تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 30 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):نشانه توبه كننده چهار است: عمل خالصانه براى خدا، رها كردن باطل، پايبندى به حق و...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831567178




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

حرص زشت و زيبا در كلام امام رضا(ع )


واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: حرص زشت و زيبا در كلام امام رضا(ع )
از : دكتر محمدرضا جواهري
استاديار دانشگاه فردوسي مشهد
گفتار سيره و رفتار معصومان عليهم السلام راهنماي بشريت در جهت آئين مهرورزي است . همه معصومان و امام رضا عليه السلام الگوي عالي براي آموزش آئين مهرورزي به جهانيان اند. نهي ها و نكوهش هاي امام رضا عليه السلام در راستاي مبارزه با موانع مهرورزي بوده و امر و فرمان ها نيز براي دعوت مردم به مهرورزي نسبت به مومنان و مهرباني بابندگان خدا و عموم انسان ها براي رستگاري آنان است .
يكي از موضوعات مهمي كه مي تواند مكتب مهرورزي اهل بيت عليهم السلام را نشان دهد موضوع « حرص » است . بررسي ابعاد حرص و شناخت ماهيت و حكم « حرص دنيوي » و « حرص اخروي » از منظر امام رضا عليه السلام تابلو راهنماي آئين مهرورزي رضوي است .
حرص در آئينه كلام امام رضا عليه السلام در دو مفهوم متضاد با دو حكم متفاوت به كار رفته است . علاقه شديد به ثروت اندوزي و مظاهر دنياگرايي در واقع « حرص دنيوي » است و همين حرص مانع بزرگ مهرورزي نسبت به انسان هاست و بر همين اساس از جانب امام رضا عليه السلام به شدت محكوم و نكوهش شده است .
علاقه شديد به انجام كارهاي خير در اجتماع و اراده قوي براي قضاي حوائج مومنان و سرور و شادي قلبي آنان و دفع بدي از آنان نيز « حرص اخروي » وزير بناي آئين مهرورزي است و از اين رو امام رضا عليه السلام عموم مسلمانان را به آن امركرده وبه سوي آن فراخوانده اند. واژه حرص در كلام امام رضا عليه السلام در دو قسم مخالف و متضاد به كار رفته است . براساس رهنمودهاي امام هشتم عليه السلام « حرص » داراي اقسام : زشت و زيبا بد و خوب نهي شده و امر شده حرام و حلال مذموم و ممدوح زيان بار و سودمند هلاك كننده و نجات بخش است . البته در ميان مردم مفهوم منفي حرص بيشتر شناخته شده و رايج است . عموم مردم با حرص زيان بار و زشت آشنايند و گرفتاري آنان به اين نوع از حرص مانع زندگاني سالم و رشد و تكامل اخلاقي آنان است .
حرص در لغت به معناي علاقه شديد ميل فراوان رغبت بسيار و افراط در اراده است (1 ) . بررسي انگيزه و هدف و موضوع و متعلق حرص بهترين ملاك و معيار براي درك ماهيت حرص و روشن شدن اقسام آن است .
حرص زشت و ويرانگر
علاقه بي حد و حساب به جمع آوري ثروت و رغبت شديد به اندوختن اموال نيرومندترين و مشهورترين قسم از حب دنياست . پول دوستي بي پايان و ثروت اندوزي بي نهايت علت غرق شدن در دنياگرايي و عامل هلاكت و نابودي است (2 ) .
امام رضا عليه السلام فرموده اند : اياكم و الحرص والحسد فانهما اهلكاالامم السابقه (3 ) . از حرص و حسد بپرهيزيد و دوري كنيد همانا آن دو امت هاي پيشين را هلاك و نابودكرده اند. مطابق اين حديث رضوي زيان حرص آن قدر زياد است كه منتهي به هلاكت امت هاشده و مي شود. حرص در رفاه طلبي و سرمايه داري و افزون خواهي هاي مادي عمومي تنها افراد را نابود نمي كند بلكه عامل نابودي امت ها و حكومت ها و تمدن هاست .
با دعوت به زهد و قناعت و تقوا و بازداشتن مردمان از روي آوردن به انباشت ثروت و كالا و مبارزه با زرق و برق دنيا و تجمل گرايي و تشريفات دنيوي مي توان قدري حرص آنان را محدود و كنترل نمود.
