واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: تيم فرگوسن خستگي نميشناسد رمز موفقيت منچستريونايتد
جام جم آنلاين: پس از نمايش خيرهكننده منچستريونايتد مقابل اينترميلان در بازي رفت مرحله يكهشتم نهايي ليگ قهرمانان، اين موضوع مطرح شد كه حالا فرگوسن داراي بهترين تيم در رقابتهاي اروپايي از زمان آغاز به كارش در باشگاه منچستريونايتد است.
در سنسيرو شاگردان فرگوسن به يك تساوي ارزشمند دست يافتند كه بخت آنها را براي صعود افزايش داد. قهرمان اروپا در اين بازي برتري آشكار تاكتيكي و تكنيكي خود را نشان داد. روزنامه ايتاليايي لاريپابليكا اين موضوع را به تفصيل نوشت. در ليگ قهرمانان كمتر پيش آمده كه يك تيم در خانه تيمي بزرگ و مدعي، تمام 90 دقيقه را حاكم بازي باشد و مرتب حمله كند. در اروپا تا پيش از مصاف اينتر و منچستريونايتد چنين اتفاقي نيفتاده بود.
روزنامه تايمز در اين باره نوشت: تعجبآور بود كه اينترميلان در خانهاش در مصاف با حريفي خارجي، در همان نيمه اول بازي 11 بار دروازهاش به خطر افتاده باشد. منچستريونايتد بيستمين مسابقه بدون شكست خود را در ليگ قهرمانان برگزار كرد كه يك ركورد به شمار ميآيد. تيم سال 1999 فرگوسن پيروزيهاي بزرگي را در ميادين اروپايي كسب كرد، اما انسجام و تاكتيك تيم كنوني را نداشت. تيم فصل گذشته هم كه در مسكو به جام قهرماني ليگ قهرمانان رسيد، استحكام تيم امسال را نداشت. اين تيم در سفر به ليون و بارسلونا با كمك شانس و بازي دفاعي از ميانه ميدان به هدفش رسيد.
اما منچستريونايتد 2009 در بازيهاي دور از خانه هم با قدرت به ميدان ميرود و به دنبال شانس نيست. اين تيم همان سبك بازي خود را در ليگ برتر در رقابتهاي اروپايي نيز پياده ميكند؛ حركت روان، انعطاف در تاكتيكها و استفاده بموقع از ضدحملهها.
مدرسه ليگ قهرمانان
فرگوسن به بازيكنان جوانش چون وين روني و كريستيانو رونالدو درس داده كه چگونه نظم و انضباط داشته باشند و چگونه بازيكناني محكم شوند. آنها برخي از درسهاي خود را در ليگ قهرمانان آموختهاند. آنها ميدانند وقتي تيم از حالت تدافعي به حالت تهاجمي درميآيد، كجا باشند و چگونه در برنامههاي ضد حمله تيم شركت و فضاهاي كافي براي خلق موقعيت فراهم كنند. رونالدو چهل و نهمين بازياش در ليگ قهرمانان در سن سيرو برگزار كرد، بنابراين او تجربه اروپايي ارزشمندي كسب كرده است.
برباتوف، اورا و ويديچ نيز نشانههاي بارزي از پيشرفت نشان دادهاند و در قالب تاكتيكهاي فرگوسن خود را پيدا كردهاند.
به نظر ميرسد فرگوسن بازيكناني دارد كه براي بازي در رقابتهاي اروپايي زاده شدهاند. منچستريونايتد حالا از گذشته اروپاييتر بازي ميكند و تاكتيكهاي خود را در اروپا به اجرا درميآورد. فرگوسن ميگويد كارلوس كوئيروز كمك سابق او نقش موثري در بهبود تاكتيك تيم داشت و به منچستريونايتد كمك كرد تا اروپاييتر بازي كند. خيليها فكر ميكردند با رفتن كوئيروز از اولد ترافورد سرخپوشان دچار ضعف تاكتيكي شوند، اما فرگوسن با هوشياري برنامهها و توصيههاي تاكتيكي كوئيروز را همچنان در تيم به كار گرفت و نتيجهاش را در رقابتهاي اين فصل ليگ قهرمانان ديد. فرگوسن مبناي كارش را سيستم 2 - 4 - 4 قرار داده است. البته براساس بازيها در سيستم تغييراتي ايجاد ميكند.
بنابراين ميبينيم خيلي راحت رونالدو، گيگز، پاركجي سونگ و برباتوف به خط ميانه ميدان نزديك ميشوند و در نقش هافبك تهاجمي در برنامههاي تيم ظاهر ميشوند. برنامههاي فرگوسن، مورينيو را فريب داد و به اين ترتيب ديديم كه منچستر يونايتد در مقابل اينتر بازي روان و تهاجمياش را بخوبي به نمايش گذاشت.
نتايج سيستم چرخشي
بزرگترين پيشرفت اين فصل منچستر يونايتد در قدرت تركيب تيم بوده است. تيم 2009 فرگوسن بهتر از تيم سال 1999 نيست؛ اما بازيكنان جوان و با استعدادتري دارد. بنابراين استقامت و قدرت آن بيشتر است. در رقابتهاي سنگين و مسابقات پشت سر هم، آمادگي جسماني و قدرت تيمي تعيينكننده است.
