واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: براي اعزام ناظر به غزه آمادهايم /دور پنجم مذاكرات سوريه-اسراييل را به حال تعليق درآوردهايم /حماس بايد جزيي از روند سياسي و دموكراتيك در فلسطين باشد
نخست وزير تركيه در زمينه اعزام ناظران غير نظامي به نوار غزه در صورت لزوم براي تثبيت آتشبس و درصورت درخواست فلسطينيها اعلام آمادگي كرد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران رجب طيب اردوغان نخست وزير تركيه، در گفتوگو با روزنامهي فرامنطقهيي الحيات به بررسي پيامدهاي جنگ رژيم صهيونيستي در نوار غزه و تاثرات آن بر تركيه در مرحلهي آينده پرداخت.
رجب طيب اردوغان در ارزيابي وقايع نوار غزه تصريح كرد: هيچ شكي نيست كه هر انسان آگاهي از وقايع نوار غزه تحت تاثير قرار ميگيرد. به عنوان يك مقام سياسي مسوول در كشورم معتقدم تظاهراتها در سراسر جهان اقدامي طبيعي و بيان كننده وجدان بيدار ملتها بود. ملت تركيه آن طور كه سزاوار بود و براساس مسووليتش در قبال مسايل منطقه به برپايي تظاهرات پرداخت. ملت تركيه نمي تواند در برابر چنين وقايعي سكوت كند. ملت ما موضع گيرياش را با قدرت و دموكراسي بيان كرد.
وي دربارهي طرحهاي تركيه خاطر نشان كرد: ما ابتدا طرح همهي گروهها را شنيديم و به بررسي طرحهاي خود پرداختيم تا به يك راهكار قابل قبول از نظر تمام گروهها برسيم و طرح ما تقريبا مورد قبول قرار گرفت و زماني كه اسراييل آتش بس يك جانبه را مطرح كرد، ما نيز سعي كرديم حماس را به برقراري آتش بس راضي كنيم و دراين مساله موفق شديم اما سوريه، مصر و قطر، نقش مهمي در دستيابي به اين نتيجه داشتند.
اردوغان دربارهي امكان دست يابي به راه حل دايم صلح و برقراري ثبات در نوار غزه بدون نقش تشكيلات خودگردان فلسطين عنوان داشت: بحث آتش بس يك گام اوليه بود نه پايان راه. راه حل نهايي و فراگير بايد در برگيرندهي كل مسالهي فلسطين و نه تنها نوار غزه باشد. بايد راه حل فراگير براي مسالهي فلسطين بررسي شود لذا بايد فورا در راستاي تحقق آشتي ملي فلسطينيها گام برداشت و طرحي سياسي كه در برگيرندهي تمام گروههاي فلسطيني از جمله حماس باشد ارائه شود. ما به منظور دست يابي به چنين راه حلي تلاش ميكنيم.
نخست وزير تركيه دربارهي اعزام سربازان اين كشور جهت نظارت بر مرزهاي نوار غزه خاطر نشان كرد: ما همواره آمادهي حمايت از فلسطينيها هستيم، اما فكر اعزام نيروهاي تركيه به نوار غزه در حال حاضر در برنامههاي ما نيست. در صورتيكه اوضاع اقتضا كند، ما ميتوانيم ناظراني غير نظامي را به نوار غزه بفرستيم. اگر اين امر در راستاي تثبيت برقراري آتش بس ضروري باشد و فلسطينيها درخواست كنند، ما آمادهايم. ما هم چنين آمادهايم كارشناسيهايي را در زمينهي بازسازي نوار غزه و بازسازي سيستمهاي سياسي، اقتصادي و اجتماعي صورت دهيم.
