تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1834901548
رئيس دانشكده دندانپزشكي تهران در گفتوگوي تفصيلي با فارس:
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: رئيس دانشكده دندانپزشكي تهران در گفتوگوي تفصيلي با فارس:
خبرگزاري فارس: رئيس دانشكده دندانپزشكي دانشگاه علوم پزشكي تهران گفت: با استقرار كاردانان بهداشت دهان در 6 هزار مركز بهداشتي و درماني شهري و روستايي كشور در سال ۱۴۰۴هيچ كودك 6 ساله ايراني نبايد 14در بدو ورود به دبستان دندان پوسيده داشته باشد.
اكبر فاضل در گفتوگوي تفصيلي با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، در تشريح آخرين وضعيت اقدامات آموزشي و برنامه ارتقاء سلامت DMF بهداشت دهان و دندان كشور اظهار داشت: ما در بحث ارائه خدمات دندانپزشكي و برنامهاي كه وزارت بهداشت و حوزه آموزش و بهداشت براي دندانپزشكي كشور بر حسب چشمانداز 1404 داريم. خدمات دندانپزشكي را در سه سطح تعريف كردهايم از جمله خدماتي كه مداخلهاي است يعني ما بايد دخالت كنيم تا بتوانيم ارائه خدمات به مردم دهيم.
فاضل تصريح كرد: آموزش بهداشت دهان را در مراكزي كه بهورز داريم تحت پوشش ميدهيم و در اين راستا مربي بهداشت مدارس اين آموزشهاي بهداشتي را به دانش آموزان ارائه ميكنند و دبيران و معلمان نيز توصيه بهداشتي را ارائه كرده و حتي امام جمعه و جماعت نيز توصيههاي بهداشت و مسواك زدن را ارائه ميكنند و من و شما و همه افراد آحاد جامعه نيز موظف هستيم توصيههاي بهداشت دهان و دندان را به يكديگر داشته باشيم منتها بعد از اين سطح ميرسيم به خدمات ما كه در سه سطح تعريف كردهايم.
خدمات دندانپزشكي در 3سطح در كشور اجرا ميشود
فاضل تصريح كرد: اين خدمات شامل خدمات سطح يك، دو و سه است كه خدمات سطح يك خدمات بهداشتي و پيشگيري است، كه خدمات سطح يك مجري آن كاردان بهداشت دهان است.
وي افزود: كاردان بهداشت دهان كسي است كه به صورت بومي توسط دانشگاههاي علوم پزشكي هر استان گزينش ميشود و دانشگاه علوم پزشكي استان به تعداد مراكز بهداشتي و درماني شهري و روستايي كاردان تربيت ميكند.
هر مركز درماني و بهداشتي يك كاردان بهداشت دهان
فاضل تشريح كرد: يعني اگر استاني 150 مركز بهداشت و درمان شهري و روستايي دارد آن دانشگاه براي اين 150 مركز طي برنامه 5 ساله بايد كاردان بهداشت دهان تربيت كند يعني سالانه 30 كاردان و اگر 150 تقسيم بر 5 كنيم سالانه 30 كاردان بهداشت دهان در استان مربوطه بايد تربيت شود تا در مراكز بهداشت درماني خود بگنجاند.
رئيس دانشكده دندانپزشكي دانشگاه علوم پزشكي تهران ادامه داد: يعني اگر مثلاً در سال 91 اين برنامه شروع شود سال 96 بايد آخرين گروه 30 نفرهاي كاردان بهداشت دهان دوره آموزشي آن استان به پايان برسد و چون برنامه آن ۲دوساله است سال 96 كه آخرين دوره آن است سال 98 اين تعداد بايد فارغالتحصيل شوند.
وي تشريح كرد: پس ما در استاني كه 150 مركز بهداشت و درمان دارد بايد تمام اين مراكز در سال 98 كاردان بهداشت دهان مستقر شوند.
