واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاين: پيش بيني برژينسكي از نابودي ۸ جغرافياي سياسي جهان
خاورميانه - 8 كشوري كه از نگاه زبيگنيو برژيينسكي ، مشاور امنيت ملي جيمي كارتر ، در انتظار نابودي سياسي هستند. در بين مناطقي كه او از نابودي آنها اسم برده نام اسرائيل نيز به چشم مي خورد.
زبيگنيو برژينسكي ژئواستراتژيست، سياستمدار لهستاني-آمريكايي و مشاور امنيت ملي در دولت جيمي كارتر در تازه ترين نوشتار خود براي نشريه فارين پاليسي به معرفي هشت منطقه ژئوپليتيك جهان پرداخته كه در سال 2012 ميلادي به واسطه تضعيف جايگاه آمريكا در سطح بين المللي نوعي سقوط را تجربه خواهند كرد. وي تاكيد مي كند كه هند و چين در حال گسترش نفوذ خود نه تنها در منطقه كه در سطح بين المللي هستند. او روسيه را كشوري مي خواند كه حد ميانه را طي مي كند و خاورميانه را منطقه اي كه همچنان بي ثبات است .
1. گرجستان
سقوط قدرت ايالات متحده در منطقه منجر به افزايش نفوذ روسيه بر اين كشور همسايه خود خواهد شد. از سال 1991 تاكنون آمريكا سالانه 3 ميليارد دلار به گرجستان كمك مي كند. البته يك ميليارد اين رقم از سال 2008 و حمله روسيه به گرجستان به 2 ميليارد سابق اضافه شد. سقوط امريكا مي تواند به بازاحياي قدرت روسيه در منطقه خود منجر شود.
خطر جدي: افول گرجستان به معناي افزايش نفوذ روسيه بر كانال هاي انتقال انرژي به اروپا است. روسيه مي تواند با استناد به اين موقعيت از اروپا باج هاي سياسي كلان بگيرد.
2. تايوان
از سال 1972 تاكنون ايالات متحده به نوعي سعي در حفط توازن رابطه با چين و تايواني دارد كه يكي از سايه ديگري مي گريزد و ديگري اصرار بر برافراخته نگاه داشتن سايه خود دارد. پكن همچنان با توسل به زور بر تايوان سلطه دارد و همين مساله بهانه اي شد تا امريكا هم كمك هاي نقدي و تسليحاتي خود به تايوان را ادامه دهد. البته در چند سال اخير چين و تايوان بدون توجه به آمريكا بر حجم همكاري ها با يكديگر افزوده اند. سقوط قدرت واشنگتن مي تواند تايوان را به سمت چيني كه هر روز بر توان اقتصادي و سياسي اش افزوده مي شود سوق دهد.
خطر جدي: افزايش احتمال تضاد ميان چين و آمريكا
3.كره جنوبي
امريكا از زمان حمله كره شمالي به همسايه جنوبي اش در سال 1950 تاكنون شريك دفاعي و استراتژيك اين كشور است. بسياري موفقيت هاي سياسي و دستاوردهاي اقتصادي سئول را ريشه داشته در كمك هاي امريكا در بيش از نيم قرن گذشته مي دانند. در چند سال گذشته كره شمالي به سبك و سياق متفاوت به كره جنوبي تعدي هايي داشته است. افول قدرت واشنگتن مي تواند سئول را با گزينه هاي ناگوار بسياري روبه رو كند: مواجه شدن با چين قدرتمند، وابستگي بيشتر به پكن براي دفع خطر كره شمالي هسته اي ، دوستي جدي تر و البته اجباري با ژاپن.
خطر جدي: وخيم تر شدن اوضاع نظامي و اقتصادي در شبه جزيره كره، احتمال تقابل ميان سئول و توكيو بر سر دوستي با واشنگتن.
4.بلاروس
بيست سال پس از سقوط اتحاد جماهير شوروي سابق ، لاروس همچنان تنها كشور اروپايي باقي مانده كه از ديكتاتوري رنج مي برد. اين كشور همچنان از منظر سياسي و اقتصادي به روسيه وابسته است . يك سوم از صادرات اين كشور به روسيه است و البته به شدت هم از بعد انرژي به مسكو وابسته است. ديكتاتوري 17 ساله اين كشور هم علاقه چنداني به احياي رابطه با غرب ندارد. هرگونه افول امريكا مي تواند دست روسيه در بلاروس را بالاتر از گذشته نگاه دارد.
