واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: سكوت رسانه هاي آمريكا درباره قرارداد سري اتمي با كانادا
سپري شدن يك هفته از افشاي قرارداد سري كانادا و آمريكا درباره انتقال اورانيوم بسيار غني شده كانادا به مراكز اتمي آمريكا ، نتوانسته است رسانه هاي آمريكايي را به كنار گذاشتن سكوت در اين باره متقاعد كند .
در هفته گذشته برخي رسانه هاي مستقل كانادا از افشاي قراردادي سري ميان اوتاوا و واشنگتن پرده برداشتند كه طبق آن ، اورانيوم تسليحاتي به صورت مخفيانه از كانادا به آمريكا حمل مي شود .
بر اساس اين توافق محرمانه كه گفته مي شود با نظارت مستقيم استفان هارپر ، نخست وزير كانادا ، و باراك اوباما ، رئيس جمهور آمريكا ، امضا شده است ، تا شش سال ديگر ، محموله هايي از اورانيوم بسيار غني شده نيروگاه اتمي چاك ريور در اونتاريو كانادا ، به خاك آمريكا انتقال داده خواهد شد .
ائتلاف كانادايي پاسخگويي هسته اي ، اين توافق محرمانه دو كشور را اقدامي غير قانوني خوانده كه امنيت شهروندان دو كشور را در مسير كاميون هاي عبوري از مبدا تا مقصد ، به خطر انداخته است .
فعالان صلح طلب كانادا همچنين از احتمال سرقت محموله ها به دست گروه هاي تروريستي ابراز نگراني كرده اند .
به گفته اين گروه ها ، مقدار اين محموله ها به اندازه اي است كه قابليت ساخت چندين بمب اتمي به اندازه بمب هايي كه بر روي هيروشيما ريخته شد ، وجود دارد .
كميسيون ايمني هسته اي كانادا ، تا كنون هيچ واكنشي به اين اعتراض ها نشان نداده و فقط اعلام كرده است : محموله ها با نظارت شديد امنيتي از جمله مسيرها ، روش هاي حمل و نقل ، مقادير و زمان بندي هاي مشخص محافظت مي شوند .
آژانس فدرال هسته اي كانادا نيز به عنوان يكي از مراجع هماهنگ كننده انتقال اورانيوم اين كشور ، اعلام كرده است : آئين نامه هاي اين مركز ، اجازه اطلاع رساني درباره اين قبيل نقل و انتقال ها را نمي دهد .
اين در حالي است كه كمتر از يك سال پيش ، يكي ديگر از پرونده هاي هسته اي كانادا ، جنجال زيادي را ميان مردم و رسانه هاي اين كشور ايجاد كرد .
آن جنجال درباره انتقال شانزده ژنراتور اتمي از كارخانه اتمي بروس پاور كانادا ، از راه درياچه گريت تا رودخانه سينت لارنس و در نهايت به مقصد اروپا بود .
برخي رسانه هاي نوشتاري كانادا ، افشاي دوباره ماجراي صادرات اورانيوم بسيار غني شده به آمريكا را سناريويي تكراري خوانده اند .
دولت كانادا كه همواره در مجامع بين المللي ، به شدت موضع ضد غني سازي ، حتي براي مصارف پزشكي مي گيرد ، درباره اين ماجرا فقط مدعي شده است افراد مجاز و سازمان هايي مانند پليس ، از مسير گذر كاميون هاي حامل اورانيوم غني شده و جزئيات اين نقل و انتقال آگاه هستند .
بيل گارلند ، استاد بازنشسته فيزيك اتمي دانشگاه مك مستر ، و رئيس ائتلاف هسته اي كانادا ، گفت : فكر نمي كنم مردم كانادا از حمل و نقل مواد اتمي در خيابان هاي كانادا آگاه باشند و ضروري است مردم از رويدادهايي كه در حال رخ دادن است ، با خبر باشند .
گفته مي شود اين توافق كانادا و آمريكا ، بخشي از طرح بين المللي وسيع تر كابينه اوباماست كه خواهان تثبيت اورانيوم غني شده سطح بالا در مكان هاي كم وسعت تر ، اما مطمئن تر در سراسر جهان است .
اما با وجود اين افشاگري ، رسانه هاي آمريكايي كمترين توجهي به ماجرا نشان نداده اند و در پي آن ، مردم آمريكا نيز از ماجرا بي خبرند .
يك شهروند آمريكائي ، با ابراز مخالفت خود درباره توسعه سلاح هاي اتمي آمريكا ، سازمان ملل متحد را مسئول پيگيري از قبيل فعاليت هاي محرمانه دولت ها در زمينه توسعه جنگ افزارهاي اتمي خواند .
اين در حالي است كه زوجي كانادايي كه براي تعطيلات سال نو ميلادي ، به نيويورك آمده بودند ، در مصاحبه اي گفتند : ما مخالف صادرات اورانيوم به هر كشوري هستيم ، اما دولت محافظه كانادا ، پيگير گسترش بيش از پيش روابط خود با دولت آمريكاست ، بنابراين بسياري از اين توافق ها را دور از چشم مردم و با وجود مخالفت آنان ، به اجرا مي گذارد .
شنبه|ا|10|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 253]