واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: با ديدني هاي چهارمحال و بختياريآشنا شويدچالشتر مجموعه اي از هنر و زيبايي
شهركرد- خبرنگار سياست روز: مجموعه تاريخي چالشتر را بيگمان ميتوان گوشهاي از تاريخ پرگهر چهارمحال و بختياري دانست كه در گذشته در ميان قلعه ارگ و كهندژ بوده و با چهار برج كه در زمان صفويه وجود داشته پس از تخريب، خانه آزاده، عمارت سرپوشيده، منزل محمودخان و خاله احمد خان به جاي همان كهندژ بنا شده و امروز از آن عمارت سرپوشيده اثري برجاي نمانده است.
قلعه خدارحم خان: اين بناي زيبا در اواخر دوره قاجاريه احداث شده است و ابتداي ورود سر در قلعه با ارتفاع زياد و معماري با شكوه توجه هر بينندهاي را جلب ميكنند و اوج هنرهايي چون گچ بري، حجاري و آجر كاري در آن را به تماشا ميگذارد. ستونهاي سنگي مرتفع به همراه ازارههاي سنگي حجاري شده كه در همگي تصاويري ازشكار و شكارچي، نگهبانان ونظاميان در آن ديده ميشود همچنين مثلث بالاي سر در، اقتدار و عظمت را با تحكم هرچه بيشتري به اطرافيان عرضه ميكند. بعد از سر در از طريق هشتي و سپس راهرو به حياط قلعه ميتوان دسترسي پيدا نمود.
بناي قلعه در چهار طرف حياط مستطيل شكل با سه ايوان ستون دار شكل گرفته است. ايوان زيباي شاه نشين بالاتر از ساير ايوانها احداث شده و فاقد ستون است. شاه نشين داراي دربهاي ارسي بوده كه در تابستان دربها كاملا باز بوده و در زمستان بسته ميشده است، به همين دليل در دو طرف ايوان بخاري وجود داشته است.در اين بنا تزيينات و هنرهاي منحصر به فردي همچون ستونهاي سنگي با نقوش اسليمي،ازارههاي سنگي منقش به نقوش گياهي و حيواني آجر چيني، كرم بندي و... به كار رفته است.
عمارت ستوده: اين بنا در شمالي ترين بخش مجموعه تاريخي چالشتر قرار گرفته و حدود 2400 مترمربع مساحت دارد. عمارت در عهد قاجاريه ساخته شده و از معماري خاصي كه تركيبي از سنگ، آجر و خشت به همراه تزيينات متنوع و نقاشيهاي ديواري بر روي گچ است، برخوردار ميباشد. استفاده نسبتا زياد از سنگ در نماي ساختمان نشان دهنده عظمت و زيبايي در نماي اين بناست كه البته از ويژگيهاي مهم به شمار ميرود. درفضاهاي داخلي از ديوارهاي قطور خشتي و در نماهاي بيروني از جفت ستونهاي سنگي استفاده شده. نماهاي خارجي همراه با ازارههاي بلند سنگي است كه به شكلي استادانه حجاري شدهاند. ايوان بلند در جبهه شمالي با طول زياد و عرض مناسب امكان استفادههاي مختلف را به خصوص در فصل تابستان به وجود آورده است. اين فضا به دليل وسعت زياد آن و اشراف به چشم انداز حياط بزرگ منزل عملكرد متنوعي داشته است. پوشش خارجي سقف ايوانها وا تاقها از جنس چوب بوده كه در طرحها ورنگهاي زيبا به كار برده شده است.
بدنه متصل اتاقها، دربهاي چوبي زيبا، چراغدانها و پنجرههايي كه با نقش و نگارهاي بديع در طرحهاي مختلف و با شيشههاي الوان در ديواره تعبيه شده به همراه قابهاي مستطيل و بيضي همگي به عمارت زيبايي خاصي بخشيده است. قلعه داراي فرم حياط مركزي بوده كه اتاقها و ساير فضاها درپيرامون حياط شكل گرفتهاند كه جز ضلع شمالي اتاقها و ايوانهاي يك طبقه اضلاع ديگر به مرور تخريب گرديدهاند.در ضلع شمالي حياط ساختمان اصلي دو طبقه بوده كه طبقه همكف به عنوان زيرزمين استفاده ميشده و تزيينات زيرزمين از بيرون با سنگهاي ازاره منقوش حجاري شده است.لازم به ذكر است در اين مجموعه بينظير تاريخي چهار موزه مردم شناسي، موزه سنگ، كار و زندگي و موزه حمام خان داير است كه تا حدي بيانگر فرهنگ غني استان ميباشد.
خانه آزاده: اين بنا به دستور حاج مهدي خان چالشتري ساخته شده و يكي از قديمي ترين بناهاي مسكوني استان محسوب ميگردد و داراي سه نوع بافت متمايز متعلق به دوره زنديه تا معاصر ميباشد.
تزيينات گچ بري نقاشيهاي ديواري، هنر بر روي چوب و... در اين عمارت بيانگر چيره دستي هنرمندان اين ديار ميباشد.
دوشنبه|ا|5|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]