واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: جاذبه هاي تاريخي و مذهبي گنبدكاووس مكاني مناسب براي گردشگري است
گنبدكاووس - شهرستان گنبدكاووس در شرق استان گلستان با جاذبه هاي تاريخي و مذهبي از جمله "برج قابوس"، "شهر باستاني جرجان"، "ديوار دفاعي سكندر" و امامزاده يحيي بن زيد(ع) مكاني مناسب براي گردشگران داخلي و خارجي است.
اين شهرستان با پنج هزار و 72 كيلومتر وسعت و 290 هزار نفر جمعيت در مسير جاده بين المللي تهران به مشهد مقدس قرار دارد، با فراهم شدن امكانات اقامتي و پذيرايي در اين شهرستان بستر براي استفاده از اين امكان در تعطيلات نوروزي براي همه فراهم شده است.
در اين شهرستان علاوه بر امكانات اقامتي نظير هتل، مهمانپذيرها، باشگاه فرهنگيان با 19 سوئيت، و تعداد 20 آموزشگاه با 140 كلاس به همراه امكانات اقامتي و بهداشتي آماده پذيرايي از مسافران نوروزي است.
از جمله اماكن تاريخي معروف شهرستان گنبدكاووس كه همواره مورد توجه مسافران و گردشگران داخلي به شمار مي رود، "برج آجري قابوس بن وشمگير" يكي از يادگارهاي كهن معماري اسلامي است.
اين برج از بناهاي تاريخي سده چهارم هجري قمري و بلندترين ميل آجري در جهان به شمار مي رود.
اين اثر تاريخي در مركز شهر گنبدكاووس و بر فراز تپه اي بزرگ مصنوعي قرار گرفته است كه به دستور "شمس المعالي قابوس بن وشمگير"از پادشاهان آل زيار در سال 397 هجري ( 1007- 1006 ميلادي ) ساخته شده است.
ارتفاع ساختمان برج قابوس 55 متر و با احتساب بلندي تپه 15 متري پاي پست آن به 70 متر مي رسد.
بدنه مخروطي شكل برج توسط پره هايي به ده قسمت مساوي تقسيم شده است و در لابلاي هر پره كتيبه اي به خط كوفي ساده نوشته شده و در ميان قابي آجري به طول دو متر و پهناي 80 سانتيمتر نصب شده است.
اين كتيبه ها در بالا و پائين بنا بصورت يكسان تكرار شده است و كمربندوار دور برج را احاطه كرده است.
كتيبه فوق از طرف شرق با عبارت " بسم الله الرحمن الرحيم" شروع شده است، در مسير گردش خورشيد، هدف ازبنا، باني و القاب "قابوس بن وشمگير" و تاريخ ساخت آن با دو سال قمري و شمسي " يزدگردي نوشته شده است.
در مخروط بالاي برج كه 18 متر ارتفاع دارد و در حقيقت سقف را تشكيل مي- دهد روزنه كوچكي به ارتفاع يك متر و 90 سانتي متر قرار دارد كه پهناي آن از 73 تا 80 سانتي متر متغير است.
براساس آمار ارائه شده از سوي اداره ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري شهرستان گنبدكاووي در سال گذشته نزديك به 100 هزار مسافر از اين برج تاريخي بازيد كردند.
بر اساس اين امار 254 نفر از اين بازديدكنندگان از كشورهاي مختلف دنيا و هشت هزار و 873 نفر پژوهشگر بودند.
شهر تاريخي جرجان در دوران اسلامي به عنوان يكي از شهرهاي مهم در كنار شهرهايي چون" مرو، نيشابور و ري" مطرح بوده است و اين مهم در منابع تاريخي به كرات ديده مي شود و تحقيق هاي علمي باستان شناسي نيز بر آن تاكيد شده است.
اين شهر در سال 621 هجري قمري بر اثر حمله مغول و زلزله در همان سال ويران شده است و هم اكنون آثاري از بقاياي آن در حاشيه جنوبي شهر گنبدكاووس، ديده مي شود.
"ديوار دفاعي سكندر" يكي ديگر از آثار باستاني گنبدكاووس است كه از بخش مركزي اين شهرستان عبور مي كند.
مسافران براي ديدن بخشي از اين اثر تاريخي، مي توانند پس از حضور درشهر گنبدكاووس به دهستان "آق آباد" از توابع بخش مركزي سفر كنند.
طول اين ديوار دفاعي كه از كرانه هاي درياي خزر در محل خليج" حسنقلي" گميشان آغاز و تا انتهاي جنگل گلستان امتداد مي يابد ، 200 كيلومتر مي باشد.
براساس برخي روايات ادامه اين ديوار دفاعي تا شهر "سرخس" و از آنجا تا شهر "مرو" نيز ادامه داشته است اما دليل روشن و يا آثاري كه اين ادعا را ثابت كند، هنوز بدست نيامده است.
آغاز ساخت اين ديوار به دوره " اشكاني" بر مي گردد و در دوره"ساسانيان" نيز بازسازي شده است.
ديوار دفاعي سكندر طولاني ترين اثر معماري دشت گرگان به شمار مي رود كه در سال 1378 بشماره 2345 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.
يكي از اماكن مذهبي كه محل زيارتگاه عاشقان اهل بيت عصمت و طهارت در تعطيلات نوروزي به شمار مي رود، مرقد مطهر امامزاده يحيي بن زيد(ع) در شهر گنبدكاووس است.
همه ساله در ايام تعطيلات نوروزي اين زيارتگاه، پذيراي تعداد زيادي از مسافران از سراسر كشور است.
اين زيارتگاه با داشتن زائر سرا و امكاناتي از قبيل مسجد، شبستان و سرويس هاي بهداشتي آماده پذيرايي از مسافران نوروزي مي باشد.
در داخل صحن اين امامزاده محرابي باستاني قرار دارد كه قدمت اين محراب بيش از 700 سال مي باشد و اطراف اين گچ بري شده وجود دارد.
"شهر تاريخي جرجان" يكي ديگر از آثار تاريخي به جا مانده از دوره سلسله "سامانيان، آل زيار و سلجوقيان" است كه مي توان از ان به عنوان يكي از ديدنيهاي اين شهرستان بيان كرد.
اين اثر تاريخي،درچهار كيلومتري حاشيه جنوبي شهر گنبدكاووس قرار دارد.
اين شهر، براساس مطالعات باستان شناسي انجام گرفته يكي از بلادهاي بزرگ آن دوران بوده است كه عظمت و شكوفايي فرهنگ و تمدن اسلامي و جايگاه رشد و توسعه تجارت و روابط فرهنگي را در زمان سلسله سامانيان نشان مي دهد.
مسافران نوروزي اين شهرستان مي توانند پس از بازديد از آثار تاريخي و مذهبي گنبدكاووس از سوغات اين منطقه نظير فرش هاي دستبافت ، قاليچه ، پشتي ، كيف ، زيورالات و.
.
.
را از بازار اين شهر تهيه كنند.
شهرستان 290هزار نفري گنبدكاووس در شرق استان گلستان قرار دارد.
ك/4 506/622/ شماره 191 ساعت 12:42 تمام
پنجشنبه|ا|15|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 173]