واضح آرشیو وب فارسی:شبكه خبر دانشجو: كارگاه آموزشي تحليلي تاريخ اسلام- جلسه هفتم- 2 و پاياني رجبي دواني مطرح كرد: روايات مشهور درباره چگونگي بعثت پيامبر
پيامبر (ص) به هنگام پايين آمدن از كوه به اراده الهي صداي صخرهها را ميشنيدند كه السلام عليك يا نبيالله، السلام عليك يا رسولالله، السلام عليك يا حبيبالله ميگفتند.
به گزارش خبرنگار دين و انديشه «خبرگزاري دانشجو»، دكتر محمدحسين رجبي دواني در ادامه هفتمين جلسه از سلسله جلسات «كارگاه آموزشي - تحليلي تاريخ اسلام» كه به همت موسسه «فحواي بصيرت» در فرهنگسراي ارسباران برگزار شد، به بيان روايات مشهور درباره چگونگي بعثت پيامبر اكرم (ص) و بررسي صحت آن پرداخت.
چگونگي بعثت پيامبر(ص) از زبان امام هادي (ع)
عضو هيئت علمي دانشگاه امام حسين (ع) به بيان حديثي مفصل از امام هادي (ع) درباره چگونگي بعثت كه مرحوم علي رجبي دواني از كتاب بحارالانوار آورده، پرداخت و گفت: وقتي وجود پيامبر (ص) پس از بازگشت از آخرين سفر تجاري، از تجارت دست شستند و هر آنچه به دست آورده بودند انفاق كردند، تا مدتي انزوا گزيدند و بيشتر اوقات در كنار كوه حراء اعتكاف ميكردند (اعتكاف سنت عبدالمطلب بود) و گاهي نيز از كوه بالا ميرفتند و بر فراز كوه به تفكر و عبادت مشغول ميشدند و از آنجا بر خلقت خداوند نظر كرده و تفكر مينمودند؛ تا اينكه در چهل سالگي خداي متعال ايشان را آماده رسالت ديد.
وي در ادامه بيان كرد: جبرئيل در هالهاي از نور بر پيامبر (ص) ظاهر شد، دست ايشان را گرفت و گفت: بخوان، پيامبر (ص) فرمودند: چه بخوانم؟ (ما اقرأ) جبرئيل گفت: بخوان به نام پروردگارت كه تو را خلق كرد و پيامبر (ص) خواند.
رجبي دواني افزود: خداوند درهاي آسمان را گشود و فرشتگان را بر ايشان مجسم كرد؛ ملائك دسته دسته براي عرض تبريك هبوط كردند و پيامبر(ص) از اين همه جلال و جبروت دچار شگفتي شدند، در برخي روايات گفته شده كه علي (ع) در اين مواقع در كنار پيامبر (ص) بود.
عضو هيئت علمي دانشگاه امام حسين (ع) گفت: جبرئيل و فرشتگان به آسمان برگشتند، پيغمبر (ص) از كوه پايين ميآمدند و با خود ميانديشيدند كه آيا در اين امر خطير موفق خواهم بود؟! آيا قريش مرا ميپذيرند؟ آيا به من نسبت جنون نخواهند داد؟ پيامبر(ص) صدايي ميشنيد كه ميگفت: نگران نباش، ما مدافع تو هستيم، پرچم حق به دست توست و بعد از تو به دست علي(ع) خواهد رسيد، همان پسر عموي تو، روز قيامت همه انبيا و صديقين تحت پرچم او وارد بهشت ميشوند، به زودي چشمانت به وجود فاطمه زهرا (س) روشن خواهد شد و سپس بشارت ائمه از نسل حضرت زهرا (س) را داد.
وي در ادامه اظهار كرد: پيامبر (ص) به هنگام پايين آمدن از كوه به اراده الهي صداي صخرهها را ميشنيدند كه السلام عليك يا نبيالله، السلام عليك يا رسولالله، السلام عليك يا حبيبالله و... ميگفتند.
روزي كه انتظار خديجه به پايان رسيد
رجبي دواني سپس با تشريح ادامه واقعه از زبان امام موسي كاظم (ع) گفت: عيسي ابن مصطفاد از خدمت امام موسي كاظم (ع) درباره اتفاقات پس از بعثت سؤال كرد و ايشان نيز از قول پدر بزرگوارشان نقل كردند كه: وقتي پيامبر (ص) وارد خانه شدند، خديجه (س) به استقبال ايشان آمد، نوري در چهره پيامبر (ص) ديد كه او را جلب نمود، از ايشان پرسيد: اين چه تغييري است كه كردهايد؟ پيامبر (ص) فرمودند: خديجه! بدان من از امروز به رسالت مبعوث شدهام؛ خديجه (ص) گفت: من سالها انتظار اين واقعه را ميكشيدم و فوراً به ايشان ايمان آورد.
استاد تاريخ اسلام سپس به ارائه دليلي عاميانه از مرحوم دواني در صحت بعثت پيامبر (ص) اشاره و تاكيد كرد: دليل عاميانه در صحت رسالت پيامبر (ص) اين است كه همسرش در همان ابتدا به ايشان ايمان آورد.
علي (ع)، اولين ايمان آورنده به رسولالله
وي با تأكيد بر اينكه اول ايمان آوردنده به پيامبر (ص) حضرت علي (ع) بودهاند، گفت: طبق اين نقل و بنابر ظاهر قضيه، اولين ايمان آورنده حضرت خديجه (س) است و سپس علي (ع) اما به نظر ميرسد آن نقلهايي درستتر است كه علي (ع) را به هنگام بعثت در كنار پيامبر (ص) ميداند.
