واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: صالحآبادي در مراسم افتتاح نمايشگاه بورس اعلام كردمعاملات فرابورس، اوايل 88 روي تابلو
عكس: حميد جانيپورگروه بورس – دومين نمايشگاه بورس، بانك و خصوصيسازي در شرايطي ديروز توسط رييس سازمان بورس و اوراق بهادار گشايش يافت كه گرچه از نظر وسعت و فضاي اختصاص داده شده به شركتهاي بورسي در وضعيت مناسبتري نسبت به سال گذشته قرار داشت، اما ....
غيبت شركتها و سازمانهاي مرتبط با بازار سرمايه، از جمله سازمان خصوصيسازي و مخابرات ايران خودنمايي ميكرد. به گزارش خبرنگار ما، در شرايطي كه ستاد برگزاري نمايشگاه به سازمان خصوصيسازي فضايي بيش از 200متر اختصاص داده بود، اما غرفه اين سازمان كه مدعي اجراي اصل 44 در خصوصيسازي كشور است، ديروز خالي بود.
مخابرات ايران نيز از شرايطي مشابه خصوصيسازي برخوردار بود. صنايع هوايي ايران و شبكه جهاني جامجم نيز غرفهاي وسيع اما خالي در اختيار داشتند. در مراسم افتتاحيه دومين نمايشگاه بورس، بانك و خصوصيسازي، رييس سازمان بورس طي سخنراني با اشاره به تصويب يك هزار صفحه مقررات و اساسنامه در رابطه با اداره بازار سرمايه، گفت: از زمان تصويب قانون جديد بازار سرمايه تلاش شده تا ابزارهاي جديدي در بورس اوراق بهادار تهران به كار گرفته شود تا از اين راه بازارهاي مالي جديدي ايجاد شده و بورس توسعه يابد. «صالحآبادي» با بيان اينكه توسعه بازار سرمايه نيازمند الكترونيكي كردن اين بازار است، تصريح كرد: هدف نهايي ما در بازار سرمايه رسيدن به يك بورس الكترونيكي است؟ اين موضوع نيز نيازمند زيرساختهاي بسيار زيادي است. وي افزود: فعاليت شركتهاي كارگزاري و سرمايهگذاري در بورس تهران به سمت ايجاد يك بازار الكترونيكي پيش ميرود اما توسعه و عملي شدن اين موضوع نيازمند همكاري تمام اصحاب بازار پول و سرمايه است. به گفته «صالحآبادي» دريافت و پرداخت الكترونيكي يكي از اقداماتي است كه در بازار سهام در جهت الكترونيكي شدن انجام شده است.
بورس كالا فعالتر از اوراق!
وي با اشاره به فعاليت در دو بورس اوراق بهادار و بورس كالا گفت: در گذشته بورس اوراق بهادار يا همان بازار سهام بيشتر مدنظر قرار ميگرفت اما بورس كالا با ابزارهاي جديد اكنون مورد توجه قرار گرفته و به يك بازار پرمخاطب و پرمعامله تبديل شده است. «صالحآبادي» با بيان اينكه عرضه محصولات پتروشيمي از اواخر سال گذشته در بورس كالا اين بازار را به يك بورس پرمعامله تبديل شود، گفت: قراردادهاي آتي نيز به عنوان ابزارهاي جديد در بورس كالا راهاندازي و به بازار سرمايه معرفي شده است.
وي از راهاندازي فرابورس به عنوان يكي از اقدامات مهم انجام شده در بورس ياد كرده و افزود: بازار فرابورس اوايل سال آينده فعال خواهد شد و قرار است بخشي از مزايدههاي خصوصيسازي نيز در تابلوي ويژه در بازار فرابورس مورد معامله
قرار گيرد.
وي گفت: در حوزه نمادهاي مالي دو اقدام مهم شامل راهاندازي شركتهاي تامين سرمايه و صندوقهاي مشترك سرمايهگذاري انجام گرفته و راهاندازي شركتهاي مشاوره و شركتهاي رتبهبندي اوراق بهادار نيز دو اقدام ديگري است كه به زود انجام خواهد شد.
اول مالياتها را حل كنيم!
