واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: /نماز، خانواده، مسئولان/ معاون آموزش ستاد اقامه نماز درگفتوگوباايسنا: حداقل به٧٠ هزار مسجد ديگرنياز داريم خانوادهها از تربيت ديني فرزندان شانه خالي ميكنند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: دين و معارف اسلامي
معاون فرهنگ و آموزش ستاد اقامه نماز با بيان اينكه در انجام امور ديني و ابلاغ آن نبايد كمكاري، دلسردي و غفلت داشته باشيم، گفت: متاسفانه خانوادهها و در مقاطعي رسانهها و رسانه ملي شانه از بار اين مسئوليت خالي ميكنند و آن را تنها وظيفه مدارس ميدانند.
سيدمحمد عبداللهي در گفتوگو با خبرنگار دين و معارف اسلامي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، با ارزيابي از وضعيت نماز و توجه به نهادينه كردن فرهنگ نماز و عبادت در جامعه از سوي نهادهاي خانواده و متوليان اين امر اظهار كرد: براي نماز در گام اول بايد خانواده به عنوان نقطهي اساسي و كليدي مورد توجه باشد. اگر خانوادهها به آن شرايطي كه براي تربيت ديني و مذهبي كودكان تعيين شده، درست عمل كنند نيازي به هيچ موسسهاي براي ديندار كردن كودكان و جذب آنها به معارف و تربيت ديني نخواهد بود.
فرزندان از والدين نمازخوان الگو ميگيرند
وي خاطر نشان كرد: اگر يك خانوادهاي نمازي و ديني باشد از سنين كودكي به همان ميزان كه به تفريحات و سلامت فرزند خود توجه دارند، به تربيت ديني او نيز توجه خواهند كرد. كودكان از همان سنين ابتدايي رفتارهاي پدر و مادر را زير نظر دارند و اگر ببينند پدر و مادري نمازخوان هستند الگو خواهند گرفت و اگر به اين موارد توجه شود و كودكان به همراه پدر و مادر در فضاهاي معنوي و مراسمات ديني حضور داشته باشند، خود به خود اين فكر رشد خواهد كرد و مشكلات آتي بر سر راه پدر و مادرها وجود نخواهد داشت.
معاون فرهنگ و آموزش ستاد اقامه نماز با اشاره به آيه 132 سوره طه و روش پيامبر (ص) در دعوت از اهل بيت خود براي نماز تصريح كرد: پيامبر خدا به مدت 9 ماه وقتي كه به مسجد ميرفتند در خانه علي (ع) را ميزدند و ميفرمودند اي اهل خانه خداوند شما را مورد مهرورزي و رحمت خود قرار دهد و آنها را دعوت به اقامه نماز ميكرد. اين شيوه به عنوان يك الگو مطرح است كه در انجام امور ديني و ابلاغ آن به خانوادهها نبايد دلسردي، كمكاري و در انجام درست مسائل ديني غفلت كنيم و نگوييم اين كار را مدرسه انجام ميدهد.
خانوادهها از مسئوليت تربيت ديني فرزندان شانه خالي ميكنند
نهادينه سازي فرهنگ نماز و عبادت از دوران كودكي شروع ميشود
وي با تاكيد بر اينكه براي نهادينهسازي فرهنگ نماز و عبادت بايد از دوران كودكي شروع كرد، افزود: در تربيت ديني بايد طولي نگاه كنيم يعني از زمان انعقاد نطفه تا تربيت كودك و زماني كه وارد مرحله آموزشي ميشود به اين مباحث توجه شود.
گفتن" برويم نماز" با " برويد نماز" بسيار تفاوت دارد
معاون فرهنگ و آموزش ستاد اقامه نماز با اشاره به اينكه در گام دوم نوبت به موسسات آموزشهاي رسمي و ديني ميرسد كه بيشتر در مدرسه اتفاق ميافتد، خاطر نشان كرد: در مدرسه بايد ساز و كارهايي انتخاب شود كه تحميلي نباشد ضمن آنكه يكي از آسيبها اين است كه برنامههاي ما متناسب با سن كودك و نوجوان نيست و از ابزارهاي مناسب استفاده نميكنيم.
