واضح آرشیو وب فارسی:شبکه اطلاع رسانی اقتصادی ایران: كيمياگري زنان فرش باف بر بلنداي بام ايران
استان چهار محال و بختياري در دامنه كوه هاي زاگرس قرار دارد، و يكي از مراكز مهم توليد فرش دستباف در كشور به شمار مي رود. به گونه اي كه حدود 60 درصد از محصولات توليد شده در اين استان روانه بازارهاي خارجي مي شود.
انواع قالي هاي بختياري در مراكز بولدجي ، فريدن ، سامان ، شلمزار و چهل شتر بافته مي شود، بولدجي شهر كوچكي در حاشيه جنوبي چهارمحال بختياري است كه در آن قالي هاي زيادي به صورت تك پود بافته مي شود و اكثرا درشت بافت و بادوام هستند.
فريدن بخش كوچكي از قسمت شمالي ناحيه چهار محال و ارمني نشين است از ويژگي هاي فرش دستباف فريدن تنوع و كاربرد رنگ هاي شاد و روشن بخصوص رنگ هاي كرم صورتي و سبز روشن است.
شهركرد كه سابقا دهكرد ناميده مي شد مركز اداري ناحيه و مركز توليد قالي هاي دوپوده است قالي هاي بافت اين مركز با رنگ هاي درخشان و طرح هاي شكسته همپاي بولدجي است با اين تفاوت كه گاهي نمونه قالي هاي مرغوبتر نيز در اينجا يافت مي شود.
در ناحيه سامان قالي هاي دو پوده مرغوب بافته مي شود و به دليل طرح هاي نيمه شكسته ، ترنج ها و طرح قابقابي و رنگ قرمز مايل به قهوه اي قابل تشخيص از ديگر طرح ها هستند.
"چهل شتر" روستايي نزديك شهركرد است كه مركز بافت ظريف ترين قالي هاي بختياري است. در اين روستا طرح بته و طرح هاي ديگر بافته مي شوند از ويژگيهاي خاص دستباف هاي چهل شتر كاربرد طرح هاي نيمه گردان است.
فعاليت در رشته صنايع دستي در چهارمحال و بختياري كاري است صد در صد زنانه كه تمام مراحل آن را زنان و دختران انجام مي دهند و مردان در توليد آنها هيچ نقشي ندارند از اين رو مي توان هنر در اين استان را در زنان و دختران آن جستجو كرد.
استفاده از رنگ هاي متضاد در ساليان اخير بدون در نظر گرفتن سليقه بازار شايد يكي از مشكلات صادرات فرش هاي اين استان بوده است چرا كه وزارت بازرگاني و در راس آن مركز ملي فرش از ابتداي دولت نهم تاكنون براي اصلاح آن گام هاي بلندي برداشته است و به دنبال ساماندهي امر توليد در اين استان برآمده است.
در اين باره استاندار چهارمحال و بختياري گفت: فرش بافي در اين استان يكي از راه هاي كسب درآمد است از حدود 900 هزار جمعيت استان حدود يك صدهزار نفر به فرش بافي مشغولند.
"رجب علي صادقي" با بيان اينكه فرش بافي در اين استان از نسلي به نسل ديگر منتقل شده است، اظهار داشت: در چهارمحال و بختياري تنها زنان و دختران فرش مي بافند از اين رو تنها از 50 درصد از ظرفيت استان در اين جهت بهره برده مي شود.
وي به گوناگوني رنگ هاي بكار رفته در فرش هاي استان نيز اشاره كرد و گفت: براي ارتقاء جايگاه فرش چهار محال و بختياري بايد نوعي ساز و كار ايجاد شود تا علاوه بر افزايش كيفيت فرش توليد شده انعطاف پذيري بيشتري با سليقه بازار ايجاد شود.
صادقي افزود: در اين راستا طرح متمركز كردن كارگاه هاي قالي بافي در استان پيگيري و دنبال مي شود البته توجه فراواني مي شود كه شيوه و فرهنگ گذشته از ميان نرود.
به گفته صادقي ، هم اكنون شش كارگاه قالي بافي متمركز در استان چهارمحال و بختياري راه اندازي شده است اما هنوز تعداد زيادي از بافندگان فرش در اين استان، ميل بيشتري به بافت فرش در منازل خود دارند.
استاندار چهارمحال و بختياري ارزش ريالي فرش هاي اين استان در طول يك سال را بيش از يك هزار و 200 ميليارد ريال عنوان كرد وگفت: ويژگي بازار فرش هاي استان رنگ طبيعي و گياه آنان است كه شايد نشات گرفته از دانش بومي مردم در تهيه رنگ و آب خوب اين مناطق است.
