واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: «باركد چيپ» موجب كاهش قيمت و افزايش سرعت تستهاي خوني مي شود
تهران-خبرگزاري ايسكانيوز: نوعي چيپ باركد پيشرفته كه اخيراً بهوسيلهي يك گروه تحقيقاتي(متشكل از چندين آزمايشگاه مختلف) ساخته شده، انقلابي در تستهاي تشخيصي پزشكي ايجاد خواهد كرد.
به گزارش روز چهارشنبه باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران "ايسكانيوز" در كمتر از 10 دقيقه و با كمك يك قطره خون، اين چيپ ميتواند غلظت پروتئينهايي همچون پروتئينهايي كه بهواسطهي وجود بيماريهاي قلبي و يا سرطان در خون ظاهر و علامت مشخصهي اين بيماريها محسوب ميشوند را تعيين نمايد.
اين وسيله كه به IBBC معروف است، بهوسيلهي اعضاي Nanosystems Biology Cancer Centerيكي از هشت مركز Cancer Nanotechnology Excellence (CCNEs) ساخته شدهاست.
رهبري اين گروه تحقيقاتي را دكنرJames R. Heath از انستيتوي تكنولوژي كاليفرنيا(Caltech) و دكتر Leory Hood از انستيوي سيستم هاي بيولوژيك بر عهده داشتند و نتايج تحقيقات آنها در مجلهي Nature Biotechnology به چاپ رسيدهاست.
IBBC در حد ابعاد يك اسلايد ميكروسكوپي است و جنس آن از شيشه پوشش دادهشده با سيليكون است.
طراحي سطح اين چيپ به گونهاي است كه جريان ميكرومايع بتواند در آن حركت كند. پس از آنكه يك قطره خون از اين كانال ميكروسكوپي به اين سيستم وارد شد، پلاسماي غني از پروتئين جدا شده، زيستماركرهاي پروتئيني اندازهگيري ميشود.
استفاده از اين چيپ، سرعت اندازهگيريها را افزايش داده، هزينهي آن را كاهش ميدهد.
در تستهاي مرسوم، يك يا چندين ويال خوني از بيمار گرفته شده، در آزمايشگاه سانتريفيوژ و به دو بخش سلولي و پلاسمايي تقسيم ميشود، سپس از بخش پلاسمايي براي انجام سنجشهاي پروتئيني استفاده ميشود كه كاري سخت و پردردسر است؛ به طوري كه اگر باعجله هم انجام شود، چندين ساعت به طول ميانجامد.
هر كيت تشخيصي براي يك پروتئين، 50 دلار هزينه دربردارد.
به كمك اين چيپ ضمن كاهش زمان و هزينه، امكان سنجش خون هشت نفر بصورت همزمان نيز ميسر شدهاست و در هر بار سنجش، پروتئينهاي زيادي نيز سنجيده ميشود.
با ورود خون به IBBC و ورود آن به كانال ميكروسكوپي، پلاسماي آن به كانالهاي باريكي هدايت ميشود كه از كانال اصلي منشعب شدهاست.
نحوهي طراحي اين بخش چيپ بهگونهاي است كه مانند شبكه اي از رزيستور ها(Resistor) جداسازي پلاسما را به نحو مطلوبي انجام ميدهند. در ادامه پلاسما از ميان باركدهايي عبور ميكند كه شامل يكسري خطوط با عرض20 ميكرون هستند.در اين جا، باركدها امكان جداسازي يك پروتئين ويژه را از پلاسما فراهم ميسازند.
با پر شدن باركدها، نور فلورسانس تابيدهشده و ميزان درخشندگي وابسته به حجم پروتئين خواهد بود و بدين ترتيب غلظت پروتئين مشخص ميشود.
محققان با اين فناوري، هورمونHCG را كه در هنگام حاملگي تا صد هزار برابر افزايش مييابد، اندازهگيري كردهاند.
همچنين در بيماران مبتلا به سرطان پروستات و سينه، براي اندازهگيري زيستماركرهاي پروتئيني استفاده شد.
اين زيستماركرها در بيماران مختلف متفاوت است؛ مثلاً زني كه سرطان سينه دارد با مردي كه به سرطان پروستات مبتلاست، زيستماركرهاي متفاوتي خواهد داشت، همچنين زني كه سرطان خوشخيم دارد با زني كه به سرطان بدخيم سينه مبتلاست، زيستماركرهاي مختلفي خواهد داشت.
به گزارش ايسكانيوز به نقل از نانو ، بنابراين تشخيص اين زيستماركرها اين امكان را به پزشكان مي دهد تا درمان هاي اختصاصي را براي بيماران خود اعمال نمايند و نيز پاسخ بيماران را نسبت به دارو ها دريابند.
IBBC هماكنون در بيماران مبتلا به glioblastoma (نوع پيشرفتهاي از تومورهاي مغزي) استفاده ميشود. اطلاعات اين چيپ باركدها با استفاده از اسكنري خوانده ميشود كه از آن در تحقيقات بيان ژن و پروتئين نيز استفاده ميشود.
به عقيدهي Rong Fan بايد اسكنرهاي فوق آن قدر ساده شوند كه شبيه اسكنرهاي UPC سوپرماركتها باشند.
اين تحقيقات در مقالهاي تحت عنوان Integrated barcode chips for rapid, multiplexed analysis of proteins in microliter quantities of blood,” به چاپ رسيدهاست./د/190/110
چهارشنبه|ا|7|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]