واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: /پيگيري روند مصوبات هيات دولت در استان اصفهان/ بازديد خبرنگاران از تلويزيون روستايي بردكان و شبكه آبياري قرهقاج و...
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي
خبرنگاران در ادامه بازديد خود از روند پيگيري پروژههاي مصوب دور اول سفر هيات دولت به استان اصفهان،از راهاندازي تلويزيون روستايي بردكان از توابع سميرم، سد و شبكه آبياري قرهقاج و سايت تلفن همراه بازرسي ورودي سميرم بازديد كردند.
به گزارش خبرنگار اعزامي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) تمامي روستاهاي سميرم از شهرستانهاي استان اصفهان از چهار شبكه تلويزيوني بهرهمند هستند.
زماني مديرعامل شركت مخابرات استان اصفهان، خاطرنشان كرد: در دولت نهم در حوزه مخابرات استان تاكنون ٤٧ پروژه با ٣٠٥ ميليارد تومان اعتبار مورد بهرهبرداري قرار گرفته است.
وي با بيان اينكه " در سال ٨٧ ، هزار و ٤١٤ پروژه با اعتبار ٩٤ ميليارد تومان در دستور كار قرار گرفت" افزود: در راستاي سفر رييسجمهور به استان براي بخش مخابرات هفت مصوبه در نظر گرفته شده بود.
وي خاطرنشان كرد: در دايره تلفن همراه از ميزان ٩٢٥٠٠ شماره به تعداد ٩٢ هزار و ٨٢٠ شماره واگذار شده است كه نشاندهنده پيشرفت صددرصدي در اين زمينه است.
مديرعامل شركت مخابرات استان اصفهان افزود: تمامي ١٠١ روستايي كه در تعهدات سفر رياست جمهوري بوده است با ٢٣٠ درصد پيشرفت در امر مخابرات به نتيجه رسيده است.
مديرعامل شركت مخابرات استان اصفهان، همچنين از سه شاخص بسيار مهم در مخابرات استان اصفهان سخن گفت و اظهار كرد: در حوزه تلفن ثابت با ميانگين كشوري ٨/٣٣ نفر ضريب نفوذ داشتهايم كه اين ضريب هماكنون در استان به ٤٠ نفر رسيده است. همچنين در حوزه تلفن همراه كه معدل كشوري ٤٢ است معدل استان به ٥٥ رسيده است و در زمينه اينترنت نيز شاخص كشوري ٢٧ و معدل استان ٣/٣٤ ميباشد.
وي همچنين در مورد پروژه سايت BTF تلفن همراه جادهاي پشت ميل شهرستان سميرم با بيان اينكه "كل اين سايت از پروژههاي مصوب هيات دولت بوده است" گفت: زمان ميزان اعتبار هزينه شده براي راهاندازي اين سايت را كه با هزينه تلفن ثابت براي مشتريان محاسبه ميگردد ١٠٠ ميليون تومان است كه طي چهار ماه اين سايت به بهرهبرداري كامل رسيده است.
همچنين قائديها فرماندار سميرم اين شهر را بزرگترين شهرستان ييلاقي كشور خواند و اظهار كرد: به خاطر بافت ييلاقي اين شهرستان در اكثر مواقع سرمايهگذاريها جواب نميدهد.
وي اعتبارات اختصاص داده شده به اين پروژه را ٢٠ ميليارد تومان عنوان و اظهار كرد: با افزايش صددرصدي اعتبارات و تسريع عمليات اجرايي شاهد پيشرفت ٩٠ درصدي اين پروژه هستيم.
طرفه گفت: سد رودخانه قرهقاج كه به سد شيربرنجي نيز معروف است ميتواند به اكوسيستم منطقه كمك كند. همچنين در افزايش گردشگري منطقه و تلطيف هوا نيز كمك شاياني خواهد داشت.
خبرنگاران در ادامه از ايستگاه تقليل فشار شمال استان اصفهان بازديد كردند.
طغياني مديرعامل شركت كاز استان اصفهان گفت: هماكنون از ٩٧ طرح استان ٩٠ شهر گاز دارد و اميدوارم تا سال آينده هفت شهر باقي مانده داراي گاز شود.
وي افزود: در سطح استان اصفهان ١٦ هزار و ٥٠٠ كيلومتر شبكهگذاري گاز وجود دارد كه از اين رقم شبكهگذاري پنج هزار و ٥٠٠ كيلومتر در دولت نهم اتفاق افتاده و چهار هزار و ٥٠٠ كيلومتر نيز در دست اجراست.
وي با بيان اينكه " عمليات گازرساني استان اصفهان حركت ٢٨ ساله مورد نظر را در طي ٢٤ سال گذرانده است" خاطرنشان كرد: در ١٠٠ روستاي استان اصفهان در حال طراحي و برآورد قيمتها براي اجرايي شدن پروژههاي گازرساني هستيم.