وي گفت: به عنوان مثال هر سال برنامهاي به عنوان جشن تكليف در مدارس برگزار ميشود كه تعدادي از دانشآموزان در اين برنامه حضور مييابند اما با برگزار كردن اين برنامهها نميتوانيم معارف ديني را به كودك ياد دهيم و آن را نهادينه كنيم چرا كه اين جشن تكليف بايد از سال اول ورود به مدرسه تا لحظهاي كه از مدرسه بيرون ميروند به صورت آزاد و عميق با رفتارهاي معلم، مربيان و مسئولان مدرسه انجام پذيرد.
عبداللهي ادامه داد: در مدرسهاي كه مدير، مربي و معلم در زمان نماز در دفتر خود مشغول كار هستند اين نكته را در ذهن كودك تداعي ميكند كه اگر نماز تكليف شرعي و الهي است چرا فقط براي ما اينگونه است بنابراين ابتدا بايد آنها كه مسئول هستند پيش قدم شوند و با حضور خود دانشآموزان را تشويق كنند لذا گفتن" برويم نماز" با " برويد نماز" بسيار تفاوت دارد.
رفتار معلمان اثر بسزايي در مقيد و متدين كردن دانش آموزان دارد
وي با بيان اينكه رفتار و عملكرد معلمان و مربيان به عنوان الگوهاي موثر و ماندگار در ذهن كودك از اركان نهادينه كردن معارف ديني به حساب ميآيد، گفت: رفتار معلمان اثر بسزايي در مقيد كردن و متدين كردن دانشآموزان دارد و مهمتر از برگزاري يكسري مسابقات و مراسمات است.
متوليان فرهنگي و صداوسيما زمينه توسعه و ترويج نماز در جامعه را فراهم كنند
معاون فرهنگ و آموزش ستاد اقامه نماز در ادامه با اشاره به نقش رسانهها به ويژه رسانه ملي در امر ترويج نماز اظهار كرد: خداوند در آيه 41 سوره حج تكليف تكتك افراد و نظام جمهوري اسلامي و حكومت اسلامي را به عنوان كساني كه ماموريت اصلي و رسالتشان در همه ابعاد و زواياي وجودي انسان است، مشخص كرده و يك درسنامه كلي براي همه متوليان فرهنگي است بنابراين مهمترين اصل براي متوليان كه بايد سرلوحه كارشان باشد اين است كه زمينههاي مناسب را براي توسعه و ترويج نماز در جامعه فراهم كنند.
عبداللهي خاطر نشان كرد: اين زمينهسازي ميتواند در ابعاد فيزيكي همچون گسترش نمازخانهها و مساجد و تهيهي ملزومات اقامه نماز در سراسر كشور باشد و يك بعد آن كه مهمتر است، بعد فرهنگي و زمينهسازيهاي فرهنگي و تربيتي در جامعه است كه اين كار توسط آموزش و پرورش، نهادهاي فرهنگي، رسانهها، مطبوعات، سينما و به ويژه رسانه ملي ميتواند انجام شود.
وي با اشاره به اينكه سينما و تئاتر كمترين پرداخت را به موضوع نماز دارند، گفت: در رسانه ملي نيز كه به عنوان يك رسانه در همهي خانوادهها نقش دارد از دو، سه سال پيش رويكردهايي كه به وضع نماز دارد مقداري بهتر شده است يعني توانستهاند رويكرد برنامههايشان را از سطوح قشري عمق داده و ارتقا ببخشند اما هنوز به وضعيت مطلوب نرسيده است.
عوامل فيلم و سريال در توليدات خود با كارشناسان قوي ديني مشورت كنند
معاون فرهنگ و آموزش ستاد اقامه نماز گفت: انتظار ما از صدا و سيما اين است كه نماز به عنوان ركني از ركنهاي اساسي نظام تربيتي، اخلاقي و فكري در جامعه موثر است، عوامل فيلم و سريال قبل از اينكه اقدام به توليد فيلم كنند با كارشناسان قوي ديني مشورت كنند زيرا يكي از آسيبها در توليداتي كه به امر نماز ميپردازد ميتواند تضييع نماز باشد زيرا گاهي وقتها تصاوير و نمودهايي به نمايش گذاشته ميشود كه به نماز آسيب ميزند و آن را تضعيف ميكند.
