واضح آرشیو وب فارسی:فارس: سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري اعلام كرد:اجراي نهضت سبز در10درصد مساحت كشور
خبرگزاري فارس: سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور اعلام كرد: برنامه اقدام ملي نهضت سبز از سال 1378 به منظور افزايش پوشش جنگل با 10 درصد مساحت كشور، حدود 4 ميليون هكتار طي برنامه 20 ساله در دستور كار قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاري فارس ، سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور اعلام كرد: به دنبال فرمايش مقام معظم رهبري مبني بر «براي سرسبز نگهداشتن كشور، بايد نهضتي فراگير برپا شود» برنامه اقدام ملي نهضت سبز از سال 1378 به منظور افزايش پوشش جنگل با 10 درصد مساحت كشور، حدود 4 ميليون هكتار طي برنامه 20 ساله به عنوان يك حركت استراتژيك و رويكرد اصلي در برنامههاي سازمان مورد توجه جدي قرار گرفت.
برنامه ملي نهضت سبز يك اقدام بسيجي، ضربتي و مشاركتي براي افزايش سطح فضاي سبز و جنگلكاري و درختكاري در همه نقاط كشور است.
اهداف اين نهضت شامل حفاظت و احياي جنگلهاي موجود، ترويج فرهنگ منابع طبيعي و فضاي سبز، رسيدن به حداقل نرم جهاني پوشش جنگلي (پوشش جنگل در 10 درصد مساحت كشور)، جلب مشاركت مردم و دولت در حفظ، احيا و توسعه منابع طبيعي، ايجاد اشتغال از طريق فعاليتهايي از قبيل توليد نهال، كاشت گونههاي مثمر و غير مثمر و استفاده از توان بالقوه سازمانها و دستگاههاي دولتي و غير دولتي، تقويت روحيه تعاون و همكاري مشترك بين اين سازمانها و مردم است.
دستيابي به توسعه پايدار و حفظ اكوسيستم، كاهش فشار بهرهبرداري از جنگلهاي صنعتي كشور
توسعه فضاي سبز در شهرها، مسير جادهها، محوطه و مراكز نظامي و تفريحي كشور، اطراف روستاها، محدوده مدارس، پالايشگاهها و محدوده اطراف شهرها (كمربند سبز شهرها)
احياي عرصههاي مخروبه جنگلي و تسريع در عمليات اجرائي و تحقق اهداف سازمان نيز از اهداف اين نهضت شمرده ميشود.
اعضاي نهضت سبز
نيروي مقاومت بسيج - سازمان بسيج سازندگي
سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، معاونت فضاي سبز اداره مهندسي
سازمان اوقاف و امور خيريه
سازمان صنايع كوچك و شركت شهركهاي صنعتي
سازمان زندانها و اقدامات تأميني و تربيتي كشور
صداوسيماي جمهوري اسلامي ايران
نيروي انتظامي جمهوري اسلامي، فرماندهي مهندسي
سازمان جوانان جمعيت هلالاحمر
سازمان دانشآموزي وزارت آموزش و پرورش
سازمان نهضت سوادآموزي
سازمان شهرداريها و دهياريهاي وزارت كشور
سازمان حفاظت محيط زيست
سازمان پاركها و فضاي سبز شهر تهران
دانشكده منابع طبيعي دانشگاه تهران
دانشگاه آزاد اسلامي
شركت عمران شهرهاي جديد وزارت مسكن و شهرسازي
معاون پرورشي و تربيت بدني وزارت آموزش وپرورش
* سيماي منابع طبيعي و حوزههاي آبخيزداري
در اين گزارش آمده است: سلسله كوههاي البرز و زاگرس، كويرهاي مركزي، آبرفتها، كوهها و تپهها در كنار تودههاي مختلف هوا موجب شكلگيري پوشش متنوع گياهي در اين پهنه وسيع شده و كشورايران را جزو كشورهاي مهم با تنوع اقليمي قرار داده است به گونهاي كه جغرافيدانان، سرزمين ايران را پل ارتباطي بين اقاليم جهاني ناميدهاند.
