واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: سيدحسن خميني: پيام تاريخي امام از افراطگري لطمه ميخورد
امروز با گام سوم پيام تاريخي امام مواجه هستيم. اين جريان از دو ناحيه لطمه ميخورد. يكي از طرف كساني كه از بيخ، معنويت و دين را رد ميكنند و ديگري از سوي كساني است كه افراطگري ميكنند/طالبانيگري يك آفت است.
ايلنا: سيد حسن خميني، به تبيين ديدگاههاي خود درباره نسبت انقلاب اسلامي و بيداري معنوي در جهان معاصر پرداخت و اظهار داشت: روزهاي بزرگي پيش رو داريم و روزهاي بزرگي را نيز، پشت سر گذاشتيم. سال جاري، يك سال استثنايي در چند دهه اخير در جهان اسلام است كه بيداري معنوي يكي از مهمترين وجوه آن است.
به گزارش ايلنا، در مراسم ويژه تجديد بيعت وزير و معاونان وزارت امور خارجه و همچنين، سفرا و روساي نمايندگيهاي جمهوري اسلامي با آرمانهاي امام خميني كه با اهداي تاج گل به پيشگاه رهبر كبير انقلاب و اقامه نماز مغرب و عشاء به امامت يادگار امام همراه بود، حجتالاسلام و المسلمين سيدحسن خميني، سخنراني درباره شرايط فعلي خاورميانه و جايگاه ايران ايراد كرد.
يادگار امام در تبيين سخنان خود، به گونهشناسي انقلابهاي بزرگ پرداخت و اظهار داشت: بطوركلي انقلابها به سه دسته تقسيم ميشوند. برخي تنها وجهه سياسي دارند. انقلابهاي سياسي انقلابهايي هستند كه تنها به تغييرات سياسي در نظام منجر ميشوند. البته اين انقلابها با كودتا تفاوت بسياري دارند. نهضت ملي شدن نفت را ميتوان انقلاب سياسي دانست كه در آن تنها، مديران سياسي عوض شدند و تغييري در سطوح اجتماعي رخ نداد.
سيد حسن خميني نوع دوم انقلابها را، انقلاب اجتماعي خواند و گفت: برخي انقلابها، علاوه بر بعد سياسي، بعد اجتماعي هم دارند و فراتر از تغييرات سياسي، ساختار نهادهاي قدرت را در حوزههاي سياسي، فكري، آموزشي و اقتصادي تغيير ميدهند. تغييرات در انقلاب اجتماعي، بسيار فراتر و عميقتر از انقلاب سياسي است.
يادگار امام، انقلاب مشروطه را از نوع انقلابهاي اجتماعي دانست و يادآور شد: انقلاب مشروطه از آن رو كه تاثير بسيار شگرف و دگرگونكنندهاي در تحولات اجتماعي جامعه گذاشت، ميتواند به عنوان يك انقلاب اجتماعي مطرح شود، انقلابي كه نظامهاي اجتماعي دوران قاجار را به شدت متحول كرد.
وي افزود: بعد از انقلاب مشروطه، تعبير جديدي از منزلتهاي اجتماعي مطرح شد طيف جديدي از تحصيل كردههاي غربي وارد كشور شدند. اشرافسالاري نظام قاجار را دستخوش تغيير شد. نظام نوين آموزشي كه با همت ميرزاحسن خان رشديه بنا نهاده شد، بر نهاد آموزش و به تبع آن بر متن بسياري از نهادهاي ديگر اجتماعي، تاثير شگرفي گذاشت و در يك كلام، با ورود نيروهاي اجتماعي جديد، تعريف نويني از سياست و نخبگي در ايران ارائه شد.
وي افزود: انقلاب سال ۵۷ از يكسو، قطعا يك انقلاب سياسي است چون نظام سياسي را در تمام سطوح تغيير داد و از سوي ديگر، قطعا، انقلاب اجتماعي است، چون در مقياسي بسيار وسيعتر از مشروطه، منزلتهاي اجتماعي نيز به شدت دستخوش تغيير كرد و فراتر از آن، نهادهاي اجتماعي جديدي ساخت، نهادهايي كه به جرات بايد گفت، پيوند عميقي با نظام فكري امام داشتند.
