واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: نيمسال دومي كه به تعطيلات سپري ميشود! اساتيد دانشگاه: كلاسهاي درس از25اسفند تا20فروردين بازدهي ندارد تعطيليهاي مكرر به فرايند آموزش دانشگاهها لطمه ميزند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: آموزشي
نيمسال دوم تحصيلي دانشگاههاي كشور برخلاف تاريخهاي مكتوب تقويم آموزشي دانشگاهها، با احتساب تعطيلات طولاني نوروزي از بيش از 4 ماه به زماني كمتر از 3 ماه تقليل مييابد كه اين مسئله عليرغم كاهش راندمان تحصيلي، به يك روالي در جامعه دانشگاهي تبديل شده است و گويا هيچ راهكاري براي آن مطرح و ممكن نيست.
به گزارش خبرنگار صنفي آموزشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، برخي از دانشجويان نيمسال دوم تحصيلي را فرصت مناسبي براي گرفتن واحدهاي زياد و پاس كردن آن ميدانند، چراكه به دليل تعطيلات فراوان و كوتاهي اين نيمسال، حجم قابل توجهي از صفحات كتاب و جزوات توسط استادها حذف ميشود و پاس كردن واحدهاي درسي در نيمسال دوم بسي آسانتر از نيمسال اول تحصيلي است.
براساس تقويم آموزشي دانشگاهها، نيمسال دوم تحصيلي از اواخر بهمن ماه آغاز ميشود اما عملا شروع كلاسهاي درسي ترم دوم تحصيلي به بهانههاي مختلف مانند تاخير در اعلام نتايج نيمسال اول، وضعيت ثبت نام دانشجويان، حذف و اضافه و غيره به اسفند ماه موكول ميشود و در اين ميان در حالي كه هنوز كلاسهاي درسي به صورت رسمي آغاز نشده، تعطيلات نوروزي به رسم و سنت هر ساله از راه ميرسد و دانشجويان حداقل يك هفته زودتر از ديگر ارگانها به استقبال تعطيلات نوروزي ميروند.
با در نظر گرفتن اين نكته كه تعطيلات نوروزي نيز 13 فروردين خاتمه مييابد اما اين تعطيلات براي دانشجويان يك هفته بيشتر از ساير سازمانها ادامه دارد و اين بار نيز زمينه تعطيلي كلاسهاي درسي اكثر دانشگاهها به بهانههاي مختلفي همچون تاخير در رسيدن دانشجويان شهرستاني و غيره تا پايان فروردين ماه فراهم است و پس از آن نيز كمتر از دو ماه از كلاسهاي درسي نمي گذرد كه تير ماه فرا ميرسد و دانشجويان از اواسط خرداد ماه به بهانه فرجه امتحاني كلاسهاي درسي خود را زودتر از موعد مشخص شده تعطيل ميكنند.
از سوي ديگر شتاب و تعجيل استادان براي جبران زمانهاي از دست رفته بعد از تعطيلات نوروزي نيز چندان فايدهاي ندارد به نحوي كه در فاصله زماني كوتاه پس از تعطيلات تا پايان ترم يا زمان كافي براي ارائه همه سرفصلها وجود ندارد يا تعداد جلسات براي دانشجويان به منظور ارائه تحقيقات و سمينارهاي دانشجويي كافي نيست، اين خلاء در دوره كارشناسي ارشد و دكتري مشهودتر است، چراكه اين دورهها به طور عمده، پژوهش محورند و دانشجويان براي انجام هر پروژه تحقيقي نيازمند زمان بيشتري هستند.
يكي از دانشجويان مقطع كارشناسي ارشد رشته مديريت در اين رابطه با ارائه اين پيشنهاد كه ترم دوم تحصيلي زودتر آغاز شود، ميگويد: اگر از فرصت زماني قبل از تعطيلات نوروزي بهترين بهرهوري توسط دانشگاهها انجام گيرد و كلاسهاي درسي منظم برگزار و منابع درسي و زمان ارائه كنفرانسها و مقالات دانشجويي از سوي اساتيد مشخص شود، دراين صورت دانشجويان ميتوانند از فرجه تعطيلات نوروزي براي مطالعه كتب درسي و انجام پروژه و كارهاي عملي به بهترين نحو استفاده كنند.
براساس تقويم آموزشي وزارتعلوم هر نيمسال تحصيلي با احتساب امتحانات، 16 هفته است اما در اين ميان اگر فصل امتحانات در دانشگاهها را 2 هفته حساب كنيم، در اين ميان مجموعه نيمسال دوم تحصيلي به حدود 8 هفته ميرسد و اين رقم تنها نيمي از هفتههاي اعلام شده از سوي وزارت علوم را شامل ميشود، در اين ميان گرچه موضوع خلاء آموزشي در ترم دوم تحصيلي مساله تازهاي نيست اما گويا قرار نيست فكري دراين باره انديشيده شود.
