واضح آرشیو وب فارسی:مهر: اختصاصي مهر/تهديد هيدروكربنهاي سرطان زا و جاي خالي سازمان محيط زيست در عسلويه
در حالي كه خطر هيدروكربنهاي سرطان زا در منطقه صنعتي عسلويه سلامتي اهالي اين منطقه اقتصادي را تهديد مي كند و عواقب وخيم آن بارها از سوي برخي كارشناسان محيط زيست و متخصصان مورد توجه قرار گرفته است سازمان محيط زيست همچنان از حضور در اين شهر صنعتي خودداري مي كند.
به گزارش خبرنگار مهر، شركتهاي صنعتي فعال در عسلويه با توليد مواد و پسماند هاي شيميايي و هدايت اين مواد آلوده به سمت فلرهاي (مشعلها) تعبيه شده در آسمان عسلويه بر آلودگي اين منطقه مي افزايند. چنانكه آمارهاي ارايه شده در سال 86 در مورد آلودگي هوا شهر صنعتي عسلويه نشان دهنده افزايش ميزان آلودگي و تعداد فلرها نيز در اين منطقه به 98 عدد است.
اين فلرها با سوختهاي ناقص باعث انتشار دود در منطقه مي شوند و با توجه به موقعيت جغرافيايي اين شهر صنعتي كه در فاصله كمي از دريا به كوه ساخته شده تجمع آلاينده هاي سمي موسوم به هيدروكربنها را موجب مي شوند كه تركيب اين مواد آلاينده با رطوبت ناشي از تبخير آب دريا و جريان آزاد هوا مي تواند جان هزاران انسان مشغول در آن شركتها و همين طور شهرها و روستاهاي اطراف شركتهاي صنعتي را به مخاطره اندازد.
اين در حالي است كه بر اساس مستندات خبرنگار مهر از سال 85 به بعد هيچگونه اندازه گيري در رابطه با خطر بالقوه اين مواد و ميزان آلايندگي در عسلويه انجام نشده است و اطلاعات موجود متعلق به قبل از سال 85 است كه البته آن زمان تعداد فلرها كم بوده است.
با اين حال سازمان محيط زيست هيچگونه حضوري در منطقه عسلويه ندارد و متاسفانه بيشتر بودجه ها و هزينه به علت عدم حضور سازمان محيط زيست به حجم توسعه عمراني و گسترش زيرساخت براي ساخت و تجهيز شركتها اختصاص يافته و كمتر به بحث زيست محيطي و آلودگي هوا وآب و انسانها توجه شده است و اين در حالي است كه مواد شيميايي شركتها هم بو دارند و هم دود كه هر دو به خودي خود مي تواند بر دامن زدن به سرطاني بودن تركيبات موجود كمك كند و به گفته كارشناس محيط زيست يكي از شركتهاي عسلويه هنوز هيچ پروژه اي در اين منطقه صورت نگرفته كه بتواند شايعات عمومي موجود را تاييد يا تكذيب كند.
بنا به گفته برخي از كارشناسان شاغل در شهر عسلويه وزش باد غالب با توجه به اينكه از سمت دريا به خشكي و بيشتر از غرب به شرق منطقه در جريان است توانسته آلودگي را به مناطق شرقي شهر عسلويه مانند بيد خون، نخل تقي، لامرد فارس، شيرينو و روستاهاي اطراف منتقل كند كه نمونه هايي از مشكلات تنفسي و سرفه هاي شديد در برخي از شهروندان مشاهده شده كه البته منجر به اعتراض مردم نيز شده است.
اين در حالي است كه گزارشهاي غير رسمي حاكي از آن است كه كاركنان شركتهاي صنعتي عسلويه كه در هتلهاي نزديك شركتها اسكان دارند با برخي مشكلات تنفسي نيز مواجه شده اند كه با مراجعه به بهداريهاي محل اين مسئله قابل رويت است.
رئيس سازمان محيط زيست شركت ملي صنايع پتروشيمي در اين باره به خبرنگار مهر گفت: مطالعاتي درباره سرطان زا بودن هيدروكربنها انجام شده كه هنوز ثابت نشده است.
دكتر جعفرزاده با تاييد حضور نداشتن سازمان محيط زيست در عسلويه تاكيد كرد: آنها ابزاري براي اندازه گيري در منطقه دارند كه آزمايشگاههاي معتمد نام دارند و بيشتر تمركز آنها روي دودكشها است و با اندازه گيري آنها منطقه را كنترل مي كنند.
با اين حال وضعيت تصفيه خانه هاي شركتهاي صنعتي عسلويه نيز معضل بزرگ ديگري است كه جعفر زاده از فعال بودن تصفيه خانه شركت ملي پتروشيمي در عسلويه خبر داد و اضافه كرد: تصفيه خانه مبين، كارش تامين تسهيلات جانبي تصفيه خانه هاي كوچك است و اين شركتها تصفيه خانه متمركز دارند كه آب آنها را از مقيم مي گيرند كه البته آب اين تصويه خانه به دريا يا جاهاي ديگه ريخته نمي شود و براي مصرف درختها و گياهان و آتش نشاني و مواردي از دست استفاده مي شود.
با اين همه تحقيقات انجام شده توسط يكي از شركتهاي گازي فعال در منطقه حاكي از آن است كه هيدروكربنهاي معلق در هواي عسلويه ممكن است سرطان زا باشد.
اين همه در حالي اتفاق مي افتد كه علي رغم گزارشهاي بسياري در مورد آلودگي آبهاي منطقه خور موسي و بالا بودن حجم جيوه در اين منطقه منتشر و آثار مرگبار اين آلودگي ها در سال 1386 گوشزد شد اقدام موثري براي رفع آلودگي ها صورت نگرفت.
در ارديبشت ماه سال جاري نيز برخي از كارشناسان ميزان آلودگي هواي عسلويه را بسيار بيش از حد استاندارد اعلام كردند. اين كارشناسان در گفته هاي خود آلودگيهاي نفتي و شيميايي را بزرگترين آلودگي معرفي مي كنند و نتايج به دست آمده درباره ميزان آلودگي را حيرت آور مي دانند.
در اين باره مدير كل محيط زيست دريايي سازمان حفاظت محيط زيست كشور گفته بود خليج فارس از نظر آلودگي، نقاط بحراني خاصي دارد. نقاطي مثل خور موسي، كناره هاي ساحل پتروشيمي هاي ماهشهر يا عسلويه كه درصد آلودگي آن بسيار بالاست.
شنبه 5 بهمن 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 86]