واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري مجلس شوراي اسلامي: به مناسبت سالرزو تشكيل نهضت سواد آموزي به فرمان امام خميني (ره)؛ نهضت سوادآموزي، سمبل روح و مرام انقلاب اسلامي
در هفتم دي ماه ۱۳۵۸، حضرت امام (ره) فرمان بسيج عمومي براي مبارزه با بيسوادي در كشور و تشكيل نهضت سوادآموزي را صادر كردند. در اين فرمان، به همه مردم ايران توصيه شده بود كه در اين نهضت مردمي شركت كنند و در باسواد كردن افراد بيسواد، بكوشند. پس از ۳۲ سال از فرمان امام خميني (ره)، ميزان با سوادي در ايران به طور چشمگيري افزايش يافته است.
به گزارش گروه اجتماعي خبرگزاري خانه ملت، يكي از مهم ترين دعوتهاي انبياء الهي فراخواندن به سوي دانش بوده است و آنان بيگانگي خود را با جهل در همه جا اعلام كردهاند، در اين زمينه آيات و روايات بسياري داريم كه نشان دهنده اهميت و جايگاه ويژه آموزش در مكتب آسماني اسلام است. دين اسلام از همان آغاز به از بين بردن جهل و بي سوادي پرداخت و تعليم و تربيت را به عنوان برنامه اي الهي و پسنديده به مردم معرفي نمود. اسلام دين بيداري، روشنگري و آگاهي است و هر نوع جهل و بي سوادي را محكوم مي داند و همگان را به فراگرفتن دانش امر مي كند.
در حكومت هاي گذشته آموزش همگاني نبوده و همه اقشار جامعه نمي توانستند از نعمت علم و تحصيل برخوردار باشند. در برخي حكومت ها جز درباريان و اشراف زادگان، ديگران از آموختن محروم بودند و در برخي ديگر تنها اغنيا مي توانستند آموزش ببينند و طبقات محروم جامعه از فراگرفتن دانش بي بهره بودند، در نظام پهلوي نيز با آن كه در ظاهر، تبليغ فراواني براي سواد آموزي ميشد، اما اين امر همگاني نبود و شمار چشم گيري از مردم در بي سوادي به سر ميبردند و اين همان چيزي بود كه استعمار مي خواست تا به راحتي بتواند به كشور تسلط همه جانبه پيدا كند.
اما پس از پيروزي انقلاب اسلامي، امام خميني(ره) با درك عميق از مشكلاتي كه در اثر بيسوادي مردم در جامعه ايجاد شده بود، در ۷ دي سال ۱۳۵۸ فرمان تشكيل نهضت سواد آموزي را صادر كردند كه از جمله كارهاي حكيمانه ايشان بود كه تحولي بزرگ در كشور ما پديد آورد، حركت سوادآموزي و مبارزه با بيسوادي با توجه به فضاي انقلابي جامعه، با همكاري تمامي نهادهاي مردمي (از قبيل مساجد، كميتههاي انقلاب، بسيج مستضعفين، كانونهاي فرهنگي، انجمنهاي اسلامي، نيروهاي مسلح، كارخانجات، كارگاهها، اصناف ) بهصورت خودجوش و گسترده، اقدام به تشكيل كلاسهاي سوادآموزي در تمامي فضاهايي كه امكان تشكيل كلاس در آنها وجود داشت، كردند.
حضرت امام خميني (ره) رهبر كبير انقلاب در پيامي، درباره اهتمام به امر سواد آموزي فرمودند: «ملت شريف ايران، از جمله نيازهاي اوليه براي هر ملت كه در رديف بهداشت و مسكن، بلكه مهم تر از آنهاست آموزش بر همگان است. مايه بسي خجلت است در كشوري كه مهد علم و ادب بوده و در سايه اسلام زندگي مي كند ـ كه طلب علم را واجب دانسته است ـ از نوشتن و خواندن محروم باشد. بايد در برنامه دراز مدت، فرهنگ وابسته كشورمان را به فرهنگ مستقل و خودكفا تبديل كنيم. تمامي بيسوادان براي يادگيري و تمام خواهران و برادران باسواد براي ياد دادن به پا خيزند و وزارت آموزش و پرورش با تمام امكانات به پا خيزد. برادران و خواهران ايماني! براي رفع اين نقيصه دردآور بسيج شويد و ريشه اين نقص را از بن بركنيد. ائمه جماعات شهرستانها و روستاها مردم را دعوت نمايند و در مساجد و تكايا، با سوادان نوشتن و خواندن را به خواهران و برادران خود ياد بدهند و منتظر اقدامات دولت نباشند و در منازل شخصي، اعضاي باسواد خانواده، اعضاي بي سواد را تعليم كنند و بي سوادان از اين امر سرپيچي نكنند.»
