واضح آرشیو وب فارسی:قدس: ماهي غذايي سلامتي
گر چه تاكنون بارها از رسانه ها درباره ارزش غذايي و اهميت مصرف آبزيان مطالب متعددي بيان شده است، اما با وجود اين،
متأسفانه مصرف اين ماده غذايي ارزشمند هنوز در كشور ما بسيار پايين است. در حال حاضر مصرف آبزيان در بين خانواده هاي ما بر حسب سنت ديرينه به شب عيد و بعضاً چند وعده طي سال خلاصه مي شود. در صورتي كه طبق اعلام سازمان بهداشت جهاني حداقل بايد هفته اي دو بار مصرف آبزيان در منوي غذاي هفتگي خانوار قرار گيرد.
از سويي، آمار امراض و مرگ و مير ناشي از سكته ها و بيماريهاي قلبي و عروقي روز به روز در حال افزايش است و حتي به سنين جوانان نيز كشيده شده است! طبق آمار بيشترين آمار فوت در كشور ما ابتدا ناشي از تصادفات و حوادث و پس از آن به سكته هاي قلبي و عروقي مربوط مي شود كه از اين حيث آمار بسيار تكان دهنده و قابل تعمق مي باشد و نكته مهم اينكه بخش عمده اي از اين بيماريها و مرگ و مير به مسأله سوء تغذيه و استفاده از خوراكي هاي مضر مرتبط مي شود.
در حالي كه از نظر ميزان مصرف آبزيان و شير (كه دو غذاي مهم و لازم محسوب شده و در جوامع پيشرفته ميزان مصرف آن به عنوان شاخص سلامتي ياد مي شود) نسبت به سرانه جهاني بسيار پايين مي باشيم، اما در عوض مصرف نوشابه هاي گازدار و خوراكي هاي فست فود (پيتزا، كالباس و سوسيس و استفاده از روغن جامد) نسبت به سرانه جهاني در رديف اول قرار داريم.
متوسط ميزان مصرف آبزيان در دنيا حدود 17 كيلوگرم و در كشور ما 5 / 7 كيلوگرم ذكر شده است، كه همين آمار در كشور ژاپن رقم 67 كيلوگرم مي باشد! و بدين لحاظ نيز دانشمندان علوم تغذيه و بهداشت يكي از علل رشد هوشي كودكان ژاپني را مصرف زياد آبزيان دانسته اند.
طبق تحقيق و مطالعه اي كه شيلات با همكاري دانشگاه فردوسي از شهروندان مختلف انجام داده عمده ترين دلايل پايين بودن مصرف آبزيان اين موارد بيان شده است:
عدم دسترسي بيشتر مردم به آبزيان با كيفيت و قيمت مناسب
در حالي كه تقريباً در تمامي محلات، فروشگاه هاي عرضه مواد پروتئيني و گوشت وجود دارد، اما فروشگاه هاي عرضه محصولات شيلاتي به وفور وجود ندارد، لذا در صورت توسعه مراكز مناسب عرضه با نظارت صحيح موجب افزايش مصرف آبزيان نيز خواهد شد.
نا آگاهي مردم با روشهاي فرآوري و انواع طبخ آبزيان
در حالي كه اكثريت مردم فقط ماهي را با يك روش سرخ كردن كه روش مضري نيز هست، مي شناسند، اما بيش از 50 روش طبخ وجود دارد. مثل انواع سوپ، سالاد، خورشت، كتلت، كباب و... با ماهي مي توان تهيه كرد كه طبعاً اين تنوع غذايي باعث جذب ذائقه هاي جديد و افزايش مصرف آبزيان خواهد شد.
مشكل پاك كردن ماهي كه داراي سر و دم و تيغ و فلس و استخوان ريزه و بوي خاص مي باشد
در حالي كه بسياري از بانوان به دليل اين مشكل و در واقع سختي تميز كردن ماهي، از خريد و طبخ آن امتناع مي ورزند، اما محصول جديد فرآورده هاي خميري از آبزيان اين مشكل را برطرف كرده است. به عبارتي با توليد اين محصول جديد كه همان گوشت چرخ كرده آبزيان و گوشت خالص آبزيان مي باشد، ديگر بانوان دغدغه پاك كردن و ضايعات ماهي را ندارند و در نتيجه مي تواند علاوه بر جايگزين شدن به جاي غذاهاي فست فود همچون كالباس و سوسيس و پيتزا و... كه مصرف زياد آنها نيز مضر است، در افزايش مصرف آبزيان تأثير بسزايي داشته باشد.
شيلات براي حل اين مشكلات اقدامات مؤثري انجام داده است. اما با وجود اين، نظر به اهميت و ضرورت مصرف اين ماده غذايي ارزشمند و بخصوص شيوع بيماريهاي متعددي كه قبل از اين ذكر گرديد و اينكه در نهايت مصرف مداوم آبزيان موجب توسعه سلامتي و پويايي افراد جامعه خواهد شد، لذا بايد يك عزم ملي دردستور كار قرار گيرد.
* محمود طلوع، كارشناس شيلات
شنبه 5 بهمن 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 213]