فاضل ادامه داد: ما استانهايمان متفاوت است مثلاً برخي استانها بر حسب جمعيت و وسعت آن 40 مركز بهداشت و درمان دارند يا شايد يك استان 250 مركز بهداشت و درمان داشته باشد پس آن استاني كه 250 مركز بهداشت و درمان دارد در برنامه پنجساله بايد سالي 50 دانشجوي كاردان بهداشت دهان پذيرش كند تا بتواند اين مسئله را پيش ببرد و استاني كه 30 مركز بهداشت و درمان دارد ميتواند در برنامه پنجساله سالي 6 كاردان بهداشت دهان تربيت كند يا ميتواند به صورت كلي پذيرش كند.
ارائه خدمات دندانپزشكي در 6 هزار مركز بهداشتي و درماني كشور
وي افزود: ولي ما سقف را بر حسب برنامه پنجم توسعه ميبنديم و كل مراكز بهداشت و درمان شهري و روستايي كشور چيزي حدود ۶ هزار مركز است كه 5 هزار و 300 تا 400 تا بود كه در برنامه توسعه ما به 6 هزار مركز رسيده است، پس ما در برنامه نخستمان در چشمانداز اين 6 هزار مركز بهداشت و درمان شهري و روستايي را به كاردان بهداشت دهان مجهز ميكنيم.
فاضل ادامه داد: شرح وظيفه كاردان بهداشت دهان عبارت است از آموزش بهداشت دهان به جمعيت تحت پوشش،جرمگيري و بروساژ، فلورايدتراپي، غربالگري بيماريهاي دهان و دندان و اجراي آن كه در اين موارد وظيفه اصلي پيشگيري از بروز بيماري و پوسيدگي دندان است.
مادران باردار تحت آموزش كاردانان بهداشت دهان
وي افزود: حال فرض كنيم كاردان بهداشت دهانمان در مراكز مستقر شد از همان ابتدا يعني سال 98 يكي از جمعيتهاي تحت پوشش گروه هدف مادران باردار است.
رئيس دانشكده دندانپزشكي دانشگاه علوم پزشكي تهران اظهار داشت: كاردانان بهداشت دهان با مادران باردار در اين راستا صحبت خواهند كرد و برنامهريزي بهداشتي را به آنان اعلام خواهند داشت مثلاً به آنها توصيه ميكنند وقتي كودكشان به دنيا ميآيد بايد به چه صورت تحت كنترل قرار گيرد و بچهها و نوزاداني كه در 1398 متولد ميشوند تحت كنترل كاردانان بهداشت دهان هستند و نميگذارند دندانهاي آنان بر حسب برنامه چشم انداز 1404 پوسيده شود.
كودكان ايراني در سال 1404 نبايد دندان پوسيده داشته باشند
فاضل گفت: در آن سال اين بچهها به سن 6 سال رسيدهاند و ميخواهند وارد دبستان شوند يعني نخستين گروه بچههاي اين مملكت كه وارد دبستان ميشوند و بدون پوسيدگي دندان هستند در سال 1404 واهند بود.
وي افزود: يعني گروهي هستند كه كاملاً از نظر مسائل دنداني كنترل شده هستند و اين در حالي است كه امروز چنين چيزي را نداريم و اگر ما بتوانيم اين برنامهريزي را انجام دهيم و اين برنامه اجرا شود ما در چشمانداز 1404 چنين نتايجي را به دست خواهيم آورد.
وي در پاسخ به اين پرسش كه ملزومات اين برنامهريزي براي رسيدن به اين نتايج چه مواردي خواهد بود، افزود: ملزومات آن اين است كه اين كاردان بهداشت دهان در امر درمان دخالت نكند يعني نگويد كه حالا اين دندان لق است من آن را بكشم و آن يكي دندان را پر كنم چون ما شاخص سلامت دهانمان DMF است يعني D به معناي پوسيدگي، M به معناي دندان كشيده شده و F به معناي دندان پر شده است.