علاقه شديد و تمايل فراوان به ثروت و سرمايه عامل آلودگي انسان ها به روش هاي كثيف و راه هاي ننگين و ابزارهاي پليد براي رسيدن به هدف هاي مادي است و باعث سقوط فرد و جامعه مي شود. رباخواري دزدي رشوه خواري ظلم اقتصادي قتل قاچاق فروشي غارت و چپاول اموال عمومي خودفروشي جاسوسي رواج فحشا كم فروشي غش زدن فريبكاري و... راه كارهايي است كه حريص با آن ها به جمع آوري مال و ثروت مي پردازد. بنابراين حرص موجب پيدايش و گسترش فساد اقتصادي و در نهايت سقوط اخلاقي و هلاكت است . حرص فضيلت ها و مكارم و ارزش هاي اخلاقي را از بين مي برد. اين لوازم ايجابي و سلبي حرص كه همواره با حرص است و از آن جدا نمي شود عوامل و علل هلاكت امت هاست . امام رضا عليه السلام نيز با آگاهي و شناخت اين لوازم تفكيك ناپذير حرص مسلمانان را از حرص برحذر داشته و اثر نهايي حرص ورزي عمومي را كه هلاكت امت ها است بيان كرده اند.
در حديث ديگر امام رضا عليه السلام فرموده اند : لاتحدثوا انفسكم بالفقر ولا بطول العمرفانه من حدث نفسه بالفقربخل و من حدثها بطول العمر حرص (4 ) . به خودتان از فقر و طول عمر سخن مگوئيد هركس به خودش از فقر سخن بگويد بخيل شود و هركس به آن از طول عمرسخن گويد حريص گردد.
مطابق اين حديث رضوي ترس از فقر عامل بخل است و وحشت از ناداري دستان انسان را مي بندد و او را از سخاوت و انفاق در راه خدا محروم مي نمايد. سخن گفتن از طول عمر نيز انسان را حريص بار مي آورد. تلقين عمر طولاني به نفس رام نشدني موجب افزايش روحيه دنياگرايي و خودخواهي انسان مي گردد و علاقه شديد به جمع آوري مال و ثروت و پاسداري از آن انسان را از خدا و كار براي آخرت باز مي دارد.
محمدبن اسماعيل بن بريع گفته است امام رضا عليه السلام فرمود : لا يجتمع المال الا بخصال خمس : ببخل شديد و امل طويل و حرص غالب وقطيعه الرحم و ايثارالدنياعلي الاخره (5 ) . مال جز با پنج خصلت جمع نمي شود : بخل شديد و آرزوي طولاني و حرص غالب و قطع رحم و برتري دنيا بر آخرت .
بديهي است علاقه شديد به مال موجب جمع آوري ثروت مي گردد. آدم حريص تمام هدف زندگاني اش گردآوري ثروت است و از هر راه نادرست و با هر وسيله كثيف و ابزار پليد براي رسيدن به همين هدف شب و روز تلاش مي كند و در آخر عمر ثروت فراوان به دست آمده از راه هاي حرام را براي بهره برداري ديگران مي گذارد و مي رود.
حرص زيبا و ارزشمند
حرص براي ثروت دنيا رياست قدرت شهوت و براي جلوه ها و مظاهر دنياگرايي و در يك جمله حرص براي خود حرص حيواني پليد منكر و از رذايل اخلاقي است اما حرص براي ديگران و دلسوزي و علاقه شديد به كمك مالي به ديگران و قضاي حوائج مومنان و سودرساني به آنان وحل مشكلات انسان ها و هدايت و نجات آنان حرص ارزشمند زيبا معروف و از فضايل و مكارم اخلاقي است .
سيره و رفتار پيامبر خدا صلي الله عليه وآله و سلم واهل بيت عليهم السلام بهترين سرمشق و نمونه براي بشريت در اين نوع از حرص زيبا و ثمربخش است . امام رضا عليه السلام هم خود پيشگام در چنين حرصي بوده اند. هم مسلمانان را به آراستگي به آن فراخوانده وفرموده اند : احرصوا علي قضا حوائج المومنين وادخال السرور عليهم و دفع المكروه عنهم (6 ) . بر قضاي حوائج مومنان و خوشحال نمودن آنان و برطرف نمودن مكروه و بدي از آنان حريص باشيد.
اين سخنان گهربار امام رضا عليه السلام براي هميشه زنده و راهگشاست و در جهان امروز و در جامعه اسلامي آثار فوري كاربردي فراواني در توسعه اقتصادي و پيشرفت مادي و معنوي و سعادت امت اسلامي دارد. در اين حديث شريف رضوي مسلمانان جهان امر به حرص شده اند و امام هشتم عليه السلام از آنان دعوت كرده اند كه حريص باشند. اما نه حريص بر جمع آوري ثروت براي خويش بلكه حريص بر كمك و ياري مومنان و بندگان خدا براي سه كار : « قضاي حوائج آنان » و « شادكامي قلبي آنان » و « دفع هرگونه بدي از آنان » . اگر مسلمانان جهان خود را متعهد بدانند قدم كوچكي در اين مسير بردارند و جهت گيري حرص خود را با اين سه كار هماهنگ نمايند مشكلات جهان اسلام در همه كشورها و به ويژه فلسطينيان به سرعت و به آساني حل مي گردد.
