واضح آرشیو وب فارسی:ايران: روزنهاي براي خروج از بحران عراق
گروه بينالملل - جيران عزيزي: بحران ميان جناحهاي سياسي عراق 10 روز است كه بر فضاي سياسي اين كشور سايه افكنده است و هنوز چشمانداز روشني براي آن پديدار نشده است.
جناح تحت رهبري اياد علاوي پس ازآن كه يك عضو ارشد آن (طارق الهاشمي) متهم به همكاري با تروريستها شد، تصميم گرفت اين ماجرا را بينالمللي كند و حتي در قالب سناريوي اختلاف شيعه و سني، قضيه الهاشمي را نيز يك امر طايفهاي وانمود كند. مشكلات بين دو طرف العراقيه با دولت نوري المالكي به طور مشخص از انتخابات 2010 آغاز شد و 9 ماه عراق را در بنبست نگه داشت. اما سرانجام با تشكيل دولت مشترك فروكش نمود. اكنون اما بعد از قريب يك سال اين اختلاف از نقطهاي ديگر سرباز كرده است. درست از سه ماه قبل كه طيف سكولار عراق كه از حمايت سلفيها برخوردار است، شروع به طرح اعتراضات مختلف عليه دولت كرد و حتي طرح افراطي تشكيل يك دولت فدرال را ارائه كرد. همين درخواستها كافي بود تا 3 استان تحت نفوذ و سنيتبار عراق؛ الانبار، صلاح الدين و نينوا، در برابر دولت نوري المالكي صفآرايي كنند و زمزمه جنگ طايفهاي جديد مطرح شود.
طبيعتاً اين درخواست با واكنش شديد دولت و اكثريت مردم عراق مواجه شد. مالكي اعلام كرد تمامي حركتها بر ضد قانون اساسي از جمله بحث خودمختاري را دفع خواهد كرد. طيف العراقيه و سلفيها بعد از آنكه از پروژه خودمختاري سه استان سنينشين (الانبار، نينوا و صلاحالدين) طرفي نبستند مترصد فرصتي تازه براي مواجهه با دولت ماندند. اين فرصت اكنون با انتشار سند مشاركت يكي از سران العراقيه يعني «طارق الهاشمي» در بمبگذاري مقابل پارلمان عراق فراهم شده است. فهرست العراقيه حتي پيش از آنكه صحت و سقم پرونده الهاشمي را جويا شود عليه حكومت، جبهه گشود و به بهانه اين اقدام خروج خود از پارلمان را اعلام كرد وجلسات پارلمان را به حالت تعليق درآورد. همزمان با اين كشاكش سياسي تروريستها نقاط مختلف بغداد را به آتش كشيدند. اكنون اياد علاوي و جناح سلفي عراق آشكارا با يارگيري از دولتهاي عربي در تلاش هستند مالكي را مجبور به چشمپوشي از اتهامات الهاشمي كنند. اما تاكنون دولت مالكي علاقهاي به عقبنشيني ابراز نكرده است. گزارشهاي جديد نشان ميدهد جناح اياد علاوي و طارق هاشمي به طور مستقيم با دو كشور همسايه عراق؛ اردن و عربستان خط رايزني گشودهاند. در اين راستا افزايش حملات تروريستي كه به گفته وزارت دفاع عراق از مرزهاي شمال غربي عراق هدايت ميشوند قابل تأمل است.
علاوه بر اين، منابع آگاه امنيتي هشدار دادهاند كه جناح سلفيها ميكوشند با استفاده از نفوذيهاي خود در ارتش عراق سوار بر موج ناآراميها اهداف خود را به پيش ببرد. در ميانه اين كارزار اغلب نگاهها به نقش كردها نيز دوخته شده است. رهبران كرد (طالباني و بارزاني) در مرحله قبلي نزاع تنها ميانجيگراني بودند كه توانستند بحران را فرو بنشانند. رهبران كرد به دليل جايگاه ريشسفيدي و اينكه همواره رابطهاي نسبتاً خوب با هر دو طرف سني و شيعه داشتهاند اين مأموريت را بخوبي انجام دادهاند. آنها هر چند طارق الهاشمي را پناه دادهاند اما تاكنون سعي كردهاند خود را از موضعگيري عليه دولت دور نگه دارند. طالباني و بارزاني در موقعيتي هستند كه ميتوانند نزد مالكي بروند و سپس به طور خاص نسبت به اجراي انصاف و عدالت نسبي در پرونده اختلافي العراقيه اطمينان دهند. در حال حاضر مسعود بارزاني خواهان يك نشست ملي براي بررسي بحران اخير شده است. چنين نشستي همانند نشست يك سال قبل در اربيل ممكن است گره بخشي از مشكلات را بگشايد.
به نظر ميرسد كردها براي انجام اين نقش انگيزه بسياري دارند زيرا كردها اين احساس را دارند كه امريكا آنها را به حال خود رها كرده است. لذا عزم آنها براي ايجاد دولت مقتدر و كارآمد جدي به نظر ميآيد.
پنجشنبه|ا|8|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 202]