وي درباره موضع گيري تركيه در قبال حماس عنوان داشت: حماس يك تشكل سياسي است كه تحت شروط اشغالگران اسراييل ايجاد شده است. حماس در سال 2006 خواستار مشاركت در انتخابات شد و با راي مردم پيروز شد. البته موضع گيري ما در قبال تمام گروههاي فلسطيني يكسان است. ما از همان ابتدا بر عدم در حاشيه قرار دادن حماس يا در حاشيه قرار دادن نوار غزه تاكيد كرديم. حماس بايد نقش سياسي ايفا كند و جزيي از روند سياسي و دموكراسي در فلسطين باشد. همه بايد به نتايج انتخابات فلسطين احترام بگذارند و تشكيلات خودگردان فلسطين بايد مشروعيت و قدرت خود را براساس حمايت مردمياش بدست آورد نه حمايت خارجي. در صورت دست يابي به توافق ملي در اين چارچوب، حماس و فتح بايد آشتي كنند و من به تجربهي دموكراسي فلسطيني ايمان دارم و اين مساله ميتواند تحقق يابد.
وي دربارهي امكان صحبت دوباره از صلح بعد از جنگ در نوار غزه عنوان داشت: صلح اميدي است كه امكان ندارد از بين برود. ما همواره اميدواريم صلح برقرار شود و در راستاي آن تلاش ميكنيم. مبارزه به خاطر صلح در خاورميانه حرف ديروز نيست، بلكه سالهاي طولاني است كه اين تلاش ادامه دارد. ما بر عزم و تلاش خود به خاطر صلح در مرحلهي آينده پايداريم.
اردوغان تصريح كرد: حملهي اخير اسراييل به نوار غزه موجب ترديد جدي در قبال جديت اسراييل در زمينهي تحقق صلح شد. امكان پذيرش موضع گيري اسراييل كه مخالف قطعنامههاي بين المللي است وجود ندارد. ناراحتي واقعي من از عدم صلح و آشتي ميان خود اعراب است..
اعراب و مسلمين نيز نيازمند برقراري صلح ميان خودشان هستند. برخي اعراب با يكديگر اختلاف دارند در حاليكه بايد موضع گيري يكساني را در قبال مسايل منطقه داشته باشند و اگر اتحاديهي عرب و سازمان كنفرانس اسلامي در برقراري نشستهايشان و مواضعشان موفق نيستند، به دليل همين اختلافات است.
وي دربارهي تاثير انتقادات شديد تركيه از اسراييل بر روابط دو طرف عنوان داشت: واكنش ما به اسراييل عاطفي يا مرحلهاي نبود. ما احساس دروني ملتهاي منطقه را بيان كرديم. ما اعلام كرديم كه مخالف كشتار زنان و كودكان و غير نظاميان در نوار غزه هستيم و از يهوديان انتقاد نكرديم. اگر كشوري ديگر نيز دست به چنين كشتاري ميزد ما همين موضع گيري را اتخاذ ميكرديم. ما اعلام كرديم كه اين قتل عامها هرگز مانع تلاشها در جهت برقراري صلح نميشود. اگر ما ببينيم اسراييل واقعا خواهان تحقق صلح است، تلاشهايمان را در اين زمينه از سر خواهيم گرفت.
نخست وزير تركيه در خصوص پيامش به باراك اوباما رييس جمهور جديد آمريكا عنوان داشت: روي كار آمدن باراك اوباما توقعات جهان را افزايش داد. اميدواريم كه وي اين توقعات را بر آورده كند و با كشورهاي جهان براساس منافع مشترك و احترام متقابل همكاري كند و از طريق مذاكره و همكاري با تمام كشورها وجههي از بين رفتهي آمريكا را به آن بازگرداند.
وي همچنين ياد آور شد: بدون شك حماس نيز احتمالا در اين جنگ اشتباه كرد، اما اين مسالهاي جدا و متفاوت است. ما بايد در نظر داشته باشيم كه حماس شش ماه متعهد به آتش بس بود. در حالي كه اسراييل متعهد به شروط اين آتش بس نبود و همين موضع گيري اسراييل موجب خشم حماس و ساكنان نوار غزه شد.
وي دربارهي روند صلح ميان سوريه و اسراييل گفت: من در سفرم به دمشق تعليق مذاكرات دو طرف را به خاطر جنگ اسراييل در نوار غزه مطرح كردم. ما بر اساس تصميم مشترك با دمشق دور پنجم مذاكرات را به حالت تعليق در آورديم.
دوشنبه 7 بهمن 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 225]