فرگوسن شكست 3 بر صفر تيمش مقابل ميلان در سال 2007 را بخوبي به ياد دارد. در آن سال يونايتد با خستگي به سن سيرو رسيد و توان 90 دقيقه بازي پاياپاي را نداشت. اما در سن سيروي 2009 منچستريونايتد تيمي سرحال و آماده بود.
بازيهاي محكم و روان منچستريونايتد اين صحبت را پيش كشيده كه سرخپوشان قادرند فاتح 4 جام شوند
سيستم چرخشي در اين تيم يكي ديگر از علتهاي آمادگي سرخپوشان در اين فصل است، در مسابقه مقابل اينتر نيز فرگوسن شيوه استفاده چرخشي از بازيكنان را به كار گرفت. منچستريونايتد بدون پل اسكولز، ويديچ، روني و كارلوس تهوز مسابقه را آغاز كرد. فرگوسن در اين باره ميگويد: من ميتوانستم دو تيم را دو روز پياپي به زمين بفرستم كه توان يكساني داشته باشند.
بازيهاي محكم و روان منچستريونايتد اين صحبت را پيش كشيده كه سرخپوشان قادرند در اين فصل برنده ليگ برتر، ليگ قهرمانان، جام حذفي و جام باشگاههاي جهان شوند. اما فرگوسن صادقانه ميگويد فكر نميكنم اين اتفاق بيفتد. در مسابقات حذفي ممكن است يك بازي را خيلي راحت ببازيد. بنابراين نگاه اصليام به انتخابهاي مهمتر يعني ليگ برتر و ليگ قهرمانان است.
پيش از اين، تنها يك بار تيمي بريتانيايي در يك فصل 4 جام برده است. در فصل 67 1966 تيم سلتيك گلاسگو علاوه بر فتح 3 جام خانگي، قهرمان جام باشگاههاي اروپا شد اما فرگوسن اسكاتلندي ميگويد، اگر در اين فصل حتي يك جام را ببرد خوشحال خواهد شد و ترجيح ميدهد آن جام، جام ليگ قهرمانان باشد. البته فرگوسن اين حرفها را پيش از ديدار نهايي جام اتحاديه انگليس بر زبان آورد. تيمش روز 11 اسفند با غلبه بر تاتنهام فاتح جام اتحاديه شد و حالا بخت قهرماني در ليگ برتر و جام حذفي انگليس را هم دارد.
لياقت جوانان
فرگوسن در بازي نهايي جام اتحاديه تركيبي از بازيكنان جوان و باتجربه را به ميدان فرستاد. بازيكنان جوان در اين فصل، خيلي به كمك تيم آمدند. بويژه در زمانهايي كه بازيكنان نامدار و باتجربه آسيبديده بودند، آنها با تلاش فراوان، خلاء نامداران را پر كردند و اجازه ندادند تيم دچار افت شود. فرگوسن تاييد كرده است در اين فصل روي جواناني چون دارون گيبسون، جاني ايوانس و دني وليك حساب كرده است. به نوشته ديليتلگراف فرگوسن در اين خصوص گفت: من صددرصد به توانايي جوانان تيمم ايمان دارم و در اين باره ترديدي ندارم. اگر ترديد داشتم، جوانان را به ميدان نميفرستادم. فرگوسن حرفهايش را اين گونه ادامه داد: جوانان بازي ميكنند، زيرا لياقت بازي كردن دارند. عملكرد آنها در جام اتحاديه عالي بود، اما طبيعي است كه براي قهرماني در جام نميتوانيد فقط روي چند جوان تكيه كنيد. چند بازيكن باتجربه بايد در زمين باشند و از آنها حمايت كنند. فرگوسن آشكار كرد كه در آغاز فصل انتظار نداشت با جوانانش تا مرحله نهايي جام اتحاديه پيش برود. او گفت: وقتي جوانان را در تركيب تيم قرار داديم، برنامه ما رسيدن به بازي نهايي جام اتحاديه نبود، بلكه ميخواستيم آنها تجربه كسب كنند تا بعد بتوانند در مسابقات مهمتر حضور يابند. به خودم ميگفتم، بگذار جوانان به ميدان بروند و تا مرحله يكچهارم نهايي يا حداكثر نيمه نهايي صعود كنند، اما آنها خيلي خوب پيش آمدند. گيبسون و ايوانس از12 سالگي با ما بودهاند و آنها را بچههاي خانگي منچستريونايتد ميدانيم، وليك هم پسر منچستر است، اما داسيلوا و پاسهبن برزيلياند. ما به طور جدي روي برخي نواحي جهان تمركز پيدا كردهايم و قصد داريم جواناني از كشورهاي ديگر را به تيم بياوريم كه برزيليهاي ما ازجمله آنهايند. البته اين كار را استعداديابهاي باشگاه انجام ميدهند. اگر بازيكن مستعدي را ببينيم كه كيفيت بازياش خوب است و به او نيازمنديم، براي جذب او تلاش خواهيم كرد.
مترجم: جهانگير چراتي
منابع: تايمز و ديلي تلگراف
دوشنبه|ا|19|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 280]