واضح آرشیو وب فارسی:بازتاب آنلاین: آغاز روزهاي آشفته موسسات مالي و اعتباري
پايان آشفتگي بازار مسكن، آغاز آشفتگي موسسات مالي و اعتباري به حساب مي آيد.
آينده، گروه اقتصادي: پايان آشفتگي بازار مسكن، آغاز آشفتگي موسسات مالي و اعتباري به حساب مي آيد.
به گزارش خبرنگار «آينده»، پس از افزايش روزبروز قيمت مسكن در كشور و نارضايتي مردم، نهايتا اين افزايش قيمت و آشفتگي ها به طرز عجيبي در سال آخر دولت نهم سامان پيدا كرد. اما سرمايه گذاران اصلي بازار مسكن چه كساني بودند، كه اين روزها دلتنگ روزهاي آشفتگي بازار مسكن هستند.
ركود بازار و كاهش قيمت مسكن، اين روزها به نفع هركه باشد، به نفع برخي از موسسات نيست. پس از انتخابات سوم تير سال 84 موسسات مالي و اعتباري تازه تاسيس تحت عناوين انصار، قوامين، مهر (بسيجيان سابق) و... بهترين محل براي سرمايه گذاري هاي كلان را بازار آشفته مسكن آن روزها يافتند. همان بازاري كه هر روز متغير بود و هيچ ثباتي در آن وجود نداشت.
هر روز به قيمت مسكن افزوده مي شد و ديگر وام هاي مسكن 18 ميليوني براي خريد مسكن مسخره به نظر مي رسيد. روزهايي كه آپارتمان هاي جنوب شهر تهران كه عموما متري 700-800 هزارتومان فروخته مي شدند، قيمتشان حدودا دوبرابر شد و به يك ميليون و نيم در هر متر رسيد.
از بساز و بفروش هاي خرده پا و زمين خواران كوچك كه بگذريم، سود كلان اين افزايش قيمت نصيب كساني شد كه از حاميان دولت نهم به شمار مي رفتند. آشفتگي هر چه بيشتر اين وضعيت، به سود موسساتي بود كه در حوزه مسكن سرمايه گذاري كرده بودند. آنجا كه ديگر خانه دار شدن در تهران به رويا تبديل شد و نوبت به حاشيه هاي تهران رسيد. از غرب تهران در حاشيه اتوبان همت تا بعد از پارك جنگي چيتگر هم ساخت و سازهايي انجام شد و در شرق تا تلو و حكيميه و ... هر وجب از زمين هاي تهران و حاشيه آن قيمت دار شد و طبيعتا كساني سود بردند كه پيش از اين آشفته بازار، از وقوع آن مطلع بودند و وجب به وجب اين زمين ها را خريده بودند.
نظارت آنچناني در بخش مسكن به وجود نيامده بود، به بياني اگر اين بانك ها در بخش هاي صنعتي يا توليدي معمول سرمايه گذاري مي كردند، با انبوه ماليات شايد نمي توانستند سود آنچناني داشته باشند. اما بازار آشفته مسكن جايي بود كه مي شد يك شبه ره صد ساله را طي كرد.
حساب هاي اين موسسه ها هر روز بيش از پيش از آشفتگي بازار مسكن پر مي شد. اما اين تمام ماجرا نبود، از سوي ديگر ارايه وام هاي بانكي با بهره هاي بالا شگرد ديگر اين موسسات براي كسب سود بود. هر چند كه بهره در بانكداري اسلامي حرام و ممنوع به شمار مي رود، اما اين موسسات با انواع و اقسام توجيهات گاه تا 21 درصد سود از مشتريان وام هاي خود دريافت مي كنند.
براي مثال براي گرفتن وام از يكي از اين موسسات تحت عنوان وام هايي مثل مهر، ميثاق، طرح ويژه رمضان و... مؤسسه يك چهارم ميانگين موجودي در هر ماه را محاسبه مي كند و با گذشت چهار ماه برابر موجودي تسهيلات ارائه ميدهد. البته اگر كسي متقاضي دريافت وام برابر برابر ميانگين حساب باشد 17٪ سود + 4٪ كارمزد كه از مبلغ وام كسر شده به او پرداخت مي شود.
