واضح آرشیو وب فارسی:آفرينش: گل گشت
استان سمنان
استان سمنان با 95815 كيلومتر مربع وسعت، يكي از استان هاي وسيع ايران به شمار مي آيد. اين استان از شمال به استان هاي مازندران و گلستان، از جنوب به استان اصفهان، از مغرب به استان هاي تهران و قم و از مشرق به استان هاي خراسان شمالي و رضوي محدود شده است. اين استان به خاطر موقعيت جغرافيايي، داراي اقليم بياباني و نيمه بياباني و خشك است و به دليل محدوديت هاي آب و خاك، از موقعيت كشاورزي مطلوبي برخوردار نيست. استان سمنان در حال حاضر داراي 4 شهرستان، 14 شهر، 10 بخش، 28 دهستان است. شهرستان هاي آن عبارتند از: سمنان، شاهرود، دامغان و گرمسار.
استان سمنان يكي از استان هاي مهم ايران است كه به سبب ويژگي هاي خاص موقعيتي و تاريخي خود; مجموعه اي از زيبايي ها و مناظر بديع طبيعي چون جاذبه هاي كويري و كوهستاني را همراه با جاذبه هاي منحصر به فرد تاريخي چون كاروان سراهاي تاريخي، قلعه هاي قديمي، آب انبارها و قنات هايي با معماري منحصر به فرد; مسجد هاي تاريخي; بقعه ها و آرامگاه هاي مشاهير و... در يك جا به نمايش گذاشته است و مخاطبان و بازديد كنندگان از اين استان را با رضايت مندي از بازديد كم نظير خود بدرقه مي كند.
محدوده كنوني استان سمنان بخشي از ايالات "ورن" يكي از ايالات 16 گانه دوران باستان (اوستائي) بوده كه در دوره مادها و هخامنشيان بخشي از قلمرو سرزمين "پارت" را در مجاورت مادها تشكيل مي داده است. در دوران سلوكيان و اشكانيان، اين سرزمين "كومي سن" يا كومش ناميده مي شد كه در قلمرو پارتها بوده و بعدها در متون اسلامي معرب شده و بصورت قومس درآمده است.
اهميت سرزمين كومس يا كومش در تمامي دوران هاي تاريخي به واسطه قرار گرفتن اين سرزمين بر تلاقي گذرگاه هاي ارتباطي ميان سرزمين هاي طبرستان با سرزمين هاي داخلي فلات ايران از يك طرف و سرزمين هاي خراسان و ماورا»النهر و آذربايجان از طرف ديگر بوده است. به علت همين موقعيت ويژه; در سراسر تاريخ، اين استان يكي از مناطق با اهميت كشور به شمار مي رفته و در واقع معبر تمام حوادثي بوده كه ميان شرق و غرب ايران رخ داده است.
اين منطقه در تمام دوره حكومت مادها و هخامنشيان، كوميسنه يا كوميشان (قومس بعد از اسلام) جزو ايالت بزرگ پارت يا به شمار مي رفته و در اين دوره; سمنان شهر سرحدي ايالت هاي پارت و ماد به شمار مي رفته است. به همين علت برخي از مورخان، زماني اين شهر را جزو مادها و گاهي جزو پارت ها به حساب مي آورند.
سلوكيان بزرگ ترين عامل يوناني كردن مشرق بودند و به همين جهت، براي ادامه فرمان روايي خود نظر مساعد مردم را لازم داشتند. براي اين كار تقريبا شصت شهر در مشرق و ايالت پارت بنا كردند. يكي از اين شهرها آپاما يا لاسگرد فعلي است كه در 34 كيلومتري سمنان واقع شده و ديگري شهر هكتا پليس (صد دروازه) است كه عده اي آن را دامغان مي دانند. اشكانيان ايالات ايران را به هجده بخش وسيع تقسيم كردند كه يكي از ايالت هاي مهم آن كميسن قوميس يا قومس در نواحي سمنان و دامغان كنوني بود.
آب و هوا
آب و هواي اين شهر در تابستان گرم و در زمستان نسبتا سرد مي باشد. بارندگي هاي اين شهر در فصول سرد سال صورت مي گيرد و ميزان متوسط بارندگي سالانه آن 140 ميليمتر مي باشد. متوسط درجه حرارت سالانه 17/7درجه سانتيگراد است و اين در حالي است كه حداكثر مطلق حرارت 44/5 درجه سانتيگراد و حداقل مطلق /4-6 درجه سانتيگراد گزارش شده است. همچنين متوسط تعداد روزهاي يخبندان در طول سال در حدود 48 روز مي با شد
دروازه ارگ سمنان
دروازه ارگ سمنان در شهر سمنان واقع است. اين بنا دروازه شمالي و تنها باقي مانده ارگ سمنان است كه در زمان بهمن ميرزاي بها»الدوله فرزند فتحعلي شاه قاجار، ساخته شده است.
