تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 11 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام رضا (ع):هر كس با آبى غسل كند كه پيش‏تر در آن غسل شده است و به جذام مبتلا شود، كسى را جز خو...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836298733




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

افغانستان در برزخ « ثبات » و « دموكراسي »


واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: افغانستان در برزخ « ثبات » و « دموكراسي »
هنري كسينجر را كمتر كسي است كه در حوزه سياست بين الملل به دليل نظريه پردازي هاي او در انديشه سياسي نشناسد وي در فضاي غالب ايدئولوژي ليبرالي زاده شده رشد كرده و همواره در مناصبي چون شوراي امنيت ملي و وزارت خارجه آمريكا عامل تحقق انديشه هاي ليبرال دموكراسي در جهان بوده و از ارزشهاي آن دفاع كرده است .
اما در سالهاي اخير و بخصوص پس از حادثه 11 سپتامبر و فرو ريختن برج هاي دوقلوي نيويورك كه بسياري از كارشناسان مسائل اقتصادي و سياست بين الملل آن را فروپاشي نماد قدرت و ابهت آمريكا تلقي كردند كسينجر را نيز به تجديد نظر واداشت . وي طي مصاحبه اي با صراحت اعلام كرد كه در شرايط كنوني جهان « ثبات » بر « دموكراسي » رجحان دارد و بايد به ثبات در جهان نسبت به دموكراسي اهميت بيشتري داده شود.
يعني اول » ثبات » بعد « دموكراسي ! » در حقيقت ثبات براي كشورهاي بحراني و جنگ زده اي چون افغانستان عراق كشورهاي آفريقايي و خاورميانه از نان شب هم واجب تر است .
در كشورهاي يادشده به تجربه ثابت شده كه « ثبات » رهيافت لازم براي كليه مولفه ها و زيرساخت هاي اساسي از جمله دموكراسي به حساب مي آيد.
ناگفته نماند كه روساي جمهوري آمريكا در اين زمينه بويژه در اواخر قرن 20 روش هاي آزمون و خطا را در گوشه و كنار جهان تجربه كردند و در شرايط فعلي كشور افغانستان آئينه تمام نماي اعمال سياست هاي ليبرال دموكراسي آمريكا در منطقه است .
طي 7 سال گذشته بسياري از مولفه هاي دموكراسي در افغانستان از سوي آمريكا ديكته شده است ولي به دليل فقدان زيرساخت هاي لازم و بسترسازي مناسب در اين كشور اقبال چنداني نداشته و كاركرد مطلوب را از خود بروز نداده است بديهي است كه تحقق دموكراسي با ابزارهاي سخت و سازوكارهاي نظامي هرگز ميسر نخواهد شد تيم نومحافظه كاران بوش رئيس جمهوري سابق آمريكا با تاثير از تئوري « پايان تاريخ » فوكوياما كه معتقد بود پس از فروپاشي شوروي فرهنگ ليبرال دموكراسي غرب جهاني شده مي خواستند دموكراسي را به صورت قهري بر مردم جهان تحميل كنند.
اين رويكرد زورمدارانه بوش نه تنها در هيچ جاي دنيا جواب نداد بلكه در كشورهايي چون فلسطين عراق افغانستان و كلا خاورميانه فرايند عكس را پيمود. سياست اعلامي بوش كوچك تحقق خاورميانه بزرگ با رويكرد گسترش دموكراسي ايجاد بازارهاي اقتصادي با مشاركت رژيم غاصب صهيونيستي و تغيير نظام آموزشي در كشورهاي اسلامي به بهانه خشكاندن ريشه هاي تروريسم بود اما امروزه شاهد هستيم كه عليرغم تلاشهاي فراوان بوش و دست اندركاران كاخ سفيد نه تنها از خاورميانه بزرگ و تحقق راهبرد غلط نومحافظه كاران در منطقه و جهان خبري نيست بلكه باراك اوباما رئيس جمهوري جديد آمريكا درصدد است تا با اتخاذ رويكرد كاملا جديد در سياست خارجي خود اعتبار از دست رفته اين كشور را كه در زمان تيم بوش خدشه دار شده است احيا كند. اوباما پس از انجام مراسم تحليف به عنوان رئيس جمهوري جديد آمريكا و ورود به كاخ سفيد بلافاصله دستور بستن زندان مخوف گوانتانامو و خروج نيروهاي اين كشور را از عراق صادر كرد.
