واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: ميراث تمدني ايران منتشر شد
كتاب > چاپاول - همشهريآنلاين:
ميراث تمدني ايران به قلم استاد ارتباطات دانشگاه تهران منتشر شد
كتاب «ميراث تمدني ايران: از ايران باستان تا ايران انقلاب اسلامي» (با تاكيد بر علوم انساني) به قلم دكتر سعيد رضا عاملي، استاد ارتباطات دانشگاه تهران و رئيس دانشكده مطالعات جهان، منتشر شد.
نويسنده اين اثر دوجلدي كه پژوهشكده مطالعات فرهنگي و اجتماعي آن را منتشر كرده است در مقدمه اي مفصل به تشريح ويژگي هاي تمدني زير عنوان «نگرش دوفضايي به ميراث تمدني و علوم انساني» مي پردازد و نگرش هاي تمدني مختلف را از ديد انديشمندان اين حوزه تشريح مي كند. در ادامه نيز به مفهوم تمدن از جنبه هاي گوناگون در يك روند تاريخي، نمود آموزه هاي مذهبي در افكار انديشمندان تمدن ساز، مفهوم علوم انساني در اين زمينه و بررسي آن در بافت تمدني ايران پرداخته مي شود.
در ابتداي مقدمه اين كتاب آمده است: تمدن منعكس كننده «بودن ها» و «نبودن هاي» تاريخي، ارزش هاي فاخر و افتخارات بزرگ گذشته، امروز و آينده يك جامعه است. تمدن از انباشته هاي موثر، پرشكوه و در عين حال آثار برگزيده يك ملت سخن مي گويد. به تعبير اقتصادي مي توان گفت تمدن آينه «ارزش كامل زمان» است. ارزش كامل زمان به زماني اطلاق مي شود كه تلاش انسان در مسير «مقصد مطلوب» قرار بگيرد و منشأ ظهور سرمايه ماندگار شود. آثار تمدني، ارزش افزوده تلاش انسان است كه به نوعي «تلاش فرد و افراد» جامعه را «تاثير ملي، منطقه اي و جهاني» و از سوي ديگر اثر ماندگار براي همه تاريخ آينده مي بخشد. تمدن منبع و مرجع «عضويت جمعي تمدني» نيز هست كه بودن ها و نبودن هاي جمعي را معنا مي بخشد.
هست هاي تمدني و بايسته هاي تمدني، تمدن را با صفت واقعي و حقيقي پيوند زده است. تمدن حقيقي از جنس ارزش هاي ماندگار الهي است و تمدن واقعي لزوما از جنس ارزش هاي الهي نيست. بلكه تمدن ها گاه با حقيقت الهي پيوند مي خورند و از جنس ماندگاري، پيوستگي، تناسب، زيبايي و استمرار مي شوند و گاه صرفا «عجيب بودن»، «خيره كننده بودن» و «متفاوت بودن» آنها را براي دوره اي از تاريخ مهم مي كند و بعد تبديل به آلبوم «تصوير تمدني» مي شوند كه عاري از حس عاشقانه ماورائي هستند.
بحث مقدمه با تمركز بر مفهوم دوفضايي شدن و بازتعريف مفهوم تمدن در اين بافت ادامه مي يابد و شكل گيري تمدن ها و روندهاي تمدني را مورد بحث قرار مي دهد تا اينكه با تشريح خصوصيات تمدن مجازي جديد بحث مقدمه تكميل مي شود.
كتاب «ميراث تمدني ايران: از ايران باستان تا ايران انقلاب اسلامي» در هشت فصل نگاشته شده است. جلد 1 شامل پنج فصل از كتاب است كه در فصل اول سلسله هاي ايران باستان، در فصل دوم، دوره ساسانيان، در فصل سوم ورود اسلام تا حمله مغول، در
فصل چهارم از حمله مغول تا دوره صفويه و در فصل پنجم دوره صفويه تا قاجاريه بررسي مي شود.
هر يك از فصول مذكور در دو بخش تنظيم شده است كه در زير مجموعه ميراث مادي تمدني، شهرسازي، معماري، ارتباطات و راه سازي، تجارت و اقتصاد، صنعت و كشاورزي قرار مي گيرد و در زير مجموعه ميراث معنوي، دين، دستاوردهاي علمي، نظام حكمراني، نظام اجتماعي و خانوادگي و هنر و ادبيات بررسي و مطالعه مي شود.
فصول 6 تا 8 نيز جلد دوم اين مجموعه 1160 صفحه اي را تشكيل مي دهند. فصل ششم به دوره قاجار تا انقلاب اسلامي اختصاص دارد كه بخش هاي ميراث مادي و معنوي در آن همچون فصول كذشته به چشم مي خورد اما فصل 7 و 8 بحث هاي متفاوتي را عنوان مي كنند.
نويسنده در فصل هفتم از انقلاب اسلامي ايران به عنوان بزرگ ترين ميراث تمدني معاصر ايران ياد مي كند و در آن نظريه ها و تحليل هاي انقلاب اسلامي، تجديد نظر در نظريه ها، جهاني شدن معكوس و جامعه شناسي بومي- جهاني انقلاب اسلامي و دين گرايي دوره انقلاب اسلامي را تشريح مي كند و سپس چون فصول گذشته به ابعاد تمدني اين دوره از دو بعد مادي و معنوي مي پردازد و در پايان انقلاب اسلامي را به عنوان يك آغاز تمدني جديد تئوريزه مي كند.
فصل هشتم كتاب«ميراث تمدني ايران: از ايران باستان تا ايران انقلاب اسلامي» پيمايشي است اجتماعي در باب سنجش حس تمدني كه مولفه هاي گوناگون تمدني را مورد ارزيابي قرار مي دهد تا شكل گيري حس تمدني را تبيين كند.
چاپ نخست كتاب «ميراث تمدني ايران: از ايران باستان تا ايران انقلاب اسلامي» توسط پژوهشكده مطالعات فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري در دو جلد و 1160 صفحه در تيراژ 1000 نسخه منتشر شده است.
چهارشنبه|ا|7|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 260]