از نوشته كتيبه روي آن برمي آيد كه ساختمان آن در سال 1302ه.ق، در زمان سلطنت ناصرالدين شاه قاجار و حكمراني انوشيروان ميرزا حكمران سمنان، دامغان، شاهرود و بسطام به اتمام رسيده است.دروازه ارگ فعلي در واقع دروازه شمالي مجموعه ارگ دولتي قديم سمنان بوده است. امروزه از مجموعه ارگ دولتي كهن سمنان چيزي باقي نمانده است زيرا در زمان رضا شاه به هنگام ساخت و ساز خيابانها و بناهاي نو، تمامي اين مجموعه، به جز دروازه شمالي آن تخريب شد.
مسجد امام، مسجد شاه يا مسجد سلطاني
در مركز شهر سمنان واقع شده و يكي از مهمترين و زيباترين بناهاي تاريخي و مهم سمنان است.اين مسجد داراي چهار در بزرگ ورودي از شمال، جنوب، شرق و شمال غربي است. در شمال غربي به دالان درازي باز ميشود كه در انتهاي آن تكيه پهنه است. درهاي شمال، جنوب و شرق داراي هشتي دالان و دهليز هستند. بالاي درهاي شمالي و شرقي تزئينات مقرنس كاري گچي زيبا با دو گوشواره دو طبقه در طرفين با پشت بغل هاي كاشي كاري شده وجود دارد. در هشتي هاي شمالي، جنوبي و شرقي تاقهاي آجري گنبددار با تاقنما هاي متعدد با لچكي كاشي كاري شده مشاهده مي شوند
امام زاده سلطان شاه نظر (آرادان، گرمسار)
در بخش آرادان واقع در 15 كيلومتري جنوب شرقي شهرستان گرمسار بقعه اي وجود دارد كه به نام امام زاده سلطان شاه نظر معروف مي باشد. ساختمان اين بقعه مربوط به دوره قاجاريه است. نوع مصالح به كار رفته آن از خشت و چينه مي باشد و داراي اتاق هاي جناغي و گنبدي تقريبا مخزوطي با ساقه كوتاه است. اين ساختمان از نظر معماري در نوع خود كم نظير مي باشد و داخل گنبد از گچبري هاي جالبي برخوردار است. بناي فوق بر روي تپاي واقع شده كه از فاصله دور به خوبي نمايان است. ارتفاع گنبد از داخل صحن حدود 10 متر مي باشد و مدخل ورودي به داخل صحن از شبستاني مي گذرد كه داراي ابعادي به طول 8 متر و عرض 4 متر و در مدخل آن درهايي چوبي نصب گرديده است. سطح شبستان به ابعاد 4*8 مي باشد و مقداري از كف صحن بلندتر است و به وسيله چند پله كم عرض، شبستان را به صحن متصل مي نمايد. مساحت كل بنا حدود 220 متر مربع است. بقعه داراي حرم تقريبا مستطيل شكل به ابعاد 8*5 متر است كه در وسط ضريح چوبي به طول 2 متر و عرض 5.1 متر وجود دارد كه روي قبر را پوشانده كه فاقد هرگونه سنگ نبشته است.
تپه سنگ چخماق "
در هشت كيلومتري شامل شاهرود مجموعه اي از تپه هاي باستاني و طبيعي به نام سنگ چخماق قرار دارد. تپه تاريخي شهر شاهرود و نيز روستاهاي اطراف از نقاط بررسي شده توسط باستان شناسان است كه اطلاعات ارزشمندي از ادوار پيش از تاريخ تا دوره اشكاني در اختيار علاقمندان قرار مي دهد.
برج كاشانه
درجنوب شرقي مسجد جامع بسطام برجي است كه به سبك آرامگاهي دوران مغول به صورت كثيرالاضلاع سي ضلعي كه ورودي آن درداخل مسجد و كنار محراب قرار دارد به وسيله دهليزي به آن منتهي مي شود.
قلعه گردكوه "
در 18كيلومتري غرب دامغان واقع است . تنها راه رسيدن به قلعه از جانب شرقي آن است بقيه مسيرهاي طبيعي با سنگ و گچ مسدود شده و غيرقابل عبور است.
اين بناهنگام اختفاي فداييان اسماعيليه يكي از مواضع سخت و نفوذ ناپذير آنها محسوب مي شده است.
دوشنبه|ا|19|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفرينش]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 205]