واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: چگونگي ثبت مفاخر ايراني اسلامي در يونسكو
با توجه به اخبار متفاوت رسانهها پس از نشست خبري «هزاره جهاني شاهنامه»، دبيركل بنياد فردوسي با ارائه گزارشي تلاشهاي اين بنياد را تشريح كرد.
ياسرموحدفرد، دبيركل بنياد فردوسي در گفتوگو با فارس اظهار داشت: گزارشي دقيق از دستاوردهاي پنجساله بنياد فردوسي عاملي خواهد بود تا فرهنگدوستان بتوانند با تلاشهاي اين بنياد در راستاي خدمترساني به فرهنگ گرانمايه ايران بزرگ بيش از پيش آشنا شوند.
وي گفت: پيمايشي كه در چگونگي ثبت مفاخر ايراني اسلامي در سازمان جهاني يونسكو از سال 2004 تا 2011 ميلادي از پايگاه مجازي رسمي آن سازمان انجام شد، نشان از آن دارد كه در دوسالانه 2005-2004 ميلادي از ميان 45 رويداد مفاخر ثبت شده نامي از ايران ديده نميشود.
همچنين در دوسالانه 2007-2006 ميلادي با آنكه ثبت رويدادهاي مشاركتي مفاخر ايراني اسلامي به انجام رسيده است، ديگر بار نامي از ايران درج نشده است؛ در اين دوسالانه «هشتصدمين زادسال مولوي» با نام «مولانا جلالالدين بلخي رومي» به وسيله كشورهاي افغانستان، مصر و تركيه ثبت شده و «ششصدمين سالمرگ عبدالرحمن ابن خلدون» توسط كشورهاي افغانستان، الجزاير، مصر، مراكش و تونس به ثبت رسيده است و «يكهزار و سيصدمين زادسال خليل ابن احمد فراهيدي» به وسيله كشور عمان، ثبت شده است.
وي افزود: در دوسالانه 2009-2008 ميلادي، خوشبختانه ايران دو رويداد «نهصد و پنجاهمين زادسال امام محمد غزالي» و «چهارصدمين سالمرگ شيخ بهايي» را به ثبت رسانده است؛ با اين حال پيشنهادهاي كشور افغانستان با پشتيباني ايران دو رويداد «يكصد و پنجاهمين سالگرد زندگي فعال سيد جمالالدين اسدآبادي» با نام «سيد جمالالدين افغاني» و «هشتصد و پنجاهمين سالمرگ سنايي غزنوي» بوده كه به نام اين كشور به ثبت رسانده شده و نيز پيشنهاد كشور تاجيكستان با پشتيباني كشورهاي ايران، افغانستان و قزاقستان، ثبت رويداد «يكهزار و يكصد و پنجاهمين زادسال ابوعبداله رودكي» بوده كه به انجام رسيده است.
در دوسالانه 2011-2010 ميلادي براي نخستين بار سهم ايران از ثبت مفاخر در فهرست رويدادهاي فرهنگي، هنري و علمي يونسكو به چهار گزينه رسيده است؛ در ميان چهار ثبت مفاخر ايراني در اين دوسالانه با پيشنهاد رسمي بنياد فردوسي و با همكاري كميسيون ملي يونسكو در ايران «هزارمين سالگرد سرايش شاهنامه» و نيز «هفتصد و پنجاهمين سالگرد زندگي فعال خواجه نصيرالدين توسي» به پيشنهاد دانشگاه صنعتي خواجهنصير با همكاري بنياد فردوسي تنظيم شد و به نمايندگي ايران در يونسكو فرستاده شد كه با اقبال گسترده كشورهاي عضو يونسكو به نام ايران به ثبت رسيد.
به گفته دبير كل بنياد فردوسي، دو پيشنهاد ديگر در دوسالانه ياد شده از سوي ايران «هفتصدمين سالمرگ قطبالدين شيرازي» و «يكهزار و دويست و پنجاهمين زادسال فارسي بيضاوي مشهور به سيبويه» بود. در ضمن بنياد فردوسي همزمان با برپايي «جشن هزاره شاهنامه» در فروردين ماه سال پيش در تالار كنفرانس عمومي يونسكو در پاريس فرانسه، پرونده «هنر نقالي» كه به كوشش پژوهشگاه ميراث فرهنگي و همكاري خانه تئاتر، مركز هنرهاي نمايشي و اين بنياد تنظيم شده بود را به نمايندگي ايران در يونسكو ارايه داد كه در نوامبر 2011 ميلادي در فهرست ميراث معنوي سازمان جهاني يونسكو به نام ايران به ثبت رسيده است.
اين بنياد در همين راستا فعاليتهاي گوناگوني در ايران و جهان با همكاري نهادهاي كارگزار فرهنگي ايران به انجام رسانده است كه توانسته خيزشي فراگير در ميان انديشمندان و هنرمندان بنام ايران و سراسر گيتي را داشته باشد.
وي در ادامه سخنان خود با تاكيد بر اينكه اين بنياد اميد دارد با همكاري نهادهاي رسمي ايران بتواند گامهاي استوارتري براي حضور نمايندگان علمي، فرهنگي و هنري ايران در مجامع جهاني بردارد، ابراز داشت: بدين روي بنياد فردوسي توانسته است پشتيباني نهادهاي گوناگون كشور را دريافت كند كه اميد است به زودي اجرايي شوند.
به گفته وي، مصوبه حمايتي كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي از فعاليتهاي مفاخرپژوهي بنياد فردوسي، همچنين پايهگذاري «دانشنامه شاهنامه» با همكاري وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، «اجراي طرحهاي پژوهشي و چاپ كتابهاي مرجع» با همكاري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، انجام «طرحهاي فراورزشي، فرهنگي و پژوهشي» براي ترويج فرهنگ پهلواني با همكاري فدراسيون پهلواني و زورخانهاي، پيگيري «مصوبه يكصد و نهم شوراي اسلامي شهر تهران» ويژه ساخت باغموزه، كتابخانه تخصصي، مركز فرهنگي و زورخانه به نام «فردوسي» با مشاركت انجمنهاي فردوسيشناسي، راهانـدازي «فرهنگسراي فردوسي» با همكاري شهرداري تهران و تدوين «برنامههاي آيين گراميداشت هزاره جهاني شاهنامه» در قالب برنامههاي عمراني و ويژهبرنامههاي فرهنگي هنري با همكاري معاونت فرهنگي اجتماعي شهرداري تهران و ارائه آن در شوراي فرهنگ عمومي كشور از جمله اين مصوبات است.
گفـــتني است؛ پيگيري اجرايي شدن طرح «احياي مجموعه فرهنگي تاريخي توس» كه در شوراي عالي انقلاب فرهنگي به تصويب رسيده است، طبق اساسنامه بــنياد فردوسي از جــمله وظايف سازماني اين نهاد مــردمي به شــمار ميرود كـه با ارائه طــرح «احياي زادگاه و آرامگاه حكيم ابوالقاسم فردوسي» به نهادهاي رسمي كشور در دستور كار اين بنياد است.
دوشنبه|ا|12|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 250]