سازمان جنگلها در ادامه آورده است: كشور ايران ازنظر طبيعي به 6 كلان حوزه، 30 حوزه آبخيز اصلي و 1081 حوزه آبخيز فرعي تقسيم شده است.
از مجموع 5/162 ميليون هكتار مساحت كشور، حدود 95/90 ميليون هكتار آن مربوط به مناطق كوهستاني و شيبدار و حدود 74-69 ميليون هكتار آن مربوط به مناطق كمشيب و دشتها است.
حدود 91 ميليون هكتار از حوزههاي آبخيز (5/55 درصد از سطح كشور) سيلخيز هستند، به عبارتي اين عرصهها در توليد هرز آبهاي سطحي سريع، نقش دارند، به طوري كه اين عرصهها سالانه بيش از 100ميليارد متر مكعب هرز آب مستقيم و سريع توليد مينمايند كه اين خود بيانگر استعداد فرسايشپذيري است.
به طور كلي در وضعيت موجود، حدود 255 شهر (معادل 5/41 درصد كل شهرهاي كشور)، 8650 پارچه آبادي (معادل 7/12 درصد آباديهاي كشور)، يك ميليون هكتار از اراضي زراعي (باغات، اراضي آبي و ديم واقع در دشتها و حاشيه رودخانهها)، 20 هزار رشته قنات و بخش قابل توجهي از جادهها و راههاي ارتباطي، در معرض خطر سيلگيري است.
ميزان فرسايش خاك در سطح 125 ميليون هكتار از حوزههاي آبخيز كشور به طور متوسط سالانه حدود 30-25 تن در هكتار و متوسط ساليانه رسوب معادل 10 تن در هكتار ميباشد.
با اندازهگيري ايستگاههاي هيدرومتري و همچنين نتايج عمقيابي مخازن تعدادي از سدهاي بزرگ و مهم كشور، ميزان رسوب وارده به سدها معادل 236 ميليون متر مكعب در سال برآورده شده است.
مساحت جنگلهاي ايران به استناد نقشه پوشش گياهي كشور (1383) با تراكم تاج پوشش بالاي 5 درصد 2/14 ميليون هكتار و با تراكم تاج پوشش بالاي 10 درصد 75/11 ميليون هكتار برآورده شده است، كه از اين سطح، 85/1 ميليون هكتار جزو جنگلهاي شمال كشور است.
در جنگلهاي شمال كشور 78درصد جنگلهاي توليدي و 22 درصد جنگلهاي حفاظتي، حمايتي و ذخيره گاهي به شمار ميرود.
تهيه طرحهاي جنگلداري شمال در سطح يك ميليون و 408 هزار و 500 هكتار و تهيه طرحهاي جامع جنگلداري چند منظوره در سطح يك ميليون و 226 هزار هكتار صورت گرفته است كه بيش از يك ميليون هكتار از طرحهاي جنگلداري به 47 مجري فعال واگذار شده است.
تعداد دامهاي موجود در جنگلهاي شمال 3 هزار و 368 هزار واحد دامي به اضافه يك ميليون و 427 هزار واحد دامي كتول ميباشد.
حدود 30 هزار واحد دامداري و 74 هزار خانوار جنگلنشين و حدود 10 هزار و 62 خانوار در آباديهاي كمتر از 20 خانوار حضور دارند.
بهرهبرداري مجاز از جنگلهاي كشور در قالب طرحهاي جنگلداري، صرفاً از جنگلهاي شمال كشور صورت ميگيرد.
در برنامههاي اول و دوم توسعه برداشت سالانه 2 تا 5/2 ميليون متر مكعب از جنگلهاي شمال كشور پيشبيني شده بود كه عملكرد سالانه آن 7/1 ميليون متر مكعب اعلام شده است.
در حال حاضر اين ميزان به كمتر از 1 ميليون متر مكعب كاهش يافته است.
انتهاي پيام/
دوشنبه|ا|12|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 264]