كاردان بهداشت دهان در امر درمان دندانپزشكي حق ورود ندارد
فاضل ادامه داد: حال اگر كاردان بهداشت دهان بخواهد دخالت كند در امر درمان يعني بخواهد دندان بكشد يا پر كند باعث ميشود DMF بالا رود و حال اگر وظيفه كاردان بهداشت دهان در امر پيشگيري است نبايد اين مسئله را فراموش كند و در امر درمان دخالت كند.
وي گفت: حالا شما اين سوال برايتان پيش ميآيد كه آن موارد و كارهاي مردم در زمينه درمان دندان را چه كسي بايد انجام دهد كه سوالي است كه قطعاً در ذهن همه خواهد بود كه در اين زمينه آمدهايم خدمات سطح دو (درماني) را تعريف كردهايم.
اجراي خدمات سطح دو براي حوزه درمان دندانپزشكي در كشور
فاضل تصريح كرد: اين به معناي مداخلات درماني به معني كشيدن و پركردن است و اين را دندانپزشك برعهده دارد و شايد سوال شود كه اين دندانپزشك را از كجا بياوريم كه بنده اعلام ميكنم. خوشبختانه ما تمام مراكز استانمان مجوز دانشكده دندانپزشكي گرفتهاند و در حال حاضر در همان استاني كه فرض كرديم 150 مركز بهداشت و درمان شهري و روستايي دارد در مركز استانش دانشكده دندانپزشكي تاسيس شده است و به آن دانشكده نيز مجوز دادهايم تا سالي 30 دانشجو بگيرد و تربيت كند.
هر 2 مركز بهداشتي و درماني كشور به يك دندانپزشك مجهز ميشود
وي گفت: وقتي دولت و مردم در اين زمينه سرمايهگذاري كردهاند بايد نتايج آن نيز به خود آن مردم برسد و ما به آن استان اعلام ميكنيم كه مثلاً رئيس دانشكده دندانپزشكي كه سالي ۳۰ دانشجوي دندانپزشكي ميگيري بايد در چشمانداز 1404 نصف مراكز بهداشتي و درماني شهري و روستايي آن استان مجهز به دندانپزشك باشد يعني اگر شما 150 مركز بهداشتي و درماني شهري و روستايي داريد نصف آن يعني 75 مركز در چشمانداز 1404 بايد دندانپزشك داشته باشد.
فاضل ادامه داد: اين يعني اينكه 75 دندانپزشك در اين استان بر طبق آمار سالي 50 درصد از وروديها را ميگيرند براي تربيت دندانپزشك جهت سهميه بومي استان براي مراكز بهداشت و درمان خود كه اين تعهد خاص ميشود و از همان استان در دانشكده دندانپزشكي استان مربوطه درس خود را دانشجو ميخواند و بعد كه فارغالتحصيل شد ميرود در همان مركزي كه انتخاب شده است و برابر مدت تحصيل مثلاً ۲ سال در آن مركز خدمت ميكند.
پوشش هر 2 مركز بهداشت و درمان توسط يك دندانپزشك در سال 1404
وي افزود: يعني هر دندانپزشك ما دو مركز بهداشت و درمان شهري و روستايي را در سال چشمانداز تحت پوشش قرار ميدهد پس خدمات درماني از جمله كشيدن، پركردن، معالجه عصب، دندان گذاشتن و همه اين موارد را اين دندانپزشكان در سال چشمانداز انجام ميدهند و اين مسئله نيز پيشبيني شده است.
اجراي سطح سوم خدمات دندانپزشك (تخصصي) در كشور
فاضل گفت: حالا سومين مسئله خدمات تخصصي است كه سطح ۳ عنوان ميشود كه ما پيشبيني كرديم در هر استان نخست مركز استان را براي ارائه خدمات تخصصي سطح ۳ توانمند كنيم و در اين راستا دندانپزشك نيز كار درماني را انجام ميدهد و آنجا كه كار تخصصي است اعلام ميشود كه افراد به مركز درماني مراجعه كنند.
