ها فعاليت اين خانه به فكر تعيين تكليف آن افتاده است 2 دليل مي تواند داشته باشد. يك احتمال اين است كه جريان خاصي كه در دولت هستند و از آن تحت عنوان جريان انحرافي ياد مي شود، ممكن است قصد داشته باشد اقشار مختلف را در آستانه انتخابات دل زده كند و شرايط مشاركت پايين مردم در انتخابات را فراهم كنند.
وي ادامه داد: احتمال دوم اين است كه قصد دارند خانه سينما به دست وزير ارشاد منحل شود و سپس رئيس جمهور به شكل ناجي، وارد صحنه شود و در راستاي مقاصد انتخاباتي خود ابقاي خانه سينما را اعلام كند.
رئيس مركز پژوهش هاي مجلس خاطر نشان كرد: شبيه چنين اتفاقي در بازنشستگي اساتيد دانشگاه نيز به وجود آمد به طوري كه وزير علوم اين موضوع را به شدت دنبال مي كرد اما رئيس جمهور به شدت جلوي آن را گرفت.
توكلي گفت: درباره خانه سينما شايد هر دو هدف مد نظر باشد...رئيس مركز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي گفت: از نظر حقوقي نيز انحلال خانه سينما وجاهت قانوني ندارد زيرا خانه سينما يك شركت ثبت شده است و اجازه فعاليت دارد. برخي شركت ها براي ثبت علاوه بر ارائه اسناد و ميزان سرمايه، بايد از يك نهاد دولتي هم جواز فعاليت داشته باشند به عنوان مثال اگر فردي قصد دارد شركت بزند كه هدفش از تاسيس آن شركت انتشار روزنامه باشد، زماني كه بخواهد روزنامه منتشر كند بايد از وزارت ارشاد مجوز روزنامه بگيرد. خانه سينما نيز يك موسسه است كه در حوزه سينما فعاليت مي كند و علي القاعده بايد هنگام ثبت از وزارت ارشاد جواز داشته باشد و فعاليت سينمايي كند.
نماينده تهران ادامه داد: به هر حال انحلال خانه سينما موكول به تصميم دادگاه است نه اراده وزارت ارشاد. هيچ گاه يك دولت عاقل با قشري كه نياز مهم جامعه را تامين مي كند، اين چنين برخورد نمي كند.
دري: بيانيه سينماگران احساسي است
«سيدضياءالدين دري» كارگردان «كيف انگليسي» معتقد است بيانيه 9 نفر از سينماگران كشور صنفي نيست و به صورت احساسي نوشته شده است.به گزارش فارس «سيد ضياءالدين دري» كارگردان فيلمهاي سينمايي «لژيون» و «سينما سينماست» درباره ارايه بيانيه تعدادي از سينماگران و اقدامات خانه سينما در طول دو دهه فعاليت گفت: من 13 سال است كه از جريان سينماي كشور فاصله دارم و طي 13 سال گذشته از هيچ رانت و يا امكان مالي و خوان نعمتي كه گسترده بوده است، استفاده نكردم و خانه سينما براي من (حداقل) فقط يك بيمه در طول سالهاي فعاليتم فراهم آورده است.
من جزو اولين كساني بودم كه به خانه سينما رفتم و فعاليت خانه سينما را يك فعاليت كاملا صنفي ميدانستم و معتقد بودم بنيانگذارانش در ابتدا به دليل صغر سن هنرمندان و فيلمسازان و بيتجربه بودنشان براي اين كه نسل اول انقلاب بودند، با حسن نيت ميخواستند به اين افراد كار صنفي را ياد بدهند و خانه سينما را بنيانگذاري كردند. اما همان موقع ظاهرا اتفاقاتي در پشت پرده خانه سينما و اساسنامهاش رخ داده كه براي من مبهم است و من اطلاعات حقوقي از آن ندارم و از فعاليتهاي پشت پرده بي اطلاعم. وي در ادامه گفت: به تدريج خانه سينما به عنوان نهاد سينمايي در كشور باقي ماند. تا آنجا كه ما ميدانستيم و به ما گفته بودند فعاليت خانه سينما ذيل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و بالطبع چون متعلق به سينما بوده ذيل معاونت سينمايي قرار ميگرفته است، اين چيزي است كه از روز اول به ما گفتند.
دوشنبه|ا|19|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 260]