خطر جدي: امنيت همسايگان بلاروس به شدت در خطر است.
5. اوكراين
رابطه ميان كي يف و مسكو همان اندازه نامشخص است كه دوستي اين كشور با غرب. در سال هاي 2005، 2007 و 2009 روسيه يا رسما انتقال گاز به اوكراين را متوقف كرده و يا تهديد لفظي در اين خصوص داشته است. اخيرا هم رئيس جمهوري روسيه وادار به تمديد قرارداد استقرار روسيه در بندري در اين كشور به مدت 25 سال ديگر شده است. كرملين همچنان اوكراين را براي پيوستن به يك محدوده اقتصادي مشترك با خود تحت فشار قرار داده است.افول كاخ سفيد به معناي چرخش اوكراين از غرب به شرق و دوستي هرچند مصلحتي و اجباري با روسيه خواهد بود.
خطرجدي: ازسرگيري دوران سلطنت گونه روسيه بر منطقه.
6. افغانستان
9 سال حضور نظامي اتحاد جماهير شوروي سابق، ده سال اغفال غرب از اين كشور به دنبال آن سالها و سپس ده سال حضور نظامي امريكا در اين كشور از 2001 تا كنون به اضافه اوضاع اقتصادي بسيار نابسامان كابل دست به دست هم داد تا از اين كشور ورطه اي هميشه مهيا براي سقوط بسازد. 40 درصد نرخ بيكاري و درآمد ناچيز اين كشور تقريبا اقتصاد و تجارت را براي افغان ها بي معنا كرده است. نبود دولتي مقتدر و كارآمد در كابل به همراه افول قدرت امريكا در سطخ منطقه اي مي تواند اين كشور را به جبهه نبرد ميان سرداران جنگ و افراط تبديل كند.
خطرجدي: ظهور مجدد طالبان، جنگ ميان هند و پاكستان و مهيا شدن بهشتي ديگر براي القاعده و تروريسم .
7.پاكستان
شايد پاكستان به تسليحات هسته اي دستيابي داشته و بيستمين ارتش مجهز دنيا را به نام خود سند زده باشد اما بافت عمومي در اين كشور بسيار ضدغربي و بسيار عقب مانده است. مخالفت با هند تبديل به نوعي هويت ملي براي پاكستاني ها شده است. بحث كشمير همچنان پتانسيل آغاز جنگي جدي ميان دو طرف را در خود جاي داده است. ثبات سياسي در اسلام آباد به پايين ترين حد خود در سال هاي اخير رسيده است. افول امريكا مي تواند اوضاع پاكستان را بدتر از اين كند. پاكستان در آستانه تبديل شدن به بهشت تروريست ها و جريان افراط است.
خطر جدي: فاجعه هسته اي ، ظهور جريان هاي اسلام گراي افراطي، تهييج فضاي ضدامريكايي ، بي ثباتي در منطقه آسياي ميانه و شيوع خشونت به چين، هند و روسيه.
8. اسرائيل
افول امريكا مي تواند به معناي زير سوال رفتن بيشتر ثبات سياسي در خاورميانه باشد. تمام كشورهاي منطقه در آستانه بي ثباتي هاي سياسي ، امنيتي ، نظامي ، اجتماعي يا اقتصادي قرار گرفته اند. در شرايطي كه فلسطين و اسرائيل نتوانند مشكلات قديمي خود را حل كنند، ادامه اين روند مي تواند بن بست سياسي در منطقه را عميق تر كند.مخالفت منطقه اي با اسرائيل هم مانند زخمي كهنه سرباز خواهد كرد. جايگاه حماس فلسطين و حزب الله لبنان تقويت مي شود.
خطر جدي: تقابل ميان امريكا يا رژيم صهيونيستي با ايران ،قدرت گرفتن اسلام افراطي ، بحران بين المللي انرژي و زير سوال رفتن قدرت متحدان آمريكا در منطقه خليج فارس
ترجمه : سارا معصومي
5149
پنجشنبه|ا|15|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاين]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]