وي ادامه داد: براي توسعه بازارها و ابزارهاي مالي به اصلاح قانون مالياتها نياز بود تا مسايل و مشكلات مالي بازار سرمايه برطرف شود. از سويي ديگر قانون تجارت در حالي شامل 7 نوع شركت است كه صندوقهاي سرمايهگذاري مشترك جزو هيچ كدام از 7 شركت نبوده و نيازمند شخصيت حقوقي جديدي است.
رييس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: از سوي ديگر در حالي اجاره صكوك تصويب شده و اوراق مشاركت رهني طراحي شده است كه براي راهاندازي ابزارهاي مالي جديد در سال آينده و همچنين آغاز به كار بازار فرابورس بايد مسايل مالياتي حل شود.
صالحآبادي گفت: در اين رابطه لايحه توسعه ابزارها و نهادهاي مالي جديد تهيه شده كه اخيرا در هيات دولت به صورت يك فوريتي به تصويب رسيد تا مجلس در سال آينده اين لايحه مهم بازار سرمايه را تصويب كند، چرا كه توسعه بازار سرمايه بدون اين لايحه امكانپذير نيست.
بانك مركزي مساعدت كند!
وي به ابزارهاي مشاركتي اشاره كرد و گفت: براي جذب سرمايهگذاران بيشتر نيازمند ابزارهاي مشاركتي متعددي هستيم. در اين رابطه درخواستهاي زيادي براي انتشار اوراق مشاركت از سوي بخش خصوصي به سازمان بورس ارايه شده است.
اين درخواستها نيازمند مساعدت بانك مركزي و بازار پول است تا به گونهاي سياستهاي نرخگذاري اعمال شود كه هم جذاب بوده و هم با توسعه بازار سرمايه همخوان باشد.
صالحآبادي در بخش آخر اظهارات خود به نقش رسانهها در توسعه بازار سرمايه اشاره كرد و گفت: با توجه به توسعه ابزارها و نهادهاي مالي جديد نيازمند معرفي اين موارد به مردم هستيم كه رسانهها در اين رابطه نقش بسيار مهمي دارند.
وي ادامه داد: اصحاب رسانه ميتوانند با توضيحات مفاهيم بازار سرمايه و آشنا كردن مردم با حوزههاي مختلف بازار سهام نقش ويژهاي را براي توسعه اين حوزه مهم اقتصاد كشور داشته باشند.
صالحآبادي در خاتمه گفت: براي پيشبرد اهداف سازماني و توسعه بازار سرمايه به شدت به كمك رسانهها احساس نياز ميشود.
ورود آزاد مادر تخصصيها به تابلوي بورس!
در ادامه اين مراسم «حسيني»، مديرعامل نمايشگاههاي بينالمللي تهران گفت: با تصويب قانون جديد اوراق بهادار و قانون اصل 44 تابلوي ورود ممنوع بنگاههاي مادرتخصصي به بورس حذف شد.
وي با اشاره به تاريخچه شكلگيري بورس در دنيا و ايران اظهار داشت: قانون 60 مادهاي بازار اوراق بهادار موجب افزايش شفافيت و اعتمادسازي مردم و همچنين جذب پساندازهاي خرد و كلان كشور به بورس شد كه با توجه به جلوگيري از رانت، حركت جهشي بازار سهام با كمك بانكها و بيمهها افزايش يافت.
حسيني افزود: در حالي با قانون اصل 44 محدوديتهاي بازار ثانويه (بورس) برطرف شده كه با تكيه بر اين قانون بهترين فرصت براي ورود بنگاههاي مادر تخصصي فراهم آمده و تابلوي ورود ممنوع اين بنگاهها به بورس حذف شده است.
وي ادامه داد: با ورود بانكهاي مادر تخصصي به بورس رشد بازار سرمايه، شتاب و قوت بيشتري گرفته است.
حسيني خاطرنشان كرد: دولتها با واگذاري بنگاههاي خود قبول ميكنند كه بايد حاكميت خود را به بخش خصوصي منتقل كنند كه فلسفه خصوصيسازي و افزايش بهرهوري نيز همين مورد است.
خصوصيسازي 50درصدي!
اين درحالي است كه در بحث واگذاري واحدهاي پتروشيمي دو مصوبه وجود دارد؛ بهاين ترتيب كه تعدادي از واحدهاي پتروشيمي جداگانه و تكتك به فروش ميرسند و قرار است 14 شركت نيز در قالب هلدينگ واگذار شوند. «اكبر تركان»، معاون امور برنامهريزي و نظارت بر منابع هيدروكربوري وزارت نفت در گفتوگو با ايسنا با بيان اين مطلب اظهار كرد: در اين 14 شركت، دولت بين 20 تا 45 درصد سهام دارد كه در هر صورت بيشتر از 50 درصد سهام آنها در اختيار بخش خصوصي قرار خواهد گرفت.
وي افزود: در اين صورت در پايان واگذاري، شركت ملي صنايع پتروشيمي كنوني وجود نخواهد داشت و درنهايت سهام اين هلدينگ نيز بايد در بورس عرضه و واگذار شود.
عدم امكان واگذاري جداگانه شركتهاي گاز استاني
تركان با بيان اينكه امكان واگذاري جداگانه شركتهاي گاز استاني وجود ندارد، تشريح كرد: زيرا شركتي مانند شركت گاز استان تهران با سرمايه و دارايي زياد، شركتي سودده است، ولي شركتي مانند گاز استان سمنان، داراييهايش زياد است، ولي متناسب با آن درآمد ندارد. همچنين براي نمونه در سال گذشته به دليل سرما، گاز كافي به شركتهاي گاز استانهاي غرب و شمال غرب كشور نرسيد كه اگر به عنوان يك بنگاه اقتصادي بودند، حتما متضرر ميشدند.
عرضه همه گازيها به صورت يك هلدينگ
به گفته او، واگذاري شركتهاي گاز استاني به طور جداگانه ممكن نيست و برخي از آنها سودآور و برخي زيانده خواهند بود. براي اينكه اين اتفاق نيفتد، قرار شده همه اين شركتها در قالب شركت ملي گاز به صورت يك هلدينگ عرضه شوند و جداكردن آنها از هلدينگ مادر، موجب از بين رفتن برخي از آنها ميشود.
تركان تصريح كرد: در اين زمينه مشكل خريدار وجود ندارد، زيرا ميتوانيم در بورس عرضه كنيم؛ مانند شركت ملي مخابرات كه خصوصيسازي شد.
واگذاري هلدينگي 30شركت پتروشيمي
همچنين «مهدي آقاجاني»، مدير امور مالي شركت ملي صنايع پتروشيمي در گفتوگوي ديگري با ايسنا با اظهار اين مطلب در پاسخ به اينكه آيا بحران اخير به وجود آمده تاثيري در فرآيند اين نوع واگذاري خواهد داشت؟ گفت: اين بحران ارتباطي با واگذاري ندارد، چرا كه براي اين كار كشش بازار براي واگذاري در نظر گرفته ميشود. از واگذاريهاي هلدينگي حدود 13 شركت از 20 تا 100 درصد در هلدينگ قرار دارند و 16 تا 17 شركت نيز وجود دارند كه مجري طرح بوده و زير مجموعه هلدينگ هستند. وي با بيان اينكه واگذاري هلدينگي به دليل واگذاري بهتر و زودتر نيست، بلكه اين كار اهداف توسعه صنعتي را در آينده دنبال ميكند، تصريح كرد: 17 تا 18 شركت پتروشيمي نيز به صورت تك تك واگذار ميشوند.
همچنين تا تشريفات هلدينگي واگذاري شركتها در اوايل سال آينده فراهم شود، تا پايان فروردين ماه نيز احتمالا صورتهاي مالي امسال آماده خواهد شد. شركت ملي صنايع پتروشيمي از ابتداي امسال تاكنون سه تا چهار شركت پتروشيمي از قبيل فناوران، رازي و اميركبير را واگذار كرده است. وجود برخي واحدهاي پتروشيمي زيانده مسالهاي است كه با بحث واگذاري هلدينگي مورد توجه قرار گرفته است.
يکشنبه|ا|11|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]