واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: گزارش «جامجم» از يك معضل تكراري تجارت اسكناس نو در روزهاي پاياني سال
جام جم آنلاين: جنبوجوش فراوان روزهاي پاياني سال در كنار زيباييها و جذابيتهايي كه همراه دارد، بازار خريد و فروش برخي كالاها و اقلام را نيز بشدت گرم ميكند. اين بازار گرم و پرمشتري اما گاهي وارد حوزههاي خاصي ميشود كه كندوكاو در كنه اين حوزهها، واقعيتهاي نه چندان خوشايندي را آشكار ميسازد.
چهارراه استانبول در مركز شهر تهران از گذشته ايام، بورس صرافيها و فروشندگان سكه و ارز بوده و همچنان نيز اين مركزيت را حفظ كرده است اما در كنار اين داد و ستدها، خريد و فروش اسكناسهاي نو نيز از ديگر معاملاتي است كه در اين محل انجام ميگيرد.
كافي است گشت كوتاهي در شعاع 100 متري اين چهارراه بزنيد تا با انبوهي از فروشندگاني مواجه شويد كه بستههاي اسكناس نو و تا نخورده را با مبالغ اسمي مختلف عرضه ميكنند.
دستفروشان پول در اين منطقه از شهر به فراخور حال و هواي ايام و نزديكي به اعياد خصوصا عيد نوروز، قيمتهاي مختلفي را براي اسكناسهاي نو تعيين ميكنند. در حال حاضر كه كمتر از 10 روز به پايان سال باقي مانده يك بسته 100 تايي اسكناس نوي 500 ريالي در چهارراه استانبول تهران بين 8 تا 10 هزار تومان فروخته ميشود. يك بسته صدتايي اسكناس هزار ريالي نيز به قيمت 14 تا 16 هزار تومان و بستههاي صدتايي اسكناسهاي نوي 2000 ريالي حدود 22 تا 24 هزار تومان فروخته ميشود.
گزارشها از بازار تهران نيز حاكي است يك بسته 100 تايي اسكناس 5000 ريالي 52 تا 55 هزار تومان عرضه ميشود. همان گونه كه مشاهده ميكنيد، دستفروشان اسكناسهاي نو در روزهاي پايان سال ، اين اسكناسها را گاه تا 2 برابر ارزش اسمي آنها به مشتاقان پول نو ميفروشند.
اما سوال اينجاست كه چرا بايد بازار اين دلالي، پررونق باشد و مردم مجبور باشند براي تهيه اسكناس نو به بازار سياه و غيررسمي مراجعه كنند؟
به علت نزديكي چهارراه استانبول به مراكز تجاري و صرافي، تعداد شعب بانكها در حوالي اين منطقه بسيار زياد است. براي يافتن پاسخ مطرح شده در قسمت قبل سراغ چند شعبه از شعبههاي بانكهاي مختلف رفتيم و از مسوولان شعب سوال كرديم كه آيا ممكن است در صورت تقاضاي مشتريان به آنها پول نو ارائه كنند و با كمال تعجب در تمامي موارد پاسخ يكساني دريافت ميكرديم: خير!
البته مسوولان شعب در توجيه اين موضوع دلايل مختلفي را عنوان ميكردند، از جمله اينكه تعداد اسكناسهاي نويي كه از سوي بانك مركزي در ايام پاياني سال توزيع ميشود، بسيار اندك است يا اينكه به دليل وجود متقاضيان كاذب، اساسا از ارائه پول و اسكناس نو صرفنظر ميكنيم و ...
با شنيدن اين پاسخها، به جاي پرسش پيشين، پرسش ديگري مطرح ميشود كه؛ پس اسكناسهاي نويي كه در دست دلالان وجود دارد، از چه طريقي توزيع شده است؟
به نظر ميرسد پاسخ اين پرسشها را بايد در وراي ميلههاي قطور و درهاي بسته خزانه كشور جستجو كرد كه دست بر قضا در همان چهارراه استانبول نيز قرار دارد!
در طبقه همكف اداره نشر اسكناس، باجهاي قرار دارد به نام «بخش توزيع» اين شعبه وظيفه مديريت توزيع اسكناس را بين نظام بانكي كشور به عهده دارد، اما در پايان سال، وظيفه توزيع اسكناس نو ميان كارمندان بانك مركزي را نيز انجام ميدهد، به اين ترتيب كه هريك از كاركنان اين بانك با اخذ مجوزي صوري از مدير بخش خود به اين شعبه مراجعه كرده و معادل پول خود، اسكناس نو دريافت ميكند. ظاهرا اين روال همواره برقرار است با اين تفاوت كه در روزهاي پاياني سال، حجم مراجعات به اين شعبه به صورت چشمگيري افزايش مييابد.
از اين رو، كارمندان بانك مركزي از اين شانس برخوردارند كه وقتي مردم بيرون در بانك مركزي به دنبال پول نو، مجبور ميشوند مبلغ بيشتري پرداخت كنند، اين كارمندان براحتي به اسكناسهاي نو دسترسي دارند!
حال سوال ابتداي اين بخش را مجددا مطرح ميكنيم كه دليل تشكيل اين بازار غيررسمي چيست؟ و مردم از چه روشي ميتوانند به اسكناسهاي نو دست يابند؟
چهارشنبه|ا|21|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 144]