حرص بر انجام حاجات مومنان
علاقه شديد به قضاي حاجات مومنان و تمايل زياد به برطرف نمودن نيازهاي مومنان نيازمند به خودسازي و تهذيب نفس است . تبديل حرص مادي و خوددوستي انسان به علاقه جدي و شديد به رفع مشكل مادي ديگران و انجام كارهاي ديگران و تامين نيازهاي اقتصادي مومنان تحول ارزشمند در جهت گيري و متعلق حرص است و امام رضا عليه السلام پيروان خويش را به همين تحول بزرگ روحي فرمان داده و فراخوانده اند.
اين كه انسان با علاقه فراوان كوشش كند حاجت برادر مومن خويش را برآورده كند و از او دستگيري نمايد بسيار ارزشمند و زيباست . دويدن و تلاش بي پايان در راه مشكل گشايي مومنان و حاجت روايي آنان امر و دستور امام رضا عليه السلام در اين رهنمود جاويدان الهي است .
امام رضا عليه السلام در جاي ديگر فرموده اند : لايتم عقل امر مسلم حتي تكون فيه عشرخصال : ... لايسام من طلب الحوائج اليه (7 ) . عقل انسان مسلم كامل نمي شود تا اين كه ده خصلت در او باشد : ... از حاجت خواستن مردم از او ناراحت و خسته نگردد. براساس اين گفتار امام هشتم عليه السلام خوشنودي و نشاط در راه روانمودن حاجات مردم از نشانه هاي كمال عقل هر مسلمان است . روي آوردن مردم به انسان براي طرح نيازهاي گوناگون خويش نبايد او را ناراحت و عصباني نمايد زيرا كمال عقل در تلاش براي پاسخ درست به نيازهاي مردم و تامين حاجت هاي آنان است .
در حديث ديگرامام رضا عليه السلام فرموده اند : التوددالي الناس نصف العقل (8 ) . اظهار دوستي با مردم نيمي از عقل است . برطبق اين حديث مهرورزي نسبت به مردم و رعايت لوازم مهرورزي آن قدر ارزش دارد كه نشانه بزرگ خردورزي و برابر با نصف عقل است .
در حديث ديگر امام رضا عليه السلام فرموده اند : اجل الخلائق واكرمهااصطناع المعروف واغاثه الملهوف و تحقيق امل الامل و تصديق رجا الراجي والاستكثار من الاصدقا في الحياه والباكين بعد الوفاه (9 ) . بزرگ ترين و گرامي ترين صفت ها نيكي كردن به ديگران و پناه دادن به بي پناهان و فريادرسي غمديدگان و رنجديدگان و تحقق بخشيدن آرزوي آرزومندان و اميد اميدواران و افزون ساختن دوستان در زندگي و گريه كنندگان پس از مرگ است . آن چه در اين حديث رضوي جليل ترين و گرامي ترين صفت ها شناخته شده از مظاهر و آثار حرص در برآورده نمودن حاجت هاي مومنان است .
امام هشتم عليه السلام در رهنمودي ديگر فرموده اند : عونك للضعيف افضل من الصدقه (10 ) . كمك توبه ضعيف وياري ناتوان بهتر از صدقه است . به حكم اين حديث رضوي هرچه صدقه ثواب داشته باشد ياري ناتوان بالاتر از آن را دارد.
در حديث ديگر امام رضا عليه السلام از رسول خدا صلي الله عليه وآله و سلم چنين نقل كرده اند : راس العقل بعدالايمان بالله التودد الي الناس و اصطناع الخيرالي كل بروفاجر(11 ) . سرعقل پس از ايمان به خدا مهرباني نمودن به مردم و نيكي و دوستي و خيرخواهي براي هر نيكوكار و بدكاراست .
