واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: طفره برخي شركت ها از پرداخت سود تقسيمي به سهامداران
سرمايه ،بهاره نوري:قانون تجارت در سال 1311 نوشته شد و براساس بند 240 اين قانون مهلت پرداخت سود مصوب مجمع هشت ماه است در حالي كه بيشتر شركت ها مهلت هشت ماهه را نيز براي پرداخت سود سهام سهامداران ناكافي مي دانند و از آن تخطي مي كنند. واقعيت اين است كه نزديك به سه ميليون سهامدار حقيقي فعال در بورس به سود تقسيمي شركت ها اهميت زيادي مي دهند و معمولاً براي كسب سود از سرمايه خود به سرمايه گذاري در شركت هايي كه سود مناسب تقسيم مي كنند، مي پردازند. تصور كنيد با اين شرايط شركت ها آن سود را با بهانه هايي پرداخت نمي كنند و به خوبي مي دانند هيچ ابزاري براي
تحت فشار قرار دادن آنها وجود ندارد.
سهامداران حقيقي براي سرمايه هاي اندك خود برنامه ريزي بزرگ مي كنند و معمولاً روي كاغذ از هر سود هر سرمايه گذاري خود سودهاي بيشتري شناسايي مي كنند. بيشتر اين سهامداران حاضر نيستند به اين نكته توجه كنند كه نبايد در كوتاه مدت براي سود سرمايه خود برنامه ريزي كنند چرا كه مديران شركت معمولاً ترجيح مي دهند از خارج شدن سرمايه از شركت جلوگيري كنند و با توسل به طرح هاي توسعه دور و نزديك درصد پرداخت سود در مجمع را پايين بياورند و سود تصويب شده در مجمع را نيز در ديرترين زمان ممكن پرداخت كنند.طبق گفته علي صالح آبادي رئيس سازمان بورس تنها راه چاره براي حل اين مشكل اصلاح قانون تجارت است كه مراحل اوليه آن در وزارت بازرگاني انجام شده و در نهايت طرح اصلاح قانون تجارت به مجلس سپرده شده است.
به نظر مي رسد با توجه به مشغله مجلس اصلاح اين قانون به اين زودي ها رخ نخواهد داد و سهامداران بايد همچنان منتظر تصميم مديران شركت براي تقسيم سود و زمان پرداخت آن باشند.
هزينه فرصت عدم پرداخت سود حقيقي ها بالاست
«هزينه فرصت براي سهامداران خرد در مهلت هشت ماهه پرداخت سود بالاست.» بهروز شهدايي عضو كانون سهامداران حقيقي در اين خصوص گفت: «بخشي از درآمد فعالان بازار از محل سود سهام در مجمع است و هر چه اين زمان پرداخت طولاني تر باشد سهامداران هزينه فرصت بيشتري را متحمل خواهند شد چرا كه مي توانند اين پول را در بازارهاي موازي سرمايه گذاري كنند و سود مضاعف كسب يا مصرف كنند.»
وي در ادامه افزود: «در شرايط فعلي كه سود سهام در بهترين حالت چند ماه بعد از مجمع پرداخت مي شود سهامدار از سرمايه گذاري در محل هاي جايگزين محروم مي شود. سهامداران حقيقي معمولاً سرمايه بالايي ندارند كه سود سهام مجامع برايشان كم اهميت باشد و از عدم دريافت آن دچار مشكل نشوند و از نظر بيشتر سهامداران اين زمان براي دريافت سود بسيار تاثير گذار است.
اين كارشناس مالي با اشاره به سال تصويب قانون تجارت اظهار داشت: «حدود 70 سال پيش حسابداران شركت براي انجام محاسبات و رسيدگي به دفاتر مالي به زمان زيادي نياز داشتند و به همين دليل قانون تجارت فرصت چهار ماهه برگزاري مجمع را براي شركت ها در نظر گرفت اما با توجه به نرم افزارهاي مالي امروز شركت ها در يك فرصت چندروزه صورت هاي مالي شركت را تنظيم مي كنند و نياز به اين زمان ندارند.»
