واضح آرشیو وب فارسی:برنا نيوز: اقتصاد منطقه شانديز مشهد در گرو توسعه خوشه صنعتي مبلمان است
صنعت در شهر شانديز، از قديم توسعه چنداني نداشت و موقعيت گردشگري اين شهر و اشتغال در بخش كشاورزي باغداري و دامداري، مهمترين بخش قابل اعتنا در اقتصاد اين شهر بوده است.
به گزارش خبرنگار برنا از مشهد، مديرعامل توسعه خوشه صنعتي مبلمان در شركت شهركهاي صنعتي خراسان رضوي گفت: شكلگيري و رشد صنعت چوب و مبلمان در منطقه شانديز و ويراني به شكل جوشش از درون (Spin off) بوده است.
ميثم ظهوريان مي افزايد: سرمنشا اصلي تبديل اين روستا به بورس مبل به پيش از انقلاب و به زمان تاسيس يك كارخانه مبل در سال 1354، به عنوان يكي از نخستين كارخانههاي مبلمان صنعتي مشهد، در منطقه باز مي گردد.
وي گفت: بعد از پيروزي انقلاب و تعطيلي موقت كارخانه مزبور، برخي از كارگران آن با استفاده از تجربيات كسب شده، اقدام به راه اندازي كارگاههايي در روستاي خود كردند و بدين شكل آرام آرام اين حرفه به بستگان و آشنايان آنها و ساير ساكنان منطقه سرايت كرده و به تدريج در منطقه رشد نمود.
بنا به اظهار وي توسعه و تقويت اين حرفه در منطقه، به مرور زمان، موجب شد تا اينكه شانديز تبديل به بورس مبلمان و سرويس چوبي شود.
ظهوريان از استادكاراني چون موسي، مرتضي، محمد و غلامرضا مهربان، سيد حسن سبحاني، فريدون و مهدي گندمي بهعنوان نخستين پيشگامان صنعت مبلمان در شانديز ياد مي كند، كه اكثرا كار خود را از كارخانه مبل دقت آغاز كردند.
وي همچنين معتقد است: از آنجا كه "سير" يكي از محصولات كشاورزي منطقه ويراني محسوب مي شود، لذا يكي از كارخانههاي نئوپان سازي در مازندران، مدتي سيرهاي اين منطقه را خريداري مي كرد و به ازاي آن به فروشندگان سير، نئوپان مي داد و بدين شكل كارگاه هاي ويراني، مواد اوليه نجاري را از طريق تعويض كالا به كالا بدست مي آوردند كه اين امر تاثير فراواني در رشد صنعت مبلمان در منطقه داشته است.
ظهوريان از ايجاد و توسعه نمايشگاههاي مبلمان بهعنوان نقطه عطفي در توسعه اين صنعت در منطقه ياد كرده و مي افزايد: توسعه نمايشگاههاي مبلمان در اطراف جاده مشهد- شانديز و شناخته شدن اين محور بهعنوان بازار مبل مشهد تاثير زيادي در رشد فروش و سهم بازار كارگاههاي ويراني داشت و باعث شد تا فعالان صنعت در منطقه، سهم بيشتري از ارزش افزوده اين صنعت را كه پيش از اين به فروشندگان غيربومي اختصاص يافته بود، از آن خود كنند.
او همچنين مي گويد: از سويي تعدادي نمايشگاه مبلمان از حدود سه سال پيش بهصورت غير مجاز در اين منطقه ايجاد شدند كه شهرداري اقدام به پلمپ آنها كرد، اما پس از مدتي با پرداخت جريمه با حكم دادگاه رفع پلمپ شدند.
به گفته وي با اين وجود هنوز مجوز فعاليت و خدمات شهري مانند برق، آب و گاز به نمايشگاههاي فوق، داده نشده و بسياري از آنها از طريق انشعابات غير مجاز از اين خدمات بهرهمند ميشوند.
ظهوريان در ادامه به يكي از امتيازات منطقه در جذب گردشگر اشاره كرده و مي گويد: با توجه به ييلاقي بودن شانديز، وجود رستورانهاي متعدد در اين منطقه تبليغ خوبي براي صنعت مبلمان است زيرا اغلب اقشاري كه از رستوران ها استفاده ميكنند، از حيث درآمد جزو گروه متوسط رو به بالا محسوب مي شوند و در نتيجه توانايي و نيز آمادگي براي خريد مبلمان يا ساير مصنوعات چوبي كه از كالاهاي لوكس محسوب ميشوند را دارند.
وي در بخش ديگري از بازار آسياي ميانه و منطقه قفقاز بهعنواني يكي ديگر از فرصت هاي خوب همجواري در استان خراسان نام برد و افزود: صدور محصولات چوبي منطقه ويراني به مناطق ياد شده، يكي از اهداف اصلي برنامه صادراتي اين خوشه صنعتي در شركت شهركهاي صنعتي خراسان رضوي مي باشد.
ظهوريان همچنين مي گويد: اما با توجه به فقدان يك برنامه نظارتي بر محصولات صادر شده پس از باز شدن بازار آسياي ميانه در اوايل دهه 70، متاسفانه بعضي از محصولات با كيفيت پايين عرضه و حتي صادر ميشود كه اين خود آسيب شديدي به پتانسيل صادراتي و اعتبار صنعت منطقه وارد ميكند.
