واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: آشنايي با پايگاه اطلاعرساني شهر حديث
گروه خبرنگاران افتخاري / سيدجعفر فاطمينوشآبادي: با توجه به ضرورت رويكردهاي متنوع در نشر معارف اهل بيت(ع) و ارائه آنها در قالبهاي نوين و كاربردي مؤسسه علمي فرهنگي دارالحديث اقدام به راهاندازي پايگاهي با گرايش موضوعي احاديث براي مخاطبان جوان و نوجوان كرده است.
شهر حديث (حديث سيتي)، طرحي نو در ارائه احاديث نوراني اهل بيت(ع) است. طراحان پايگاه تلاش كردهاند تا اين احاديث را در قالب شهري مجازي معرفي ميكند. اين شهر داراي مراكز مختلف و متناسب با موضوعات حديثي است. هر يك اين مراكز به بخشهايي تقسيم شده است كه ميتوان با ورود به آنها به مجموعهاي از احاديث مرتبط با آن دست يافت.
براي افزايش جذابيت، در هر بخش پرسشهايي طراحي شده كه كاربران ميتوانند مجموعه روايات را به عنوان پاسخ سئوالات مطالعه كنند. براي كاربران امكان اظهارنظر و يا نقد و بررسي هر حديث پيشبيني شده و مخاطبان پايگاه ميتوانند از اين طريق به بحث و طرح شبهات و پاسخ به آنها بپردازند.
ظرفيت بهوجود آمده در ارائه نظرات درباره احاديث و پاسخ كاربران ديگر ميتواند فضاي بحث و مناظره در رابطه با هر حديث را فراهم آورده و موجب تعميق فهم احاديث شود. پايگاه فعلي مرحله نخست از پيادهسازي اين شهر است. در اين مرحله كه براي بررسي بازخوردهاي اوليه طراحي چنين پايگاهي انجام شده از منابع محدود حديثي بهرهبردارى شد.
در مرحله بعدى از ابتداي سال آينده آغاز ميشود، از منابع بيشتر و با تنوع موضوعي گستردهتر در ارتقاي محتوايي پايگاه استفاده خواهد شد. شهر حديث گامي كوچك در فضاي دنياي مجازي است كه با همكاري گروهي از محققان مؤسسه علمي فرهنگي دارالحديث پس از دو سال كار مطالعاتي به صورت آزمايشي آغاز به كار كرده است.
اين پايگاه هماكنون داراي 14 محله است كه به صورت موضوعي در سه سطح طراحي شده است. لايه دوم با 72 عنوان اصلي و سطح سوم با 246 عنوان فرعي در دسترس كاربران قرار دارد. مجموعه سئوالات طراحي شده بالغ بر 3178 پرسش براي 5825 روايت است.
موضوعات و مطالب متنوع اين پايگاه به دو صورت قابل دسترسي و استفاده است: 1- استفاده از نقشه شهرگونه پايگاه در صفحه اصلي: در اين نقشه 14 موضوع اصلي به شكل محلههاي يك شهر در كنار هم ديده ميشود. با انتخاب محله مورد نظر، موضوعات فرعي با تصاويري نمادين در نقشه تفصيلي آن محله در سمت چپ صفحه ارائه ميشود. چنانچه موضوع انتخاب شده داراي موضوعات جزئيتر باشد، از تصاوير مرتبط براي معرفي آن موضوع در صفحات زيرين استفاده شده است.
2 ـ استفاده از نقشه پايگاه در گوشه بالاي سمت چپ صفحه اصلي: در نقشه پايگاه تمام موضوعات به شكل درختي باز شده و يكجا قابل رؤيت است. با انتخاب موضوعات اصلي و مياني، موضوعات زير مجموعه و با انتخاب موضوع نهايي كاربر به سئوالات دسترسي پيدا ميكند.
با رسيدن به آخرين سطح از درخت موضوعات، سؤالات مرتبط با آن موضوع در اختيار كاربر قرار ميگيرد. پاسخ سؤالات طراحي شده، رواياتي است كه با ترجمه و ذكر منبع ارائه شده است.همچنين در ذيل هر حديث امكان اظهار نظر براي كاربران در نظر گرفته شده است كه كاربران ميتوانند سئوالات و شبهات خود را نسبت به مفاد حديث يا ترجمه آن يا هر نكته ديگر را ذيل همان حديث ارسال كنند. نظرات مفيد و قابل بحث نمايش عمومي داده ميشود تا فضاي بحث و همفكري براي فهم عميقتر روايات فراهم شود.
در هنگام استفاده از اين پايگاه در تمام صفحات (به جز صفحه اصلي و نقشه پايگاه)، مكاننمايي در زير نماد پايگاه (شهر حديث) وجود دارد كه موقعيت جاري را از سر شاخه شهر حديث تا موقعيت فعلي در درخت موضوعات، نشان ميدهد. اين مكاننما به صورت لينك شده ارائه ميشود تا دسترسي به لايههاي بالاتر در مسير طي شده، به آساني ممكن باشد.
در مورد پاورقيها تذكر نكاتي لازم است: الف. در پاورقيهايي كه بعد از عنوان كتاب تنها يك عدد آمده است، عدد به معناي شماره صفحه است به جز كتاب غررالحكم و كتاب كنزالعمال كه به معناي شماره مسلسل روايت است.
ب. در پاورقيهايي كه بعد از عنوان كتاب چند عدد با علامت جدا كننده آمده است، عدد اول شماره جلد، عدد دوم شماره صفحه و عدد سوم شماره حديث است.
براي بازديد اينجا كليك كنيد!
سه|ا|شنبه|ا|13|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 232]