رجبي دواني دليل اين امر را فرمايش اميرالمؤمنين دانسته و اظهار داشت: حضرت علي (ع) فضائل بسياري داشتند كه هيچ كدام را مطرح نميكنند به جز اين مورد كه ميفرمودند: من در ايمان آوردن به پيامبر (ص) بر همگان پيشي جستم و اول مؤمن بودم؛ اين مطلب در چند جاي نهجالبلاغه آمده است.
خديجه، اولين كسي كه ولايت علي (ع) را پذيرفت
عضو هيئت علمي دانشگاه امام حسين (ع) در ادامه افزود: پيامبر (ص)، حضرت علي (ع) و خديجه (س) را فرا خواندند و به ايشان فرمودند: «اسلام اعتقاداتي دارد كه شامل اصول و فروع ميباشد»، سپس برخي از آنها را نام بردند و فرمودند: «اما مهمتر از همه اينها كه بدون آن ايمان پذيرفته نيست، اين است كه بايد امام بعد از من را در زمان حيات من بشناسي و به او ايمان داشته باشي» و به حضرت خديجه (س) فرمودند كه: «با علي (ع) بعد از من بيعت نما» و به اين ترتيب ولايت علي (ع) نه در روز غدير كه در روز بعثت مطرح شد و خديحه (س) اول كسي است كه ولايت علي (ع) را پذيرفت.
وي در پاسخ به سؤالي كه درباره بسم الله الرحمن الرحيم اين سوره پرسيده شد به نقل از مرحوم دواني در كتاب اصول كافي گفت: از امام صادق (ع) پرسيدند كه اولين آياتي كه بر پيامبر (ص) نازل شد، چه بوده است؟ و ايشان فرمودند: بسم الله الرحمن الرحيم اقرأ باسم ربك...؛ همچنين در روايت مشابهي از امام رضا (ع) به نقل از كتاب عيوناخبارالرضا نيز همين پاسخ آورده شده و شايان ذكر است كه اين سوره بسم الله داشته اما در نقلهاي عايشه نيامده است.
رجبي دواني در مورد بحثهاي وارد شده درباره اقرأ بيان داشت: مرحوم دواني معتقد است كه در اينجا باي زينت است و از آنجا كه تلفظ دو همزه پشت هم سخت است، باي زينت آمده تا خواندن آن سليس گردد و در اين صورت آيه چنين است: بخوان به نام پروردگارت كه تو را خلق كرد؛ يعني اصل آيه بسم الله بوده است.
استاد تاريخ اسلام ادامه داد: بايد پيامبر (ص) آغاز رسالتش با بسمالله باشد، كسي كه سفارش ميكند هر كاري را آغاز ميكنيد با بسمالله آغاز كنيد، سپس توصيف خدايي كه بايد او را بخواني، ميكند نه اينكه اين 5 آيه را بايد بخواني.
روحالقدس در خدمت پيامبر
وي در ادامه به ارائه توضيحاتي در مورد دين پيامبر (ص) قبل از بعثت پرداخت و تاكيد كرد: ايشان از ابتدا تحت تعليم روحالقدس بودند و اگر به ظاهر قضيه توجه كنيم، بايد گفت ايشان بر آيين پيامبر پيش از خود و مسيحي بودهاند، اما اين طور نميتواند باشد.
رجبي دواني گفت: به خاطر افضل بودن ايشان بر همه پيامبران امكان ندارد كه ايشان مسيحي بوده باشند؛ كسي كه افضل است، از آن كه افضل نيست، پيروي نميكند و پيامبر (ص) نه تنها همه فضائل انبياي سلف را داشتند، بلكه علاوه بر آن را نيز داشتند.
اين استاد دانشگاه اظهار داشت: حضرت عيسي (ع) كه مادون پيامبر (ص) و مادون ائمه عليهم السلام است، از همان ابتداي خلقت نبي بودهاند و بنابراين پيامبر (ص) نيز بايد اين فضيلت را داشته باشند؛ همچنين علي (ع) در خطبه قاصعه فرمودند كه ايشان از همان بدو تولد تحت تعليم روحالقدس -بزرگترين فرشته الهي- بودهاند؛ اين فرشته هم اكنون در خدمت امام عصر (عج) ميباشد.
وي در ادامه در مورد حضرت علي (ع) كه از كودكي در خدمت پيامبر و تحت تعليم ايشان بودند نيز بيان كرد: ابوطالب به لحاظ مالي در ضعف بود و پيامبر (ص) نيز خود را مديون ايشان ميدانستند؛ زيرا از 8 سالگي تا 25 سالگي در خانه ايشان بودند و مادر علي (ع) حكم مادر ايشان را داشتند و پيامبر (ص) ميفرمودند: «من در خانه ابوطالب احساس يتيمي نداشتم.»
رجبي دواني افزود: به همين دليل ايشان پس از ازدواج به عموي خود عباس فرمودند: زندگي بر ابوطالب سخت ميگذرد، خوب است كه به كمك ايشان برويم و به اين ترتيب، پيامبر علي (ع) و عباس جعفر را نزد خود بردند؛ ابوطالب گفته بود عقيل را كه نابيناست پيش من بگذاريد و هر كدام را ميخواهيد ببريد، پيامبر (ص) نيز فرمودند من آن كسي را انتخاب ميكنم كه خدا برگزيده است.
عضو هيئت علمي دانشگاه امام حسين (ع) گفت: به اين ترتيب حضرت علي (ع) از 5 سالگي در خانه پيامبر (ص) بودند و به فرموده خود ايشان، چونان بچه شتري كه سايه به سايه به دنبال مادرش ميرود، من به دنبال پيامبر (ص) ميرفتم و از تعاليم ايشان پيروي ميكردم؛ روح القدس به ايشان ميآموخت و ايشان نيز به من ميآموختند.
شنبه|ا|10|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبكه خبر دانشجو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 194]