صادقي با بيان اينكه يكي ازمشكلات عرضه فرش در اين استان بي اطلاعي توليد كنندگان از اين بابت كه براي چه كسي فرش مي بافند ، است، اظهار داشت: در اين زمينه نيز مركز ملي فرش ايران گام هاي بلندي برداشته است و مسائلي همچون سليقه يابي را در اولويت امور خود در استان قرار داده است.
وي به بحث آموزش نيز اشاره كرد و گفت: در راستاي ارتقاء سطح دانش فرش بافي دراستان، دانشگاه هنري راه اندازي شده است كه نگاه هنري و علمي به فرش يكي از اهداف آن بوده است.
صادقي اظهار داشت: ما از كساني كه تمايل به راه اندازي مجتمع هاي قالي بافي در استان دارند، حمايت مي كنيم و اين اقدام از اولويت هاي كاري استان چهارمحال و بختياري محسوب مي شود.
گفتني است، استان چهار محال بختياري با توليد بيش از 200 هزار مترمربع فرش دستباف در طول يك سال ، حدود پنج درصد از توليد فرش دستباف كشور را به خود اختصاص داده است و خود را به عنوان يك قطب فرش بافي در كشور معرفي كرده است.
"حسن طاهري"رييس سازمان بازرگاني استان چهارمحال و بختياري نيز در اين باره گفت: با توجه به اينكه تنها نيمي از ظرفيت بافت فرش در اين استان مورد استفاده قرار مي گيرد، سالانه 200 هزار مترمربع فرش دستباف در استان چهارمحال و بختياري توليد مي شود.
وي با بيان اينكه 400 هزار متر مربع ظرفيت فرش بافي در استان وجود دارد، اظهار داشت: به دليل اينكه در استان چهار محال و بختياري بافت فرش توسط بانوان صورت مي گيرد به دليل اينكه اين افراد بايد به امور خانه داري نيز بپردازند ، تنها از 50 درصد از ظرفيت فرش بافي در استان استفاده مي شود و توليد در سال حدود 200 هزار مترمربع است.
طاهري به صادرات فرش استان نيزاشاره كرد و گفت: حدود 60 درصد از محصولات توليد شده در استان روانه بازارهاي خارجي مي شود.
وي با بيان اينكه صادركنندگان و تجار فرش هاي چهارمحال و بختياري غالبا غير بومي هستند ، اظهار داشت: متقاضي داخلي فرش هاي چهارمحال و بختياري نيز قابل توجه است.
طاهري به ويژگي هاي فرش دستباف استان نيز اشاره كرد و گفت: تمام رنگ هاي بكار رفته در فرش هاي چهارمحال و بختياري گياهي بوده و سياست سازمان بازرگاني استان نيز ترويج چنين روندي در تهيه رنگ مواد اوليه است.
وي به حمايت هاي سازمان بازرگاني استان از صنعت و هنر فرش نيز اشاره كرد و گفت: با تسهيلات بنگاه هاي زودبازده و تعاوني ها، تلاش مي شود مصالح فرش بافان را با بهترين كيفيت ممكن تامين كنيم.
رييس سازمان بازرگاني چهارمحال و بختياري اظهار داشت: براي حمايت وضعيت روحي و جسمي فعالان فرش نيز بخشي ازتسهيلات در جهت ارتقاء مكان هاي فرش بافي هزينه مي شود.
به گفته وي ، تنها در سال 86 حدود 30 ميليارد ريال تسهيلات در نتيجه انعقاد قرارداد مشترك بين مركزملي فرش ، وزارت كار و بانك هاي عامل به حدود دو هزار و 200 بافنده اختصاص يافته است.
طاهري افزود: همچنين حدود 11 ميليارد ريال در طول سه سال گذشته ازمحل اعتبارات فني اعتباري به كارگاه هاي متمركز قالي بافي اختصاص يافته است.
وي هدف از ارايه تسهيلات به كارگاه هاي متمركز را متناسب كردن توليد با سليقه خريدار و افزايش سطح بهداشت اتاق هاي بافندگي عنوان كرد و گفت: از سه سال گذشته تاكنون حدود پنج هزار و 635 بافنده آموزش به بافي ديده اند و 11 هزار و 354 نفر براي دريافت بيمه ازكار افتادگي ، بازنشستگي و فوت به سازمان تامين اجتماعي معرفي شده اند.
اما براي تسريع در ساماندهي فرش بافي دراستان در مراحل مختلف توليد ، اتحاديه ها و تعاوني هايي نيز در استان راه اندازي شده است تا اموري همچون بهداشت ، بيمه ، تهيه مواد اوليه مرغوب و پشتيباني هاي لازم از طريق آنها صورت گيرد.