وي خاطرنشان كرد: قبل از دولت نهم در استان اصفهان تنها ٨ ايستگاه CNG وجود داشت اما هماكنون به ٧٢ ايستگاه CNGگازرساني شده و از اين تعداد ٧٠ ايستگاه به بهرهبرداري رسيده و ٨٠ ايستگاه در حال اجراست.
پروژه قطعه دوم راهآهن سريعالسير برقي قم- اصفهان از ديگر پروژههايي بود كه خبرنگاران از آن بازديد كردند.
داوودآبادي رييس حوزه راهآهن استان اصفهان به ارائه گزارشي از مراحل اجراي اين پروژه پرداخت و خاطرنشان كرد: استان اصفهان به لحاظ دارا بودن موقعيت خاص و وجود مراكز عظيم صنايع فولاد، پالايشگاهها و كارخانجات نساجي، سيمان و مراكز دامپروري، كشاورزي و مواد غذايي از يك طرف و جاذبههاي تروريستي و قرار گرفتن در مسير استانهاي فارس، يزد و كرمان از سوي ديگر سبب گرديده همواره پذيراي تعداد زيادي مسافر باشد.
وي افزود: محور تهران - قم - اصفهان از محورهاي پررفت و آمد كشور محسوب ميشود و تعداد مسافرين تهران - قم -اصفهان حدود ٢٠ ميليون نفر در سال برآورد ميشود كه براساس آمار توزيع سفر ٨٣ درصد از مسافرتهاي بينشهري با مينيبوس و اتوبوس و ٤ درصد با وسايل نقليه شخصي و بقيه با هواپيما و راهآهن صورت ميگيرد.
داوودآبادي خاطرنشان كرد: ترافيك سنگين اين محور موجب گرديده كه آمار تصادفات در دو سال افزايش يابد در حالي كه سهم راهآهن در جابجايي مسافر در اين محور ساليانه حدود ٢٠٠ هزار نفر ميباشد كه علت عدم استقبال مردم از اين وسيله مطمئن در درجه اول بعد مسافت و در مرحله بعد زمان سفر(٧:30) ساعت ميباشد.
رييس حوزه راهآهن استان اصفهان با بيان اينكه " تعداد مسافران هوايي در مقايسه با راهآهن نستبا زياد است و ميزان آن به بيش از ٨٠٠ هزار نفر ميرسد كه البته تقاضا بيش از اين رقم برآورد شده است" گفت: روند افزايش مسافرين اين محور و دشواريهاي حمل و نقل جادهاي ايجاب ميكرد تا در اين راستا راهحل هايي انديشيده شود؛ لذا با انجام مطالعات مسير طول راهآهن موجود تهران - قم - اصفهان از ٤٩٧ كيلومتر به ٤٠ كيلومتر و با به كارگيري قطارهاي سريعالسير، زمان سير نيز از ٧:30 فعلي به ١:30 كاهش خواهد يافت.
داوودآبادي گفت: با اجراي اين پروژه مسافرين بيشتر از اين وسيله نقليه مطمئن و ايمن استفاده خواهند كرد. اين طرح به دو قسمت تهران، قم انشعاب (محمديه- ساقه) به طول ١٧٠ كيلومتر و انشعاب – اصفهان به طول ٢٤٠ كيلومتر تقسيم شده كه قسمت اول تهران تا ايستگاه انشعاب در دست مطالعه و قسمت دوم ايستگاه انشعاب تا اصفهان به طول ٢٤٠ كيلومتر است كه از شهرهاي دليجان، ميمه و مورچهخورد عبور مينمايند.
وي خاطرنشان كرد: اعتبارات سال ٨٧ پروژه ١٠٠ ميليارد ريال از بودجه عمومي بوده است كه ٧٠ ميليارد ريال آن تخفيف پيدا كرده و از بحث اعتبارات مصوب رياست جمهور كه از طريق مديريت مصرف سوخت تامين شده حدود ١٨٠ ميليارد ريال بوده است كه از اين عدد ٧٠ درصد آن محقق شده است و پيشبيني ميشود اگر اعتبارات اين طرح تامين شود تا پايان سال ٨٨ زيرسازي اين پروژه به اتمام خواهد رسيد و اعتبار موردنظر ما معادل ١٨ هزار و ٥٠ ميليارد ريال است.
در ادامه جوادي فرماندار شاهينشهر و ميمه گفت: از پروژههاي مصوب سفر رييسجمهور به استان اصفهان ٧٤ پروژه خاص شهرستانهاي شاهينشهر و ميمه بوده است كه از اين تعداد ٣٤ پروژه به صورت صد در صد به اتمام رسيده و مورد بهره برداري قرار گرفته است.
وي افزود: ١٢ پروژه هنوز احيا نشده و زمان اجراي آن در سالهاي ٨٨ و ٨٩ خواهد بود.
جوادي خاطرنشان كرد: از كل ٧٤ پروژه موجود ٥/٦١ درصد پيشرفت فيزيكي داشتهايم.
انتهاي پيام
دوشنبه|ا|19|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 123]