عبداللهي افزود: در يك فيلم كه پدر و مادر فرزند خود را ساعت 8 صبح براي رفتن به مدرسه بيدار ميكنند اين حركت نشان ميدهد كه فضاي نماز در آن خانه حاكم نيست يعني پدر و مادر و فرزند تا ساعت 8 خواب بودند و اين موضوع در برخي از فيلمها به گونهاي پرداخته ميشود كه غيرمستقيم به تضييع نماز منجر ميشود.
نمايش رابطه دختر و پسر به صورت غير شرعي در فيلمها، آسيبي غير مستقيم به فرهنگ نماز است
وي خاطرنشان كرد: همچنين از مصاديقي كه ميتواند به فرهنگ نماز آسيب بزند اين است كه انسجام منطقي بين اجزاي فيلم برقرار نيست يعني رابطه دختر و پسر به صورت غيرشرعي در يك فيلم به نمايش در ميآيد و اين به نوعي غيرمستقيم به فرهنگ نماز آسيب ميزند در حالي كه اگر با متخصصين ديني مشورت و هماهنگي شود قطعا راهكارهاي مناسبي ميتوانند نشان دهند.
حداقل به 70 هزار مسجد ديگر نياز داريم
وي همچنين با ارائه گزارشي از وضعيت فيزيكي مساجد در سراسر كشور گفت: در بحث فيزيكي مسجد كمبود فراواني داريم يعني اگر بنا بر اين بگيريم كه در خوشبينانهترين حالت 70 هزار مسجد در سراسر كشور داريم و اگر براي هر هزار نفر يك مسجد نياز داشته باشيم هماكنون حداقل به 70 هزار مسجد ديگر نياز داريم.
معاون فرهنگ و آموزش ستاد اقامه نماز يادآور شد: با توجه به اينكه نسبت جمعيت شهري به روستايي در كشور ما متعادل نيست و بيشتر مردم در شهرها ساكن هستند، تعداد مساجد در روستاها به مراتب بيشتر از شهرها است. به عنوان مثال در برخي از نقاط تهران بايد چهار تا پنج كيلومتر راه طي كنيم تا به يك مسجد برسيم و در برخي جاها تراكم مسجد است كه در يك كيلومتر چند مسجد وجود دارد.
عبداللهي خاطر نشان كرد: يكي از آسيبهاي ديگر در اين زمينه اين است كه در بسياري از مساجد فقط يك نوبت نماز اقامه ميشود و بسياري از مساجد در نوبت صبح تعطيل هستند و بخش ديگري از آنها فاقد امام جماعت بوده يا يكسري افرادي كه بازنشسته فرهنگي و نظامي هستند، اقامه نماز ميكنند كه اين شايسته مساجد نظام اسلامي نيست.
وي با بيان اينكه اگر ميخواهيم جذب حداكثري جوانان را به مسجد داشته باشيم، بايد در وضعيت هيات امناء، خادم و امام جماعت مسجد بازنگري اساسي كنيم، گفت: دورههاي آموزشي كه براي متوليان و مسئولان مساجد برگزار ميشود بايد مستمر، منسجم و عملي باشد تا بتوانند يك دوره مديريت مسجد را به آنان آموزش دهند و آنها حداقلهاي لازم را در رفتار با مخاطبان اعمال كنند.
فضاي فيزيكي و بهداشت مساجد در جذب حداكثري جوانان به مسجد موثر است
عبداللهي با اشاره به اينكه پيامهاي مقام معظم رهبري به اجلاسهاي سراسري نماز جمعبندي و براي دستگاهها اعلام شده است، گفت: نكته ديگر در جذب حداكثري جوانان به مسجد، توجه به فضاي فيزيكي آن است كه متاسفانه بهداشت، زيبايي و امكانات آن از سوي متوليان در برخي از مساجد خيلي مورد توجه قرار نميگيرد و اين شرايط نامطلوب در گريز جوانان و عدم حضور آنها در مسجد ميتواند موثر باشد.
انتهاي پيام
يکشنبه|ا|11|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 243]