واضح آرشیو وب فارسی:آفرينش: گل گشت
استان سمنان
استان سمنان با 95815 كيلومتر مربع وسعت، يكي از استان هاي وسيع ايران به شمار مي آيد. اين استان از شمال به استان هاي مازندران و گلستان، از جنوب به استان اصفهان، از مغرب به استان هاي تهران و قم و از مشرق به استان هاي خراسان شمالي و رضوي محدود شده است. اين استان به خاطر موقعيت جغرافيايي، داراي اقليم بياباني و نيمه بياباني و خشك است و به دليل محدوديت هاي آب و خاك، از موقعيت كشاورزي مطلوبي برخوردار نيست. استان سمنان در حال حاضر داراي 4 شهرستان، 14 شهر، 10 بخش، 28 دهستان است. شهرستان هاي آن عبارتند از: سمنان، شاهرود، دامغان و گرمسار.
استان سمنان يكي از استان هاي مهم ايران است كه به سبب ويژگي هاي خاص موقعيتي و تاريخي خود; مجموعه اي از زيبايي ها و مناظر بديع طبيعي چون جاذبه هاي كويري و كوهستاني را همراه با جاذبه هاي منحصر به فرد تاريخي چون كاروان سراهاي تاريخي، قلعه هاي قديمي، آب انبارها و قنات هايي با معماري منحصر به فرد; مسجد هاي تاريخي; بقعه ها و آرامگاه هاي مشاهير و... در يك جا به نمايش گذاشته است و مخاطبان و بازديد كنندگان از اين استان را با رضايت مندي از بازديد كم نظير خود بدرقه مي كند.
محدوده كنوني استان سمنان بخشي از ايالات "ورن" يكي از ايالات 16 گانه دوران باستان (اوستائي) بوده كه در دوره مادها و هخامنشيان بخشي از قلمرو سرزمين "پارت" را در مجاورت مادها تشكيل مي داده است. در دوران سلوكيان و اشكانيان، اين سرزمين "كومي سن" يا كومش ناميده مي شد كه در قلمرو پارتها بوده و بعدها در متون اسلامي معرب شده و بصورت قومس درآمده است.
اهميت سرزمين كومس يا كومش در تمامي دوران هاي تاريخي به واسطه قرار گرفتن اين سرزمين بر تلاقي گذرگاه هاي ارتباطي ميان سرزمين هاي طبرستان با سرزمين هاي داخلي فلات ايران از يك طرف و سرزمين هاي خراسان و ماورا»النهر و آذربايجان از طرف ديگر بوده است. به علت همين موقعيت ويژه; در سراسر تاريخ، اين استان يكي از مناطق با اهميت كشور به شمار مي رفته و در واقع معبر تمام حوادثي بوده كه ميان شرق و غرب ايران رخ داده است.
اين منطقه در تمام دوره حكومت مادها و هخامنشيان، كوميسنه يا كوميشان (قومس بعد از اسلام) جزو ايالت بزرگ پارت يا به شمار مي رفته و در اين دوره; سمنان شهر سرحدي ايالت هاي پارت و ماد به شمار مي رفته است. به همين علت برخي از مورخان، زماني اين شهر را جزو مادها و گاهي جزو پارت ها به حساب مي آورند.
سلوكيان بزرگ ترين عامل يوناني كردن مشرق بودند و به همين جهت، براي ادامه فرمان روايي خود نظر مساعد مردم را لازم داشتند. براي اين كار تقريبا شصت شهر در مشرق و ايالت پارت بنا كردند. يكي از اين شهرها آپاما يا لاسگرد فعلي است كه در 34 كيلومتري سمنان واقع شده و ديگري شهر هكتا پليس (صد دروازه) است كه عده اي آن را دامغان مي دانند. اشكانيان ايالات ايران را به هجده بخش وسيع تقسيم كردند كه يكي از ايالت هاي مهم آن كميسن قوميس يا قومس در نواحي سمنان و دامغان كنوني بود.
