واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: كاهش 30 هزار ميليارد دلاري ارزش بورسهاي دنيا طي يك سال
مديرعامل سابق شركت بورس از كاهش 30 هزار ميليارد دلاري (50 درصدي) ارزش روز سهام 46 هزار و 705 شركت در بورسهاي دنيا طي يك سال اخير خبر داد.
دكتر علي رحماني در گفت و گو با فارس، در رابطه با تعداد شركتهاي پذيرفته شده در بورسهاي دنيا و ايران اظهار داشت: كل شركتهاي پذيرفته شده در بورسهاي دنيا در سال 2007 ميلادي 45 هزار و 275 شركت بود كه اين متغير در سال 2008 به 46هزار و 705 شركت رسيد.
وي ادامه داد: از اين تعداد 11 هزار و 790 شركت مربوط به 11 بورس منطقه آمريكا، 20 هزار و 819 شركت در 18 بورس منطقه آسيا واقيانوسيه و 14 هزار و 96 شركت نيز در 24 بورس منطقه اروپا ،آفريقا و خاورميانه پذيرفته شد . در بورس ايران نيز تعداد شركتهاي بورسي در 31 دسامبر سال ميلادي گذشته 356 شركت بود.
وي با بيان اينكه ارزش روز 45 هزار و 275 شركت بورس دنيا در 31 دسامبر 2007 افزون بر 62 هزار و 167 ميليارد دلار بود خاطر نشان كرد: با توجه به سقوط قيمتها و ريزش شاخصها در سال 2008 ميلادي، ارزش روز 46 هزار و 705 شركت بورس دنيا به 33 هزار و 311 ميليارد دلار كاهش يافته است.
به گفته وي ارزش روز بورسهاي منطقه آمريكا بالغ بر 8/13 هزار ميليارد دلار، آسيا و اقيانوسيه 9/9 هزار ميليارد دلار و ارزش روز مناطق اروپا ، آفريقا و خاورميانه 4/9 هزار ميليارد دلار است.
رحماني در رابطه با ارزش روز بورس ايران نيز گفت: بورس ايران در حالي تا 31 دسامبر 2007 پذيراي 352 شركت با ارزش روز 44 ميليارد دلاري بود كه با توجه به واگذاري چند شركت مشمول اصل 44 و رشد قيمت سهام برخي از صنايع، با 356 شركت صاحب ارزش روز 49 ميليارد دلاري تا پايان دسامبر 2008 ميلادي شد. رحماني در برابر اين سوال كه آيا آماري از سرمايههاي جمع شده از طريق انتشار سهام در بورسها نيز وجود دارد يا خير خاطر نشان كرد: در سال 2008 ميلادي در كل بورسهاي دنيا 788 ميليارد دلار از طريق انتشار سهام جمع آوري شد.
وي ادامه داد: از اين حجم 189 ميليارد دلار مربوط به منطقه آمريكا، 217 ميليارد دلار متعلق به آسيا و اقيانوسيه و 382 ميليارد دلار نيز به سه منطقه اروپا- آفريقا و خاورميانه اختصاص داشت.
رحماني به آمار اين متغير در ايران اشاره كرد و گفت: در سال 2007 ميلادي در حالي 5 ميليارد دلار از بورس ايران جمع آوري شد كه سال 2008 ميلادي اين متغير به 7/2 ميليارد دلار رسيد.
وي در خاتمه گفت: آمار معاملات 53 بورس عضو فدراسيونهاي جهاني بورسها در سال 2008 ميلادي نشان ميدهد بالغ بر 113 هزار ميليارد دلار با سرعت گردش 4/2 مرتبهاي و 238 درصدي داد و ستد شده كه در همين مدت حجم معاملات بورس ايران 2/15 ميليارد دلار (يك ده هزارم جهان) و با سرعت گردش 5/26 درصد سهام همراه بود.
ارزشگذاري و فروش مزايدهاي
معاون سازمان خصوصي با اعلام نتايج جلسه هيات واگذاري از ارزشگذاري و فروش مزايدهاي 51 و 49 درصد سهام شركتهاي فرآب و پتروپارس به مبلغ 223 ميليارد تومان در روزهاي پاياني سال خبر داد.