به گفته شهدايي بحث پرداخت سود نيز همينطور است و شركت هاي فعال در گذشته به دليل حجم معاملات پايين كه شايد به يك ميليارد ريال هم نمي رسيد به فرصتي براي تامين مالي نياز داشتند اما امروز با توجه به ابزارهاي الكترونيكي اين پرداخت مي تواند در زمان هاي بسيار كوتاه تر از اين نيز انجام شود.
همچنين اين عضو كانون سهامداران حقيقي تصريح كرد: «در گذشته سيستم اداره شركت مدير - مالكي بود نه بورسي و قرار نبود مالكان شركت سود شركت را در جاي ديگري سرمايه گذاري كنند. فرصت هشت ماهه ابزاري است براي مالكان عمده و مديران شركت ها تا از پرداخت سود طفره روند و آن را به تعويق بيندازند. در اين حالت منافع مديران شركت با مالكان جزء در تضاد است، مالك سود و خروج از مجمع را مي خواهد در حالي كه مدير تمايل به پرداخت هرچه ديرتر سود دارد و دليل آن نيز ارزان بودن پول است.»
وي خاطرنشان كرد :« مدير در بهترين حالت سود پرداختي به سهامداران را در چرخه عملياتي شركت نگه مي دارد و سود مجدد شناسايي مي كند در حالي كه در بازارهاي مالي آمريكا توزيع سود سه ماهه است و شركت طي سال چهار بار سود تقسيم مي كند و به همين دليل روند قيمتي سهم منطقي است و سهم با نزديك شدن به فصل مجمع رشد نخواهد كرد در حالي كه تقسيم سود در اينجا
16 ماهه است.»وي در پايان اظهار داشت:«در بورس تهران قيمت سهام شركت با نزديك شدن به مجمع رشد مي كند. چون سهامداران به دنبال DPS هستند با رشد مقطعي قيمت رسيك شركت بالا مي رود و هيجان بر بازار حاكم مي شود در حالي كه با پرداخت سود هرچند دوره زماني كوتاه انحراف از ميانگين در بازار پايين مي آيد و بازار متعادل تر خواهد شد.»
عدم پرداخت به موقع سود
سد راه سرمايه گذاري مجدد
حسين رحيمي از سهامداران حقيقي در بازار سرمايه پرداخت سود سهام طي هشت ماه را به ضرر سهامداران جزء دانست و گفت: «براي سهامداراني كه با پول كم در بازار حضور دارند اين زمان به منزله خواب پول آنهاست؛ چرا كه سهامداران تمايل دارند با اين پول مجدداً سرمايه گذاري كنند. در حالي كه با اين شرايط حتي نمي توان روي اين پول حساب كرد.»
وي در ادامه افزود: «مديران شركت به دليل اينكه پول را از چرخه شركت خارج نكنند حتي درصورت بودن موجودي آن را به بهانه هاي مختلف به سهامداران نمي دهند و سهامدار بايد در مجمع با كلي كش و قوس درصد سود سهام پرداختي را بالا ببرد و بعد از آن نيز بايد ماه ها منتظر شود تا شركت آن پول را پرداخت كند.»
اين سهامدار حقيقي بازار تصريح كرد: «بعد از تمام اين مسائل شركت ها با ارائه راهكار ابداعي براي پرداخت سود، سهامداران را به زحمت مي اندازند و با مشكل مواجه مي كنند. جالب اين است كه براي اين رفتار خود نيز توجيه قانوني دارند و با استناد به قانون تجارت، فضا را محدود مي كنند.»
وي در پايان اظهار داشت: «سازمان بورس بايد يك راهكار عملي براي اين مساله پيدا كند و به كمك سهامداران بيايد تا جذابيت فعاليت در بازار براي كساني كه نوسان گيري بلد نيستند و معمولاً به دنبال DPS هستند بيشتر شود و سرمايه هاي بيشتري به بازار سرازير شود.»
پنجشنبه|ا|15|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2506]