راهكارهاي پيشنهادي مسوولان براي حل مشكل نيمسال دوم تحصيلي دانشگاهها
قابل ذكر است كه تاكنون راهكارهاي مختلفي ازسوي مسئولان و تصميم گيران مطرح شده اما تمامي آنها در حد طرح باقي مانده و تا به حال هيچ يك ازاين راهكارها به عنوان قانون اجرايي نشده است.
در اين رابطه دكتر محمد مهدي وزيرعلوم نيز در تابستاني كه گذشت با هدف استفاده حداكثري از نيمسالهاي دانشگاهي، از تغيير تقويم دانشگاهي و زمان آغاز سال تحصيلي در صورت تصويب خبر داد و به راهكار وزارت علوم براي رفع مشكلات ترم دوم تحصيلي دانشگاهها اشاره كرده بود كه اين موضوع نيز به دليل تاخير در اعلام و ابلاغ از سوي شوراي عالي انقلاب فرهنگي به امسال نرسيد.
به گفته وزير علوم، جابجايي زمان شروع ترمهاي تحصيلي يكي از اين راهكارهاست، به عبارت ديگر زمان آغاز ترمهاي اول و دوم تحصيلي را به جلو بياندازيم و طي آن آغاز ترم اول تحصيلي به اواخر شهريور و ترم دوم به اوايل بهمن ماه منتقل ميشود.
استاد دانشگاه شريف:
تدوين راهكاري مناسب براي كاهش تعطيلات نوروزي در دانشگاهها و مدارس ضروريست
كلاسهاي درسي از 25 اسفند تا 20 فروردين ماه فاقد بازده است
دكتر فروهر فرزانه، استاد دانشكده برق دانشگاه صنعتي شريف در اين زمينه به كوتاه و مقطعي بودن نيمسال دوم تحصيلي در دانشگاهها و حتي در دبيرستانها اشاره و با بيان اينكه در كشور ما كلاسهاي درسي از 25 اسفند تا 20 فروردين ماه يعني حدود يك ماه از سال فاقد بازده است، گفت: در اين باره اگر بتوان ترم دوم تحصيلي را به طور پيوسته از اوايل بهمن ماه آغاز كرد و تا آخر ارديبهشت ماه ادامه داد، بدين صورت كه تعطيلات نوروزي در دانشگاهها و مدارس مطابق ارگانهاي دولتي 5 روز شود و تعطيلات تابستاني را به اول خرداد ماه به بعد موكول كرد، مطمئنا راندمان تحصيل هم در دانشگاه و هم در آموزش و پرورش بالا مي رود.
وي با بيان اينكه در دنيا ما كشورهايي داريم كه براي تعطيلات نوروزي خود بين يك روز تا يك هفته تعطيل هستند، اين موضوع را با تعطيلات طولاني نوروز در ايران مقايسه كرد و گفت: متاسفانه در كشور ما تقريبا تمامي ارگانهاي خصوصي و دولتي اين تعطيلات را دارند.
وي همچنين فاصله 20 اسفند تا 20 فروردين را بهترين و مناسب ترين آب و هوا براي مطالعه و پژوهش بيان كرد و افزود: در واقع اگر دانشجو و دانش آموز در فصل گرما به كلاس نيايد علاوه بر بالا رفتن راندمان تحصيل در مصرف انرژي كشور نيز صرفه جويي ميشود.
دكتر فرزانه در پايان با بيان اينكه در كشور ما سنت تعطيلات طولاني نوروزي باب شده است، اظهاركرد: اگر بخواهيم اين وضعيت اصلاح شود اول از همه بايد از دانشگاه و مدرسه شروع كنيم.
رييس دانشكده ادبيات دانشگاه اروميه:
تعطيليهاي مكرر دانشجويي به فرايند آموزش در دانشگاهها لطمه ميزند
تاكنون هيج مرجع ومنبعي تدريس كامل سرفصل هاي آموزشي را ارزيابي نكرده است
همچنين دكتر مير محمد عباس زاده، رييس دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه اروميه نيز گفت: تعطيليهاي مكرر دانشجويي به فرايند آموزش در دانشگاهها لطمه ميزند.
وي افزود: با كاهش تعطيليهاي غيررسمي و مكرر دانشگاهها مشكل عدم تدريس كامل سرفصلهاي آموزشي نيز حل ميشود.
وي در ادامه با تاكيد بر تدريس كامل سرفصلها توسط اساتيد، اظهار كرد: تا كنون هيج مرجع و منبعي تدريس كامل سرفصلهاي آموزشي را ارزيابي نكرده است.
دكتر عباس زاده در خاتمه گفت: اگر عدم تدريس سرفصلها كاملاًَََ تاييد شود بايد براي ريشه يابي و حل اين معضل چاره انديشي كرد.
انتهاي پيام
چهارشنبه|ا|21|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 564]