اسماعيل غلامي در گفتوگو با فارس، با اشاره به برگزاري جلسه اين هيات اظهار داشت: در اين جلسه مصوب شد 49درصد از سهام شركت فرآب به ارزش 96 ميليارد تومان و 51 درصد از سهام پترو پارس به مبلغ 127 ميليارد تومان به صورت مزايدهاي واگذار شود.
وي با بيان اينكه مراحل مربوط به آگهي فروش سهام اين دو شركت دولتي روزهاي آينده انجام خواهد شد ادامه داد: سازمان خصوصي سازي در نظر دارد سهام اين دو شركت را ظرف روزهاي پاياني سال به فروش برساند.
غلامي به ديگر تصميمات هيات واگذاري اشاره كرد و گفت: واگذاري دو شركت ديگر دولتي در حالي به بررسي مجدد نياز داشت كه مصوب شد شركت ساختمانهاي آموزشي بابت رد ديون واگذار شود.
معاون سازمان خصوصي سازي با بيان اينكه در اين جلسه نحوه پرداخت تعهدات نيروگاهها تعيين و تكليف شد خاطر نشان كرد: هيات واگذاري با روشهاي پرداخت تعهدات نيروگاههاي مشمول واگذاري ( كه مورد نظر كميته تخصصي بود) موافقت كرد.
به گفته غلامي به نظر كميته تخصصي، تعهدات شركتهاي نيروگاهي به توانير و همچنين تعهدات توانير به دستگاههاي اجرايي بايد مانند بانكها و يا خزانه دولت پرداخت شود.
شفافسازي براي مخابرات
موضوع برداشت40 درصد سود دولت از شركت مخابرات براي سال آينده برطرف و در مجلس مصوب شده است كه اين موضوع بايد براي سال 87 نيز مشخص شود زيرا به هر حال از حسابهاي آنها برداشت شده است.
دكتر حسن قاليباف اصل - مديرعامل شركت بورس - در گفتوگو با ايسنا، در خصوص آخرين وضعيت شركت مخابرات اظهار كرد: كار مشتركي با سازمان بورس در حال انجام است كه براساس آن نامهاي به شركت مخابرات ارسال و درخواست شده است كه اين شركت قبل از باز شدن اطلاعات خود را به صورت شفاف ارايه كند.
وي يادآور شد: زيرا سرمايهگذاران به شركت بورس نامه نوشته و خواستار شفافيت اطلاعاتي اين شركت شدند بنابراين احساس ميشد در اطلاعاتي كه شركت مخابرات به بازار ارايه كرده ابهاماتي وجود دارد كه در اين راستا جلسه باز معارفه برگزار شد و در اين جلسه فعالان بورس سوالات خود را مطرح كردند.
وي با بيان اينكه شركت مخابرات بايد پيشبيني 88 خود را ارايه كند خاطرنشان كرد: براي بازگشايي نماد شركت مخابرات بايد گزارشات مربوط به سال 87 در خصوص تبصره بودجهاي كه در آن دولت40 درصد سود خود را از آن برداشته است ارايه كند كه تاكنون اين شركت اطلاعات خود را ارايه نكرده است. مديرعامل شركت بورس تاكيد كرد: تلاش ما اين است كه سعي كنيم حداكثر شفاف سازي را انجام دهيم زيرا شركت مخابرات سالها تحت قانون محاسبات عمومي فعاليت كرده و در حال حاضر به سهامي عام تبديل شده است. بنابراين برخي روشهاي حسابداري آنها همچنان مانند گذشته است لذا تا جايي كه ممكن است در مورد اين شركت شفاف سازي ميشود.
جذب سرمايههاي خارجي
عضو هيات علمي گروه اقتصاد دانشگاه تربيت مدرس گفت: وخيمتر شدن بحران مالي جهان نوسانات بازارهاي بورس اروپايي را به ايران منتقل خواهد كرد.
دكتر سيد ابراهيم حسيني نسب در گفتوگو با ايسنا، پيرامون وضعيت كنوني بورس ايران عنوان كرد: بحران مالي موجود در جهان بازار بورس ايران را به بازار بورس بين المللي متصل ميكند، لذا نوسانات اين بازارها بر بازار بورس تهران بسيار تاثير گذار است و اگر بحران مالي وخيم تر شود ميتواند پيامدها و نوسانات بازارهاي بورس اروپايي را به ايران انتقال دهد.