يادگار امام، نوع سوم انقلابها را انقلابهاي تاريخي عنوان كرد و گفت: انقلابهاي تاريخي، تاريخ ساز هستند، انقلابهايي كه پيامهاي فرامرزي و فرازماني دارند. اين انقلابها، علاوه بر تاثير در بافت سياسي و اجتماعي جامعه ماصر و درگير انقلاب، آثار عميق و سيال بر جوامع غير در زمانهاي مختلف و چه بسا دورتر دارند.
وي به پيامهاي تاريخي انقلابهاي بزرگ اشاره كرد و گفت: انقلاب فرانسه نظام سلطنت مطلقه را از بين ميبرد و بهجاي آن يك جمهوري ميآورد. در انقلاب فرانسه، كه با استبداد و جمهوري بارها دست به دست شد، انقلابي سياسي، اجتماعي و تاريخي است چون اين انقلاب، علاوه بر تغييرات سياسي و اجتماعي، پيام آزادي و دموكراسي براي تاريخ ارائه كرد.
وي افزود: نمونه ديگر انقلابهاي تاريخي، انقلاب آمريكا بود. انقلاب آمريكا با همه مسائل خود، از جنگهاي جنوب و شمال عبور كرد اين انقلاب به دليل تغيير در حوزه سياست و جامعه، سياسي و اجتماعي بود اما چون پيام ضدبرده داري را به جهان اعلام نمود، انقلاب تاريخي است.
سيدحسن خميني انقلاب شوروي را نمونه ديگر انقلابهاي تاريخي عنوان كرد و اظهار داشت: انقلاب شوروي نيز، يقينا انقلاب سياسي است چون تزار رفته و لنين با خشونتهايي، به جاي او آمده است. و انقلاب اجتماعي هم هست چون نهادهاي اجتماعي را به شدت تغيير داده و سيستمهاي خاص متفاوتي ايجاد كرده است اما فراتر از اين دو، يك انقلاب اجتماعي است چون پيامي تاريخي بنام سوسياليسم به دنيا ارائه كرد.
يادگار امام، انقلاب اسلامي ملت ايران را نمونه موفق انقلابهاي تاريخ ساز عنوان كرد و گفت: انقلاب ما سياسي است چون نظام سياسي و مديران آن را تغيير داد. و يك انقلاب اجتماعي است چون تغييرات اجتماعي وسيعي ايجاد كرد. و در گام سوم خود، يك انقلاب تاريخ سازاست چون يك پيام مهم و روشن براي دنيا صادر كرد و آن بيداري معنويت بود.
سيدحسن خميني اظهار داشت: پيام تاريخي انقلاب امام، با همه انقلابهاي ديگر فرق ميكند. برخلاف ديگر انقلابها، كه پيامشان ناقص يا ناموفق به دنيا عرضه شد، پيام انقلاب ايران، چنان عميق و موثر بود كه پژواك آن، اين روزها به روشني، در جهان شنيده ميشود، پيامي كه در يك كلام، بيداري اسلامي يا به عبارت ديگر، بيداري معنوي است.
وي ادامه داد: پيام انقلاب ما حاكم كردن معنويت توأم با عدالت در مديريت جهاني است كه هم اكنون در جهان ديده ميشود. امروز، بيداري اسلامي، تذكار پيام انقلاب اسلامي است.
يادگار امام در ادامه به آفتها و آسيبهاي اجتماعي بيداري اسلامي پرداخت و اظهار داشت: اگر مانند همه مسائل ديگر، از اين بيداري بزرگ، مراقبت نشود، آفت زده ميشود. بزرگترين آفت هر چيزي، در درون خود آن است. براي اينكه چيزي زمين بخورد، كافي است در آن افراط شود.
وي با اشاره به انتخابات اخير مصر گفت: ترس از قبضه انقلاب توسط سلفيها، نكته درستي است. ويژگي افراطيها اين است كه يك مرتبه خود را در بالاترين نقطه مديريت مينشاند.