اين در حاليست كه موسسات مالي و اعتباري كه بعضا نام برخي سازمان هاي نظامي را يدك مي كشند و مدعي ارزش ها هستند، به كرات ارباب رجوع را به انحاء مختلف مورد تحقير قرار مي دهند.
براي مثال يكي از متقاضيان وام از اين موسسات در گفت و گو با «آينده» اظهار داشت: براي مدت درازي مشغول فراهم كردن ضمانت ها و مداك مورد نظر بانك بودم، اما كارمند موسسه ساعت هاي خاصي را در پيك كاري ادارات كه طبعا ضامن متقاضي كه بايد كارمند دولت باشد در آن زمان امكان خروج از اداره را نداشته، تعيين مي كرده است.
اين متقاضي وام مي گويد: كارمند موسسه مي توانست ساعت ديگري را براي مراجعه ضامن ها تعيين كند، اما با بي تفاوتي نسبت به دلايل من، تنها ساعت حضور ضامن را در ساعت پيك كاري ادارات دولتي تعيين كرد و به اين جهت من و ضامن ها با مشكلات زيادي روبرو شديم.
اما اين روزها با نزديك شدن به انتخابات دهم، ركود بازار مسكن براي اين موسسات كابوس ترسناكي ساخته است.
نارضايتي مردم، فشار دلسوزان، اقدامات دولت در كاهش نقدينگي و... در نهايت موجب شد تا قيمت مسكن تعديل شود و به حالت قبلي خود نزديك تر شود و مردم ديگر آن اشتياق سابق را به سرمايه گذاري در بخش مسكن از دست داده اند و آنها كه واقعا اين روزها احساس خطر مي كنند، موسسان موسساتي هستند كه روزگاري روي آشفتگي بازار مسكن حساب هاي بزرگي باز كرده بودند و حالا سرمايه آنها هر روز در حال بي ارزش شدن است. آنها از يك طرف بايد به مردم بهره هاي 20 و چند درصدي بدهند و از طرفي بخش عمده سرمايه موسسات خود را در بخش مسكن سرمايه گذاري كرده اند.
براي مثال يكي از اين موسسات كه وابسته به يكي از نهاد هاي نظامي است. در حال حاضر 900 ميليارد تومان سپرده حدود 10 ميليون نفر سپرده گذار را جذب كرده و حالا بايد به آنها بهره هاي بيست و چند درصدي پرداخت كند، اين در حاليست كه در اين دوره ركود بازار مسكن، بهره هاي اين سپرده ها در اين مورد چيزي حدود 180 ميليارد تومان مي شود.
همگي اين سپرده گذاران به اميد چند درصد سود بيشتر از بانك هاي دولتي و خصوصي به سمت اين موسسات آمدند و سرمايه خود را در آن به امانت گذاشتند، اما حالا با كاهش قيمت مسكن، ارزش سرمايه بانك حدودا 50 درصد كاهش يافته است.
از طرف ديگر، اين موسسات كه ميدان تاخت و تازشان را مديون حمايت هاي دولت نهم بودند، براي جلوگيري از به هم ريختگي اوضاع بازار بورس، وظيفه داشتند در زمان هاي مشخصي كه وضعيت سرمايه گذاري در بورس به شكل بحراني در مي آمد، وارد ميدان شوند و با سپرده هاي مردم براي دولت نهم آبروداري كنند.
امروز تنها راه نجات اين موسسات، آشفتگي دوباره بازار مسكن است، كه در اين صورت نارضايتي مردم متوجه دولت نهم خواهد شد و با نزديك بودن زمان انتخابات، اين اتفاق زياد به صلاح نيست
دوشنبه|ا|5|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بازتاب آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 169]