وي در ادامه تصريح كرد: با توجه به سازماندهيهاي صورت گرفته از سوي دولت نهم ثبات بازار بورس افزايش پيدا كرده است.
حسيني نسب با بيان اينكه ايران در زمينه بازار بورس سابقه تاريخي كمي دارد اظهار كرد: به دليل اينكه اقتصاد و اصولا مديريتها در كشور ما دولتي بوده سرمايه گذاران خارجي با ترديد بيشتري در رابطه با سرمايه گذاري در بورس تهران عمل ميكنند زيرا اساسا سبك سرمايه گذاريها در بازار بورس بين المللي به گونهاي است كه بيشترين سهام به بنگاههاي خصوصي تعلق دارد، با اين حال بورس تهران تا حدودي امكان جذب سرمايههاي خارجي را دارد؛ اما تاثير فراگيري جذب بورس در بازار بورس تهران محدود است و حتي بحران مالي جهان نيز گرايش به سمت بازار بورس ايران را به طور قابل ملاحظهاي افزايش نمي دهد.
عضو هيات علمي دانشگاه در ادامه خاطرنشان كرد: اصولا رونق بورس وابسته به رونق بخش واقعي اقتصاد است و هرچه رشد توليد ملي و ثبات آن بيشتر باشد و به طور كلي اقتصاد كشورها از تكنيكهاي پيشرفته تري برخوردار باشد، جذابيت بازار بورس براي سرمايه گذاران افزايش مييابد.
حسيني نسب افزود: در حال حاضر بيشتر واحدهاي سهامي عرضه شده در بورس تهران به استثناي بخش صنايع وابسته به نفت، از نو آوريهاي لازم جهت جذب خريداران سهام برخوردار نيستند، اما شركتهاي جديد التاسيس با صنايع پايين دستي نفت آينده نسبتا خوبي را در انتظار دارند، لذا با توجه به اينكه نفت متقاضيان بسياري در سطح جهان به ويژه در اروپا دارد انگيزهاي قوي براي سرمايه گذاري در بخش صنايع نفت و پتروشيمي را فراهم ميآورد.
حسيني نسب با تاكيد بر حضور چشم گير سرمايه گذاران ايراني مقيم خارج از كشور مخصوصا در بازار بورس اروپا و آمريكا عنوان كرد: با توجه به بحران مالي جهان، سرمايه گذاران ناچارند كانالهاي جديدي از جمله بازار بورس ايران را براي سرمايه گذاريهاي خود در نظر بگيرند، چنانچه در اين رابطه بتوان انگيزههاي قويتري را فراهم كرد، بخش قابل ملاحظهاي از سرمايهگذاريهاي ايرانيان در خارج از كشور، جذب بورس ايران ميشود.
اين مدرس دانشگاه ضمن تاكيد بر بكر بودن بازار سرمايه گذاري ايران نسبت به اروپا و آمريكا عنوان كرد: بازدهي سرمايه گذاري بورس تهران بالاست، البته به شرطي كه ساير عوامل يعني دسترسي به تكنولوژي و مديريت قوي خصوصي يا دولتي قوي و به طور كلي كارآمدي مديريت مهيا باشد به اين ترتيب زمينههاي سرمايه گذاري با بهرهوري بالا فراهم ميشود. اما مسئله خريد سهام از سوي خارجيها و ايرانيان مقيم خارج از كشور، بستگي تام به مسئله محاصره اقتصادي ايران دارد چرا كه اين مسئله ميتواند زمينه ساز بي ثباتيها در تصميمگيري سرمايهگذاران بورس باشد و هزينه ريسك سرمايهگذاري در ايران را افزايش دهد.
حسيني نسب خاطرنشان كرد: اقتصاد سياسي ايران كه مهمترين شاخصه آن ريسك سياسي يا اقتصادي است درسرمايه گذاريهاي خارجي در بورس تهران موثر است زيرا اگر اين عامل در قياس با ساير كشورها بالاتر باشد در حكم عامل بازدارندهاي براي خريداران خارجي در بازار بورس تلقي ميشود.
شنبه|ا|17|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 177]