وي ادامه داد: مراكز استان كه دانشكده دندانپزشكي دارند به خصوص كارهاي تخصصي را به عهده ميگيرند چون هر دانشكده دندانپزشكي 12 گروه آموزشي دارد و هر دانشكده هم حداقل 50 عضو هيئت علمي متخصص كه براي اين 12 گروه به حساب ميآيند و كارهاي تخصصي استان را نيز هم ميتوانند ارائه دهند.
برنامهريزي و مراقبت توسط گروههاي سلامت دهان و دندان
فاضل گفت: يكي از گروههاي آموزشي دانشكده دندانپزشكي گروه سلامت دهان و دندان اجتماعي است كه از اين گروه برنامه و انتظار ما اين است كه سلامت دهان استان را بر عهده بگيرد يعني برنامهريزي، پايش و مراقبت كند.
وي افزود: گروه سلامت دهان و دندان اجتماعي در استان بايد آن وظايف كاردان بهداشت دهان يعني آن 5 وظيفه اصلي را كه بايد انجام دهد را كنترل كرده و موارد و برنامههايي را كه وزارتخانه تنظيم ميكند برعهده ميگيرد و نظارت ميكند. توقع ما از يك گروه سلامت بهداشت دهان سلامت اجتماعي فراتر از بحث آموزش است.
به صفر رسيدن DMF دنداني استانها با نظارت گروه سلامت اجتماعي
فاضل گفت: در اين راستا نخست بايد اين گروه پاسخگوي نياز جامعه باشد من در دانشكدهها هم كه ميروم با اين گروههاي سلامت صحبت ميكنم و به آنها مي گويم كه شما آمار مراكز بهداشت و درمان را ميدانيد، آيا جمعيت تحت پوشش اين مراكز را اطلاع داريد، آيا وضعيت سلامت دهان و دندان را مانيتور كردهايد، آيا برنامه براي بهبود وضعيت داريد و آنها موظف هستند كه مثلاً DMF در آن استان ۲ است برنامهريزي كنند تا در چشمانداز 1404 DMF به سمت صفر برسد.
وي بيان داشت: حالا اگر نتوانيم در اين قسمت به صفر برسانيم حداقل از دو به يك برسانيم و اين از وظايفي است كه ما پيشبيني ميكنيم و برنامهريزي كردهايم و ما در اين راستا كريكلوم برنامههاي آموزشي را نيز نوشتيم كه بر اين اساس نوشته شده است.
تدوين پذيرش بومي و آموزش كريكلوم كاردان بهداشت دهان
فاضل گفت: ما كريكلوم كاردان بهداشت دهان و برنامههاي آموزش دوساله را بر اين اساس نوشتيم يعني دو سال روي آن كار كرديم و يك كميته قوي (كميته راهبردي اين رشته) نشسته و برنامهريزي كرده و آن چيزهايي كه بايد آموزش ببينند تا بتوانند به مردم ارائه خدمت بدهند در اين كريكلوم آوردهايم.
وي ادامه داد: دانشكدههاي دانشگاه علوم پزشكي موظف هستند با استفاده از اين كريكلوم كاردان بهداشت دهان تربيت كنند و شيوهنامه پذيرش بومي را نيز نوشتهايم تا اين افراد بومي پذيرش شوند كه دانشكدههاي الف تا ي بدانند اين افراد را چگونه گزينش كنند و نحوه آموزش آنها به چه صورت است و تعهداتشان را به چه صورت انجام دهند.
برنامه آموزشي كارشناسي ناپيوسته كارداني بهداشت دهان براي تصويب
فاضل گفت: در اين راستا دوره كارشناسي ناپيوسته نيز براي اين افراد (كاردانان بهداشت دهان) ديدهايم چون اين افراد بعد شايد بپرسند كه در نهايت وضعيت آنان چه مي شود زيرا آنان داندانپزشك نخواهند شد زيرا وظيفه آنها و مسيرشان مباحث پيشگيري است و ما براي آنان نيز برنامه كارشناسي پيوسته ديدهايم.