آب و هوا
آب و هواي اين شهر در تابستان گرم و در زمستان نسبتا سرد مي باشد. بارندگي هاي اين شهر در فصول سرد سال صورت مي گيرد و ميزان متوسط بارندگي سالانه آن 140 ميليمتر مي باشد. متوسط درجه حرارت سالانه 17/7درجه سانتيگراد است و اين در حالي است كه حداكثر مطلق حرارت 44/5 درجه سانتيگراد و حداقل مطلق /4-6 درجه سانتيگراد گزارش شده است. همچنين متوسط تعداد روزهاي يخبندان در طول سال در حدود 48 روز مي با شد
مسجد جامع سمنان
مسجد جامع سمنان بنايي بسيار كهن و باارزش در سمنان است. در طول زمان تغييرات و تحولات زيادي در اين مسجد بوجود آمده است، اما هم اكنون در آن آثار دوران سلجوقي و تيموري ديده مي شود. عقيده بر اين است كه اين مسجد در قرن نخست هجري و بر روي خرابه هاي آتشكده بنا شده است.مسجد جامع سمنان در طول تاريخ از لحاظ مذهبي، فرهنگي و اجتماعي از ارزش و اعتبار زيادي برخوردار بوده است.صنيع الدوله در كتاب مرآت البلدان در اين باره مي نويسد: در زمان خلافت علي بن ابيطالب، ايشان فرمودند كه از كوفه تا بخارا 1001 مسجد بنا كنند، در حكومت عبدالله بن عمر، ثروتمندان سمنان مسجد كنوني اين شهر را ساختند ولي اين بنا داراي چندان شكوهي نبود. پس از آن بارها افراد زيادي بر بناي ابتدايي افزودند، مانند گنبد باختري و شبستان شمالي را با مار خواجه وند را خواجه ابوسعيد سمناني و خواجه نظام الدين در دوران سلطنت سنجر سلجوقي ساختند و شبستان جنوبي را شيخ ركن الدين علا»الدوله سمناني در زمان وزارت ارغون خان بنا نمود و چون خرابي به وجود آمده بود، در زمان فتحعلي شاه، ذوالفقارخان به تجديد آن پرداخت. مسجد خاوري را خواجه كيقباد بن ملك شرف الدين سمناني ساخته و ايوان متصل به گنبد را خواجه عزالدين محمد باليچه سمناني وزير ميرزا شاهرخ بنا كرده است.
منار سلجوقي
مناره مسجد جامع سمنان يكي از منار هاي تاريخي ايران متعلق به دوره سلجوقيان به شمار مي رود كه در گوشه شمال شرقي مسجد جامع قرار دارد. ارتفاع اين منار از سطح زمين 20/31متر مي باشد و از روي بام به ارتفاع 2 متر كتيبه اي با طرح و نقش بسيار زيبا از آجر و با خط كوفي تزئين شده است.
مسجد تاريخانه دامغان
قديمي ترين اثر تاريخي شهر دامغان است ، اين مسجد در قرون اوليه هجري ساخته شده و آثار محراب و منبر درجلو در وسط آن ديده مي شود.
حمام پهنه
از آثار قرن نهم هجري قمري است، داراي سربنيه رختكن، خزينه و تاسيسات وابسته مي باشد.اين حمام بعد ازمرمت اكنون به موزه مردم شناسي تبديل شده است.
آرامگاههاي شيخ ابوالحسن خرقاني و بايزيد بسطامي و بقعه ده ها امامزاده در نقاط مختلف استان سمنان از ديگر جاذبه هاي تاريخي و گردشگري است.
آرامگاه شيخ علا»الدوله سمناني
آرامگاه شيخ علا»الدوله سمناني، يكي از بناهاي باستاني واقع در روستاي صوفي آباد در شهرستان سمنان ايران است. در آغاز بنايي رفيع و با عظمت بود كه بدستور عمادالدين جمال الدين عبدالوهاب وزير سلطان محمد خدابنده از خشت خام ساخته شدو سمناني سپس خانقاهي بر آن افزود و در آنجا به رياضت پرداخت و پس از مرگ در آنجا به خاك سپرده شد.بناي خانقاه و آرامگاه شيخ علا»الدوله سمناني كه بازمانده معماري اواخر قرن هشتم است، به علت نداشتن استحكام و بي توجهي روبه ويراني نهاد. به طوري كه به جز دو ستون ايوان بقيه بنا منهدم شد
جاده سنگفرش گرمسار
در امتداد مسير شاهراه اصفهان-ساري كاروانيان بعد از گذشتن از كاروانسراي قصر بهرام به باتلاق ها و نمك زارهاي جنوب گرمسار برخورد مي نمودند كه با احداث جاده سنگفرش به طول 35 كيلومتر و عرض 5 متر كاروانيان با سهولت و سرعت بيشتري خود را به منازل بعدي مي رساندند. اين جاده همچنان پاربرجا و استوار در دل كوير به اميد ديدار دوباره جهانگردان و ايرانگردان نشسته است.
دوشنبه|ا|19|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفرينش]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 202]