واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: نوسانات بازار ارز و طرح پيشفروش، فاكتورهاي تاثيرگذار بازار سكهتب دلار، آرامش سكه
بازارهاي جهاني اولين هفته ژانويه را برخلاف انتظارات پشت سر گذاشتگروه بورس كالا – سردار خالدي: بازارهاي جهاني هفته گذشته به دور از انتظارات، با رشد قابل توجهي اولين هفته ماه ژانويه را پشت سر گذاشت؛ اين در حالي بود كه بازار سكه (آتي و نقدي) به تاثير از نوسانات ارز و طرح پيشفروش با آرامش خاصي هفته گذشته را سپري كرد.
پيشبينيها از آينده بازار طلا
دادوستد طلا در بازارهاي جهاني اولين هفته سال جديد ميلادي را به دور از انتظارات با سير صعودي دنبال كرد. در حالي كه پيشبيني ميشد اولين هفته سال جديد ميلادي به دليل شروع سال جديد و دور بودن سرمايهگذاران از فضاي سرمايهگذاري (به دليل تعطيلات كريسمس) با حجم و ارزش پاييني همراه شود، اما در ادامه با رشد تقاضا، قيمتها سير صعودي پيدا كرد. براساس گفته معاملهگران، يكي از دلايل اصلي اين وضعيت سفتهبازي شركتهاي بزرگ بوده كه قيمت طلا و ساير فلزات گرانبها را با روند متفاوتي همراه كرده، اين در حالي است كه با انتشار رشد شاخص مصرفكننده و اشتغال در ايالات متحده، رشد اقتصاد جهاني با اميدواري بيشتري دنبال ميشود؛ به طوريكه قيمت نفت به تاثير از اين وضعيت، به بالاي 100 دلار به ازاي هر بشكه رسيده است. وضعيت بازارهاي سهام نيز در اين مدت نوسان اندكي داشت.
البته در كنار اين عوامل، پذيرش احتمالي برنامه فدرال رزرو در قبال سياستهاي پولي معروف به QE3، استرس مداوم حاكميت در مورد ركود اقتصادي اروپا و رشد نامناسب و كند بازارهاي توسعهيافته و از سويي بيثباتي سياستهاي بانك مركزي اروپا از فاكتورهاي موثر دادوستد طلا در سال 2012 است.
اين در شرايطي است كه چاپ پول، نرخ بهره پايين (واقعي)، نرخ (هزينه فرصت كم) و ادامه خريد فيزيكي قوي (شمش و سكه) از مهمترين كاتاليزورهاي حمايتي براي رشد قيمت طلا هستند. البته تداوم خريد بانكهاي مركزي، عدم اطمينان به بازارهاي مالي و بدهيهاي حاكميت و از سويي كندي رشد تقاضاي سرمايهگذاري از ديگر عواملي است كه به عنوان فاكتورهاي پايدار همواره روي بازارها تاثيرگذار بوده است.
دلار همه را نگران كرد به جز سكه
بازارهاي داخلي برخلاف بازارهاي جهاني بيشتر تاثيرپذير از نوسانات بازار ارز بوده، در حالي كه در هفته گذشته بازار ارز به خصوص دلار با شيب نوساني رو به بالايي نگراني زيادي را براي سرمايهگذاران به وجود آورده بود، بازار سكه با آرامش سپري شد. قيمت دلار هفته گذشته نزديك به يك هزار و 800 تومان شد، اما با تزريق دلار از سوي برخي از صرافيهاي بزرگ عوامل دولتي و نيز هشدار مسوولان بانك مركزي مبني بر كاهش قيمت دلار در هفتههاي آينده (زيرا به باور مسوولان بانك مركزي بازار حبابي است) و تاكيد بر اين نكته كه در روزهاي آينده قيمتها به سطح پاييني ميرسد، نوسان قيمت دلار در روزهاي پاياني هفته گذشته كم شد و سطح قيمتها در محدوده 1570 تا 1620 در نوسان بود. البته با وجود اينكه روي تابلوصرافيها قيمت دلار يك هزار و 400 تومان بود، اما سطح خريد و فروشها بسيار پايين آمده و انتظارات براي آينده يكي از مهمترين دلايل كاهش دادوستدها بوده است. يكي از كارشناسان بر اين باور است همه منتظر تصميمات دولت در قبال وضعيت دلار هستند تا در اين باره با شناخت بيشتري تصميمگيري كنند، به نظر ميرسد عدم اعتماد به سياستهاي اتخاذ شده هر روز در بازار بيشتر نمود پيدا ميكند و سرمايهگذاران بيشتر نگران اين پارادايم مهم هستند. در كنار نوسانات بازار ارز كه به طور مستقيم روي بازار سكه (نقدي و آتي) تاثير گذاشته، طرح پيش فروش مهمترين فاكتور تاثيرگذار براي آرامش نسبي قيمتها و از سويي كاهش حجم و ارزش مبادلات بوده است.