رئيس دانشكده دندانپزشكي تهران افزود: كاردان بهداشت و دهان ما بعد از انجام تعهداتش كه پيشبيني شده كه ۱۰ سال باشد بعد از انجام آن ميتوانند بيايد در امتحان كارشناسي ناپيوسته شركت كند و كارشناس بهداشت و دهان شود.
فاضل بيان داشت: ما برنامه آموزشي اين مسئله را نوشتهايم كه در حال اصلاحات است تا براي شوراي برنامهريزي برود و تصويب شود و زماني كه كاردانهايي بهداشت و دهان در مراكز مستقر شدند و تعهداتهاي خود را انجام دادند بعد ميتوانند در چند سال آينده با گرفتن كارشناسي خود در سيستم شبكه به صورت نقش مراقبت بر كار كاردانان بهداشت و دهان نقش ايفا كنند چون خودشان يك زماني كاردان بهداشت و درمان بودند و حالا كارشناس بهداشت و دهان شدند و ميتوانند نظارت، كنترل و طرحهاي ملي را اجرا كنند.
نظارت كارشناسان بهداشت دهان بر كاردانان بهداشت دهان
وي افزود: جمعآوري اطلاعات را اين كارشناسان خواهند كرد كه بسيار ذيقيمت است تا برنامهاي بعدي را بتوانيم اجرا كنيم و حال اين وظايف كارشناس بهداشت و دهان است كه دوباره سيستم برميگردد و انجام وظيفه ميكند.
بازنگري برنامه آموزشي دكتراي دندانپزشكي
فاضل بيان داشت: ما برنامه آموزشي دكتراي دندان پزشكي را نيز بازنگري كردهايم و بر اساس نيازهاي جامعه و سيستم شبكه و پروندههايي كه در نظام پزشكي و پزشكي قانوني ديدهايم كه مثلاً چه نقاط ضعفي دندان پزشك ما در آموزش داشته كه منجر به شكايات افراد شده است.
وي ادامه داد: همچنين بر اساس سندهاي بالادستي و چشمانداز و در نهايت بر اساس نظر سياستگذاران نظام سلامت، كميسيون بهداشت مجلس، دستاندركاران و وزراي قبلي و فعلي نظرات آنان را گرفتهايم و بر اساس بار بيماريها آمدهايم تأثير سلامت دهان و دندان را نيز بر روي ديگر بيماريها بررسي كردهايم.
رابطه مستقيم بيماري عفونت لثه بر بيماريهاي قلبي
وي افزود: مثلاً رابطه مستقيمي وجود دارد بين عفونتهاي لثهاي و بيماريهاي قلبي عروقي يعني بين بيماران قلبي- عروقي آنهايي كه عفونتهاي لثهاي دارند بيشتر به اين بيماري مبتلا مي شوند يعني ريسك كساني كه عفونت لثهاي دارند به سمت بيماري قلبي عروقي بيشتر است.
رئيس دانشكده دندانپزشكي تهران بيان داشت: همچنين نخستين عامل مرگ و مير در كشور ما بيماري قلبي عروقي است يعني اگر ما سرمايهگذاري در زمينه بهداشت و پيشگيري دهان داشته باشيم غير مستقيم تأثير آن بر روي مرگ و مير ناشي از بيماري قلبي خواهد بود و آن آمار را كاهش ميدهد.
وي افزود: سومين عامل در مرگ و مير مردم معمولاً بيماريهاي تنفسي است چون دومين آن تروماها و تصادفات است كه خوشبختانه روي آن نيز برنامههايي در حال انجام است تا آن را نيز كاهش داده شود.
تأثير عفونتهاي لثه و دهان بر بيماريهاي تنفسي
فاضل ادامه داد: سومين عامل مرگ و مير در كشور كه بيماريهاي تنفسي است رابطه مستقيمي بين عفونتهاي دهاني و لثهاي با اين بيماري وجود دارد، يعني اگر مردم ما دهانشان سالم، عاري از عفونت و پوسيدگي باشد ابتلا به بيماري تنفسي نيز كاهش مييابد.