وي در بخش ديگري از رشد قيمت زمين در شانديز، بهعنوان يك عامل بازدارنده توليد صنعت مبلمان ياد كرد و افزود: پس از اينكه شانديز از سوي هيات دولت بهعنوان تنها منطقه نمونه بينالمللي گردشگري كشور شناخته شد، اين منطقه با پديده رشد سرسام آور قيمت زمين و هجوم شهرنشينان براي خريد املاك اين منطقه مواجه شد كه پس از آن تعداد زيادي از كارگاههاي صنعتي تعطيل شدند.
به گفته ظهوريان، برخي كارشناسان پيشبيني ميكنند تا يك نسل ديگر به ندرت مالك بومي وجود خواهد داشت.
حتي بنا به اظهارات رييس شوراي اسلامي روستاي ويراني؛ اين مسله باعث شده بسياري از كارگاههاي توليدي تعطيل و تبديل به مشاور املاك شوند و بسياري از نمايشگاهها نيز بخشي از فضاي خود را، به دفتر مشاور املاك تبديل كردهاند.
حيدري با بيان اينكه در چند ماه اخير نمايشگاههاي واقع در بعد از ويراني 29 تعطيل شدهاند، مي افزايد: از سوي ديگر از آنجا كه درآمد چند سال درودگري ممكن است كمتر از درآمد يك معامله در مشاور املاك باشد، اثر مقايسهاي اين امر موجب دلسردي روزافزون درودگران و بهخصوص نسل جوان و كشيده شدن آنها به سمت مشاغل دلالي شده است.
مديرعامل توسعه خوشه صنعتي مبلمان شركت شهركهاي صنعتي خراسان رضوي در ادامه به معرفي تنوع محصولات توليدي در منطقه شانديز پرداخته و مي افزايد: تعداد زيادي از كارگاههاي نجاري موجود در شانديز به توليد سرويس عروس اشتغال دارند.
درب چوبي، گنجه، قفسه، كابينت، دكور، پنل، كمد ديواري، پارتيشن، سرويس خواب، صندلي و مبلمان اداري، ميز تلويزيون و سيسموني نوزاد از ديگر محصولات توليدي اين منطقه مي باشد كه اين مسوول به آنها اشاره داشت.
ظهوريان در ادامه گفت: به نظر ميرسد رشد توليد اسكلت مبل در شانديز به اندازه سرويس كاري نيست و يكي از دلايل اين امر آن است كه شروع اوليه صنعت در منطقه همانطور كه پيشتر اشاره شد، با نئوپانهاي مبادلهاي كارخانه شموشك گره خورده و به همين دليل اين رشته رشد بيشتري كرده است.
وي مي افزايد: البته تعداد كمي از كارگاهها به كار توليد كلاف مبل نيز اشتغال دارند و ساير مبلكاران بيشتر مونتاژ كار ميباشند.
بنا به گفته ظهوريان بر اساس آمار كسب شده از مركز آمار ايران (سرشماري كارگاهي سال 1381) و تخمين از افزايش تغييرات آماري در اين چند سال در گذشته خريداران و فروشگاهها، خود هماهنگ كننده توليد بوده اند.
وي مي افزايد: اين اقدام بدين شكل بود كه كار را از نجار خريداري كرده و سپس هر يك از ساير مراحل توليد، از جمله رنگ كاري و رويهكوبي را، به كارگاههاي جداگانهاي سفارش مي دانند و به اين ترتيب محصول نهايي آماده مي شد.
به گفته ظهوريان هم اكنون نمايشگاهداران همچون مشتري، عمل كرده و محصول تمام شده را خريداري مي كنند.
ظهوريان در ادامه بنگاهها را به دو دسته سرويس كاران و فرنگيكاران(مبلسازان) تقسيم بندي كرده و مي افزايد: كاردكورسازي بين طيف سرويس سازان و فرنگي سازها مشترك است ولي يك سرويس ساز دكور را از فرنگي ساز محكم تر مي سازد و فرنگي ساز اين كار را با ظرافت بيشتري انجام مي دهد.
وي مي گويد: در صنعت مبلمان شانديز عمده نجارها و نقاشهايي كه كارهاي مربوط به اين صنعت را انجام ميدهند با هم نسبت فاميلي دارند، اما رويه كوبها دسته جدايي هستند.
بر اين اساس توليدات صنعتي شانديز، محدود به زير مجموعهاي از فرايند توليد دامي و زراعي نظير پوستين دوزي و قالي بافي بود كه اغلب محصولات خويش را، به گردشگران عرضه مي كردند.
مهمترين بخش توليدي منطقه شانديز كه پس از پيروزي انقلاب اسلامي، رشد و نمو قابل توجهي داشته، صنعت چوب و مبلمان است، بهطوري كه در دو روستاي ويراني و ابرده از توابع شانديز شاهد اشتغال تعداد زيادي به اين صنعت هستيم.
يکشنبه 6 بهمن 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برنا نيوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 7333]