واضح آرشیو وب فارسی:جهان نیوز: اروپاييان در مورد اين پيشنهاد ترديد دارند
يك روز مانده به پايان سال 2011، طرح تحريم موسسههاي مالي خارجي در ارتباط با بانك مركزي جمهوري اسلامي به منظور كاهش درآمد نفتي ايران به امضاء باراك اوباما رسيد كه تعطيلات خود را در هاوايي سپري ميكرد.
![](http://iraniandiplomacy.ir/Images/news/1325415544_download.jpg)
يك روز مانده به پايان سال 2011، طرح تحريم موسسههاي مالي خارجي در ارتباط با بانك مركزي جمهوري اسلامي به منظور كاهش درآمد نفتي ايران به امضاء باراك اوباما رسيد كه تعطيلات خود را در هاوايي سپري ميكرد.
اين طرح از مدتها پيش در كنگره و سنا به تصويب رسيده بود و هفته گذشته رسما به دفتر رياست جمهوري رسيد تا اوباما آن را امضاء كند.
اما اوباما تنها ساعاتي پس از آن اين طرح را به قانون تبديل كرد كه جمهوري اسلامي اعلام كرده بود براي ازسرگيري مذاكرات هستهاي با گروه 1+5 آمادگي دارد و از سوي ديگر باتوجه به حساسيتهاي پديد آمده، محمود موسوي، افسر فرمانده نيروي دريايي جمهوري اسلامي نيز گزارش رسانهها در خصوص آزمايش موشكهاي دوربرد را تكذيب كرد.
رسانههاي ايراني گزارش داده بودند كه در جريان مانور تنگه هرمز موشكهاي دروبرد آزمايش شدهاند اما موسوي اظهار داشت كه آزمايش موشكها در روزهاي آينده انجام خواهد شد.
به گفته تحليلگران به نظر ميرسد كه هيچيك از اين اقدامات در تغيير تصميم اوباما براي امضاء طرح تحريمها موثر واقع نشده است چرا كه شماري از كارشناسان بر اينباورند كه پيشنهاد تهران براي ازسرگيري مذاكرات هستهاي نوعي وقت كشي است.
مذاكرات هستهاي ايران و اعضاي دائم شوراي امنيت و آلمان از ژانويه 2011 به حال انجماد درآمده است. اين مذاكرات كه آخرين دور آن در تركيه برگزار شد به شكست سختي انجاميد و از آن پس كاترين اشتون رئيس سياست خارجي اتحاديه اروپا تاكيد كرد در صورتي براي ادامه مذاكرات اقدام ميكند كه از عزم راسخ تهران براي حل بنبست هستهاي اطمينان داشته باشد.
اكنون با توجه به اينكه سعيد جليلي، دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران براي چندمين بار نامه اعلام آمادگي تهران براي مذاكره را به دفتر اشتون فرستاده است، رئيس سياست خارجي اتحاديه اروپا خاطرنشان كرده كه اين اتحاديه استراتژي دوسويه خود در قبال تهران را دنبال ميكند و براي مذاكرات به منظور اقدامات اعتمادساز بدون پيششرط از جانب طرف ايراني آماده است.
يك مقام آمريكايي در اين زمينه اظهار داشت: ما براي سالها نشان داديم كه براي مذاكره با ايران آمادهايم و اكنون نيز تحريمها اين استراتژي را تغيير نميدهد.
هرچند برخي از تحليلگران بر اين باورند كه تهران ميخواهد به غرب نشان دهد كه حاضر است بار ديگر در مورد هزينههاي اقتصادي تحريمها، فكر كند اما اروپاييان در اين مورد پيشنهاد تهران براي مذاكره دچار ترديد هستند.
مالكوم چارلميرز، يك تحليلگر در لندن بر اين عقيده است كه اروپاييان گمان ميكنند ايران با زمان بازي ميكند تا تحريمها را به تعويق بياندازد چرا كه مذاكرات آغاز شده است. به همين دليل ايران ناچار است حتي براي شروع مذاكرات و به تعويق انداختن تحريمها پيشنهاد درخور توجهي به غرب پيشنهاد دهد. اين در حالي است كه اروپاييان همچنان روند را زير نظر داشته و نسبت به احتمال استفاده آمريكا يا اسرائيل از گزينه نظامي عليه ايران نيز آگاهي دارند.
خبرگزاري رويترز به نقل از يك تحليلگر عاليرتبه غربي در تهران ادعا ميكند كه اينكه تهران اخيرا بر تهديدهاي خود افزوده است نشان از نگراني جمهوري اسلامي در مورد از دست رفتن دلارهاي نفتي دارد كه بيش از 60 درصد درآمد دولت را تامين ميكند.
چالمرز نيز در اين زمينه ادعا ميكند كه تحريمها زماني كه به طور جدي و فوري اجرا شوند در تغيير رفتار موثر خواهند بود و همچنين زماني كه تحريمها اعمال شوند، حذف آنها نيز دشوار خواهد بود. وي ادامه داد: ايرانيان نيز اين نكته را ميدانند و به طور جدي از چشمانداز تحريم نفت ايران در اتحاديه اروپا نگران هستند به خصوص اينكه اين الگو ميتواند از سوي متحدان آسيايي نزديك آمريكا نيز دنبال شود.
اين تحليلگر نفتي ادعا ميكند كه در صورت تحريم نفت ايران، هند و چين از ايران ميخواهند كه نفت را با بيشترين تخفيف به آنها بفروشد زيرا رقباي اروپايي حذف شدهاند.
اين در حالي است كه افزايش تنشها در داخل ايران هم تاثيرگذار بوده و در هفته هاي اخير جمعيت قابل توجهي از مردم ايران براي خريد طلا و ارز اقدام كردهاند. اقدامي كه بيش از هر زمان ديگري به كاهش ارزش ريال منجر شد و از نگراني مردم حكايت دارد.
از سوي ديگر نرخ مواد غذايي نيز در ماههاي اخير حدود 40 درصد افزايش يافته و بسياري از منتقدان سياستهاي اقتصادي و سياست خارجي دولت را در اين زمينه موثر ميدانند.
همچنين پوشش گسترده رسانهاي مانور دريايي تنگه هرمز نيز تلاشها براي تاثيرگذاري بر افكار عمومي ايرانيان خبر ميدهد كه اين روزها صداي طبل جنگ را ميشنوند.
منبع: تحريريه ديپلماسي ايراني
سه|ا|شنبه|ا|13|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جهان نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 335]