ادامه پيگيري فرمام امام (ره) براي تشكيل نهضت سواد آموزي توسط مقام معظم رهبري استمرار يافت، ايشان در اين ارتباط فرمودهاند:«برادران و خواهران نهضت سوادآموزي بدانند كه در حال جهادند. به شهرها و روستاهاي دورافتاده رفتن، و در خانهها را زدن و در مساجد كلاس تشكيل دادن و بدون چشمداشت احسنت و تشكري علم و سواد را ـ كه ارزنده ترين هديه هاست ـ به مردم دادن يك جهاد است. بيسوادي براي همه جوامع انساني يك لكه ننگ است، اما براي يك جامعه مسلمان انقلابي، در اين دوران و عصر پر زحمت كه قدرتهاي بزرگ از بيسوادي و ناآگاهي مردم استفاده ميكنند، بيشتر مايه ننگ است. نميخواهم به بيسوادان اهانت كنم، اما بيسوادي واقعاً لكه ننگي است. خود بيسوادان، و در كنار آنان باسوادان، تلاش كنند كه اين لكه ننگ را بشويند».
به همين دليل براي بررسي عملكرد ۳۲ ساله نهضت سوادآموزي نظر دو نفر از اعضاي كميسيون آموزش و تحقيقات را جويا شديم.
براي ريشهكني بيسوادي تا رسيدن به نقطه ايدهآل هنوز فاصله داريم
سيدمحمود حسيني دولتآبادي عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس در گفتوگو خانه ملت در اين ارتباط تصريح كرد: فعاليت نهضت سوادآموزي پس از پيروزي انقلاب اسلامي بسيار خوب و موثر بود و براي ريشهكن كردن بيسوادي در كشور گامهاي خوبي برداشته شد.
نماينده مردم شاهين شهر و برخوار در مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه در بسياري از شهرها و روستاهاي ايران جشن ريشهكن شدن بيسوادي برگزار شده است، اضافه كرد: افراد بيسواد هنوز در كشور وجود دارند اما تعداد آنها نسبت به گذشته بسيار كم شده است؛ بايد با برنامهريزيهاي لازم اين عده بيسواد نيز از نعمت سواد برخوردار شوند.
حسيني با ابراز رضايت از تلاشهاي آموزشياران نهضت سوادآموزي تصريح كرد: حركتها در جهت ريشهكن كردن بيسوادي در كشور بسيار خوب بوده است اما هنوز تا نقطه ايدهآل فاصله وجود دارد؛ اميدواريم به جايي برسيم كه ديگر هيچ فرد بيسوادي در كشور نداشته باشيم.
ماموريت نهضت سواد آموزي هنوز تمام نشده است
سخنگوي كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس با بيان اينكه نهضت سوادآموزي ايران الگويي براي برخي كشورها بوده است، گفت: مأموريت اين نهضت هنوز تمام نشده است.
سعدالله نصيري قيداري با بيان اينكه امام خميني (ره) با تاسيس نهضت سوادآموزي يادگار بسيار خوبي از خود بر جاي گذاشت، بيان كرد: مسئولان و آموزشياران نهضت سوادآموزي به كلمه نهضت، در عمل معناي عميقي بخشيدند و اقداماتي كه در اين حوزه انجام شد، در نوع خود بينظير بود.
وي ادامه داد: نهضت سوادآموزي از ابتداي انقلاب اسلامي تا به حال مستقل از دولتها عمل كرده و تغيير دولتها، تاثيري بر عملكرد اين نهضت نداشته است.
عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس افزود: در فعاليت نهضت سوادآموزي طي سالهاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي هيچگونه جريان سياسي دخالت نداشت چرا كه پشتوانه اين نهضت امام خميني(ره) و مقام معظم رهبري بودهاند.
وي با بيان اينكه تأسيس نهضت سوادآموزي ساخته و پرداخته دولت خاصي نبود، يادآور شد: اين نهضت يادگار امام خميني(ره) بود و مورد حمايت آحاد مردم نيز قرار گرفت؛ حجتالاسلام محسن قرائتي نيز به صورت فرا جناحي و مستقل از جريانات خاص سياسي در نهضت فعاليت ميكرد.
نصيري اضافه كرد: تغيير دولتها هيچگونه توقفي در اهداف نهضت سوادآموزي ايجاد نكرد چرا كه اين حركت همواره رو به رشد بود و عوامل اين نهضت صادقانه مشغول خدمت به آحاد مردم بودهاند.
اين نماينده مجلس با تاكيد بر اينكه ماموريت نهضت سوادآموزي به هيچ وجه پايان نيافته است، بيان كرد: ممكن است بخشي از اين ماموريت پايان يافته باشد اما بخش ديگر آن ادامه خواهد داشت./
پايان پيام
جمعه|ا|9|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري مجلس شوراي اسلامي]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 385]