يادگار امام با تاكيد بر به كار بردن طالبانيسم به جاي سلفيگري اظهار داشت: طالبانيگري يك آفت است. اگر مراقب نشويم، مدعيان اين روش، با توسط به شيوههاي خاص، به معنويت و بيداري تير خلاص ميزنند.
سيدحسن خميني تاكيد كرد: يك انديشه وقتي سر كار ميآيد، بزرگترين لطمه را از افراطيون داخلي ميخورد. اين مساله، دليل فلسفي دارد. دست انسان در اوج سرما ميسوزد. هر چيزي اگر از حد خود فراتر رود، به ضد خود تبديل ميشود. آفت دروني هر چيزي، افراط در آن است.
يادگار امام با بيان اينكه ائمه الگوي انقلاب و مظهر تعادل هستند، گفت: مذهب اهل بيت، بويژه اماميه در ميان تمام فرق اسلامي، نقطه تعادل است. در همه دورههاي اسلامي، هيچ نحلهاي به اندازه شيعه، در نقطه اعتدال نايستاده است. انقلاب اسلامي به عنوان نماينده مذهب اهل بيت، بزرگترين پايگاه و ويژگي خود را در تعادل ميداند.
وي افزود: امروز با گام سوم پيام تاريخي امام مواجه هستيم. اين جريان از دو ناحيه لطمه ميخورد. يكي از طرف كساني كه از بيخ، معنويت و دين را رد ميكنند و ديگري از سوي كساني است كه افراطگري ميكنند.
يادگار امام گفت: پيام تاريخي انقلاب امام، بيداري اخلاق اسلامي در جهان بياخلاق كنوني است. امروز بايد همه هوشيار باشيم و در بزنگاه زندگاني انقلاب با ارايه انديشه ضد افراطي اهل بيت، پيام انقلاب تاريخي امام را ياداور شويم.
سيدحسن خميني تاكيد كرد: اگر جهان اسلام، بخواهد اين مسير را ادامه دهد، بايد تحت هر شرايطي از طالبانيسم مبرا باشد. بايد دقت كنيم كه روح بيداري اسلامي و روح دين، چيزي جز اخلاق نيست. همه دين به اين است كه انسانها اخلاقيتر شود. پيامبر ميگويد؛ انما بعثت لاتمم مكارم الاخلاق. فلسفه وجودي بعثت و اساس تدين، اخلاق است.
يادگار امام اظهار داشت: شاكله بيداري، دين و شالوده آن اخلاق است. اخلاق همان چيزي است كه دنيا به شدت از نبود آن، لطمه ديده است. واقعيت اين است كه دنيا، از حيث اخلاق، فروكاسته و همه جوامع فعلي، از نظر اخلاقي، عقب گرد دارند. جهان تشنه معارف اهل بيت است چرا كه جهان به تمام معني، محتاج به خوبي ودرستي است و اين از راه پيامبر و آل ايشان حاصل ميشود.
سيدحسن خميني در پايان گفت: ماهيت بيداري اسلامي، بيداري اخلاقي است. اگر اين بيداري اخلاقي به ظاهرِ سلفيگري خود غلبه كند، باقي ميماند. اگر بتوانيم به دنيا ثابت كنيم كه اخلاقمدار هستيم، دنيا حرفهاي ما را گوش ميكند. چشم جهاني به آرمان ملت ايران است كه عبارت است از معنويت همراه با پيشرفت.
پيش از سخنان يادگار امام، علي اكبر صالحي، وزير امور خارجه كشورمان در سخنان كوتاهي، با تاكيد بر ادامه راه امام و حفط ميراث بنيانگذار جمهوري اسلامي گفت: سي سال پيش نهالي به دست امام كاشته شد كه امروز در سراسر جهان ريشه دوانده و شميم بيداري اسلامي جان مسلمين را در به وجد آورده است.
اين مراسم با نثار تاج گل به پيشگاه رهبر كبير انقلاب و اقامه نماز مغرب و عشاء به امامت يادگار امام همراه بود.
پايان پيام
جمعه|ا|9|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 179]