صبر و انتظار؛ تصميم سرمايهگذاران
براساس گفته كارشناسان بازار آتي، معاملات بازار در شرايطي كاهش پيدا كرده كه سرمايهگذاران بيشتر به حالت انتظار با صبر و طمانينه در حال پيشبيني و تحليل اوضاع آينده هستند. اين در حالي است كه تحليلگران معتقدند با توجه به نوسانات بازار ارز و از سويي نگرانيهاي ادامه دار بابت شايعات مطرح شده در قبال آينده و از سويي طرح پيش فروش، هرگونه پيشبيني و تحليل به خطا خواهد رفت زيرا فاكتورهاي خارج از بازار همواره عرضه و تقاضا را تحت تاثير قرار داده و رفتار در نظرگرفته معاملاتي سرمايهگذاران را با ترديد همراه كرده است. در هر صورت هفته گذشته بازار آتي به گونهاي سپري شد كه روند معاملات با صفهاي فروش همراه ميشد، اما به دنبال اين وضعيت و به تاثير از نوسانات بازار ارز به يكباره با تشكيل صفهاي خريد مواجه ميشد، اين در حالي است كه همه بر اين باورند بازار بيشتر با صفهاي خريد رو به رو خواهد شد زيرا چشمانداز آينده همچنان صعودي است و كاهش قيمتها بيشتر براي سررسيدهاي باز بوده است.در مجموع در بازار آتي 85 هزار و 865 قرارداد به ارزش 5 تريليون و 999 ميليارد و 22 ميليون و 900 هزار ريال معامله شد كه از لحاظ حجم و ارزش نسبت به هفته ماقبل به ترتيب 30/21 و 01/23 درصد رشد داشت. براي سررسيدهاي دي ماه 4 هزار و 62 قرارداد به ارزش 251 ميليارد و 550 ميليون و 320 هزار ريال معامله شد. براي سررسيدهاي اسفندماه نيز 10 هزار و 242 قرارداد به ارزش 667 ميليارد و 942 ميليون و 480 هزار ريال دادوستد شد. اين در حالي است كه براي سررسيدهاي دور همچون ارديبهشت و تيرماه به ترتيب 21 هزار و 719 قرارداد به ارزش يك تريليون و 494 ميليارد و 542 ميليون و 170 هزار ريال و 49 هزار و 842 قرارداد به ارزش 3 تريليون و 584 ميليارد و 987 ميليون و 930 هزار ريال در پايان هفته به ثبت رسيد. البته رشد مبادلات نشان ميدهد هفته آينده نيز بازار با موقعيت خريد در سررسيدهاي دور و از سويي گرفتن موقعيتهاي فروش دنبال شود، اما همه پيشبينيها در اين هفته بستگي به نوسانات بازار ارز و از سويي طرح پيش فروش سكه در بازار آتي دارد.
روند قيمتها در بازار آتي نيز به گونهاي بود كه براي سكههاي دي ماه قيمت تسويه در روز پنج شنبه با رشد 6 هزار و 217 تومان نسبت به روز شنبه روبهرو بود. براي سكه اسفندماه نيز قيمتها در روز پنج شنبه با 4 هزار و 650 تومان رشد نسبت به روز ابتدايي هفته مواجه شد. اين در حالي است كه براي سررسيدهاي ارديبهشتماه، قيمتها طي دوره مورد بررسي 6 هزار و 180 تومان رشد داشت. البته سررسيدهاي تيرماه نيز با 5 هزار و 27 تومان افزايش نرخ همراه شد.
شنبه|ا|17|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]