حرص بر مسرور و خوشحال نمودن مومنان
حرص بر وارد نمودن سرور بر دل مومنان نيز دستور امام رضا عليه السلام است . علاقه شديد به خوشحال نمودن مومنان ازمكارم اخلاقي است . حرص برادخال سرور و سعي و كوشش در جهت خشنودي و سرور مومنان و شادكامي قلبي آنان يك اصل ارزشمند در فرهنگ رضوي است . قطعا انسان با ايمان تنها از كارهاي خوب و انجام معروف خوشحال مي گردد.او هرگز از منكرات و گناهان و كارهاي زشت شاد و خوشحال نمي شود. بنابراين فرمان به مسرور نمودن قلبي مومنان فرمان بر انجام كارهاي معروف و اقدامات مشروع و ارزشمند و تلاش در راه تامين حاجت هاي معقول و شرعي انسان هاي باايمان است .
حرص بردفع مكروه از مومنان
مكروه هر كار بد زشت و نفرت آور است امام رضا عليه السلام حرص بر دفع مكروه از مومنان را خواستار شده و مسلمانان را بر آن تشويق نموده اند. علاقه شديد به بازگرداندن مكروه از مومنان و مهار بدي ها و اعمال نفرت آور نسبت به آنان از صفت هاي زيبا و از اقسام حرص مقدس و ممدوح است . هر مسلماني بايد هر آن چه را براي خويش بد مي شمارد براي مومنان جهان بد بشمارد و خود در برخورد با مومنان انجام ندهد و اگر ديگران نيز انجام دادند اقدام بر دفع بدي و مكروه از آنان بنمايد. تمايل فراوان به اين كه به هيچ مومني بدنگذرد و هيچ مومني بد نبيند حرص پاك و پسنديده است .
نتيجه گيري
حقيقتي كه با دقت و تامل در احاديث رضوي معطوف به نكوهش و ستايش حرص روشن مي شود اين است كه حرص مطلقا بد نيست . تنها با حرص دنيوي و علاقه شديد به مال و ثروت دنيا و مظاهر پليد آن كه مانع رشد رستگاري و سعادت و مهرورزي به انسان هاست بايد مبارزه كرد و آن را كنار گذاشت اما حرص اخروي و تمايل به مهرباني و مهرورزي به بندگان خدا و علاقه فراوان به قضاي حوائج مومنان و سرور آنان و دفع مكروه و بدي از آنان . همواره ارزشمند و مقدس و نشانه ايمان به خدا و كمال است . بنابراين ماپيروان امام رضا عليه السلام بايد شيفته خدمت باشيم نه تشنه ثروت !.
1 ـ راغب اصفهاني ابي القاسم الحسن بن محمدبن المفضل المفردات في غريب القرآن دفتر نشر كتاب چاپ دوم 1404 « ه ق ص .113 ناصر علي عبدالله المعجم البسيط ويرايش دوم دانشگاه علوم اسلامي رضوي مشهد چاپ دوم 1380 ص 126
2 ـ النراقي محمد مهدي جامع السعادات موسسه الاعلمي للمطبوعات لبنان بيروت جامعه النجف الدينيه چاپ چهارم بي تا ج 2 ص 102 و ص .103
3 ـ علامه مجلسي محمدباقر بحارالانوار الجامعه لدر راخبارالائمه الاطهار عليهم السلام موسسه الوفا بيروت چاپ سوم 1403 ه ق 1982 م ج 78 ص 346
4 ـ علامه مجلسي بحارالانوار ج 78 ص 346
5 ـ شيخ صدوق ابي جعفر محمدبن علي بن الحسين قمي ابن بابويه عيون اخبارالرضا عليه السلام ترجمه حميدرضا مستفيد و علي اكبر غفاري درالكتب الاسلاميه تهران چاپ اول 1380 ج 1 ص 566
6 ـ علامه مجلسي بحارالانوار ج 78 ص 347
7 ـ الحراني حسن بن علي بن الحسين بن شعبه تحف العقول موسسه النشر الاسلامي قم چاپ اول بيتا ص 442 علامه مجلسي بحارالانوار ج 78 ص 336
8 ـ ابن شعبه حراني تحف العقول ص 443 علامه مجلسي بحارالانوار ج 78 ص 335
9 ـ الحلواني ابوعبدالله الحسين بن محمدبن الحسن نزهه الناظر و تنبيه الخاطر تحقيق و ترجمه عبدالهادي مسعودي دارالحديث قم چاپ اول 1383 ص 206 و ص 207 علامه مجلسي بحارالانوار ج 78 ص 355
10 ـ شيخ صدوق عيون اخبار الرضا عليه السلام ج 2 ص 31 و ص 32
11 ـ شيخ صدوق عيون اخبار الرضا عليه السلام ج 2 ص 35

يکشنبه|ا|4|ا|اسفند|ا|1387





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: همشهری]
[مشاهده در: www.hamshahrionline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 86]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن