واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نشست ادبيات علمي تخيلي و فانتزي/عباسلو: ادبيات فانتزي با اسطورهها آغاز شد
خبرگزاري فارس: احسان عباسلو گفت: اسطورهها داستانهايي هستند كه در آنها شخصيتهاي غيرانساني با توانهاي فيزيكي بالا داريم پس طبيعتاً ميتوانيم بر اين باور باشيم كه ادبيات فانتزي با اسطورهها آغاز شد.
به گزارش خبرنگار فارس، دويست و شصت و يكمين نشست سراي اهل قلم اختصاص به معرفي انواع ادبي (علمي تخيلي و فانتزي) با حضور فتحالله بينياز و احسان عباسلو عصر ديروز برگزار شد.
در ابتداي اين برنامه احسان عباسلو در مورد تعريف ادبيات فانتزي گفت: تمام ادبيات فانتزي نويسها بر اين عقيده هستند كه هيچ گاه نميتوان تعريف دقيق و مشخصي داشته باشيم تمام فانتزي نويسان به المانهاي ثابت و مشخصي در داستان اشاره كردهاند و وجود آن المانها را مبناي ادبيات فانتزي آن اثر ذكر كردهاند.
عباسلو افزود: اين المانها عمدتاً شخصيتهاي داستاني هستند كه اين شخصيتها گاهاً غيرانساني هستند .
وي ادامه داد: همچنين زمان و مكان داستان غير واقعي است و به همين علت وقتي در اين گونه از داستانها از اين المانها استفاده ميشود از آنها به عنوان ادبيات فانتزي نام ميبرند.
وي تصريح كرد: هرگز نميتوان تعريف دقيقي از ادبيات فانتزي داشته باشيم اما در نهايت ميشود گفت: به تصوير كشيدن واقعيت چيزي است كه علمي تخيلي ناميده ميشود و به تصوير كشيدن هر چيز غيرواقعي را ميتوان ادبيات فانتزي ناميد.
وي ادامه داد: اگر بخواهيم تعريفي از ادبيات فانتزي داشته باشيم بايد گفت كه داستانهايي كه در آنها از شخصيتها و عناصر زمان و مكانهاي فراواقعي استفاده ميشود.
وي به تاريخ ادبيات فانتزي اشاره كرد و گفت: هرچه به عقب باز ميگرديم گويا نميتوان سرچشمه ادبيات فانتزي را پيدا كنيم.
وي گفت: اگر به ادبيات يونان برسيم باز هم ميبينيم قبل از آن داستانهايي بوده كه ميتوانند در حوزه ادبيات فانتزي قرار گيرند و بسياري از كارشناسان بر اين باور هستند كه اسطورهها اولين داستانهاي فانتزي بودهاند.
وي به اسطوره اشاره كرد و افزود: اسطورهها داستانهايي هستند كه در آنها ما شخصيتهاي غيرانساني با توانهاي فيزيكي بالا را داريم پس طبيعتاً ميتوانيم بر اين باور باشيم كه ادبيات فانتزي با اسطورهها آغاز شد اما از آنجا كه اسطورهها مكتوب نبودند و بيشتر سينه به سينه نقل ميشدند آنها را بناي ادبيات فانتزي درج نكردند.
وي افزود: در ادبيات غرب وقتي كه به تاريخ ادبيات فانتزي اشاره ميكنند اولين داستاني را كه به عنوان داستان فانتزي ياد ميكنند در حوزه بينالنهرين و حماسه گيلگمش است.
وي با اشاره به بينالنهرين و حماسه گيل گمش افزود: اين نكته جالب است چرا كه بايد گفت ادبيات فانتزي از غرب آغاز نشده و در اصل متعلق به خاورميانه، بابل و سوريه است.
وي افزود: اولين داستاني كه ميتوانيم به عنوان ادبيات فانتزي ذكر كنيم حماسه «گيل گمش» است و اين حماسه 500 سال قبل از هومر است.
وي به ايلياد و اوديسه اشاره كرد و گفت: اين داستان هم جزء ادبيات فانتزي است چرا كه روئين تني در ادبيات واقعي وجود ندارد و در اوديسه كه سرگذشت سرگرداني اديس است ما غول يك چشم و پريهاي دريايي را داريم كه از عناصر تخيلي ادبيات فانتزي است هر دو اين آثار در حوزه شعر حماسي هستند.
وي به ادبيات فانتزي اشاره كرد و افزود: در قرون وسطي ادبيات فانتزي بيشتر در قالب رمانسها خود را گسترش ميدهند.
عباسلو تأكيد كرد: پس از رمانسها به دوره رنسانس ميرسيم كه در اين دوره شاهد شاخصترين آثار در ادبيات فانتزي هستيم.
عباسلو درباره ادبيات علمي تخيلي گفت: اگر وارد دوره ادبيات مدرن فانتزي شويم با تداخلي در ادبيات علمي تخيلي مواجه ميشويم.
وي افزود: ادبيات فانتزي در دوران مدرن مديون مجلاتي است كه در اوايل قرن 20 پديد آمد مخصوصاً مجله عجيب غريب يا مجله خارقالعاده چرا كه اين مجلات به نوشتن داستانهاي علمي تخيلي روي آوردند.
وي افزود: در اين دوران ژانر مشخصي از ادبيات فانتزي را داشتيم و نويسندگان بزرگي عمدتاً علمي تخيلي مينوشتند ولي حجم وسيعي از نويسندهها به شيوه فانتزي به نگارش ميپرداختند.
انتهاي پيام/
دوشنبه|ا|12|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 238]