"اسكندر ملك پور" مديرعامل اتحاديه فرش دستباف روستايي استان چهارمحال و بختياري در گفت وگو با خبرنگار شابا، اعلام كرد: بيش از 45 درصد از فرش هاي استان توسط اعضاي تحت پوشش اين اتحاديه بافته مي شود.
ملك پور با بيان اين مطلب افزود: اين اتحاديه بيش از 20 هزار عضو دارد و 38 هزار بافنده را تحت پوشش قرار داده است.
وي تصريح كرد: بطور متوسط 75 درصد از بافندگان استان چهار محال و بختياري بطور سالانه به فرش بافي اشتغال دارند ومابقي بصورت فصلي در اين زمينه فعاليت مي كنند.
به گفته ملك پور، اتحاديه فرش دستباف روستايي استان چهارمحال و بختياري در زمينه شناسنامه دار كردن فرش دستباف، نمايندگي استان را برعهده دارد و توليدات فرش دراين استان را نيز تحت پوشش قرار مي دهد.
رييس اتحاديه توليد كنندگان فرش درمجامع امور صنفي خاطر نشان كرد: بيش از 11 هزار بافنده از طريق اين اتحاديه به سازمان بازرگاني استان براي بيمه شدن معرفي شده اند و كارت هاي بافندگي دريافت كرده اند.
مديرعامل اتحاديه فرش دستباف روستايي استان چهار محال و بختياري، گفت: حدود 11 تخته فرش تاكنون شناسنامه دار شده اند اما همچنان استقبالي از شناسنامه دار كردن فرش در استان ديده نمي شود كه بايد در اين زمينه به رغم اقدامات صورت گرفته ، فرهنگ سازي صورت گيرد.
وي افزود: تسهيلات در حوزه فرش دستباف نيز از طريق تعاوني و در قالب مواد و مصالح در اختيار فعالان حوزه قرار مي گيرد .
ملك پور خاطر نشان كرد: بخشي از تسهيلات در جهت بهداشتي كردن اتاق هاي بافندگي و بخشي نيز در قالب سرمايه هاي در گردش در اختيار بافندگان قرار گرفته است.
مديرعامل اتحاديه فرش دستباف روستايي استان چهارمحال و بختياري به توليدات استان نيز اشاره كرد و گفت: اتحاديه تمام مواد اوليه مورد نياز بافندگان را توزيع مي كند بطوري كه از ابتدا تا انتهاي كار بدون واسطه مواد اوليه به دست بافنده مي رسد.
وي افزود: بحث نظارت بر توليد نيز يكي ديگر از اولويت هاي اتحاديه فرش دستباف روستايي است كه توسط ناظران فني و سركشي دوره اي آنان از كارگاه هاي خانگي صورت مي گيرد.
"نجف كريمي" پيشكسوتي كه بيش از 45 سال تجربه در توليد و عرضه فرش دستباف چهارمحال و بختياري دارد با وجودي كه معتقد است كه فرش هاي چهارمحال و بختياري به دليل اينكه با دو گره محكم تركي بافته مي شود محكمترين فرش ايران محسوب مي شود، اظهار داشت: فرش شهركرد محكمترين فرش براي انداختن به زير دست و پاي ايرانيان است.
وي با بيان اينكه فرش بختياري بنا به كيفيت آن از 150 تا 450 هزار تومان در هر مترمربع ارزشگذاري مي شود، اظهار داشت: نخستين رنگ اين استان قرمز است و پس از آن مشتقات قرمز، سرمه اي، كرم و آبي از رنگ هاي اصلي بكار رفته در فرش هاي استان است.
وي با انتقاد از رويه ايجاد شده در فرهنگ فرش بافي در اين استان اظهار داشت: در سال هاي اخير بسياري از زنان و دختران از فرش بافي فاصله گرفته اند و معتقدند كه چنين كاري مناسب آنان نيست كه بايد هر چه زودتر در اين زمينه اقداماتي صورت گيرد.
كريمي به قيمت مواد اوليه مورد نياز فرش در استان نيز اشاره كرد و خواستار كاهش بيش از پيش قيمت مواد اوليه براي رقابت در حوزه فرش با كشورهاي هند و پاكستان شد.
وي اطلاع رساني در باره آخرين تحولات جهاني در حوزه فرش ، رنگ و دكوراسيون را از مهمترين خواسته هاي توليدكنندگان فرش اعلام كرد و گفت: به روز بودن توليدكنندگان فرش باعث افزايش قدرت رقابتي آنان خواهد شد.
------------
پنجشنبه|ا|8|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه اطلاع رسانی اقتصادی ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 117]