آموزش دندانپزشكان بر اساس بار بيماريها
وي گفت: ما اين مسائل را نيز كه بار بيماريها به حساب ميآيند را درآورديم و طبق پروژه روي آن كار كردهايم و متوجه شديم كه بر اين اساس در كريكلوم آموزشي ما چه چيزهايي مهم است كه آموزش دهيم تا دندانپزشك ما چه توانمنديهاي براي درمان اين بيماريهايي كه بر روي بيماريهاي ديگر تأثيرگذار است بايد داشته باشد.
142 توانمندي دندانپزشكي ايران براي آموزش دندانپزشكان
وي افزود: در اين راستا كريكلوم تمام كشورهاي دنيا را بررسي كردهايم و توانمنديهايي كه يك دندانپزشك بايد داشته باشد كه ۱۳۷ مورد است. كشورهايي اروپايي آن را درآوردند. ما نيز با بررسي ۹ پروژه كه در حدود ۲ سال و نيم كار كردهايم در آورديم كه توانمنديهاي ما به ۱۴۲ مورد رسيد كه اين ۱۴۲ مورد را تبديل به كريكلوم برنامه آموزشي دندانپزشكي عمومي كردهايم.
درمانگاهها نقش مطب دندانپزشكان را ايفا خواهند كرد
رئيس دانشكده دندانپزشكي دانشگاه علوم پزشكي تهران ادامه داد: دندانپزشك عمومي ما در اين سيستم كه تعريف كرديم نخست بايد در مراكز بهداشت درمان شهري روستايي براي پاسخگويي به نياز مردم در اين زمينه توانمند باشد و اگر چنين چيزي اجرا شود دندانپزشكي ما در اين سيستم از صبح تا بعد از ظهر كار روتين و عادي كه سيستم شبكه از آن انتظار دارد انجام ميدهد و بعدازظهر هم در آن مركزي كه كار ميكند مثل مطب خصوصي خودش به كلينيك ويژه خودش تبديل ميشود.
وي افزود: از ۲ بعدازظهر تا ۱۰ شب هم اين دندانپزشك در اينجا بايد كار كند البته به صورت خصوصي با تعرفهاي كه ما اعلام ميكنيم تا بتوانند از اين مكان استفاده و به مردم نيز خدمت كنند.
انجام خدمات دندانپزشكي بر اساس تعرفههاي مشخص
فاضل گفت: مهم اين است كه خدمت در دسترس مردم باشد حالا اگر در تعرفههاي ما درمان روكش دندان نيست. به هر حال مردم ميخواهند يك جايي باشد كه اين خدمات را بگيرند و شخص پا نشود و ۴۰ تا ۱۰۰ كيلومتر برود يك شهر ديگر تا اين خدمات به آنان ارائه شود بلكه همان دندانپزشك با توجه به اين توانمنديهايي كه با اين كريكلوم آموزشي به دست آورده است خدمات را همان جا با اين تعرفههايي كه ما اعلام كردهايم ارائه ميكند تا مردم نيز احساس رضايت كنند.
وي بيان كرد: آن وقت اگر كاري را كه دندانپزشك ما نتوانست انجام دهد ميتوان به مراكز استان كه دانشكدههاي دندانپزشكي نيروهاي آنها را به صورت بومي و استاني با تعهد پذيرش كردهاند و در اين مراكز استاني مستقر هستند ارجاع و خدمات تخصصي ارائه ميشود.
بازنگري كريكلومهاي برنامههاي تخصصي دندانپزشكان
رئيس دانشكده دندانپزشكي دانشگاه علوم پزشكي تهران خاطرنشان كرد: ما براي اينكه دندانپزشكان متخصصمان نيز بتوانند توانمندي بالايي پيدا كنند كريكلومهاي برنامههاي تخصصي را نيز بر همين ديد بازنگري كردهايم.
انتهاي پيام/
جمعه|ا|16|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 300]
-
گوناگون
پربازدیدترینها