اين عزم وي در واقع نفي قاطع ديپلماسي تيم بوش در 8 سال حاكميت جمهوريخوان را در برابر افكار عمومي جهان به نمايش گذاشت و از سوي ديگر اين حقيقت را به اثبات رساند كه اوباما به شعارهاي انتخاباتي خود تحت عنوان « تغيير » در ميدان عمل نيز توجه دارد. واقعيت اين است كه رئيس جمهوري جديد آمريكا در كشور جنگ زده و بحراني افغانستان با سه چالش عمده مواجه است . چنانچه در اين رابطه از رهيافت تدبير و درايت لازم سياسي بهره گيري كند مسلما استراتژي پر از اشتباه بوش را در افغانستان دنبال نخواهد كرد و راهكارهاي به مراتب كم هزينه تر مقرون به صرفه و ناظر بر تحقق اهدافي از پيش تعريف شده را ترحيج خواهد داد.
اولين چالش عمده براي دولت اوباما در افغانستان وجود عوامل ناامني و كانون هاي حمايت ساماندهي و گسترش لانه هاي تروريست ها در داخل و خارج اين كشور است كه مي تواند با مشاركت همه جانبه همسايگان افغانستان حل و فصل شود.
چالش دوم كه در واقع ميدان دار مسبب و موجد اصلي چالش اول است ساختار قدرت ضعيف قوم مدار فاسد و عاري از هنجارهاي شايسته سالاري در حاكميت افغانستان بوده و هست كه مستلزم ايجاد مكانيزم قوي نظارتي و مسئول در ارگان مختلف اين كشور براي فائق آمدن بر بحران ديرپاي آن است .
چالش سوم اوباما در افغانستان كه مهمترين چالشها محسوب مي شود كاهش شديد سرمايه اجتماعي است . بر كسي پوشيده نيست كه مردم افغانستان طي سه دهه بحران و مشكلات ناشي از آن نسبت به خودي و بيگانه بي اعتماد شده اند.
بايد به آنان نيز حق داد چرا كه هر قدرتي و هر دولتي چه از طريق سازوكارهاي مشروع و چه غيرمشروع كه در افغانستان تسلط يافته به مردم وعده هاي بي حد و حصري در زمينه هاي گوناگون داد ولي در عمل خلاف آن براي مردم به اثبات رسيده است . مجامع بين المللي و بويژه كشورهاي غربي طي 8 سال گذشته براي مردم افغانستان وعده هاي بازسازي و بهروزي را زمزمه مي كردند اما اكنون اين مردم خود شاهدند كه نه تنها از وعده هاي داده شده خبري نيست و هر روز وضعيت اجتماعي اقتصادي سياسي فرهنگي و امنيتي آنان بدتر از گذشته مي شود بلكه كشورهاي مذكور تلاش دارند تا فرهنگ خود را بر مردم فقير اين كشور تحميل كنند.
بايد تيم اوباما اين واقعيت تلخ و ناگوار را درك كند كه آيا مي توان ارزشهاي يك جامعه مصرفي مانند آمريكا و غرب را در جوامعي كه اصلا چيزي براي مصرف كردن ندارند به كار بست ! بايد پذيرفت كه خطاي استراتژيك غرب عدم تشخيص اولويت ها در افغانستان و اتخاذ رويكرد نظامي در اين كشور بوده است .
اين حقيقت آشكار نيز از سوي اوباما و تيم جديد كاخ سفيد بايد مدنظر قرار گيرد كه حل غيرمنصفانه مسائل و مشكلات مردم افغانستان و تاكيد صرف بر قدرت در تعيين سرنوشت آنان بدون درنظر داشتن خواست بحق آنها راه حل پايدار نخواهد بود.
در صورت عدم لحاظ حقوق مردم مسلما اوباما نيز مانند بوش پس از گذشت زمان در افكار عمومي جهان منفور و مطرود خواهد شد.
اكنون به نظر مي رسد كه اوباما در افغانستان ديگر با عينك بوش به قضايا نگاه نمي كند و به دنبال راهبردي كاملا متفاوت است و با نگاه به توصيه هاي كسينجر و ساير صاحب نظران سياست بين الملل از رويكرد تحقق « ثبات » در افغانستان بيشتر حمايت خواهد كرد تا « دموكراسي » تحميلي !
مير حامد حسين ميري

دوشنبه|ا|12|ا|اسفند|ا|1387





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[مشاهده در: www.iribnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 167]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن