واضح آرشیو وب فارسی:ايران: سهم صنعتيسازي از ساخت و ساز به 30 درصد رسيد
زهره افشار
يكي از مظاهر رشد و توسعه كشورها توسعه صنعت ساختمان است. بيشترين سهم انباشت سرمايه ثابت و بالاترين سهم اشتغال در بخش صنعت و جذب افراد تحصيلكرده و كارآمد در اين بخش وجود دارد. ارتقاي كيفيت در توليد مصالح، سرعت بخشيدن در روند ساخت و ساز، رقابت در پيشرفت تكنولوژي، استفاده بهينه از نيروي كار و بهرهگيري از تكنولوژيهاي نوين ساخت، جزو مؤلفههاي تأثيرگذار در اين صنعت به شمار ميآيند.
از سوي ديگر با توجه به جوان بودن جمعيت كشور و تقاضاي مستمر و روزافزون مسكن روشهاي سنتي از جنبههاي مختلف بهينه نميباشند و جوابگوي ميزان تقاضاي سالانه مسكن نيست.
از اين رو براي پاسخگويي به اين تقاضا حركت به سمت توليد صنعت جهت بهرهگيري مناسب از منابع كشور و ارتقاي شاخصهاي زندگي و كاهش هزينهها ضروري است.
پيشرفتهاي صورتگرفته در اين بخش نشان ميدهد بخش مسكن هم اكنون در حال گذر از روش ساخت و ساز سنتي به سوي روش صنعتيسازي است، درخصوص چگونگي اين روند به سراغ معاون امور مسكن و ساختمان وزارت راه و شهرسازي رفتيم.
ابوالفضل صومعلو گفت: براي رسيدن به توليد صنعتي مسكن در برنامه چهارم توسعه كشور، حركت به سمت توليد صنعتي ساختمان به عنوان يك راهبرد اصلي پيشبيني شد و با استناد به بند «د» تبصره 6 قانون بودجه سال 86 كل كشور كه هماكنون تبديل به قانون ساماندهي و حمايت از توليد و عرضه مسكن مصوب 1387 شده، امكان اجرايي شدن برنامه صنعتيسازي ساختمان را در كشور فراهم كرده است.
او خاطرنشان كرد: مهم ترين مسئله در حال حاضر گذر آرام و مدبرانه از ساخت و ساز سنتي و حركت به سوي اين مهم به روشهاي صنعتيسازي است بايد با استفاده از ابزارهاي حاكميتي در دو بخش افزايش توليد و عرضه مسكن و مهار سوداگري به صورت توأمان مورد توجه قرار گيرد.
فرآيند ساخت و اجراي پيوسته و زنجيرهاي ساختمان كه در آن اجزا و عناصر ساختماني به صورت تفكيكي و پيشساخته توليد شده و از نظر كيفيت در تمام مراحل ساخت و اجرا قابل كنترل باشد تعريفي است كه از توليد صنعتي ساختمان مي شود.
با استناد به طرح جامع مسكن در سند چشمانداز براي افق 1404 بايد 24 ميليون واحد مسكوني (17ميليون مسكن شهري و 7 ميليون مسكن روستايي) در كشور ساخته شود اما كارشناسان بر اين باورند كه با روشهاي سنتي كنوني نميتوان به اين هدف رسيد لذا به منظور افزايش يافتن كيفيت و ايمني مطلوب تر ساختمان ، حركت به سوي صنعتي سازي امري الزامي است.
معاون وزير راه و شهرسازي با تأكيد بر اين كه پتانسيل موجود بخش مسكن اعم از نيروي متخصص و فراهم بودن مصالح و امكانات مورد استفاده فناوريهاي نوين زمينه صنعتي شدن در ساختمانسازي را براي بخش مسكن مهيا كرده است خاطرنشان كرد: صنعتيسازي علاوه بر توجيهپذيري اقتصادي كه دارد اجراي كيفي و مناسب ساخت، سرعت ساخت و كاهش اتلاف انرژي را به ارمغان ميآورد و از سوي ديگر اشتغالزايي ميكند.
او دلايل مهجور ماندن صنعتي سازي ساختمان در كشور را فاصله نسبتاً عميق ميان عرضه و تقاضا در سالهاي قبل و نبود سرمايهگذاري كلان در اين صنعت ميخواند و ميافزايد: وجود لرزهخيزي بالاي اغلب شهرهاي بزرگ و پرجمعيت كشور و آسيبپذيري ساختمانهاي موجود در برابر زلزله توسعه صنعتيسازي را گريزناپذير ميكند.او خاطرنشان ميكند: بايد با استفاده از روشهاي فناوري نوين ساختمانهايي بسازيم كه وزن سبكي داشته باشند تا بتوانند نيروهاي افقي حاصل از زلزله را كاهش دهند.صاحبنظران محاسن و معايبي براي صنعتيشدن ساختمانسازي برشمردهاند، كشورهاي زيادي از آن استقبال كردهاند و در مقابل اندكي هم رويگردان شدهاند. علت رويگرداني به دليل توليد يكنواخت و انبوه و چشمپوشي از برخي سليقههاي فردي است. يكنواختي ظاهر اعمال سليقه و آزادي انتخاب را براي اقشار مختلف تحتالشعاع قرار داده است، اما صومعلو ميگويد ميتوان با به كارگيري تكنيكهاي خلاق در صنعت ساختو ساز و توجه بيشتر به معماري اسلامي ـ ايراني اين مشكل را مرتفع كرد.
صنعتيسازي 10 درصد جلوتر از برنامه
در سالهاي قبل از برنامه چهارم توسعه در كشور تنها 20 هزار واحد مسكوني به شيوه صنعتي ساخته شده بود اما بعد از برنامه چهارم توسعه بيش از 400هزار واحد مسكوني در قالب مسكنمهر به شيوه صنعتي ساخته شده كه اين آمار مؤيد پيشرفت مناسب صنعتيسازي در كشور است.لذا به منظور افزايش كيفيت و ايمني مطلوبتر ساختمان حركت به سوي صنعتي سازي الزامي است.معاون وزير راه و شهرسازي ميگويد: هرچند قرار بود براساس برنامه پنجم توسعه، ظرف پنج سال سهم صنعتيسازي مسكن كشور به رقم 20 درصد برسد اما اكنون سهم صنعتيسازي در كشور به 30 درصد رسيده كه 10 درصد جلوتر از برنامه است.دولت در سالهاي اخير و با هدف توسعه صنعتيسازي حمايتهاي مناسبي را از توليدكنندگان مصالح نوين داشته است.
واگذاري زمين به صورت اقساطي براي احداث واحدهاي توليدكننده مصالح، قطعات و تجهيزات ساخت صنعتي، حذف هزينه گمركي جهت ماشينآلات و مواد اوليه مورد نياز وارداتي و ارائه تسهيلات ارزي-ريالي از جمله اين حمايتها است.صومعلو افزود: در اين راستا همچنين 298 شركت توانستهاند تأييديه فني مركز تحقيقات ساختمان و مسكن را دريافت كنند.
دولت علاوه بر حمايت از توليدكنندگان مصالح ساختماني نوين تسهيلات ويژهاي را براي سازندگان واحدهاي مسكوني به روشهاي نيمه صنعتي و صنعتي در نظر گرفته است.معاون وزير راه و شهرسازي گفت: دولت براي ساخت هر واحد مسكوني به شيوه صنعتي 25 ميليون تومان و نيمه صنعتي 22 ميليون تومان تسهيلات پرداخت ميكند.به هر روي سخنان معاون وزير راه و شهرسازي نشان ميدهد كه هم اكنون با توجه به پتانسيلهاي موجود در بخش مسكن و حمايتهاي دولت، امكان اجرايي شدن برنامههاي صنعتيسازي ساختمان در كشور فراهم شده است. لذا جاي اميدواري است كه دستاندركاران اين بخش به اين باور برسند كه براي توليد كمي و كيفي بخش مسكن كه نياز آتي اين كشور است چارهاي جز توسعه صنعتيسازي نداريم.
چهارشنبه|ا|7|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 243]